Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 625 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Herceg Mónika

Hozzászólás 2008 okt. 7, 12:53 
Sziasztok!
Köszi az elismerést, saját munka volt a tesómmal közösen csináltuk és méretre. A takarítás egyszerű, merthogy bemegyek, kisöpröm, felmosom és ennyi. (Jó masszív, bírja a súlyom:lol:)
A kifogás már macerásabb, de egy akvarista hálóval legtöbb 5 perc és kész.
Kiveszem a vízszintes ülőrudakat, csak a nagy ágak maradnak középen és a madarak a volier oldalába kapaszkodnak, akkor jön a háló. Sérülés még nem volt, remélem nem is lesz!

Szerencsés vagyok, mert nagy és főleg világos az előtér! Körbesüti a nap, szeretik a madarak.

Valódi név: Nagy Éva

Hozzászólás 2008 okt. 7, 12:39 
Laci, és milyen mély?

Hozzászólás 2008 okt. 7, 12:34 
Köszi a válaszokat!

Tetszik ez a hosszú röpde, az üveges előteredben Moncsi! Sajna nekem a szobában adott volt a méret, így az enyém 270 cm magas, és csak 140 széles. A szélesebb röpdében jobban tudnak repkedni a madarak..

Hozzászólás 2008 okt. 7, 12:29 
Moncsi,
tök jó :!: :D
És ezt hogyan takarítod, és hogy fogod ki belőle a madárkákat?
De jó annak, akinek ennyi helye van a házban :41:
Azt hiszem, el kellene költöznöm... :)

IDRE tag

Hozzászólás 2008 okt. 7, 10:02 
Kép
Ez lenne az. A fűtött üveges előtérben van, mögötte a nappali belső ablaka.
Méretei: 3m hosszú, 80cm mély és 150cm a belső magassága. (+50cm láb)

Hozzászólás 2008 okt. 7, 9:43 
:75: Értem :!:
Szívesen megnézném, ha lenne képed, erről a szobai volierről :!:

IDRE tag

Hozzászólás 2008 okt. 7, 8:57 
Szia Évcsi!

Nem porol, mert nagyobb a hely és a madarak által kevert levegő jobban eloszlik.Szerintem a porolás onnan adódik, hogy a madár repked egy kicsit a viszonylag szűk helyen és keveri a levegőt rendesen. A volierben fent repül, hosszabban, nem kever akkora örvényt a szárnyával, és az aljához képest sokkal magasabban is van. Persze a volier oldala is magasabb. Míg egy kalitnak állt. 10 cm. az oldala addig a volieré nálam 25cm. Azon az oldalon ahol a volier áll, se maghéj se homok, bezzeg a másik oldalon a kalitoknál van mindkettő bőven. :lol:

Hozzászólás 2008 okt. 7, 8:42 
De az nem porol nagyon? Nekem a szobában 2 kailtában van madárhomok, és már az is meglátszik a berendezéseken, egy nagyobb röpdénél ez nem jelentkezik durvábban?
Évcsi

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 okt. 6, 21:31 
Sziasztok !

Moncsi keveréke több szempontból is nagyon jó, de kiemelkedő a nedvesség elvonó és szag semlegesítő hatása.

IDRE tag

Hozzászólás 2008 okt. 6, 21:21 
Szia!

Nekem egy szobai röpdém van és homokot, zoolitot és macskaalmot keverek össze, azt használom az aljára.

Nagyon klasszak a kalitok és a kinti röpdék is! Gratula!

Hozzászólás 2008 okt. 6, 21:00 
Sziasztok!

Szeretném tudni, hogy akinek szobai röpdéje, nagyobb röpkalitja van, mit használ aljzatnak?!

Hozzászólás 2008 okt. 6, 15:39 
Szia Évcsi!

Köszi, hogy megnézted, és tetszett! Szekrényeket én is sasolom, melyiket lehetne átalakítani.. :D De már nincs helyem, nem lehetek telhetetlen. A családom így is maximális toleranciát mutat a bolondériámra. Nem lehet túlhegyezni... :) Szemetelni azt tudnak, néha fáradtan, nincs túl sok kedve az embernek nekiállni takarítani eteni. De annyi örömet ad, az életük megfigyelése, hogy feledhető a kellemetlenség ami a takarítással jár.

Hozzászólás 2008 okt. 5, 22:35 
Laci,
nagyon jó dolgokat láttam a képeken. Pl. most jut eszembe, hogy kidobott szekrénykékből is lehet kalitkát csinálni. Jó neked, hogy van olyan helyiséged, ami védett, fűthető és főleg világos, és ahol ennyi kalitkát el lehet helyezni! Az én melléképületem annyira sötét, hogy ott nem lehet :(
A szobában bevallom a szemetelés kicsit zavaró nálam, de azért ott van 1 pár pinty és 1 pár papagáj.
Üdv.: Évcsi

Hozzászólás 2008 szept. 27, 15:48 
Ha valakit érdekel! Kissé szedett vedett kalitok innen onnan, feljavítgattam, és most ez az állomány :)

Kép
A kerti fácános röpdém

Kép
Kanárik Magellán csízek Sirálykák

Kép
Kanárik, Standard zebra pár, és 1 pár Ékfarkú

Kép
Készülőben a 2 pár Magellán új 100x60x44 lakosztálya :)

Kép

Egzótáim szobája
Kép

Hozzászólás 2008 júl. 7, 10:31 
Csak kíváncsiságból bekérdeztem a helyi önkormányzatnál, hogy, hogy is mennek a dolgok, hivatalosan:
1, az ÁNTSZ állítólag sok kérdést tesznek fel, s sok kritériumuk lesz,
2, Helyi állategészségügyi iroda, mint az előbbi
3, építészeti iroda, szintén a feltételek.

Nos csak feltételesen kérdezősködök, mert nem akarom magam alatt vágni a fát, csak kíváncsi vagyok. Nos szerdánként van az a nap, amikor itt mind a hárman délután elérhetőek, így majd bemegyek, s leírom a kis litániám, ha érdekel.

De ugye ez csak dunaújvárosra szólna, és nem ide akarom megépíteni, csak az a baj, hogy még csak tervek vannak a lehendő településekkel. Egy év még sok idő.

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2008 júl. 7, 9:57 
Helló Csabi!

Azért itt is belép az emberi tényező. Ugyanis, hogy mit akarsz építeni az attól függ milyen kapcsolatban vagy az adott polgármesteri hivatal műszaki osztályának valamely dolgozójával. Láttam már "fészer" jelzővel illetett nyaralókat, fáskamrának minősített autókarosszériás műhelyt.
Ami a városi állattartást illeti, sajnos láttam már olyat is amikor a harmadik emeleten a konyha egyik felében 40 pár kanári élt, a másik felében pedig főztek, igaz csak egy héten kétszer, de főztek. Mindezt Budapesten!
Ehhez képest nálam azért itt vidéken azért teljesen más a helyzet. Az én kis madárházam is istálló volt, csak alapos átalakításon esett át. De azért vagyok olyan tősgyökeres vidéki, hogy nem cserélném ezt az életet semmire.
Üdv:
Görbe Gábor

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 júl. 6, 22:32 
Kedves Gábor, azt hiszem félreértettél.

Egy 2000 fős Nyírségi faluban nevelkedtem, kb 10 éve lettem nagyvárosi lakó. Szüleimmel gyermekkorom óta számtalan haszonállatot tenyésztettünk. Voltak évek amikor több ezer liba tenyésztésébe, nevelésébe segédkeztem. Apám hívatásos vadtenyésztő és gazdálkodó révén pedig évente szintén pár ezer fácánt neveltünk fel a helyi vadászati társaságnak.
A szülőfaluban még mindig rengetegen tartanak szarvasmarhát és közösen fizetik meg a csordást aki az önkormányzat tulajdonában lévő legelőkre hajtja minden reggel a marhákat.
A szomszéd falú pár éve kisvárossá lépett elő. Ott azonban gyakorlatilag megszüntették a szarvasmarha tartást, az önkormányzati legelőt pedig eladták.
Anyáméknál még mindig megnézik azt a háziasszonyt aki nem tart otthon némi haszonállatot. Úgy tartják hogy ő olyan úrinő aki mindent a boltban veszi meg...

Igen én is azt mondom hogy minél nagyobb a település, annál érzékenyebb a lakosság a haszonállat tartásra! Pláne egy sűrűbben lakott övezetben. Büdösek, zajosak a szomszédok szemében, nehezebb a velük járó szemetet (trágya) kezelni és még valószínűbb hogy szigorúbb a hatóság szemében is ez a tevékenység. De hasonló a helyzet szerintem a madarakkal is, pláne ha még szeretnek hangoskodni és rikácsolni. Hamarabb felingerlik a szomszédokat...
De más dolog szerintem az is ha egy madarász évtizedek óta ugyan azt a tevékenységet folytatja a portáján, és a környezete ugyan megváltozott de mint őslakos „megtűri”. Egy újonnan jött madarászt viszont már kevésbé tolerálna egy csendes belvárosi környék...

De visszatérve a madarakra, hatóságilag az is minden területre le van szabályozva hogy maximum mennyi madár tartható, és ezeknek minimum mekkora területet kell biztosítani. Ha a szomszédoknak különösebb panaszuk nincs, nem zavarja őket ez a tevékenység, a hatóság általában nem foglalkozik a dologgal. De ha komolyan betartatnák a tartási szabályokat, bizony szinte minden madarásznak megkellene tizedelnie az állományának a létszámát.

A különbségeknél pedig konkrétan arra gondoltam, hogy ha anyáméknál építeném meg Misi által megadott paraméterű épületet, csakis kíváncsiságból figyelnék hogy mit akarok ott, eszükben nem jutna senkinek sem beleszólni vagy jogszabályokat nyálazgatni, míg ahol most lakom Budapesten, egy garázst sem építhetnék fel…

IDRE díjas

Hozzászólás 2008 júl. 6, 22:05 
Cs.Misi írta:
köszönöm a tanácsokat
olyat is kaptam, pl fűtés, hogy nem kell újat kiépíteni, mármint külön gázkazán, mert az sokba kerülne, hanem a ház fűtés csővét, melegvíz, azt vigyem ki, mert abba senki sem szól bele, csak bírja az a kazán, azt a + 100 négyzetmétert

Szia Misi!
Nézz be ide is, hátha találsz néhány használható infót:
http://www.idre.hu/forum/viewforum.php?f=22

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2008 júl. 6, 21:45 
ckuzmos írta:
Cs.Misi írta:
Bár nem itt akarom megcsinálni, de szerintem sokban nem különböznek ezek a rendeletek.

Meglepődnél akkor hogy milyen sok különbség lehet!
A falvakban minden gond nélkűl bárki tarthat haszonállatot (disznó, ló, szarvasmarha...). Még csak meg se kérdeznék hogy te mit csinálsz, mennyi tartasz! Inkább azért néznének ki a többi lakók hogy te még azt sem tartassz...
Próbáld meg ezt egy nagyobb város közepén...

Szevasztok!

Kedves Csaba ezt a kijelentésedet ugye nem gondoltad komolyan!!!!!!!
Születésemtől fogva vidéki vagyok. Egy nagyközségben születtem, úgy lettem városlakó, hogy a fent említett nagyközséget várossá avatták.
Itt nálunk tradicionális a haszonállattartás, amiből nincs haszon, mint például kutya, díszmadarak, azt nem is tartják.(néhányunkat kivéve)
Az utóbbi néhány éve azt mondhatom, hogy a "város" központjában lakom. Ha szétnézel az országban észrevehetted milyen brutális mértékben lecsökkent a haszonállattartás. Mert nincs az embereknek szabadidejük, vagy egyszerűen nem éri meg.
Az utóbbi néhány évben bevezetett uniós megszorítások, (pl: trágyatárolása stb) nagyon sok házi gazdaság váltott a profilon, és léptek az új felé. Szóval itt vidéken sem tartanak a "város" közepén haszonállatot. Igaz itt belép az emberi tényező, sokan csak azért teszik, nehogy a szomszédok feljelentsék őket.
Lehet, hogy a kisebb falvakban másképpen működik, de felénk nem "divat".
Viszont voltam már olyan madarásznál egy közeli nagyvárosban, aki papagájokat tartott 50-60 négyzetméteren, 10-15 pár nagy testűt,(kakadukat) a csendesebbik fajtából. Azt hiszem nem egészen lehet itt meghúzni a párhuzamot!
Üdv:
Görbe Gábor

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2008 júl. 6, 21:00 
Idézet:
Megjegyzés: A Pócsi Bélánál, Tapolcán a zsufolt kertvárosban a kb.200 négyzetméteres telek minden talpalattnyi helyén nyitott volier van, viszont igaz nem "ordibáló" pintyekkel van tele, hanem többek között "csendes"kakadukkal! ':lol:'

Bélánál 2 dolog is lehetővé teszi a mostani állapotot.
1. Több mint 2o éve tart ott madarat és azt senki sem bolygatja, akkor még mások voltak az előírások..
2. Nyitott volierek és nem zárt épület.
Manapság meg minden új épületre, helyiségre használatbavételi engedély szükségeltetik, mindig azt építhet amit a helyi önkormányzat engedélyez, kérdezd meg Bélát, hogy hány éve próbálja a Balaton közeli telkén a madárparkot engedélyeztetni...

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 625 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 32  Következő