lax20 írta:
Kérdeznék. Ha szabad.
Nem szabad. Kötelező!

Hiszen ezért fórum, ugye?
Ez a faj a kecskepapagáj (
Cyanoramphus novaezelandiae). Új-Zélandon honos faj, kedvelt díszmadár. Nagyon békés, kíváncsi madár, minden érdekli. Nevét onnan kapta, hogy hangja a kecske mekegéséhez hasonló (ez igaz közeli rokonára, az ugráló papagájra is, ami annyiban különbözik tőle, hogy a homlokán lévő vörös folt felső része aranysárga. Sajnos gyakran keresztezik őket. Az utódok ugyan termékenyek, de mire is jó ez...). Más zajt nem csap, papagájhoz képest nagyon csendes. Együtt tartható a következő fajokkal (az én tapasztalatom szerint): nimfapapagáj, hullámos papagáj, Bourke papagáj, kacagógerle. Kisebb csetepaték az odú miatt lehetnek.
Kezdőknek való madár, de nagyon sok régóta madarászó tenyésztő is tartja, nagyon kedves madár. Nagyobb kalitkában is költ, de természeténél fogva szerintem csak röpdében szabad tartani. Ott szelídül meg igazán. Nekem régebben voltak olyan példányok, amelyek a röpdében is kézreszálltak az eleségért és ezt a fiataloknak is megtanították. Ugyanazt a magkeveréket kaphatja, mint a nimfa. Nagyon szereti a különböző zöldségeket, gyümölcsöket. Táplálkozási szokásai kicsit a tyúkéra emlékeztetnek: az etetőben kapirgálva válogatják ki a legfinomabb falatokat.
Leggyakoribb színváltozatai: zöld, tarka, sárga, fahéj.
Kapásból ennyi jutott eszembe, ha még érdekel valami, kérdezz!