Sziasztok!
Gyors helyzetjelentés törpefürj ügyben.
Dorka folyamatosan kotlik, épp csak annyi időre hagyja ott a fészkét, amennyi idő alatt eszik, iszik. Kisétál, és jóizűen nyújtózkodik egy jónagyot. Épphogy nem ásít hozzá. Samu most már a 3. éjszakát tölti a fészekben, a tojóhoz bújva. Ha valami finomságot rakok be, azonnal viszi oda a bungi bejáratához, és hívja ki a tojót enni. Dorka amikor visszaül a fészekbe, átforgatja a tojásokat. Mindig elámulok az ösztönök hatalmas erején. A kelés várható ideje: Augusztus 22-23.
Tarhonya és Tarhonyáné még mindig nem kufircolnak, nem hívja a kakas a tojót enni. Ennek kiküszöbölésére kimentünk Monorra, és gazdagodtunk 2 fiatal tojóval. Beraktam Tarhonyáékhoz. A kakas felfújta magát, azután meglátta, hogy tojók, és békében maradt. Ellenben Tarhonyáné, egy fúria. Ha épp úgy van kedve megkergeti a 2 kis fiatal tojót. Helyük van, hogy meneküljenek, elbújni el tudnak, de hétvégén elkezdtem építeni nekik a palotát, már csak a hálót kell kifeszítenem. Az egyik egy kis vadas tojó, a másik olyan fahéjszínű. Kifejlett madaraim mellett olyan kis szakadtkának hatnak, de majd kikupálódnak.
Aranyos történet: Beraktam a két fiatalt a röpdébe. Bementem salátát metélni nekik. Kinyitom a röpde ajtaját, pont ott állt a vadas kis tojó. Szép lassan végignézett rajtam, ámult bámult. Jó hogy meg nem szólalt. Lassan eléraktam a salátás tálat, 1-2 lépést hátrált. Rábámult a salátára, majd odalépett, és elvette a legnagyobb darabot. Majd körbe-körbe hurcolta. Olyan volt, mintha örült volna a salátájának. Sétált vele egy darabig, majd megette. Miközben salátázott, meg is tudtam simizni. Csak rámbámult, majd evett tovább.
Monoron szinte egyánltalán nem láttam törpefürjet, 3 helyet fedeztem fel összesen. 1/2 10 felé értünk ki, és nem jártuk be az egészet. 1 hely volt, ahol csak kakasok voltak, 1 hely, ahol 1 pár, de nagyon szakadtkák, és 1 hely, ahol én vettem a tojókat. Nem volt se vizük, se élelmük. Nagyon sajnáltam őket. Nagyon sok helyet láttam, ahol 1 madárka csak akkora helyre volt bezárva, hogy megfordulni sem tudott (és itt nem a fürjekre, hanem a papagájokra, főleg nimfát láttam így és a gazdasági madarakra gondolok). A szívem szakadt meg. Még szerencse, hogy csak 1500 forintot vittem ki, előre készülve arra, hogy a fél piacot felvásárolnám legszívesebben. Így csak a 2 tojó jött.
Hatalmas nyulak (vérnyulak?), még hatalmasabb kakasok és tyúkok, extrém kinézetű galambok, pulykák, libák, kacsák. Minden, mit az ember kíván. Kisnyuszi, kutyuk, cicók, felszerelés, állateledel, drótfonat (meg akartam kérdezni az elérhetőségüket, de elfelejtettem). Nekem nagyon tetszett a börze (bár néhány helyen azért bepancseroltam volna az eladónak, amikor a kiskutyák a tűző napon víz nélkül szenvedtek). A selyemtyúkokba viszont beleszerelmesedtem. Mondjátok, akiknek van. Tényleg olyan pihe-puha, mint amilyennek tűnik?
No sok lesz belőlem mára, megyek dolgozni, mert azt is kell.
Mindenkinek kellemes napot kívánok: dujuor
ui: Marcsi! Elmentem a Bábolna boltba, és vettem morzsalékos tojótápot. Dorkáék természetesen nem kaptak, Tarhonyáékat még nem láttam enni belőle, Luise és Lotte (a két most vásárolt fiatal) szemezget belőle. Na majd ha külön lesznek rakva, és rájuk lesz figyelve komolyabban....
Vettem Zoolitot (ezt mindenki kapja), és vettem folyékony vitamint (a nevét most nem tudom), azt írja, hogy kúraszerűen 5-7 napig, 3-4 hét szünettel kell adni. Annyira boldog vagyok, hogy láthatóan jól érzik magukat nálam a fürjecskék, és szépek, tömörek, egészségesek. Remélem a két lottit is sikerül széppé varázsolnom.
Apropó: 1 fahéj, és 1 vadas színű kakaskát keresek a két lottinak. (szombaton Kecskeméten leszünk a repülőnapon, így annak a környéke is szóba jöhet). Valaki?
(bocsánat a regényért)