Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával





Fórum szabályok


>>> Általános fórumozási szabályok <<<



Hozzászólás a témához  [ 11 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2010 nov. 22, 0:17
Hozzászólások: 810
Tartózkodási hely: Budapest XVI. ker.
Valódi név: Rédly Szilvia
   
Hozzászólás 2014 okt. 12, 19:40 
Szia, mi a helyzet?

_________________
*** Pulipinty ***


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2010 nov. 22, 0:17
Hozzászólások: 810
Tartózkodási hely: Budapest XVI. ker.
Valódi név: Rédly Szilvia
   
Hozzászólás 2014 szept. 29, 19:38 
Bárhol máshol is nőhet ki ciszta a következő vedlésnél. :(
Sajnos én nem vagyok valami nagy tenyésztő, a cisztáról annyit tudok, hogy vannak típusai,ami enyhébb és otthon ki lehet vágni / szúrni, és vannak olyanok is, amiket orvos tud csak kivágni úgy,hogy amadár közben ne vérezzen el. Am ha tudsz tegyél fel képet róla. :)

_________________
*** Pulipinty ***


 
Offline
Csatlakozott: 2014 szept. 6, 19:37
Hozzászólások: 8
Valódi név: Lilla
   
Hozzászólás 2014 szept. 29, 19:32 
Pulipinty írta:
Én nem értem, hogy egy tollciszta miatt miért kellene levágni a szárnyát????? Mielőtt belevágnál feltétlen kérd ki más orvos véleményét is.

A cisztáról pedig egy kis olvasnivaló:
http://alakkanari.blogspot.hu/2014/02/ontsunk-ciszta-vizet-poharba.html



Koszonom a linket! Na mar most, azert gondoltak levagni azt a reszt, mert ugye visszano. Nagy esellyel. Sajnos nincs lehetosegem (penzem) kikerni mas orvos velemenyet. Nem is hiszem, hogy talalok ennel a nonel jobbat...

Ezert is bizom sokkal inkabb bennetek, itt! Az itteni tenyesztok es masok sokeves tapasztalatai felernek egy orvos velemenyevel!

:)


 
Offline
Csatlakozott: 2014 szept. 6, 19:37
Hozzászólások: 8
Valódi név: Lilla
   
Hozzászólás 2014 szept. 29, 19:27 
Pulipinty írta:
Még egy kérdés eszembe jutott: miért van bent fészek a madárnak?


Hat, sajnos elegge dulongel, igy feszekben alszik mostanaban (ejjel). Napkozben is pihent benne sokat par napja, mikor sokkal rosszabbul volt, ma peldaul ugy tunik jobban van (hala egy kis vitamin komplexumnak), igy alig ult bele parszor.

Normalis, hogy a madar hasa viszonylag eleg nagy? Ha felfujom a tollait, a bal oldalon szembol nagyobb sotet folt van, lehetseges, hogy az a maja? Sophie-nak ugye majbetegsege volt tavasszal, mariatovissel meggyogyult, visszanottek a tollai, de .. ki tudja, mennyire gyogyult meg a maja "teljesen". Lehetseges, hogy megnagyobbodott a maja, nem igaz?


 
Offline
Csatlakozott: 2014 szept. 6, 19:37
Hozzászólások: 8
Valódi név: Lilla
   
Hozzászólás 2014 szept. 29, 19:18 
Sziasztok, ne haragudjatok, az elmult napokat vegig dolgoztam, rohanasban toltottem. Most latom a hozzaszolasokat es nagyon koszonom a valaszokat.

A mutetet - ami ma fel 1-re volt beutemezve- egyenlore eltoltam, mert talaltam egy erdekes bejegyzest egy forumon: http://canarie.gportal.hu/gindex.php?pg ... 9&offset=0 Kb a masodik oldalnal egy bizonyos Attila Betadine oldattal es kremmel erte el, hogy a kis kanarimadara hatan levo ciszta egyszeruen leszaradjon. Idezem:

"Idáig csendes szemlélője és olvasója voltam a honlapnak.Azutóbbi napok témája felkeltette az érdeklődésemet. Márt csak azért is mert sajnos én is beleestem ebbe a problémába. Igaz nálam két különböző madárról van szó, két külön helyről valók, az egyik egy mozaik tojó, amin az első két évben semmi probléma nem látszott. Az idén tavasszal vettem észre a hátán egy borsónyi csomót ami ugy nézett ki mint egy nagy sárga pattanás. Betadin oldattal és krémmel kezeltem aminek hatására körübelül három hét múlva beszáradt, és mint egy nagy száraz csomót egy mozdulattal tudtam eltávolítani. Körübelül egy fél év múlva ugyanezen a madáron megismétlődött minden csak most a mellén."


Az az igazsag, hogy nem szivesen vetem termeszetesen ala a madaram semmilyen mutetnek - es ugyan hiaba Norvegia, sajnos en jelenleg csak reszmunkaidos allasban dolgozom egy kavezoban, ami decemberben valik teljesmunkaidosse, igy a fizetesem jelenleg alig tobb, mint ennek a mutetnek az ara, igy azert jocskan megfontolasra kerul ez az operacio, foleg, hogy jelenleg en magam is orvoshoz jarok, amire ugyancsak szuksegem van a fizetesem nagy reszere, szoval nem konnyu!- tehat a mutet amugy sem hangzik jol, foleg ugy nem, hogy tudom, mar sosem lesz teljeserteku elete. Azota kiderult annyi, hogy nem az egesz jobb szarnyat amputalnak, hanem a kulso reszet (tekintve, hogy a ciszta korulbelul a kozepen helyezkedik el). Az allatorvos szerint a madar tudna utana ugralni fel az agakra, illetve tollaszkodni mint normalisnak, repulni viszont termeszetesen nem.
Sophie eddig sem volt annyira nagyon aktiv repules teren, mint nehany madartarsa. Ha ki is engedtem, O altalaban a megszokott kis helyen szeretett fent a fuggonykarnison ucsorogni. Neha repult kicsit, de nem vitte tulzasba soha. Szoval, talan nem lenne a legnagyobb problema szamara, hogy ezentul nem repulhetne korbe a lakast.

Tovabba ezen a belinkelt forumon a tobbi hozzaszolas is erdekes, foleg a ket nagy nevet emlitve magyarorszagi tenyesztok koreben - egyikuk ugye ennek a forumnak az elnoke :) Eszteró Lajos, gondoljatok, hogy ok esetleg lattak eme kiirasomat itt? Pokesz esetleg jelen van a forumon? ( Szerinte: "Sajna semmi biztosat nem tudok írni.Nélam is van egy iyen madár és egy-két hibás növésű tollát kihúzkodtam.Értem így el javulást.De ha nagyon benőtt tolltokok vannak,csak az "operáció" segíthet.

Egy tűvel meg kell próbálni felszúrni e benőtt tolltokok felett a bőrt.De ovatossan mert nagyon törékenyek ezek a kis állatok.Egy kis vérzéstől ne ijedj meg,de ha timsóval lekezeled a sebet hamar eláll és még fertőtlenít is. " )

Idezem Eszteró Lajos hozzaszolasat:
"A tollciszta korunk tenyésztőinek és hobbitartóinak a legnagyobb problémája, melyet csak megelőzni de gyógyítani sajnos nem lehet. A megelőzés is egy nagyon nagy odafigyelést igénylő közös munka, melyet sajnos nem sokan tudnak megoldani, mivel ezt csak a tenyésztett madarak következetes szelektálásával (kiírtásával,) szebben mondva elaltatásával oldhatjuk meg.

Ezek a madarak sajnos génhibásak. Mégpedig abból az okból kifolyólag, hogy a túltenyésztett madaraknál megindult egy úgynevezett modifikáció, mely rossz irányba vitte a bőr és a tollazat módosulását. Kialakulásának több összetevője lehet, ugymint : - Beltenyészet, tartási körülmények változása ( táplálás, hőmérséklet, mozgás szegénység stb.) az alakváltoztatások előtérbe helyezése, az intenzív szaporítás bevezetése és még sok más lehetőség.

Mindezek oda vezettek, hogy a kanári bőrének felső hámrétege foltokban elszarusodik és a növekedésben lévő toll nem tudja áttörni a felületét, de tovább növekedik és cisztás gumókat eredményez. Korai időszakban észrevett deformitást javíthatjuk, ha a felső bőrfelületet előzetesen púhító krémmel kezeljük és felnyítjuk a bőr felületét a tollat meg kivesszük. E módszer a problémát nem szünteti meg, mivel a következő tollváltásnál pontosan a génhibából kifolyólag újjra jelentkezik a ciszta, csak máshol és nagyobb mértékben. E madarak szaporítása nem kívánatos, bár a modifikáció a szakirodalom szerint nem öröklődik, de az újból és újból feltűnö probléma mégiscsak arra utal, hogy a szabad gének továbbra is reprodukálják a híbát. Tehát az ilyen problémát hordozó madár tenyésztésre, szaporításra alkalmatlan és csak tovább növeli az úgyis gyorsan szaporodó eseteket.

Miután ezt nem lehet azonnal felismerni nem könnyű a védekezés sem. A tudatunkat kell átprogramozni, hogy a rossz madár életképtelen és nem szaporítható. Ebben csak a tenyésztők tehetnek valamit, mivel tőlük származik a házikedvencek döntő többsége, bár többnyire ismerik a jelenséget, de, az esetleges haszon elmaradása miatt eladják a hibás madarat is. Rosszat téve ezzel a madaraknak és a vásárlónak is. "


Tehat, ezek erdekesek. Kicsit szkeptikus, hogy ezt a fajta cisztat, ami a madarnak van, fel lehetne-e igy "szurni". Neki mintha kint lenne mar a csont alola (bar nem tudom, ez lehetseges-e). Holnap feltoltok egy jo kepet a szarnyon levo sebrol!

Mindezek tekinteteben kulonben, kialakult bennem egy kep, miszerint otthon a kanarisok nem igazan biznak az allatorvosban. Ami teljesen logikus, ugyanis tenyleg kevesen ertenek a kutyan- macskan kivul a madarakhoz, nem hogy jelentos tapasztalatuk legyen. (Sokkal inkabb a tenyesztok ertenek az ilyesmihez, mint ezen a forumon is latszik!) Ilyen szempontbol Sophie orvosa itt Norvegiaban igazi specialista madarak teren, a maga 25 eves tapasztalataval.

Kivancsi vagyok, mit szoltok mindehhez.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2010 nov. 22, 0:17
Hozzászólások: 810
Tartózkodási hely: Budapest XVI. ker.
Valódi név: Rédly Szilvia
   
Hozzászólás 2014 szept. 28, 20:01 
Még egy kérdés eszembe jutott: miért van bent fészek a madárnak?

_________________
*** Pulipinty ***


 
Offline
Csatlakozott: 2014 szept. 27, 0:38
Hozzászólások: 1
Valódi név: B Réka
   
Hozzászólás 2014 szept. 27, 0:56 
Azt mondanám érdemes mindent megpróbálni. Ha nem, utólag bánja az ember, sokáig, főleg ha annyira ragaszkodik a madárhoz.
Esetleg ki lehet kérni más állatorvos véleményét, de cselekedni gyorsan kell, mert az állapota csak rosszabbodni fog. Azt nem tudom, hogy bírná az altatást, legyengülten.
Szeretem a madarakat, segélykoncertet is tartottam értük, átérzem a helyzetet. Norvégiában nem lehet olyan sok az a pénz..és itt gondolom nem a pénz a kérdés.
Amputáltam egy vadon befogott sérült csóka szárnya végét "csuklóból", ma is él, fogságban, de szerintem rohatti szerencsés, jól van, a kis lurkó.
Mindent meg kell próbálni.
Sok sikert kívánok, és jobbulást!


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2010 nov. 22, 0:17
Hozzászólások: 810
Tartózkodási hely: Budapest XVI. ker.
Valódi név: Rédly Szilvia
   
Hozzászólás 2014 szept. 26, 19:31 
Én nem értem, hogy egy tollciszta miatt miért kellene levágni a szárnyát????? Mielőtt belevágnál feltétlen kérd ki más orvos véleményét is.

A cisztáról pedig egy kis olvasnivaló:
http://alakkanari.blogspot.hu/2014/02/ontsunk-ciszta-vizet-poharba.html

_________________
*** Pulipinty ***


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2012 nov. 29, 7:40
Hozzászólások: 516
Tartózkodási hely: Indonézia
   
Hozzászólás 2014 szept. 26, 16:44 
En azt mondom, ha a madar ennyit jelent neked, es ha Norvegiaban ottani fizetessel ezt meg ha fogat szivva is de megengedheted, es ott ez egy realis ar, akkor fizesd ki.
En is koltottem mar itt allat eletben tartasara sokkal tobbet, mint a piaci erteke, egyszeruen mert nem csak azt a piaci erteket lattam bennuk, hanem felelosseget is ereztem ertuk.
Neked a madar nyilvan nem szimplan egy x erteku kanari ami helyett x-ert barmikor vehetsz egy ujat.
Megfeleloen berendezett kalitkaban szerintem jol eleldegelhet csonkitott szarnnyal is.


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2010 nov. 22, 0:17
Hozzászólások: 810
Tartózkodási hely: Budapest XVI. ker.
Valódi név: Rédly Szilvia
   
Hozzászólás 2014 szept. 26, 11:34 
Szia, a gázzal altatós ciszta műtét simán túlélhető, de hogy 160.000 Ft-ot kérjenek érte, ez olyan irreális, mintha egy kiló kenyér 10.000 Ft lenne... keressél egy másik állatorvost.

_________________
*** Pulipinty ***


 
Offline
Csatlakozott: 2014 szept. 6, 19:37
Hozzászólások: 8
Valódi név: Lilla
   
Hozzászólás 2014 szept. 26, 11:15 
Kedves itt jelenlevo tenyesztok es forumozok,

Ha emlekeztet, az en kis Sophie-m mar nagyon sok mindenen atment, amihez itt a forumon is sokszor kertem segitseget. O egy csodaszep, feher, recessziv, 3,5 eves madarka. El sem tudom mondani, nekem O mennyit jelent.

Eletem egyik eddigi legnehezebb dontese elott allok most, pont ezert. Egy ciszta alakult ki a jobb szarnyan, nagy es csunya, fajdalmai vannak. Az allatorvos (itt Norvegiaban, 25 eves tapasztalattal rendelkezik madarak teruleten) operalna: mivel a ciszta a szarnya kozepen helyezkedik el es nagy esellyel kiujulna, O amputalna a szarny kulso reszet igy, a cisztaval egyutt. Gazzal altatna, par perc lenne az egesz, mint mondta. A madar kozben infuziot kapna, utana pedig antibiotikum/ fajdalomcsillapito lenne a javasolt. A gond az, hogy Sophie egyreszt recessziv, tehat az immunrendszere eleve gyengebb, masreszt iden majusban fel- felepult majbetegsegbol (mariatovissel). A maj allapotarol jelenleg nem tudunk: de valoszinuleg nem mult el 100 %-ig. Mindenezek mellett termeszetesen most sincs a legjobb formaban: gyenge, eszik- iszik es nagyon akar elni. Sokat ul es alszik a feszekben, pihen, latszik, hogy faj, remeg a szarnya.

Masfel napja csak a konnyeimmel kuzdok, es meg mindig fogalmam sincs, hogy mit tegyek. Sajnos vagy a mutet (atszamitva 160 ezer forintert), vagy el kene altatni, mert elvileg hosszu szenvedes var ra, ha igy hagyjuk es semmit teszunk. Sajnos arrol keveset tudok, hogy ezutan a mutet utan milyen lenne az elete, hetfon errol meg erdeklodom. Ha mutet, akkor hetfon operaljak. Belul azt sugja a megerzesem, hogy ez tul sok, es nagyon szomoru.. egy madar fel szarnnyal, olyan, mint... Gondolom ertitek. Nagyon rosszul viselem az egeszet, nagyon nehez dontes.

Elengednem Ot, mert mindenki korulottem errol probal meggyozni. Hogy nem lenne boldog elete, se neki, se nekem ezutan a mutet utan. Hogy talan mar nem is lenne ugyanaz a kismadar. Ugrandozas, boldog, szabad repules nelkul. Amputalt szarnnyal.
Amiert megis nehezemre esik az egesz: sajnos nem birok annal a gondolataval megkuzdeni, hogy ha elaltatom, akkor feladom. Cserben hagyom Ot, lemondok rola. Igen, tudom, hogy "O csak egy madar", de nekem O sokkal tobb. A puszta letezesevel boldogga tesz, es ugy erzem egy darabot szakitanak ki belolem. Mardos a fajdalom, nagyon fog hianyozni. Olyan sok mindenen atmentem vele, sokat tanitott nekem a kuzdelemrol... Akarmilyen furcsa is. A legtobb kanari ennek az 1/5-tol mar meghalt volna.

Szoval arra kerlek Titeket, hogy segitsetek egy kicsit nekem. Hogyan tudnek megkuzdeni ezzel az egesszel. (Ugyan a korulottem levok tudjak, mennyit megtettem mar Sophieert, de ezzel senki nem fog "dicsekedni", ez termeszetes, barmit megtennek erte es miota O van nekem, a vegsokig megyek mindig amig ki nem talalom, hogyan gyugyulhat meg. Ez most megis mas, ugy tunik ez lenne az utolso esely.) Szoval barmilyen epito gondolatat, tanacs...

Koszonom!


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 11 hozzászólás ] 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2024 márc. 29, 7:52
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO