Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:43 
kezdem érteni, akkor mondjam azt hogy sárga tojó, de odakinn ezt pasztell zöld tojónak is mondják(mármint ök azt mondják pastel green, mivel nem tudnak magyarul) ? :) háhá elég bonyolult ez az én 1cm3 -es agyamnak :D

Módosítom hát az álmom a tanácsnak megfelelöen:

piros fejü zöld hím
piros fejü sárga tojó fehér mellel

így okésnak tünik neked?

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:36 
Szia!

Ez ismét a magyarok műve!

Nálunk a pasztel, csak hím lehet, tojó nem.
De a kinti viszonylatban a pasztel it mást jelent, így lehet tojó is.

Tehát kint ha megnézed, a sárga lehet sárga, és lehet pasztel is.

pl sárgáknál, ha megnézed a madár kantárát, ha kék, akkor sárga, ha fehér, akkor pasztel hímnél, tojónál ha fehér a sáv, akkor sárga, ha nincs sáv akkor pasztel, de ott is különböző fantázianevek vannak inkább, pl zöldborított sárga, stb

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:30 
Köszi Misi, ez fantasztikus poszt volt.

Azt észrevettem, hogy használod a sárga jelzöt, de ennek a komolynak tünö honlapon minden sárga hátú madarat pasztel zöldnek írt. Ez a két fogalom egyenlö?

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:26 
Igen Spirit, a két legalsó tengerzöld hím, ugye, hogy szinte kék?!
És mégis szép piros fejük van...

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:23 
A fejszín meghatározása, nem épp etikus, de kiváló módszer, ha 1 hónapos korában egy csipesszel kihúzol egy két tollat a fejéből, ott kb. egy hónap múlva kipattan az új toll, és már két hónapos korában tudod, hogy milyen lesz, mert ugye így az árnyalatot is látni.

Allulról a harmadik egyértelműen kekete fejű lesz, az alatta levő nehéz dió így képen, talán pirosfejű kék lesz, az alatta levő ismét fekete fejű

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:19 
Nos az, hogy mit mivel teszel párba, az attól függ, hogy hosszútávon milyen madarat akarsz, színre, tartásra, nevelésre, stb, ez ugye a célkitűzés.
Nos véleményem szerint nem jó a fejszíneket keverni, amilyen a hímé, legyen olyan a tojóé is, így tisztább madarakat kapsz. Bár a hímen nem látszik, csak a csőre színéből, de a tojók feje egyre csúnyább lesz. Elvileg a tojó pofája is hasonlónak kéne lennie, mint a hímé, sok olyan tojót láttam, aminek pl szinte fekete a feje, s alig van az arcocskájába piros, vagy sárga. Ezek a keverék színűek nem a leg esztétikusabbak, pláne kiállításon. Ha ezen a belinkelt oldalakon megnézed a tojókat, láthatod, hogy szép teli arcuk van színügyileg.
Tehát
Fejszín fejszínnel.
A mellszín már érdekesebb, de az se vészes. Sokszor hallhattad már, hogy fehéret fehérrel ne, marhaság, bár van benne ráció. Ausztriába van egy tenyésztő, van szinte mindenféle színváltozata, de csak fehérmellűek, és szép utódok vannak tőle.
Tehát, itt már mélyebre kell ásni. Akkor szokott probléma lenni ezek párosításával, ha közel állnak rokonilag egymáshoz. Nekem is van fehér mellű fehér mellűvel, de az egyik olasz, a másik belga, vagy holland, vagy német, stb. És gyönyörű fiatalok vannak tőlük.

Ha szép élénk színű madarat szeretnél, kék vért kell becsempészned közéjük, ettől intenzívebbé vállhatnak a színek, a sárgáknál talán a leg szembetűnőbb.
A fehérmellűség amúgy recesszíven öröklődik, ez azt jelenti, hogy akár két lilamellű szülőtől is lehet fehérmellű, a lényeg, hogy hordozó legyen, magyarországon szinte mindegyikbe benne van már, tehát nem ritka.

A testszín

ugye van alap: zöld

kék

sárga

ezüst

fehér változat

Ha natúr zöld megy natúr zöldhöz, akkor csak zöld
a kékség recesszív
de ha kéket kékkel teszel össze 99,99% kék lesz

Ha zölet sárgával, vagy zöld, vagy sárga, amennyiben hordozza a sárgát, vagy pasztell

Ha sárgát teszel össze kékkel, akkor gondolkodjunk, a sárga attól sárga, hogy nincs benne kék, a kék attól kék, hogy nincs benne sárga, tehát vagy kék, vagy sárga, vagy ezüst, vagy fehér lesz.

a modifikáció, amit kérdeztél, meg lett válaszolva, úgy van, ahogy Zottan írta.

Hozzászólás 2008 okt. 28, 19:57 
Füha Spirit! Ez király oldal volt!

Még arról szeretném ha beszélgetnénk egy kicsit hogy mely tulajdonságú madarakat nem szabad vagy nem tanácsos pároztatni, és hog ymelyeket különösen tanácsos (pl valami speciális dolog megörzésért) :)

például én a képek alapján most elmondom, hogy ilyeneket szeretnék:

Piros fejü zöld hím
Sárga fejü fehér mellü 1 faktorú pasztell zöld (YH WB SF P GR) tojó

háhá :D Lehet így egyáltalán párba tenni öket?

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2008 okt. 28, 19:15 
Spirit írta:
Misi erről a modifikációról tudsz mondani valamit? Eddig ez a legmeghökkentőbb dolog, amit találtam a gouldról...

http://users.skynet.be/fa398872/engoulm10.htm

Előfordul a zebrapintynél is, sőt - ugye az embernél is... :lol: Félig hím, félig tojó a madár és ez a színezetben is megnyilvánul.

Hozzászólás 2008 okt. 28, 17:23 
Misi erről a modifikációról tudsz mondani valamit? Eddig ez a legmeghökkentőbb dolog, amit találtam a gouldról...

http://users.skynet.be/fa398872/engoulm10.htm

Hozzászólás 2008 okt. 28, 17:05 
Cs.Misi írta:
Ja, csak hogy van ilyen is: VAN KÉK madár valódi piros fejjel, csak az nem igazi kék, hanem tengerzöld. De a kezdők kéknek láthatják, de tényleg, szinte kék is.

Egy kis illusztráció ehhez

http://users.skynet.be/fa398872/engoulm07.htm

Hozzászólás 2008 okt. 28, 16:48 
Köszönjük Cs.Misi a fejtágítót! Mennyi időbe telhet vajon ezeket megtanulni...

Kérdésem eddig nem volt, csak jelezni próbáltam, hogy én állandóan tele vagyok kérdésekkel :) Igen, az például nem lenne rossz, ha meg tudnád mondani, hogy a két kék fiókám feje milyen színű lesz? Aztán felteszem a következő kérdést is: milyen párosításokat érdemes csinálni a kis állományomban? (Persze, ehhez leírnám hogy milyen egyedek vannak...)
Illetve: a kék tojóm most akkor milyen fejszínű?
Valamint: a kék tojó HA pirosfejű, úgy emlékszem egyébként hogy az, szóval valamiért úgy emlékszem, hogy a tenyésztő mintha mondta volna, hogy pirosfejűvel ne rakjam össze, de közben, amelyik hímemet ajánlotta párjául, az pirosfejű... biztos én emlékszem rosszul valamire...

Cs.Misi írta:
Akkor helyesbítenék, ha nem gond...
Most akkor mi is a kérdésed Spirit?
Mert nem elég egyértelmű.
Mondjam meg milyenek lesznek a madaraid?

Hozzászólás 2008 okt. 28, 16:37 
Csak még annyi, hogy a csőr színe sem semleges, arról lehet következtetni, hogy milyen hordozó a madárka, pl ha van egy feketefejű hímed, aminek narancs a csőre hegye, az genetikailag sárgafejű, tehát ha sárgafejűvel teszed össze, a java az sárgafejű lesz

Hozzászólás 2008 okt. 28, 16:31 
Jajj hogy lenne baj!!! Mi tudatlanok nagyon számítunk az ilyesmire :idea:

Cs.Misi írta:
Akkor helyesbítenék, ha nem gond:
pill szerk

Hozzászólás 2008 okt. 28, 16:26 
Akkor helyesbítenék, ha nem gond:

Sziasztok!

Nos szavamon foghattok.

Kékbe is van pirosfejű, csak ott, ahogy DJacson mondta hiányzik egy faktor, így az genetikailag piros fejű, gyakorlatilag olyan májkrémes színű. A sárgafejű kék szintén ilyen, csak egy árnyalatbeli különbség van, ehhez már avatott szemek kellenek, hogy az most pirosfejű, vagy sárga. A szürkefejű egyedek mind feketefejűek, legalábbis genetikailag. Ez a fehértől a feketéig változhat. Alapesetben a fekete fekete, ám pasztell madárnál(hímnél szürkére vált, A pasztell itt zöld pasztellt jelent, tojóban nem létezik, legalábbis igen ritka, eddig össz mo-n egyről tudok, hogy volt, az maga a csoda. Na de kanyarodjunk vissza, szóval a sárga testű egyedeknél, a hímnél és tojónál szintén ez a fej(fekete) mint írtam, a fehértől a sötétszürkéig mehet.)

Ja, csak hogy van ilyen is: VAN KÉK madár valódi piros fejjel, csak az nem igazi kék, hanem tengerzöld. De a kezdők kéknek láthatják, de tényleg, szinte kék is.

Most akkor mi is a kérdésed Spirit?
Mert nem elég egyértelmű.
Mondjam meg milyenek lesznek a madaraid?

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Cs.Misi 2008 okt. 28, 16:39-kor.

Hozzászólás 2008 okt. 28, 15:08 
itt az alsóról a hát színét se mondanánk meg, nem hogy a fejét

http://users.skynet.be/fa398872/engoulm12.htm

Hozzászólás 2008 okt. 28, 15:07 
http://users.skynet.be/fa398872/engoulm29.htm

Hozzászólás 2008 okt. 28, 15:05 
egy példa

http://users.skynet.be/fa398872/engoulm28.htm

Hozzászólás 2008 okt. 28, 15:03 
Na belenyúltál abba, aminek az elmagyarázására én aztán nagyon kevés vagyok... például az a szürkefejű tojó is pirosfejű :) (gondolom valahogy úgy lehet, hogy genotípusosan pirosfejű, fenotípusosan meg ilyen szürke, de biztos én is butaságot mondtam...)

amíg nem válaszol erre valaki okos, addig nézegesd végig itt a színeket, tanulságos:

http://users.skynet.be/fa398872/engoulrh.htm

Ja igen, és teljes a békesség az ékfarkúakkal, bár ez most így ilyen formában átmeneti megoldás csak.

Egyébként a kis pirosfejű vadszínű, már teljesen kész van, majd ma lefotózom megint. Annak a kéknek amelyiknek meg van fekete keret a tarkóján, tele van most tolltokokkal a feje, szóval csak pár nap, és fény derül rá...

DJackson írta:
a kék alapszínü is lehet pirosfejü? Nem úgy van, hogy pont nincs neki olyan szin a testében amitöl piros lenne? Csak azért kérdem mert még nem láttam kéket piros fejjel, de valszeg butaságot mondtam ^^

Nagyon szépek, fogadd gratulációmat! a Kék tojó pedig nagyon tetszik a szürke fejével :) Ö nagyon édes! És ilyen jól elvannak az ékfarkúakkal?

Hozzászólás 2008 okt. 28, 14:53 
a kék alapszínü is lehet pirosfejü? Nem úgy van, hogy pont nincs neki olyan szin a testében amitöl piros lenne? Csak azért kérdem mert még nem láttam kéket piros fejjel, de valszeg butaságot mondtam ^^

Nagyon szépek, fogadd gratulációmat! a Kék tojó pedig nagyon tetszik a szürke fejével :) Ö nagyon édes! És ilyen jól elvannak az ékfarkúakkal?

Hozzászólás 2008 okt. 28, 13:47 
Ühüm, fel!!! Kicsit fura így kiteregetni a madarainkat, mert gondolom a szakik csak röhögnek egy jót rajtuk, de mi még nem vagyunk elég rutinosak, és túl kevés ideje vagyunk benne ahhoz, hogy kellő szakmaisággal meg tudjuk ítélni őket... így hát a madaraim minőségéről fogalmam sincs (de a legtöbbjüket neves tenyésztőtől vettük), és nekünk MÉG elsődleges szempont hogy a tetszésünket szolgálják...

szóval előre is elnézést mindenkitől, ha az esetleg gyenge vagy kétes minőségű madaraimmal rontom itt a fórum levegőjét...

DJackson írta:
és felrakod az új képeket Spirit? a dagi tojóra is kíváncsi vagyok :D Vagyis nem dagi, hanem nagy :)

Na ő az új tojó, a nagy, bár ezen a képen nem lehet megítélni, és most így hirtelen nem is tudom hogy van -e olyan ahol látszik a többi mellett...

Kép

ez a nálunk született kishím, 8 nappal ezelőtt

Kép

az egyik kék szintén akkor

Kép

szépen mutatja a fejét, hogy lássuk a színeket... bár én már nem tudom mit higgyek :) először azt hallottam, hogy ha megjelennek a fejen a kis gombostűfej nagyságú fekete pöttyök, akkor az feketefejű lesz... aztán múltkor meg azt, hogy a szürke (piros/sárga) fejűeknél is sötétből indul, és megvannak ezek a pöttyök, és úgy világosodik ki...

Kép

a másik kék, továbbra sincsen még csak sejtésem se a fejszínéről

Kép

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 98  Következő