Szia Zottan!
Nekem a hullámosok genetikai ismerete alapján van véleményem.
Nem biztos, hogy a sirálykákra is igaz, de nekem egyre jobban úgy tűnik!
Remélem egyikőtök sem bánja, ha belekotnyeleskedek a témába...
Leonnal beszélgetettetek ezt megelőzően két madárról: egyfekete-barnáról és egy másikról.
A szakirodalom azt állította a másikról, hogy fakó. Szerintem is fakó.
De hogy egészen pontos legyek, az albínónak az egyik legfőbb ismertetőjegye, hogy minta és szín nélküli, amit ránézésre meg lehet állapítani róla.
Másfelől, a kréminó elnevezés alapjaiban TÉVES, és ilyen nem is létezik. Semmilyen madárnál. A nyársfarkúaknál sem és a hullámosoknál sem.
Kétféle madár a fakó és az ino.
A pontos meghatározásához ellenörző párosítást kell végezni, ha a madáron nincs más szín (fakó rajzolat, folt, stb.) és a szeme piros:
Az albinizmus nemhez kötődő öröklésmenetű, míg a fakó madarak recesszívek.
Piros szemű hím x normál tojó = normál hímek és piros szemű tojók:
Ebben az esetben ino madár volt az apa.
Piros szemű hím x normál tojó = normál hímek/piros szemet örökítő + ugyan ilyen, de nem örökítő és normál tojók/piros szemet örökítő + ugyan ilyen, de nem örökítő:
Ebben az esetben fakó volt az apa.
Fontos, hogy ebben az esetben az anyamadár vérvonalában ne legyen fakó, mert akkor téves eredményt kapunk!
A hullámost tartóknál is elterjedt, a szakirodalmak és neves tenyésztők és kiállítók is sorozatosan tévednek ezt illetően! Náluk is minden piros szemű madár ino, holott ez nem igaz!
(a hullámost bonyolítja, hogy ott létezik német és angol fakó külön-külön, de erről sokan nem is hallottak!)
Visszatérve a sirálykáidra és kérdésedre:
Zottan írta:
Utánanéztem és állítólag van olyan, hogy hófehér, piros szemmel és nem albino. Hogy tudom meg, hogy melyik lehet? Albino vagy nem?
Igen, van ilyen fakó (hófehér piros szemmel): rajz nélküli.
Ezek recesszív öröklésmenetűek.
Ellenörző párosítással kiderítheted, hogy Neked melyik van.
1. Amennyiben hím lesz a hófehér pirosszemű madarad, akkor állítsd párba egy garantált nem hordozó (sem albínó és sem fakó) tojóval.
Ha ennek ellenére a fészekaljban az összes tojód piros szemű lesz, akkor albínó a madarad. Ha mind normál kinézetű, akkor fakó madarad van.
(ebben az esetben viszont a fiókák 50%-a hordozó lesz mindkét nemet illetően.)
2. Amennyiben tojó lesz a fehér piros szemű madarad, akkor gáz van!

Ugyanis hiába állítod párba normállal, az első nemzedék mind normál lesz, ha albínó, ha fakó akkor is!
Albínó tojót feltételezve a fiókáknál az összes hím albínó
hordozó lesz, de normál kinézetű.
Fakó tojót feltételezve 50%-os arányban normál kinézetű fakó hordozót kapsz mindkét nemet illetően, + 50% normált, ami nem is hordozó.
Az F1 nemzedék normál kinézetű tojóit (nem csak egyet, mert csak 50%-a hordzó) vizsgálva és párba állítva fehér piros szemű hímekkel és így 50% piros szemű fehéret kapsz, úgy kizárhatod az albinizmust, mert azt csak a hímek vitték tovább! Tehát fakó volt az eredeti tojód.
Remélem érthető volt...
Reménykedj, hogy hím lesz a madarad, mert úgy egyetlen párosítással 100%-os biztonsággal meghatározható a madár hovatartozása.
Remélem nem vettétek feles okoskodásnak a hozzászólásom, egyikőtöket sem akartam "kioktatni"!
Üdv, Balance