Sziasztok!
Nagyon sok szó esett már a vedlésről, és az ezzel kapcsolatos vitaminozásról jutott eszembe, hogy már én is megjártam azt hiszem Csibikémmel... Visszapörgetve megtaláltam Dorombolónak az erre vonatkozó bejegyzését:
"A vedlő madárnak,
vitaminos itatás, de csak igen gyenge koncentrátumban, 1 hétig,aztán 2 hétig semmi, majd megint a gyenge, vitaminos víz. Az
erős vitamin azért nem jó, mert felgyorsítja a toll növekedést és ezzel párhuzamosan nem gyorsul a tok kinyílása, ezért a madár megpróbál segíteni ezen és elkezdi csipkedni magát, aztán csupa vér lesz minden... "
A bolti vitaminkészítmények helyett természetes vitaminforráshoz juttathatjuk kedvencünket- kit képesek vagyunk agyonkényeztetni (szinte szó szerint is!), minden földi jóval ellátni, de a vedlés alatt, (még ha az májusban kicsit korai is

) nem árt egy kis plusz szeretgetés

. A "házunk táján" fellelhető, madaraink számára ehető növények és termések a legmegfelelőbb "csemegék" erre a célra. És mert ennél szebben nem tudnám összeszedni, hát szó szerint idézek Necotól a
www.rollerkanari.mlap.hu oldalról

.
"Kalászba szöktek a gyomok, pázsitfűfélék. Ilyenkor csomókban kötöm fel ezeket a röpdék rácsára. Kitűnő beltartalmú takarmány ez, és emellett remek szórakozás is.
Vedlés előtt fontos ilyen "szórakozásról" gondoskodni, mert a viszkető tolltokokat néhányan elkezdik csipkedni, ez ha elkezd vérezni a többiek is elkezdik a sebet piszkálni. Ha nem gondoskodunk más "cincálási" lehetőségről, ez a későbbiekben egészen a kannibalizmusig fokozódhat. Jó erre a célra a 5-6 centi hosszúra vágott kenderspárga köteg a rácsra kötve. Előszeretettel cibálják ezt is a madarak.
A bodzavirág (már fehéren, de még nem teljesen kinyílva a legjobb), a tyúkhúr, a pitypang levele, virága, a pásztortáska szintén elsőrangú takarmánykiegészítő, és vitaminforrás, és -mint említettem- kitűnő unaloműző a fiataloknak.
Egyre kell figyelni: csak biztosan permetezés mentes helyről szedjük ezeket!"
Üdv: Gabesz