Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 261  Következő
Szerző Üzenet
kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 máj. 31, 15:36 
Talán még nem jött el az idő, hogy felsőbb osztályba lépjen a rendkívül lelkes ám mégis csak kezdő tyúkudvar népsége, de a helyzet alakulása most arra az elhatározásra sarkalt, hogy lépni kell !
Első lépcsőben az volt a szándékom, hogy ismerjék meg többen ezt a kifejezetten lakásba-ember füle mellé kitenyésztett kanári fajtát.
Másodsorban, hogy sikrüljön a neco és a Feri mellé még megnyerni komoly embereket e kedves kis madár tenyésztésére...
Harmadsorban a tenyésztés céltudatos alakítása lenne a végállomás.
Rá kellett jönnöm hogy nem érdemes az időt húzni, mert az egyik függvénye a másiknak !
Tehát a lényege az utolsó fázisnak az lenne, hogy a céltudatos tenyésztés eredménye képpen minden tenyészetből lehetőleg minél egyformább teljeítményű madarak jöjjenek elő !
Az ugyanis világszerte a cél, hogy a bemutatott kollekció ne csiricsáré módon szanaszét hozza a fajtára jellemző értékes hangfaktorokat, hanem úgy szólaljon meg a kollekció, mintha egy madár énekelne !
Ez minden tenyésztő álma és minden bíróé is természetesen. Nem lehet 360 pontos egy olyan kollekció, melynek meghallgatásakor úgy kell öszevadászni a pontokat a négy madárnál külön külön ! Nem lehet 360 p-os kollekció ha van köztük egy olyan virtuóz énekes amelyik csak 10 évenként "születik", azért mert akkor azt fogja a bíró etalonként minősíteni a maximális pontokkal, a többieket, bár azok is kiválló madarak, mivel az etalontól gyengébbek, ezért attól gyengébben fognak leosztályozódni.
Kell a tenyészetben egy kiemelkedő tehetségű és eredményű hím melynek az utódaiban fele arányban de magtalálhatók a papa jó tulajdonságai ! Ebből kell találni 4 hímet és megvan a kollekció ! Aztán a másik hím tojói után lehetnek másik kollekciók. Összekeverni a családok utódait pusztán azért mert szépen éneklő rollerek azok is, nem szerencsés a fentebb leírtak miatt !...
Azért nem szabad párokkal tenyészteni (tehát egy hím + egy tojó) mert akkor annyi vérvonal olyan szinten kuszálódik, hogy igen nehéz lesz 4 egyforma képeségű madarat találni.... Meg kell hogy mondjam, nekem sem volt már régen abszolút harmóniában éneklő kollekcióm ! 2001-ben volt egy 359 pontos csapatom mellyel sikerült is megnyernem a MB-t, ezeket ahogy letette a felhordó, már el is kezdték az előadást ! A 4-es madár egy alig hallható istenverte mély dorombolóval kezdett és azonnal fűzték fel magukat rá a többiek s miután megfogta mind a négy a mély dorombolót már váltott is a négyeske a hollra ! Ide is követték a többiek, de itt voltak kisebb hullámzó eltérések a hajlítások miatt. Mikor a megfelelő kitartás után négyeske elkezdte rázni a torokzacskóját szinte azonnal indították a többiek is a hollklinglit !
A 3-4 füttyöt egy kicsit szabadabban hozta le a társaság de azt tudom, hogy a bírókat utánna a szék mellől kellet felemelni a kábulattól...Az 1-es madár volt egy nüansznyit kihallható de összeségében azt a harmóniát soha nem lehet elfelejteni. Akkor egyszerre 3 C.O.M.bírónk is volt, Az Osztrák Anton Pux, A Német Rudolf Kaspar és a Magyar Richter Gusztáv !... Ezt a kollekciót a másnapi bemutatón sokan hallhatták a vendégek közül köztük Tóth Laci miskolci tenyésztő barátunk aki volt a veseny felhordója. El is kunyerálta tőlem a 4-eskét pedig de szerettem volna még legalább a költési szezon kezdetéig egyben tartva hallgatni őket...?!...
Összegezve tehát azért kell tartani az egy hím több tojó tenyésztési szisztémát hogy a szuper apa tulajdonságai így rögzíthetők ! A hasonló énekfelfogású madarak jó eséllyel rakhatók az iskolába !....

Hozzászólás 2008 máj. 31, 13:50 
De a legeslegfontosabb, hogy a kalitka rácsában ott legyen a fészekanyag mert ha ebben az időben nem talál akkor tényleg a kicsikből csinál fészket és az brutál ! :evil:
Szóval a legnagyobbakról néhány adat : Néhai Janek bácsi, volt szlovák mester mint már írtam 10 tojóval dolgozott mellé 3 hímet használt. Ezt a három vonalat hosszú éveken keresztül úgy tudta variálni, hogy a beltenyészet kifutó hibáinak a csíráját sem véltem felfedezni soha !
A szintén nagy ász Jozef Krocska volt Cseh-Szlovák nagyverseny kétszeres győztese !!! 20 tojóval és 6 hímmel operált. Olyan hanganyagot tudott stabilizálni a 6 vonalon belül, hogy azt 100 roller ének közül ki lehetett választani. Sajnos élő eredeti Kr :arrow: ocska madaram már nincs, de a vérvonalat őrzöm 2 hím és 4 tojó utódban !

Hozzászólás 2008 máj. 31, 12:50 
Igen, Moncsika ! Jól feleltél, ezért beírok az ellenőrződbe egy pirost ! :lol:
Azt még hozzáteszem, hogy ha csak egy-két kirepült fióka van akkor nem kell őket kivenni hanem be a hímet aki anyucit mindenki előtt megcsinál és utánna úgyis kiveszed ?!... :wink:

Hozzászólás 2008 máj. 31, 9:37 
Sziasztok!

Szerintem hagyni kellene a fiókákat az anyjuk mellett, amíg nem lesznek önállóak. Annyit lehet tenni (ez már saját tapasztalat), hogy amíg a hímmel párosodik, a fiókákat kiveszed, és ha megvolt a nász, visszamehetnek a tojó mellé, mert utána simán etetni fogja őket. Tényleg kell még nekik az a 4-5 nap, amíg a mama le nem tojja a tojikat, mert előbb leválasztva nem tudnak még enni (ez is tapasztalat). 28 naposan viszont már önállóak, addigra a mama is lenyugszik, ha megkapja a hímet napi 2x, a fiókák is etetve vannak, és minden rendben megy tovább.
Arra vigyázz, és ez megint tapasztalat már, hogy legyen benn fészekanyag, mert ha nincs (bár így se garancia), a fiókák tolla lesz az.
Ez mind nálam történt meg az egyik tojómmal, és így átvészeltük a nehézségeket, hidd el. Bár az is igaz, hogy minden madár más természet, de azért talán az ösztönök ugyanazok.

Puszi nektek!

Ja, és én is sárgulok az irigységtől, bezony! :wink: 8) Gratulálok a sok-sok fiókához, fiúk!

Hozzászólás 2008 máj. 31, 9:03 
Mondok egy érdekességet ! 40 éve tenyésztek kanárit és még nem volt hímem amelyik etetett !.....................Hagytam egy kis szünetet az elképedésre. :shock: ....Igen én úgy tanultam és ezt a világon mindenhol így csinálják a mai napig, hogy a rollereknél mindig a tojó nevel. Több minr 100 éve rögzült és genetikailag is stabilizálódott ez a tulajdonság. Amit most csináltok ez hosszútávon kitörölné ezt a jelenleg stabil képességet. Ennek a korábbi helyzetnek megfelelően el is szoktak a roller hímek az eféle feladattól amit magam is észrevettem hisz voltam olyan helyzetben hogy meg kellett próbálnom és bizony azon kívül, hogy véresre verte a hím a fióka fejét más nem nagyon történt.
Miért is van ez a szokás szerte a világon, hogy a hím párzik és hazamegy, a tojó marad és nevel ?! .... Egyszerűen arról van szó, hogy az énekminősítés kapcsán kiemelkedően zsűrízett roller hím a különleges és sajátos képességeit több tojóba is átvihesse ezáltal a szaporulatban is ez a képesség öröklődjön. Mivel ez a rögzülés nem olyan egyszerű hisz a tojónak is megvannak a maga hozott genetikai sajátosságai ezért a több tojóval való összepároztatás után vélhetően nagyobb a valószínűsége annak hogy valamelyik után megjelenik a hím kívánt képessége !....
Szóval át kellene gondolni ezt a felerősödött párban hagyási szisztémát...?! Most mennem kell ....

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2008 máj. 31, 3:28 
Gabesz írta:

A 2,5-3 hetes fiókák már önállóak azonban... Nem lehetne, hogy még a mamával maradjanak, míg az letojná a tojásokat??? Addig is nyugton vannak, fejlődnek, nyernek még 4-5 napot, utána is ki lehetne venni a papával külön kalitba, de már szinte önállóan is jól meglennének... Nem?

A 20 napos fiókák fele simán éhen hal még. (mit a fele....tán az összes)
Ha le akarod állítani a tojót, és a hím bent van a költőkalitban, etet, foglalkozik a fiókákkal, a legjobb megoldás ha kiszedjük a tojót egy röpdébe, és a tenyészkalitban hagyjuk a hímet a fiókákkal kb.28 napos korukig.
A tojónak is ez a legkíméletesebb, nem tojik potyára egy fészealjat, a fiókákat meg a hím tovább fogja etetni.

http://rollercanary.hupont.hu/

Hozzászólás 2008 máj. 30, 23:00 
Igen Gabe ez így van de azért adj neki egy esélyt ! 1%-ot...
Óriásit alakítottál !...Ezt az öreg sem csinálhatta volna és most biztos büszke rád odafenn !!!... :wink:

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2008 máj. 30, 21:16 
Gabesz írta:
Te Gabe, hogy neked milyen mázlid van :shock: !!! Na jó, elismerem, nem csak szerencse kell a sikeres tenyésztéshez :wink: ...
De mit tehetnék :roll: ??? Rettenetesen sárgulok az irigységtől! :scratch: :oops: :? :shock: 8) :wink:

:lol:

De látod, ebben áll a probléma is. Sajnos ezt a hatodikként kikelt kismadarat nem tudom megmenteni, halálra van ítélve... A másik tojó alá nem tudom berakni, mert 4 fióka már van alatta. Ennél többet biztos nem tud felnevelni, előző költésnél sem sikerült neki (akkor 5 kelt nála, ebből kettőt agyonnyomott a három erősebb). A 4 nagyobb fióka mellett abszolút semmi esélye sincs. Van 2 nap lemaradása, méretben kb. a fele. Szóval nem tudok semmit sem tenni érte......

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 máj. 30, 21:06 
Perényi László írta:
A gondom ott kezdődik, hogy 2,5-3 hetes fiókákat nevelő tojó kezdené újra. Vegyem ki és neveltessem a kölköket a hímmel? Megteszi !

Neco írta:
Ha bennt van a hím és etet, akkor ez a legjobb megoldás.

A 2,5-3 hetes fiókák már önállóak azonban... Nem lehetne, hogy még a mamával maradjanak, míg az letojná a tojásokat??? Addig is nyugton vannak, fejlődnek, nyernek még 4-5 napot, utána is ki lehetne venni a papával külön kalitba, de már szinte önállóan is jól meglennének... Nem?

...
Te Gabe, hogy neked milyen mázlid van :shock: !!! Persze, elismerem, nem csak szerencse kell a sikeres tenyésztéshez :wink: ...
De mit tehetnék :roll: ??? Rettenetesen sárgulok az irigységtől! :scratch: :oops: :? :shock: 8) :wink:

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2008 máj. 30, 19:38 
doromboló írta:
Arra ügyelj, hogy a tojások megférjenek egymás mellett, a legmélyebb pontra, mondjuk középre a legnagyobbat tedd és így tovább....
Természetesen hagyd alatta, egy úgyis fiatlan lesz

Kikelt mind a 6.....
Az ötödik mikor kikelt, egyet kidobott a tojó. Azt átraktam egy másik tojó alá. Ma kikelt a 6. is, de fele akkora, mint a másik 4...

Hozzászólás 2008 máj. 30, 19:03 
Perényi László írta:
Szia Neco !
Köszi a válaszod. A gondom ott kezdődik, hogy 2,5-3 hetes fiókákat nevelő tojó kezdené újra. Vegyem ki és neveltessem a kölköket a hímmel? Megteszi !
Üdv: Laci

Ha bennt van a hím és etet, akkor ez a legjobb megoldás.

(a "papírdoboz füttykalitokat" pedíg gondold meg! nagy lehetőség amit Gyuri ajánlott, nekem rengeteg munkába tellett mire szereztem gyártót, és össze tudtam szedni a jelenlegi eszközeimet. a környezettudatos- illetve bio állattenyésztést meg talán nem a rollerrrel kéne kezdeni :wink: )

Hozzászólás 2008 máj. 30, 16:07 
Szia Neco !
Köszi a válaszod. A gondom ott kezdődik, hogy 2,5-3 hetes fiókákat nevelő tojó kezdené újra. Vegyem ki és neveltessem a kölköket a hímmel? Megteszi !
Üdv: Laci

Hozzászólás 2008 máj. 30, 1:10 
Perényi László írta:
Kérdéseim : A leválasztott fiataloknak adjam-e folyamatosan a tojásos
eleséget,vagy inkább csíráztatott+száraz mag zölddel ?
A költetést befejezendő hogyan állítsam le a tojókat,hogy a jövő évre is
maradjon még petesejtjük ? Elég csak röpdébe tennem őket és a stressz
leállítja ?

Úgy látom efelett elszaladtunk....
Én a fiókáknak -végülis a többinek is- a vedlés végéig mindennap -de legalább minden másnap- adok "valamit". Felváltva: csíráztatott mag, zöld(tyúkhúr, gyermekláncfű), vadmagok(kakaslábfű, pázsitfűfélék, utifű), lágykaja, gyümölcs vagy uborkaszeletek.

Tojóknál meg -ahogy írtad- megteszi a hatását a stressz, a fészkelési lehetőség hiánya, és a lágykaját is vond meg teljesen a vedlés kezdetéig. Ha eddig mesterséges fénnyel hosszabbítottad a nappalokat, azt szüntesd meg.
Egy-egy tojás el fog pottyanni, de ez egészséges madárnál nem okozhat gondot.

Gizmókám! Említetted többször, hogy imát mondassz értünk, sőt fel is ajánlottad, hogy imaügyben keressünk meg ha szükségét látjuk.

Hozzászólás 2008 máj. 29, 18:07 
Szia Gabesz !
Hat tojóval és három hímmel kezdtem,de az egyik hím az én hibámból
az első sikeres párosodása után elhalálozott,de egy szép sárga utódja
felcseperedett. Így a két túlélő hímre hárult a nemes feladat , a farkuk
/értsd a faroktollaik/ el is koptak /vagy fogytak? / teljesen. Az egyik
szuper pedigréjű,de szeszélyes,tojásra piszkító,csak a neki tetsző lovag-
gal párzó,sejhaján megülni nem tudó stb-stb tojó eddig nulla fiókával
rontja az átlagot. Mérgemben kiraktam a függőfolyosóra, folyamatosan
együtt a zöld hímmel,mert a sárgát csúfosan elverte. A zöld nem hagyja
magát,és láss csodát ,tegnapra pedáns fészket raktak ! Ha igaz,hogy a
legproblémásabbak után teremnek a Zengerknábék, csodásak a kilátások ! Dicsérő szavaidat szerényen megköszönöm,de mostanság
madarat/naná rollert/ lehet fogatni velem !!!!
Puszi : Laci

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2008 máj. 29, 16:06 
Perényi László írta:
Tizenöt leválasztott madaram a garázsban lakozik.

Perényi László írta:
Tegnap csak az önállóvá vált madarakat említettem, 10 fióka fejlődik még a fészkek mélyén :wink: .

:56: :31: :75:
Bebizonyítottad, hogy a zsongó-bongó családi élettérben is lehet eredményesen tenyészteni a roller kanárit!
Naaagy gratula! Összesen hány szülőtől van ez a "temérdek" fióka??

Hozzászólás 2008 máj. 29, 13:31 
Szia Neco !
A papírkalitok mellett nem az olcsóságuk,hanem a praktikusságuk miatt
voksolok. Újságpapírt teszek az aljára,,a takarítás alkalmával a madara-
kat átugratom egy másik kalitba. A kotló és nevelő tojókat is hetente
kétszer így takarítom. Terveim közt szerepel fém nélküli,csak fából ké-
szülő tradicionális kalitok barkácsolása, bár a kézügyességem nem a
legjobb. Tegnap csak az önállóvá vált madarakat említettem, 10 fióka
fejlődik még a fészkek mélyén :wink:
Szép napot Mindannyiótoknak!
Laci

Hozzászólás 2008 máj. 29, 10:56 
Gabesz írta:
Nagygabe, csak gratulálni tudok a honlapodhoz! Nagyon tetszik a rolleros szakmai anyaggyűjtemény miatt is! Nem kevés munkádba kerülhetett, de megérte 8) . A hozott linkedre klikkelve nem jött be az oldal, de a honlapodról könnyűszerrel kikereshető a roller kanárik menüpont alatt a kis dalosokról szóló rengeteg értékes és hasznos információ.

Doromboló, emlékszel, persze, hogy emlékszel, sokszor volt már szó arról, hogy egy könyvet kellene kiadnod! Brimston már le is stoppolt egyet belőle :lol: . Szóval átböngészve a Nagygabe honlapját, nem is kéne egyebet csinálnod, mint a segítségét kérni az elektrónikus szövegfaragásban-szerkesztésben-csinosítgatásban, hisz kicsidenként összegyűjtötte az összes roller kanárival létező írásodat talán a kezdetektől, mindennek tudja a helyét. Az egészet szépen összegyúrva csak nyomtatni kellene :wink: .

Köszi, igyekeztem összeszedni minden fellelhető rolleros anyagot.
Tényleg sok munka van benne. De nekem ez szórakozás volt :)
És akadt segítségem is: doromboló, neco megírta a cikkeket ;)
Amelyik cikk nem volt meg nálam eredetiben, azokat kuzmi küldte át (ebből volt több ;) )

Én szívesen segítek a számítógépes részben, de a szövegfaragás nem az én asztalom....

Hozzászólás 2008 máj. 29, 7:00 
Necó és többiek akik "védelmemre" keltetek,

azért ne magasztaljatok így fel, mert ez nem állja a helyét. Bizony elég rossz vagyok, akaratom ellenére, hát még mikor bántásból reagálok...Ajajj. Elég nekem az én bajom... (értsd az én nehézségeim)
Nem vettem bántásnak, amit írtak.
Neco, honnan tudod, hogy imádkozok értetek?

Pá.

Hozzászólás 2008 máj. 29, 2:00 
doromboló írta:
..... Tehát nelkem kellene küldenem, mert ha már csináltatunk, akkor ugyanekkora erővel szabványt is csinálhat a Gyuri ?!.... Gyuri ! Írd meg a címedet és küldöm !

Szia Doromboló!

Akkor légyszíves intézd el a dó'got, akkor én nem utazgatok feleslegesen. Amikor megyek majd a kész kalitokért visszahozom, és decemberben ha van idö rá úgyis csinálunk egy tavalyihoz hasonló meghallgatós összeröffenést valahol, akkor visszajuttatom hozzád.
Azt is jó lenne összeszedni kinek mennyi kell?!

Lacidoki a papír füttykalitokat én nehezen tartom kivitelezhetőnek-használhatónak. Akár milyen jó ötlet volt a dobozröpde, ez szerintem nem lesz jó. Egy ilyen kis dobozt minimum hetente takarítani kell, a madár nagyon hamar telesz@rja, doboznál ez hogy oldható meg?! :? Gondolom milyen szűkös a családi költségvetés (nálam is van három srác :wink: , tudom nem egyszerű ) de Gyurinál önköltségbe max. egy ezresből ki fog jönni darabja. Próbáld kiköhögni azt az 5-6 darabot ami kell, sok gondtól kíméled meg magad.
Persze, ha nem megy akkor marad a doboz, aztán csak kikeveredünk lassan ebből a konvergenciaprogramból....(?!)..... :cry: :? :wink: , és kicsivel több marad a madarakra.

Gizmót ne bántsátok, tisztalelkű, rendes ember! Ha nálánál rosszabbak nem lennének köztünk, nem itt tartana a világ. És nem utolsó sorban imádkozik értünk, ha szükséges......és hát a fene se tudja melyikünknek mikor lesz szüksége rá...?!...

Hozzászólás 2008 máj. 28, 22:17 
24x16x20cm és 2600ft.Ugy tudom az aqva-foodnál drágább de nézz utána a honlapjukon.A méta utcában van a nagyker kb 10-15% kedvezményt ki lehet csikarni belőlük nagyobb rendelés esetén.Ha érdekell majd jelezd.andré.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99 ... 261  Következő