Szia Karvaly,
Először is köszi a ránk szánt időt és a hosszú levelet !
>> Hidd el nekem, az a héja csibe, aminek fehér másodpehely tolla van, az fehér madárnak készül. Minden első pihetoll fehér. <<
Ezzel teljes mértékben egyetértek.
>> Igaz ebben az időben még nem tudsz gyűrűzni, mert karcsú még a csűdje hozzá, meg a nemek sem minden esetben egyértelműek, <<
A legkissebb kor amiben már jelölünk az olyan 2 hetes fióka.
>> Keléskor általában 80%-ban megmondom a madár nemét. Két nappal később már nem, csak 10 napos koruktól. Persze könnyű a dolog, ha kétnemű is van a fészekbe <<.
Ezzel is egyetértek.
>> de ha egy bazi nagy hím és egy picike, már lehet fogós a kérdés az első pehelyruházatban <<
Igen, ez is igaz. Én most már nagyjából biometriai méretekből (csüdhossz, hátsó karom, csőr koponyától, csőr szaruhártyától) na meg a tömeg alapján már jónéhány fajnál meg tudom állapítani elég jól az ivart, ha kellő nagyságúak már a fiókák.
>> Minden átlagos héja másod pehelyruhája szürke. Amit te látsz az érzéki csalódás. ....... Ha életben látnád, el sem hinnéd, hogy a fehér és a hófehér között mekkora a különbség.
Van benne valami .... Valóban sokszor igen szubjektív dolog eldönteni, hogz valami milzen színű, hogy az most kékes zöld vagy zöldes kék vagz éppen tűrkizkék....
Ami engem illet, nekem a piszkosfehér is fehér. Lehetséges, hogy az alsó, rövidebb pihetollak miatt az egész madár összbenyomása fehér nekem, de ezzel nem csak én vagyok így. Nekem ami szürke, az az egerészölyv fiókáinak pihetolla. És a fehér az például darázsölyv, szirti sas, kék vércse, stb. fiókáinak pihetoll színe.
>> Tudok mutatni neked Kamcsatkán készült vadfészkes madarakról olyan szín és mintagazdagságot, melyet egy tenyésztő sem tudott szériába előrántani, akárhogy „vérfertőzött”. Így ha egy extra színt látsz, szerintem nem kéne a tenyésztés ledegradálására fognod. <<
Én hajlandó vagyok elhinni neked, de akkor van egy kérdésem nekem is. A hazai természetben miért nem látok csak un. "normál" szinezetű héjákat? Tenyészetől származó madarak esetében lehet látni szinte teljesen fehér vagy éppen fekete példányokat (gondolhatunk itt például nagy sólymokra). És itt nem "beltenyészetre" gondolok hanem tenyészetre. Korábban is ezt akartam írni, de véletlenül a "beltenyészet" szót használtam. És ez az egyetlen dolog amibe te belekapaszkodsz.
Amúgy ha érdekel, van egy 12 videokazettás sorozat a sólymászatról, tartásról, ápolásról, stb., abbol sokat tanulhatnál.... Ha érdekel megadom az infót honnan szerezhető be.
>>Eleve okádok a demagóg vadmadár tenyésztőket fikázó, „faunahamisító, génselejt gyártó, stb.” szakértői megnyilvánulásoktól.<<
Én úgy érzem ez nem ide tartozik, ez a téma nem illeti a beszélgetésünket.
>> Na és a legszebb. Szóval, hogy nálatok csak a törzsalak, az Accipiter gentilis gentilis él. Ezt szakmai körökbe ne hangoztasd, mert óriási ostobaság! <<
Igen, nálunk mindeddig csak a törzsalak fordult elő, az északi alfaj (Accipiter gentilis buteoides)-nek nincs elfogadható adata.
>> Idén már a mi „szakembereink” is be merték vallani, hogy olyan hogy A. g. gentilis nincsen, mert nem lehet. <<
Én mindeddig megpróbáltam kulturált lenni, de itt már el kell ismerjem egy korábbi gyanakvásom. Szerintem nem valami remek a genetikai és a ragadozómadarakkal (itt nem gondolok sólymászatra) kapcsolatos ismereted. Ezt nem sértésnek szánom!!!
>> Az egyik főfoglalkozású ragacsos cimbora mondta pont idén a telemetriás eredmények objektív fényében, hogy ájulás, de újra kell írni a ragadozómadarak történelmét! Na ja, lehet fejből kipattant téveszmékkel népet butítani, de a realitás azért ott van erősen. A bigott alfaj és fajkeveredések ellensége is belátta ma már, hogy nincsen tiszta faj és alfaj, hiszen ma itt, ahol kikelt, holnap Kis Szerbia traverzein tollázza magát, majd Erdélyországban üti az odúgalambokat, ismét itthon, de a következő héten már lent az olasz csizmán dekkol, majd Szlovák barátaink határában bitangol, ismét itthon, de két nap múlva már észak Ukrajnában kongat, a hétvégén meg már a Krím-félszigeten nyaral, most meg éppen Kína felé vette az irányt. Nem én találtam ki, te is megnézheted a műholdas követést az MME oldalán. <<
Igen, csak mindez nem a héjára, hanem a kerecsensólyomra vonatkozik. Azért ne keverjük a két fajt.
>> Már aki azt állítja ostobán, hogy faunahamísítás történik, ha elveszik egy solymász madár. <<
Nem faunahamisítás! Nem ! Sokkal rosszabb. Csak nem túl egészséges ha elszabadul mondjuk egy hibrid. Lásd szlovákiai vándorsólyom esete. Mikor egy hibrid madár állt párba a vándorral és meghiusult a költés.
>> Szóval a vándoroknál is minden esetbe kijött, hogy minima 2 alfaj, de inkább 4 vagy bennük, <<
A vándor az más téma. Ott valóban keveredik a F. peregrinus a brookeivel, a calidus-al, stb. Az teljesen rendben van, de mi itt ha jól tudom a héjafiókák pihetollszínét vitattuk.
>> meg mellette pici északi, kerecsen, lanner, vagy lugger vér, ki hol ütött éppen tanyát…<<
Ez is igaz, a nagy sólymok rendszertani besorolása és hovatartozását még sok homály fedi. És hogy kiegészítsem a listát ott van az "Altáji sólyom" fogalma is. De ismétlem, mi a héjáról beszéltünk és én sem fitogtattam a listán a tudásom. A listának nem ez a célja és kár másokat, fölöslegesen untatni azzal, hogy én milyen sok mindent tudok.
>> Erdélyországból már 200 év óta Úzon megyéből hoztak hazákba északi, azaz buteoides héjákat, írásos doksik vannak rá. Akkor milyen echte héjáról beszélsz kedves gyűrűző társam?:) <<
A hazai szakirodalomban sajnos nagyon sok téves adat és infó van. Én aki rendszeresen dolgozom ezekkel elég jól tudom ezt. Sok példát lehetne említeni itt, de nem erről szól a vitánk.
Természetesen butaság lenne részemről ha elhinném, hogy buteoides alfajhoz tartozó egyedek kerültek ki Székelyföldről, de arra jó ez a pár sor, hogy alátámassza, hogy milyen hiszékenyek egyesek és mily csekély szakmai ismeretekkel rendelkeznek.
>> Az általam ajánlott The Goshawk c. könyvben is taglalja az alfaj kérdést, de eche dolgot nem tud állítani. Miért is, mert a DNS vizsgálat bebizonyította, hogy a VILÁGON!!! 11 héja faj van. Ebből a gentilis alfajai egy spirál infóval sem térnek el egymástól! Még az amerikai héja markerja is ugyan az mint az óhazás európai, vagy ázsiai (swedovi) rokonnyé.<<
Én a meglévő, világszerte hivatalosan elfogadott taxonómiai besorolás alpján jelentettem és jelentem is ki azt, hogy én Accipiter gentilist gyűrűztem. Az egy dolog, hogy a genetika fejlődésével már az van, hogy egy adott fajt 10 fajjá választanak szét, de én hangsúlyozom: héját gyűrűztem. Pillanatnyilag a mi állományunk a törzsalakhoz tartozik. Ennyi.
>> .... de azért gyere el a nemzetközi találkozónkra, majd meghívót küldök, ahogy több honfitársad is teszi évek óta.<<
Ha tőlem telik megyek, de nagyon sok a munkám. A Bagyura Jancsi szokott szólni ilyen eseményekről. Ha nem leszek mással elfoglalva minden bizonnyal elmegyek. Mikor lesz pontosan?
Nekem még van 2 konferenciám idénre, a legkozelebbi épp a parlagi sasos Bulgáriában.
>> Ebben az évben a héja-félékkel valami történt. Hazánkban sok revír üresen maradt. Karvalyaimnál ez olyan 40%-s. Héjáknál a barátaim mondják detto a helyzet és két esetet tudok idén, melyben 4 fióka volt, inkább 1-2 fiókáról hallok. Szilárd, nálatok idén héja és karvaly fészkelés szempontjából mi a tapasztalat?<<
Mivel idén főleg kék vércséztem és kerecseneztem, a ragadozómadár-gyűrűzés háttérbe szorult. Csak annyit tudok mondani, hogy a korábban leellenőrzött 6 héjafészekből 4 foglalt volt. Ezek költési sikerét nem ismerem.
Amúgy nálunk a 2-3 fiókás héjafészek megszokott, de a 4-es sem mondható ritkának.
Az általam ismert karvalyfészkeket és revíreket idén nem ellenőriztem, de egyik helyen többször ott láttam a madarakat.
>> Gondolom úgy gyűrűzöl ahogy én, a regisztrált korábbi fészkekkel kezded, majd mellé minden évben újakat keresel. <<
Ez pontosan így van, megkíméltél attól, hogy leírjam
Amúgy a galambászokkal nálunk is vannak gondok, azonban ennek fokát nem ismerjük. Korábban a hazai országos galambász egyesület honlapján is reklámozták a leghatékonyabb ragadozómadár-fogó eszközöket.
Üdv.,
Szilárd
U.I. várom a találkozóval kapcsolatos részleteket.