Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 101  Következő
Szerző Üzenet
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2015 feb. 26, 13:11 
Barna füzike első terepi megfigyelése Magyarországon

A barna füzike (Phylloscopus fuscatus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és az óvilági poszátafélék (Sylviidae) családjába tartozó politipikus faj három alfajjal.
Meghatározása: Hossza 10,5-12 cm. Alakja eléggé hasonlít a csilpcsalpfüzike (Phylloscopus collybita) alakjára, de szárnya lekerekített (a kézevező-túlnyúlás rövidebb), a lába pedig kevéssel hosszabb. Színezetét tekintve a kaukázusi csilpcsalpfüzikéhez (más néven Lorenz-füzike, Phylloscopus lorenzii) áll a legközelebb, felsőteste rozsdás árnyalatú, sötét szürkésbarna, alsóteste piszkos szürkésbarna, a néha kissé rozsdás árnyalatú mell- és testoldal a legsötétebb. A szárny és a hát színe megegyezik. Az alsó farkfedők a testoldallal megegyező színűek. Vörösesbarna lába vékony; keskeny csőre tövén kevés a vörösesbarna. Szemöldöksávja hosszú, határozott és világos, a szem előtt kontúros, fehér és általában keskeny, a szem mögött általában szélesebb, néha rozsdás barnássárga. Sötét szemsávja széles. A testoldalról és a hasról a sárga szín teljesen hiányzik, a vastagcsőrű füzikétől (Phylloscopus schwarzi) eltérően. Mindkét fajra jellemző, hogy szárnyát és farkát meg-megrebbenti, farkukat azonban felfelé billegetik, nem lefelé, mint a csilpcsalpfüzike. Terepen nagyon hasonlíthat a barna füzike egy ökörszemre, általában az aljnövényzetben bujkál.
Hangja: Kemény, kattanásszerű „tek”, mint a kis poszátáé, valamint az ökörszeméhez hasonlító csettegő hangot is hallat.
Fészkelőterülete Szibériában az Ob folyótól a Szahalin-félszigetig, Mongólián át Kína É-i részéig terjed. Szibériai füzesekben, tajgai lápok és mocsarak szárazabb részein levő bokrosokban, nedves réteken, folyó menti erdőkben, hegyvidéki fenyvesekben költ. Vonuló faj. A Himalája magasabb régióiban fészkelők ősszel lehúzódnak a hegység lábáig, a Szibériából DNy-i irányba vonulók Indiában, a DK-i irányba vonulók pedig Kína D-i részén, Burma és Thaiföld területén telelnek. Költőterületüket augusztus végén, szeptember elején hagyják el.
Európai megjelenésük elsősorban a K-i hidegfrontok hátszelével és a szibériai anticiklonok Ny-i irányba történő áthelyeződésével van kapcsolatban, amelyek a vonulási irányukkal ellentétes irányba sodorhatnak néhány madarat. A legtöbb barna füzikét szeptember és december közötti időszakban figyelték meg kontinensünkön, 1987 őszén összesen 46 példányt, de tavasszal és nyáron is észlelték már a fajt. A kóborló példányok egész Európában előfordulnak, de K-i irányban is nagy távolságokra eljuthatnak, Japánban, Alaszkában és Kaliforniában is megfigyelték néhányszor egyedeit. Tavaszi vonulásuk elhúzódó. Az első példányok május végén, a többség csak júniusban érkezik vissza a költőterületre.
Magyarországon rendkívül ritka kóborló a barna füzike, első előfordulását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága 2002. évi jelentésében fogadta el bizonyítottnak, az izsáki Kolon-tónál 2002. november 1-én fogott és gyűrűzött fiatal példány alapján (Németh Á. és társai).
Második előfordulása is egy madárgyűrűző állomáson hálóba került egyed által lett bizonyítva (2012. október 17., Fenékpuszta, Benke Szabolcs, Paprika Anikó és társai).
Első terepi megfigyelésére (harmadik magyar adat) pedig a közelmúltban került sor, 2014. december 27-én Bugyi (Pest megye) és az 5-ös út közötti út északi oldalán lévő kavics bánya tó dél-nyugati sarkánál (Schmidt András, Schmidt Egon és társai). A madár több mint tíz napig még ezen a helyszínen tartózkodott.


Összeállította: Dr. Dezső Péter
Fotó: Selmeczi Kovács Ádám - www.fotoska.hu
Források:
www.birding.hu
MME NOMENCLATOR BIZOTTSÁG (2008): Magyarország madarainak névjegyzéke. Nomenclator avium Hungariae. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 278p.
Csörgő, T., Z. Karcza, G. Halmos, G. Magyar, J. Gyurácz, T. Szép, A. Schmidt, A., Bankovics, and E. Schmidt, editors. 2009. Magyar Madárvonulási Atlasz. Kossuth Kiadó, Budapest.
Lars Svensson, Killian Mullarney, Dan Zetterström: Madárhatározó, Második átdolgozott kiadás. Park Könyvkiadó, Budapest, 2013.
Kép

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2015 jan. 9, 11:25 
Pásztormadarak Magyarországon

A pásztormadár (Pastor roseus), korábbi nevén (Sturnus roseus) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a seregélyfélék (Sturnidae) családjába tartozó monotipikus faj. Nevüket onnan kapták, hogy gyakran társulnak legelő állatokhoz, és a környezetükben feldúsuló rovarokat fogyasztják. Jellemző költési területe Oroszország fekete-tengeri vidékétől kelet felé felöleli Közép- és Kis-Ázsiát. Dél-Ázsiában telelnek. Európai és kis-ázsiai állományát 58-210 ezer költőpárra becsülik. Az európai állomány zöme Ukrajnában, Romániában és Bulgáriában költ.
Egyes években inváziói figyelhetők meg ÉNy-i irányban. Ekkor a Kárpát-medencében is tömegesen jelenik meg és költ is, így hazánkban alkalmi, inváziós fészkelő valamint ritka tavaszi átvonuló. Tavaszi vonulása során május közepétől június közepéig, de leginkább május utolsó hetében mutatkozik, de azokban az években, amikor költ is, egészen augusztusig jelen van. Évről-évre változó számban érkeznek hozzánk. Bizonyos években több százas csapatokat figyelnek meg, máskor csak 1-2 példány mutatkozik.
A XIX. században 33, a XX. században 24 évből ismertek hazai költései. Általában az Alföldön fészkel, a Dunántúlon csak egyszer – 1909-ben Sóskút mellett – telepedett meg. Kóborlóként országszerte előfordul. A legnagyobb alföldi fészkelőtelepeket a Hortobágyon, Karcag körül, Dévaványa térségében, Nagyrábé mellett, valamint Gyomaendrőd közelében találták. Ezen kívül az ország északi részein – Tarnaszentmária, Novaj, Tokaj és Sátoraljaújhely környékén – figyelték meg többezres fészkelőtelepeit. Költőhelyet általában épületekben, különféle építményeken, kő- és téglarakásokban, valamint gally- és rőzsecsomók között választ. Legnagyobb beözönlései: 1907-1909, 1924-1925, 1932-1933, 1947-1949, 1953-1955, 1961, 1994-1995 (1995-ben hazánkban mintegy 1700 pár költött).
Vonuláskor főként a pusztákon és gyümölcsösökben látható. Fészkelés nélküli jelentős mértékű beözönlése 2001-ben és 2002-ben is volt az Alföldön, 2002-ben május utolsó és június első hetében 10-15 ezerre becsülték a Hortobágyon megjelenő pásztormadarak számát. Az elmúlt tíz évben a legnagyobb példányszámú (400pld.) pásztormadár csapatot Balmazújvárosban látták 2008. május 23-án, viszont 2009-2010-es évekből nincs megfigyelési adata a fajnak a birding.hu adatbázisban. Tömeges elvándorlását nem annyira a sáskák gradációja motiválja, sokkal inkább szerepet játszhat ebben az előző év költési sikere a rendszeres elterjedési területeken.
Magyarországon 1951 óta összesen 92 egyedet jelöltek és ezek közül 27 volt fióka. Külföldi megkerülési visszajelzés ezekről még nem érkezett. Az 1951 előtt jelölt, feltehetően jóval nagyobb számú madárból viszont 13-at jelentettek vissza (a háború előtti időszakból a gyűrűzési adatok legnagyobb hányada sajnos végleg elveszett a háború következtében és csak 1951-ben indította újra a Madártani Intézet a gyűrűgyártást, majd a rendszeres madárgyűrűzést Magyarországon.). A külföldön megkerült 13 madarat az alábbi 8 országban találták: Görögország (4), Törökország (2), Olaszország (2), Bulgária (1), Grúzia (1), Izrael (1), Pakisztán (1), Üzbegisztán (1). Az adatok szóródásából látható, hogy a pásztormadarak többsége D-i és DK-i irányba vonul el tőlünk, és egészen Közép-Ázsia D-i részéig eljut. A legtávolabbi visszajelzés Pakisztánból érkezett (4923 km). Külföldi gyűrűs példányt hazánkban még nem találtak.
Az idén, azaz 2014-ben május 20-25. között 30 megfigyelési adata van a pásztormadárnak a birding.hu adatbázisban, melyek 22 különböző helyszínről származnak, 1-56 példányszámmal. A legtöbb példányt a hajdú-bihar megyei Zsáka közelében észlelték, míg a legelső példányt Budapest XVI. kerületében. Sokszor seregélyekhez társulnak, de „tiszta” pásztormadár csapatokat is megfigyelhetünk. Nagyon szeretik a cseresznyét, amelynek érésével egybeesik hazai megjelenésük időpontja. Tehát gyümölcsösök környékén érdemes őket figyelni, ahol sok seregély is táplálkozik.
Életemben először nekem is voltszerencsém május 23-án egy kóborló példányhoz az egyik kedvenc budapesti madarászhelyemen, a kőbányai Túzok utcai lápréteknél, ahol egyébiránt a Fővárosi Közgyűlés idén januárban Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület névvel új, 164 hektáros területet nyilvánított védetté. Koraeste, fél 8-körül jött be a madár Mátyásföld irányából (ahol két nappal azelőtt 7 példányt is láttak egy gyümölcsösben) egy kb. százas seregélycsapattal a nádasban lévő bokrokra/fákra éjszakázni. Amikor megláttam az érkező csapatot, megéreztem, hogy köztük pásztormadárnak is kell lennie és sejtésem beigazolódott, amikor is megpillantott a megpihent csapatban ezt a különös küllemmű, rózsaszín-fekete színkombinációban tündöklő madarat.
A pásztormadár teste élénk rózsaszín, feje, szárnya és farka fekete. Hossza 19-22 cm. Az adult hím feje lilás, fémesen csillogó, szárnya zöldes fényű; meghosszabbodott tarkótollai lehajlóak. A tojó valamivel fakóbb, tarkótollai rövidebbek, háta kissé barnás árnyalatú. Az immaturus rózsaszín háta és hasa szürkésbarnás, tollazata nem csillog fémesen és nincsenek megnyúlt tarkótollai. A juvenilis egy fakó juvenilis seregélyre hasonlít, de sárgás csőre rövidebb és tompább, valamint sötétebb szárnya kontrasztos a világosabb testtel, világosabb farcsíkja különösen jellemző (az aberráns, fakó színezetű seregélyre azonban ügyelni kell, bár ezeknek mindig sötét és hegyes a csőrük). Hangja rövid, harsány. Énekét, amely kattanásszerű nyikorgó és csengő hangok zajos egyvelege, gyakran szárnyát rezegtetve hallatja.

Összeállította: Dr. Dezső Péter
Fényképezte: Lendvai Csaba és Oláh Zoltán
Források: www.mme.hu; www.birding.hu
MME NOMENCLATOR BIZOTTSÁG (2008): Magyarország madarainak névjegyzéke. Nomenclator avium Hungariae. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 278p.
Csörgő, T., Z. Karcza, G. Halmos, G. Magyar, J. Gyurácz, T. Szép, A. Schmidt, A., Bankovics, and E. Schmidt, editors. 2009. Magyar Madárvonulási Atlasz. Kossuth Kiadó, Budapest.
Lars Svensson, Killian Mullarney, Dan Zetterström: Madárhatározó, Második átdolgozott kiadás. Park Könyvkiadó, Budapest, 2013.

Kép
Pásztormadarak, 2008. május 23., Balmazújváros (fotó - Lendvai Csaba)

Kép
Pásztormadár, 2013. május 27., Balmazújváros (fotó - Oláh Zoltán)

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
Csatlakozott: 2011 jan. 1, 17:19
Hozzászólások: 542
   
Hozzászólás 2014 dec. 7, 8:54 
Szőkés réce:
Kép

Kép

_________________
Cséplő Árpád


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 nov. 7, 17:26 
Október 28. és November 2. között, feltételezhetően vad eredetű rózsás flamingókat (Phoenicopterus roseus) figyeltek meg Magyarországon!
Ezidáig 12 hitelesített adata van a fajnak, a legutóbbi 2006-ból származik (Mészáros József, Staudinger István, Nagy Imre, 2006. november 19-21. és december 17-21. Rétszilas, Fejér megye).
A 2014-es első megfigyelés alkalmával, október 28-án csak egy példány került távcsővégre a Tisza-tónál: http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/648330
Kép

Másnap a Hortobágy-halastavaknál bukkant fel: http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/648375
Kép

Október 30-án a 33-as út mellett látták: http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/648428
Október 31-én nem látták a madarat, de ennek ellenére aznap eldöntöttük Hraskó Gábor madarászbarátommal, hogy másnap rápróbálunk a flamingóra a Hortobágyon, hátha sikerül elcsípnünk. A halastavaknál kaptuk az infót, hogy a Karcag melletti Kecskeri-víztározónál van a flamingó és nem más találta a madarat, mint Guvat barátunk, alias Kálmán Sándor, akinek ezúton is gratulálok a megfigyeléshez! :) és köszönöm az útbaigazításban nyújtott segítségét! Így végül nekünk is sikerült megfigyelni a flamingót. Nagy élmény volt látni egy ilyen egzotikus madarat, 35-40 ezer vadlúd között! Hangulatkép a víztározóról:
http://kepfeltoltes.hu/141107/35-40ezer ... es.hu_.jpg
Kép

És egy aznapi fotó a madárról: http://birding.hu/kepertekeles/220479
Kép

És végül a magyar terepmadarász társadalom legnagyobb meglepetésére november 2-án egy újabb példány csatlakozott a karcagi madárhoz, így elképzelhető, hogy a korábbi megfigyelések nem feltétlenül egyazon madárra vonatkoznak:
http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/648629
Kép

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 okt. 30, 11:28 
képek a Madaras Napunkról :)
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 603&type=1
Kép

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 szept. 1, 14:26 
guvat írta:
Üdv!
...időközben meglett a 411.
http://www.rarebirds.hu/showrecord.php?id=5547

áhoj :)
a Nomenclator Bizottság még rágódik rajta, az adat még nem hitelesített, de jó eséllyel tényleg a berki nádiposzáta lehet a 411...
a birdingen viszont még nevesítve sincs csórikám, Egyéb fajként fut...
http://birding.hu/kepertekeles/219608

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 10:18
Hozzászólások: 527
Tartózkodási hely: Karcag
   
Hozzászólás 2014 szept. 1, 12:37 
Üdv!

...időközben meglett a 411.
http://www.rarebirds.hu/showrecord.php?id=5547

_________________
Üdvözlettel: Kálmán Sándor


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 szept. 1, 11:33 
hétvégi madárgyűrűzési bemutató a Dinnyési Fertőn:
kékbegy:
Kép

nagy fülemüle:
Kép

billegetőcankó:
Kép

törpegém:
Kép

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 júl. 16, 14:56 
azért írom ide, mert ezek is vadmadarak voltak korábban... :(
http://www.origo.hu/itthon/20140716-a-h ... erges.html
"Több száz védett madarat, köztük szenegáli és jákópapagájokat találtak egy bolgár autósnál a nagylaki határátkelőhelyen, a zsúfoltság miatt több példány is elpusztult – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Lebuktatta a madárcsicsergés
Szenti Szabolcs elmondta, a belépésre jelentkező bolgár autóst ellenőrző határrendészeket meglepte, amikor a férfi autójából madárcsicsergés hallatszott, ezért tételesen átvizsgálták a járművet.
A csomagtartóban és a belső utastérben elhelyezett ládákból, illetve kalitkákból több száz madár - köztük hetven jákópapagáj, 49 szenegáli papagáj és 510 énekes madár – került elő. Szállítás közben az állatok közül több – feltehetően a rossz elhelyezés és a túlzsúfoltság miatt – elpusztult – közölte a százados."
a videón 1:04-től mozambiki csicsörkék… szerintem az említett 510 énekesnek a nagyját ezek teszik ki… hiánycikk a piacon… tutibiztos, hogy azok buktatták le a fószert… hát amikor 17 mozambiki fütyürészett a nappalimban, akkor már csak füldugóval lehetett aludni zárt ajtó mellett is a szomszédos hálószobában…

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 jún. 19, 14:54 
Hazánkra nézve új fajra (410. magyar madárfaj), a berki verébre bukkantak Bácsborsódon
A felfedezés érdekessége, hogy a fiókáit nevelő párra egy gólyafészek "albérlőjeként" találtak rá.
http://www.mme.hu/hazankra-nezve-uj-faj ... csborsodon
Kép

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2014 máj. 19, 22:07 
emőcike írta:
A szülők nem pusztultak el.

Ez esetben sem lehet teljesen kizárni a mérgezést vagy az elmúlt napok időjárását. Egy madárodú sem teljesen beázás biztos, legalábbis ekkora viharban semmi sem kizárt. Még ha "csak" a hideg víz folyik át rajta, az is bőven elég lehet a fiókák kihűléséhez (nem tudjuk mennyire volt védett helyen az odú). Ragadozó nem túl valószínű, az sokkal inkább elhordja vagy megeszi a kicsiket, de a fizikai sérülések ez esetben valószínűleg észrevehetőek lettek volna rajtuk. Az odúfoglalás valamely más faj részéről sem ritka, de az jellemzően korábbi időben következik be (még a fészkelés korai szakaszában vagy a tojások költése idején - áprilisban). A lehetőségek közül "Ockham borotvája" elv alapján érdemes választani. A fiókák alapos vizsgálata, boncolása nélkül ugyanis nem lehet megállapítani teljes bizonyossággal (de talán még akkor sem), hogy mi történhetett. :(


Pluralitas non est ponenda sine necessitate;)

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 1, 19:45
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Savaria
   
Hozzászólás 2014 máj. 19, 20:58 
Szia!
emőcike írta:
Az odút nem piszkálta senki, azután lett levéve, miután nem hallottunk csicsergést bentről.Egy fióka hogyan esett ki nem tudjuk.A szülők nem pusztultak el.

Félreértettél....
Mikor láttátok, hogy elpusztultak a fiókák, utána nem kellett volna vele semmit sem tenni, hanem békén hagyni a helyén, és várni a további fejleményeket. Félreértés ne essék, lehet a többi hozzászólónak is igaza, (leszámítva az időjárást, mert az odúban lévő madarak az időjárás viszontagságaitól 100%-ban védettek, amíg az odú nem sérül, vagy nem ázik be és telik fel vízzel, és attól függetlenül, hogy nagy általánosságban a mérgezés valóban valós, és nagy veszélyforrás, ha a szülők élnek, ez is jó eséllyel kizárható, mivel u. a. táplálékot fogyasztják mint amivel a fiókákat etetik). Továbbá azt sem állítom, hogy 100% nyaktekercs volt az elkövető, de szerintem ő a legfőbb esélyes az elkővetési listán. (Csak éppen megzavartátok, anélkül, hogy észrevettétek volna. Gondolom éppen "takarította" az odút, csak közben észrevette, hogy a férjed a közelben jár, és lelépett. Annak idején én is így jártam, csak nálam kb fél órán belül visszakerült az odú a helyére, aztán pár nap múlva lettek kerek szemeim.
.


 
Offline
Csatlakozott: 2014 máj. 17, 11:07
Hozzászólások: 2
   
Hozzászólás 2014 máj. 19, 13:07 
karel írta:
Helló!

Nem kellett volna az odút piszkáni. Esélyes lett volna a nyaktekercs. (A 6. fiókát valszeg nem a szomszéd Joli néni dobta ki az odúból.) Bár, ha az odú nem volt sokáig levéve helyéről, még mindig van rá esély. Ha összejönnek, a cinkéknél egy kicsit több látnivalóval fognak szolgálni.
.

Az odút nem piszkálta senki, azután lett levéve, miután nem hallottunk csicsergést bentről.Egy fióka hogyan esett ki nem tudjuk.A szülők nem pusztultak el.


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 10:18
Hozzászólások: 527
Tartózkodási hely: Karcag
   
Hozzászólás 2014 máj. 19, 10:57 
Üdv!

Mindkét szülő egyszerre mérgezés miatt is elpusztulhat.
Sőt a fiókáikat is etethették permetezett táplálékkal.
A kifejlett tollas fióka már magától is ki tud ugrani az odúból.

A kertemben történt:
Nagy ricsajra lettem figyelmes. Egy széncinege pár riasztott folyamatosan. A gyermek homokozójában
találtam 7 tollas széncinegét összebújva. Onnan 1 méterre pedig egy vízisikló lakomázott 1 széncinege fiatalt. Menthetetlen volt.
A 7 kicsit visszatettem az odúba, de ugyanazzal a lendülettel ki is vágódott az összes.

_________________
Üdvözlettel: Kálmán Sándor


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 máj. 19, 9:20 
Warhawk írta:
emőcike írta:
Levettük az odút, és 5 kifejlett tollas fiókát találtunk elpusztulva. Nagyon elszomorít a dolog mert nem tudjuk mi történt. Ha valaki tudna válaszolni, nagyon örülnénk.

Sajnos biztosat csak a kicsik vizsgálatával (vagy még azzal sem) lehetne mondani. Ha a szülők elpusztultak akkor egész egyszerűen éhen haltak a kicsik. De lehet mérgezés vagy az elmúlt napok időjárása is a háttérben. :(

szia Emőcike,
sajnálom a történteket :( Warhawk által felsorolt lehetséges okok közül én tán a szülők elpusztulását gondolnám a legvalószínűbbnek (karvaly, macska stb...), habár az érdekes, hogy mindkét szülő odalett...

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 1, 19:45
Hozzászólások: 131
Tartózkodási hely: Savaria
   
Hozzászólás 2014 máj. 18, 16:46 
Helló!

Nem kellett volna az odút piszkáni. Esélyes lett volna a nyaktekercs. (A 6. fiókát valszeg nem a szomszéd Joli néni dobta ki az odúból.) Bár, ha az odú nem volt sokáig levéve helyéről, még mindig van rá esély. Ha összejönnek, a cinkéknél egy kicsit több látnivalóval fognak szolgálni.
.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2014 máj. 18, 11:13 
emőcike írta:
Levettük az odút, és 5 kifejlett tollas fiókát találtunk elpusztulva. Nagyon elszomorít a dolog mert nem tudjuk mi történt. Ha valaki tudna válaszolni, nagyon örülnénk.

Sajnos biztosat csak a kicsik vizsgálatával (vagy még azzal sem) lehetne mondani. Ha a szülők elpusztultak akkor egész egyszerűen éhen haltak a kicsik. De lehet mérgezés vagy az elmúlt napok időjárása is a háttérben. :(

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Csatlakozott: 2014 máj. 17, 11:07
Hozzászólások: 2
   
Hozzászólás 2014 máj. 17, 11:32 
:cry:Most regisztráltam nem tudom jó helyen járok-e a témában!?Egy kérdés nem hagy nyugodni, és nem tudom kihez fordulhatok.Télen is etettük a madarakat a kertünkben, aférjem készített madárodút, és nagy örömünkre be is költözött egy széncinkepár.kiköltöttek 6 kis fiókát, szorgalmasan hordták nekik a rovarokat,mígnem egy nap a férjem egy fiókát talált az odú alatt elpusztulva. az odúban is nagy volt a csend. előzőnap, még nagy csivitelés hallatszott az odúból.
Levettük az odút, és 5 kifejlett tollas fiókát találtunk elpusztulva. Nagyon elszomorít a dolog mert nem tudjuk mi történt. Ha valaki tudna válaszolni, nagyon örülnénk.
az odút gőzzel kifertőtlenítettük, de még nincs lakója.


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2014 máj. 16, 21:08 
Apám, a szupercellás fotód nálam dínyertes! :shock: :D
És persze gratula meg gratula a fajlistádhoz is! :wink:
Hű, micsoda felhő... még ott tartok :lol:

Pussz, Gabesz


 
Offline
IDRE díjas
Avatar
Csatlakozott: 2007 ápr. 13, 13:19
Hozzászólások: 2367
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Dr. Dezső Péter
   
Hozzászólás 2014 máj. 16, 15:11 
gondoltam felteszek IDRE is egy kis beszámolót az egészhétvégés kiskunsági madarászatunkról :)
3 nap alatt 161 fajt láttunk, (eddigi rekordunk 162 volt, sajna nem sikerült megdönteni…)
az éves listám 77 fajjal gazdagodott (189nél tartok), a magyar listám pedig a sárjáróval bővült (279.)
érdekesebb fajok: sárjáró, batla, pusztai ölyv, barna kánya, kacagócsér, kis csér, hering sirály, kis vízicsibe, erdei fülesbagoly, karvalyposzáta, kerti rozsdafarkú, széki lile

kerti rozsdafarkú: http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/642400
Kép

kis csér: http://birding.hu/megfigyeles/adatlap/642149
Kép

erdei fülesbagófióka
Kép

batla
Kép

karvalyposzáta
Kép

pusztai ölyv
Kép

sárga billegető
Kép

sordély
Kép

sárjáró
Kép

és végül egy vasárnap délutáni szupercella zárta a túrát
Kép

_________________
A magyar terepmadarászok honlapja: www.birding.hu
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület: www.mme.hu


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2014 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4, 5 ... 101  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2024 márc. 28, 11:02
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO