Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 máj. 24, 19:19 
Szia Csba,

A többivel nincs gond? Mind ugyanazt ette?
Láttad a tojót enni, hozzá van szoktatva a lágyeleséghez?

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2008 máj. 24, 15:58 
Tegnap elkezdtem a kúrát, amit Zsolt írt. Csak lágyeleséget kaptak a madarak és lespriccoltam őket kézmeleg vízzel. A ma azonban a pirosfejű tojóm ezekután nem néz ki túl jól. Egész nap gubbaszt, mint egy borzas golyó és sokat alszik is. Felteszek róla két képet. Szerintetek mit tegyek?
Kép
Kép

Hozzászólás 2008 máj. 24, 10:24 
Azért a gouldnál szebb madarat még nem tudtak mutatni... :09:

Hozzászólás 2008 máj. 24, 9:22 
Sziasztok!

Itt vannak a csemetéink, valaki meg tudja mondani hogy azoktól a szülőktől akiknek a képét már felraktam múltkor (kék tojó, sárga hím), milyen színűek lehetségesek?

Kép

Hozzászólás 2008 máj. 23, 17:15 
Kedves Csaba,

Ezért kezdődött el a hazai bíróképzés, hogy idővel mi is megismerjük, milyen az igazi kiállításra termett madár.

Én csak az irányzatokat látom. Gould és gould között nagyon nagy különbségek lehetnek...

Született egy standardleírás is a vadszínű egyedekre vonatkoztatva, + kép kiegészítésekkel.

Ahogy mondani szokták a jó gould olyan mint egy szép szivar, hosszú kecses nyúlánk, jól izmolt hengeres testtel...

Ha az ember egyszer élőben lát egy szép egyedet azonnal észreveszi a különbséget.....
Valahogy azt látod, hogy nem egy "tucatmadár", ilyen biztos nem repked minden gouldosnál..

Ha a Campona felé jársz, ott most nem tudom honnan????????- de egy gyönyörű pirosfejű gould pár van, állítólag Olaszországból került ide.
Nem gyűrűzött madarak, és az elhelyezésük sem megfelelő- de gyönyörű kiállásuk, szerintem hamar le fognak robbanni.

Én még majd csak jövőre szeretnék kiállítani először, addig én is tanulgatok. De egy nagyon fontos dolgot megtanultam itt, a kiállításra való tenyésztés, olyan mint a jó bor készítés-
mindent - mindenkor konzekvensen be kell tartani, meg kell tanulni, hogy mitől szép egy madár, és hogy a takarmányozás mennyire fontos...

Szóval folytonosan előre a nemesebbért egy életen át...

Hozzászólás 2008 máj. 23, 16:02 
Zsolt!
Említetted, hogy jó lenne beszélni a standardról. Én egyelőre csak kezdek foglalkozni a gouldokkal, de szeretnék megtanulni róluk, amit csak lehet. Felteszek egy képet az egyik hímemről. Megtennétek, hogy amennyire a kép alapján lehet, kielemzitek, hogy miben hasonlít a standardhoz és miben tér el. Ha más szögben kellene fotózni, akkor azt is megpróbálom, csak írjátok meg, hogy hogyan kellene. Sajnos a kép egy picit csal a színben, mert a madár melle kék a képen, míg szép lila a valóságban.

Kép

Hozzászólás 2008 máj. 23, 11:21 
Zsolt79 írta:
Szia Spirit,

A Gedeontól én is vettem már, kiváló segítőkész madarász :wink:
A Gedeontól vásároltak, mennyi idősek? - képről olyan 1,5 nek néznek ki.

A Hankó Andrástól vett az azért már idősebb szerintem már 2x vedlett???
Nagyon szép bár én személy szerint nem szeretem a divatos színváltozatokat, de nagyon szépállású madár, teljesen más a fejformája, mint a vörös hímednek...

Jó lenne ha egyszer elindulna a Standard madarakról szóló eszmecsere :!:

Igen, Gedeon roppant segítőkész, mindig minden kérdésemre kimerítő szakmai választ ad!!! Na ezzel a kérdéssel most megfogtál, mert biztos mondta amikor vettük, de nem emlékszem, de elvileg a tojót a gyűrűn meg tudom nézni, a hímnek nincs.

A Hankó Andrástól való hímet most szintén nem tudom fejből, ha rá értetted azt hogy szerinted már 2x vedlett, a tőle származó tojó pedig januárban amikor vettük, 9 hónapos volt, még nem volt kiszínesedve a feje. De holnapra megnézem hogy melyik mennyi idős / megkérdezem Gedeont.

Én nem értek hozzá amúgy annyira hogy a fejformájukban például nagy különbséget lássak, a színeket pedig csak az alapján válogattuk össze hobbitartóként, hogy szép, színes madárkáink legyenek. :) tehát semmilyen szakmai koncepció nem volt mögötte, csupán hogy nekünk szemet gyönyörködtető legyen.

Hozzászólás 2008 máj. 23, 11:11 
Szia Spirit,

A Gedeontól én is vettem már, kiváló segítőkész madarász :wink:
A Gedeontól vásároltak, mennyi idősek? - képről olyan 1,5 nek néznek ki.

A Hankó Andrástól vett az azért már idősebb szerintem már 2x vedlett???
Nagyon szép bár én személy szerint nem szeretem a divatos színváltozatokat, de nagyon szépállású madár, teljesen más a fejformája, mint a vörös hímednek...

Jó lenne ha egyszer elindulna a Standard madarakról szóló eszmecsere :!:

Hozzászólás 2008 máj. 23, 9:52 
Sziasztok! Ha nem gond, akkor mint új fórumozó, bemutatnám a madárkáimat:

Ők ketten Gedeontól valók

Kép

Kép

Ők ketten pedig Hankó Andrástól Szlovákiából:

Kép

Kép

Párt végülis nem így alkottak amilyen felállásban elhoztuk őket, hanem a kék tojó a sárga hímmel, és nekik most van is 3 fiókájuk, amit maguk is keltettek ki, és nevelik is.

(Rajtuk kívül van még egy pár szalagpintyünk, egy kákapinty, egy pár zebrapinty, meg a szaporulatuk, és egy nimfapapagáj.)

Hozzászólás 2008 máj. 23, 9:09 
Lajos!
Megpróbálom. Eddig csak a tálkájuk mellé tettem leveleket, hajtásokat tele tetvekkel, de nem nagyon láttam, hogy fogyott volna a tetü. A kiskubák kb 2 perc alatt lepucolják a legtetvesebb hajtást is. A lágyeleségre tétel jó ötletnek tűnik. Talán véletlenül megkóstolják és rákapnak.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 máj. 23, 6:31 
Szia Csaba !

és ha a lisztkukacot feldarabolva a lágyeleségbe kevernéd ?
ugyanezt a levéltetvekkel is megteheted...

(csak ne darabolgasd fel őket ez egy rossz vicc volt)

Hozzászólás 2008 máj. 22, 21:23 
Próbáltam én is adni nekik levéltetveket és kicsi 1 cm-es lisztkukacokat is, de egyik sem fogyott.

Hozzászólás 2008 máj. 22, 21:13 
.... igen pontosan, " rábiztatjuk" a madarat a lágyeleség fogyasztására.
Ez esetben madaranként reggel és este adok 1-1 mokkáskanállal.
Én mozsárral egy kicsit jobban összetöröm olyan muharmag nagyságúra...
18 órára mind elfogy, ekkor kapnak még estére megint fejenként egy mokkáskanállal.
A lágyeleséget én szárazon etetem, de olvastam itt a fórumon jó tippeket.
1/4 arányban keverek már én is bele pulyka indítótápot...ezt itt tanultam a fórumon.

Idővel ráérzel milyen nagy is a fehérjeigényük:)

Ha olvasol terepmegfigyeléseket, pl: "arkive" akkor ott írnak róla hogy a gould röptében is elkapkod rovarokat, termeszeket, pókokat szedeget a fákon.... bár nekem eddig nem sikerült rovartáplálékra rászoktatom őket,
...kár.

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:57 
A fürdésre szoktatás kézmeleg vízzel mindig gyorsabb, langyos tiszta vízben szeretnek fűrdeni.

Zsolti receptjét ki kellene peróbálnod...

szerintem a + 1o C fokon teleltetés nálunk egy kicsit nehézkesebb, mivel kontinentális az éghajlatunk..én télen is 15 C fok felett tartottam őket..

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:56 
Szia Zsolt!
Megpóbálom így megfürdetni őket és beszámolok majd, hogy ez a terápia használt-e. Még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a mageleség és a száraz mageleség közt, illetve a lágyeleség és a mageleség napokra szétbontásának az-e az értelme, hogy így rákényszerítsük a madarakat, hogy viszonylag sok lágyeleséget egyenek fehérje bevitelnek?

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:49 
Szia Csaba,

A gouldok akkor kezdenek igazán fürdeni, ha reggel erős intenzív napsugár éri őket... egyébként csak néha néha fürdenek le.
Emellett nagyon szeretnek a falon (kinti röpde) megkapaszkodni amit azelőtt jól átáztattam és ott fürdenek.

Ha ezt nem tudom biztosítani, akkor veszek egy kézi pumpás párásítót jó melegvízzel feltöltöm és 40-50 cm -ről alaposan átáztatom a madarakat.
Szinte röpképtelenné válnak.
Ezt először nem fogják kedvelni eltelik egy 4-5 alkalom amikor szószerint élvezni fogják :wink:

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:42 
Zsolt!
Köszönöm a részletes leírást. Megpróbálom. Mit értesz párás fürdetés alatt? Én hiába teszek be nekik tálba vizet, nem fürdenek benne egyáltalán.

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:39 
Lajos!
Továbbra is adom nekik, így majd kiderül, hogy hosszabb idő alatt segít-e. Zsolt79 írta és máshol is olvastam, hogy jód hiány is okozhat kopaszságot, ami szintén foltokban kezdődik. Angol honlapokon árulnak jód oldatot díszmadarak jódhiányának pótlására. Itthon milyen készítményt lenne érdemes kipróbálni? Kerestem, de semmit sem találtam.

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:37 
Szia Csaba,

Az ekodiár nem mindenre megoldás, ...

Kb: Két éve Hollandiából hoztam "hard line" vonalakat 10 C-on teletettem, őket majd februárban hasonlókat tapasztaltam, mint a képeken lévő madarak.
Teljesen megijedtem, és a kinti tenyésztő javaslatára az alábbi gyógyír vált be .....
( Ez teljesen gyakorlati tapasztalat, mindenféle tudományos megközelítés nélkül )

- Heti két alkalommal csak száraz lágyeleséget kaptak a madarak + tiszta ivóvíz.
- Heti három nap: mageleség ( sok fénymaggal ) + MUTA VIT (jódos) galambászkuckó ) a vízbe . ( 2dl vízbe egy mérőkanál)
- Heti két nap száraz mageleség + valamilyen gyógynövény illóolaj koncentrátum pl : Ekodiár .

Heti egy alkalommal, alapos párás fürdetés.

Ezek után a madaraim kb 4 hét után látható változáson mentek át,
az egyik elkezdett intenzíven vedleni ( mindenhol rengeteg tollal )

A másik szépen helyrejött tehát ott valószínű "besült" vedlésről volt szó
csak a téli 10 C -on nem tudta befejezni....

Nekem ez a technika hibátlanul működik.
Ha gondolod próbáld ki:)

Üdv: Zsolt

Hozzászólás 2008 máj. 22, 20:34 
ennek elégnek kell lennie!
Esetleg még rövid volt eddig a terápíás idő...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88 ... 98  Következő