Fekete Csaba írta:
Columba!
Ebben a témában tudom, hogy a mániád a nomenklatúra megváltoztatása. Ebbe nem fogunk belemenni, mert nem itthonról kell megváltoztatni ezt a nomenklatúrát, még akkor sem, ha van benne logika.
Az, hogy ebben az esetben melyik a vad forma, az szintén vita kérdése. A szó szoros értelmében mind a három maszk forma vad forma, mert jelen van a természetben. Valószínűsíthető, hogy valóban a piros maszk lehetett az eredeti verzió, de erre bizonyíték az égvilágon semmi sincsen és jelenleg messze a leggyakoribb maszk szín a vadonban a fekete. Jelenleg az ausztrál állomány 70-80%-a fekete fejű, 20-30%-a piros fejű és kevesebb, mint 0,1%-a sárga fejű.
Habár nyilvánvaló, hogy az ilyen vadon élő változatokat is mutáció hozta létre, ilyen esetekben nem szoktak beszélni vad változatról, hanem polimorfizmusról van szó.
Ettől függetlenül abban igazad van, hogy nem szerencsés a maszk színek leírását 3 részre bontani, hanem két génről kell beszélni.
Ebben a témában tudom, hogy a mániád a nomenklatúra megváltoztatása. Ebbe nem fogunk belemenni, mert nem itthonról kell megváltoztatni ezt a nomenklatúrát, még akkor sem, ha van benne logika.
Az, hogy ebben az esetben melyik a vad forma, az szintén vita kérdése. A szó szoros értelmében mind a három maszk forma vad forma, mert jelen van a természetben. Valószínűsíthető, hogy valóban a piros maszk lehetett az eredeti verzió, de erre bizonyíték az égvilágon semmi sincsen és jelenleg messze a leggyakoribb maszk szín a vadonban a fekete. Jelenleg az ausztrál állomány 70-80%-a fekete fejű, 20-30%-a piros fejű és kevesebb, mint 0,1%-a sárga fejű.
Habár nyilvánvaló, hogy az ilyen vadon élő változatokat is mutáció hozta létre, ilyen esetekben nem szoktak beszélni vad változatról, hanem polimorfizmusról van szó.
Ettől függetlenül abban igazad van, hogy nem szerencsés a maszk színek leírását 3 részre bontani, hanem két génről kell beszélni.
Akkor , ha nem veszed zokon úgy veszem, hogy nem szólaltam meg hiába. Azon elméletileg lehetne vitatkozni, hogy a temészetben is megtalálható három forma közül melyiket kell a kiindulási alapnak (wildtype) tekinteni (bár nem emlékszem, hogy találkoztam volna a fekete fejű mellett érvelővel, én sem, Te sem teszed), de az részemről nem lehet vita tárgya, hogy egy viszonyítási pontot, (ha kell önkényesen is ), meg kell határozni, azaz ki kell jelölni egy vad típust, mert e nélkül a genetikai viszonyokat/viszonylatokat nem lehet értelmezni.
Az egyáltalán nem elfogadható ,hogy egy ismert locus összes ismert alléljét mutációként emlegessük!!!!
(Nálam az is kiveri a biztosítékot hogy két különböző lokusz egy -egy alléljét ugyan annak( ugyan úgy) nevezzük.)
Nem jól ítélsz meg! Nem a változtatás, sem a szereplési vágy a mániám önmagáért. Nem sokan vagyunk, akik átlátják a rendszert (Téged is ide sorollak) , és meg tudják ítélni, hogy a felületes megfogalmazásokkal (rosszul kifejlődött tradícióval ) nem lehet tovább lépni az ismeret terjesztés terén. Úgy érzem tudok valamit ,( amit Te is, de amit sokan nem ), és ezért kötelességem/felelősségem segíteni másokat is a tudás megszerzésében. Már, aki hagyja magát.
Kíváncsian várom , hogyan fogod megoldani a menüpontokat fej vonatkozásában. (emlékeztetőül a lila mellet is kihagytad mutációk felsorolásából).