Szia Rasta,
A papagájokkal kapcsolaban, ellentétben másokkal engem a röpkészségük, szárnyalásuk nyűgözött le. Megfogadtam ha egyszer majd papagájt tartok akkor az ki be fog járkálni a röpdéjéből szabadon, valahogy úgy, mint a galambok.
Próbáltam erről valamilyen irodalmat keresni, de semmit nem találtam, csak elvétve egy két lábjegyzetet. Itt most nem freeflyter -idomításról beszélek, ahol kézzelnevelt házikedvenc röpköd kézről kézre.
Egyszer olvastam az araproject-ről, majd ennek honlapja is lett, néhány fórum utalást tett egy madarászról a Cumbriában akinél szabadon vannak a jákók, arák, nimfapapagájok...és amit el tudsz képzelni.
Itt érdeklődtem, hogy hogyan is kezdjem el a sok buktatóval járó madarászkodásnak ez a fajtáját.
Nagyon fontos hogy jó néhány tényezőnek kell együttesen teljesülnie a sikerhez.
- Ne legyen a közelben szántóföld ( kecskepapagáj esetében 2-3 km )
- ragadozómadár, és ha lehet macskamentes övezet legyen,
- zöld színű madár,
- viszonylag csendesebb papagájfaj,
- éber, a külvilág ingereire gyorsan reagáló papagájfaj alkalmas a "kísérletre"
- ne rongálja, ne gallyazza le a fákat,
- viszonylag kis revírt ( 500 m sugarú ) revírt tartson,
- kolóniában is költsön,
- az egyes egyedek ne üldözzék el egymást,
- a helyi madárfaunát ne zaklassák.
Erre a tanácsok alapján a kecskepapagáj volt a legalkalmasabb.
Ez még azonban mindig csak az eleje. Ha csak úgy szabadon engedsz egy papagájt, nem túl nagy az esélye, hogy visszatér. Pontosabban szeretne ő visszamenni, de hirtelen a környezet végtelenné válik a számára, vagy egyre magasabbra száll - vagy remegő lábakkal száll ide oda, majd a macska szájába.
Azonban ha remek vérvonalú fiatal ( nemrég önállósodott ) egyedeket
szerzel be, majd teszel olyan röpdébe ahol szabadon szemlélhetik az eget
és a tágabb környezetet, és ahol természetes ágakon erősíthetik a mellizmaikat, már jó úton jársz. A röpdét úgy kell felépíteni, hogy legyen egy kis "előszobája" ami ajtóval elzárható a belső tértől.
Fel kell helyezni az odukat, majd hagyni, hogy a fiatalok, be be kukucskáljanak a leendő szülőszobába.
Ha úgy látod, hogy felállt a rangsor, akkor kis ügyeskedéssel reggel etetés előtt kiengedet az egyiket. A többit a belső térbe zárod.
A kecskepapagáj folyamatosan hallatni fogja mekegő hangját és meglátod milyen intenzitással kezdi felfedezni a környezetét. Csak addig fog elrepülni, ameddig hallja a többit. A kingedés után egy fél órával kezd el megetetni a többit, ekkor a kis elkódorgó is megjelenik, ügyesen megtalálja az ajtót és bemegy.....
....majd folytatom, ha még érdekel.
Üdv: Zsolt
|