Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2012 nov. 29, 7:40
Hozzászólások: 516
Tartózkodási hely: Indonézia
   
Hozzászólás 2017 júl. 1, 23:33 
A csatolt kepen mutatott aghalmaz addig nez jol ki, amig ossze nem szartak. Ami aligha tart sokaig.
Az odut inkabb siman akaszd a kalitka oldalara.
Ulorudakat pedig ugy helyezd el, hogy egyiken ulve se piszkitsak ossze az alatta levo rudakat illetve eteto es vizes edenyeket.
Nekem van 2 ugyanekkora kalitkam, es magassaguk miatt 4-4 ulorudat helyeztem el bennuk. Sajnos a kalitkaval hosszu ulorudakat adnak amik nem a legprakikusabbak, ezeket lecsereltem 4 rovidebbre amiket aztan a rrovid oldalakkal parhuzamosan tettem bele.


 
Offline
Csatlakozott: 2017 jún. 20, 17:55
Hozzászólások: 2
   
Hozzászólás 2017 júl. 1, 20:52 
Köszönöm szépen a választ és a sok tanácsot, holnap neki is állok átalakítani az otthonukat. Azért is tettem be eleinte ennyi ülőrudat nekik, mert nem tudtam, hogy a régi kalitkájukban, ahol nem igazán volt lehetőségük röpködni, mennyire jöttek ki a rutinból.
A sok vakarózás alább hagyott, ahogy az ablakba tettem őket, gondolom jót tesz közérzetüknek a napfény, egy árnyékos részt is kialakítok tuja ágakból. :)
Párosítás elég érdekesen alakúl, mert az előző gazdájuk azt mondta, hogy az egyik tojó, mert már volt tojásuk, csak feltörték azokat. Ez azért is érdekes, mert mindkettő hím, a neten található leírások alapján. Majd kiderül. Készítettem nekik egy kis fészket, fürdetővel együtt. Majd a műanyagot is lecserélem fára, amint időm lesz elkészíteni. Erre is teszek tuja ágakat, mellé pedig fészek alapanyagot és ezzel szerintem be is fejezem a sok alakítást.

Kép


 
Offline
IDRE Gould Amandina Klub tag
Csatlakozott: 2008 jan. 10, 15:17
Hozzászólások: 912
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Fekete Csaba
   
Hozzászólás 2017 jún. 29, 10:02 
Nem vagyok zebrapintyes, de mivel senki sem válaszolt, próbálok a kérdéseidre választ adni.
Úgy tűnik, elég jól felkészültél a tartásukból és jó körülményeket biztosítottál nekik. Túlzottan nem szabad telerakni a kalitkát ágakkal, mert akkor a repülés lehetőségétől fosztod meg. Igazából már ami most van a kalitban az is sok. Én kettő ülőrudat tennék csak a kalitba úgy, hogy a rövidebb oldallal legyenek párhuzamosak és minél távolabb legyenek egymástól, ezzel repülésre kényszerítve a madarakat. Ha kicsit természetesebbé szeretnéd nekik tenni a helyet, akkor inkább valamelyik sarkot/oldalt kívülről takard mondjuk tuja ágakkal. Ez viszonylag sokáig megmarad a lombhullatókkal ellentétben. Így kissé védettebbé teszed nekik a kalitkának azt a részét, amitől a madarak nyugodtabbá válnak. Akár három oldalát is teljesen takarhatod úgy hogy csak elölről legyen szabad a kalit.
Két párt soha nem célszerű együtt tartani, mert a dominánsabb pár megkeseríti a másik pár életét, három párnak pedig ez a kalit kicsi. Szóval vagy maradjanak ketten ebben a kalitban, vagy jön a sok madarász által már átélt kezdő történet, hogy akkor már a két párnak kell két kalit és kell majd a fiókák leválasztásához is legalább egy kalit. Így aztán szépen nő a kalitok száma, de szerencsére ezzel együtt a sikerélmény és az öröm is gyarapodni szokott. Ez az út vezet a madarászathoz.
Állatkereskedésekből vásárolt madarak esetében sokféle betegséget el tudok képzelni, de olyant még nem hallottam, hogy ott vásárolt eszközökben élősködők legyenek. Ezek az eszközök soha nem érintkeztek madarakkal és a műanyag eszközökön nem igazán élnek meg az élősködők.
Élősködők ellen, ami itthon kapható az az ivermectin SH. Ebből kell a tarkóra cseppenteni egy cseppet és ezt 7-10 nap múlva megismételni.
De azt tudnod kell, hogy a teljesen egészséges madarak is szívesen tollászkodnak. Ez elengedhetetlen a tollak rendbentartásához.
Az egyéb betegségek esetében a legjobb dolog a megelőzés. Fontos, hogy huzat mentes helyen legyenek és változatosan és tisztán legyenek tartva. Sajnos a madarak esetében legtöbb esetben amikor már észrevesszük, hogy baj van, akkor már nem lehet segíteni.
A saláta az tényleg veszélyes lehet. Én ennek adását kerülöm. Akikről tudom, hogy adják madaraknak, azok vagy házi termesztésűt használnak, vagy egy napig bő vízben áztatják.
A madarak nagyon szeretik a tyúkhúrt, de a gyerekláncfüvet vagy útifüveket is. Persze ezeket akkor ad, ha valami tiszta helyről tudod beszerezni és akkor is mosd meg és papírtörlővel töröld meg. De tökéletesen megfelel nekik az alma, uborka vagy a paprika csutkája is.


 
Offline
Csatlakozott: 2017 jún. 20, 17:55
Hozzászólások: 2
   
Hozzászólás 2017 jún. 20, 19:20 
Tisztelt szakemberek és zebrapinty tartók!

Bármilyen tudás hiányában átvettem a képen látható, Dezső és Rezső, zebrapintyek gondozását, eltartását. Eleinte azt sem tudtam, h milyen neműek, majd néhány oldal átböngészése után, kiderült, hogy mindketten erőteljes hímek. Mivel odáig vagyok a madarakért, megpróbáltam kicsit javítani az életkörülményeiken. Egy standard kis kalitkában jöttek hozzám, amibe, a nemük ismeretének hiányában, vettem nekik egy fészket. Eleinte kerülték, majd először az egyikük és nem sokkal később mindketten előszeretettel használtak, miután természetesen kiszedték a benne lévő mű fészekanyagokat. Ezt követte fürdető és a standard kalitka lecserélése egy 76x45x90 cm-es monstrumra, fa ülőrudakra, faágakra (Trixie-től) és Sepia csőrkoptatóval.
Szeretném Rezsőék életet a lehető legotthonosabbá és úgymond legtermészetesebbé tenni. Itt jönnek a kérdések.
Olvastam különböző zebrapintyekkel foglalkozó oldalakon, hogy előfordul az azonos nemű párosodás ezeknél a fajoknál is. Ugyanakkor olyat is olvastam, hogy a későbbi párosítás esetében ki kell venni a fészket, mert a hím megölheti a tojót - ennek van bármilyen valóság alapja? Kockázatos csatlakoztatni a csupa hím csapathoz 1-1 tojót, ha vennék még egy fészket? Amúgysem bújnak már úgy össze a fészekbe úgy, mint az előző kalitkában. És elegendő helyet biztosít a mostani kalitka 4 pintynek?
Az otthonuk berendezésével kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy parkban talált faágakat betehetek? Gondolom egy városban az a "legsterilebb" megoldás, de egy erdőbe kimenni és onnan gyűjtögetni sem akadály. Az elképzelés az, hogy a fürdetőt betenném a műanyag búrája nélkül és az köré tennék leveles faágakat, mintha egy természetben is előforduló fürdőzési lehetőség lenne. Ugyanígy a fészek körül is.
A betegségekkel kapcsolatban az elsődleges kérdésem az, hogy állatkereskedésből vásárolt fészkekben előfordulhatnak-e tetvek/atkák? Néhány napig aktívan tollászkodtak és vakaróztak, ami mára már múló tünet, folyamatosan nézegettem a tollazatukat, csőrüket, lábaikat, hogy bármi elváltozás észlelhető-e, de szerencsére semmi. Viszont szeretek felkészülni mindenre, így légyszíves adjatok tippeket, hogy melyik gyógyszer a legjobb ebben az esetben. Ugyanakkor más általános megbetegedések esetén pl. megfázás, vagy egyéb, amiről még fogalmam sincs. A figyelmeztető jelekkel sem vagyok tisztában, így azokat is írjátok meg légyszíves. És ha már figyelmeztető jelek, az egyik fotón, amelyiken csak Rezső látszik, kicsit gubbasztó módon ül, az természetes? A fürdő- és ivóvíz, naponta cserélt, langyos csapvíz, az eleség pedig Prestige Versele-Laga Premium Trópusi Pinty eledel, dettó naponta cserélve. És egy külön tálkába homok, mivel a kalitka alja elég távol van a rácsoktól és szerény véleményem szerint nem érnék el. A zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatban is segítségre van szükségem, mert eléggé megoszlóak voltak a vélemények. Volt ahol ajánlották a salátát, volt ahol kifejezetten ellenezték, mert túlságosan vegyszeresnek vélték. Eddig hámozott almát adtam nekik, amit szivesen csipegettek. Ha még esetleg tudtok valamit ajánlani, kérlek tegyétek meg. :)

Teljes homály van a zebrapintyek életmódjával kapcsolatban, ezért mindenkitől elnézést ha brutális hülyeséget kérdeztem, szeretném maximálisra emelni a tudásomat a tartásukkal kapcsolatban, így segítségeteket, hozzászólásotokat, véleményeteket, tanácsotokat nagyon köszönöm!

-Zé




Kép

Kép

Kép

Kép


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4 hozzászólás ] 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 15:18
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO