Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:09 
Spirit írta:
Akkor jöjjön a kérdésözönöm...
Tehát: ha nem jó a fejszíneket keverni, akkor pl. a piros fejű pasztellzöld hímem jó a "szürke"fejű kék tojóhoz? Egyáltalán: pirosfejű az a szürkefejű kék tojó?

Válasz:
Ha szürke fejű a tojó, akkor az fekete fejű, így nem ajánlom, bár inkább a tojó legyen feketefejű a párnál, ha nem egyformák, de azt majd legközelebb, hogy mért.

És a rózsamell? Most vettem egy narancsfejű rózsamellű hímet. Ez hogy öröklődik? Az összes utódának felhígult színű melle lenne (különböző árnyalatok), vagy rendes mély lila is kijöhet? (Vagy fehér?) Vagy csak ilyen köztes színek, ami se nem lila, se nem fehér, mindenféle árnyalatokban?

Válasz:Mind a három féle.

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:08 
Ja, amit én eddig úgy hívtam, hogy a fejszínt övező keret...

Sárgaaa??? A Hankó Andrástól vettem és ő mondta hogy pasztellzöld :(

De akkor valami nem stimmel...

Azt írtad, hogy sárga a kékkel, abból nem jön ki zöld nem? Vagy rosszul értettem?

Cs.Misi írta:
Nagyon fiatalok még azok a madarak, vagy élőbe kell látni.
A kép amit belinkeltél az sárga.
A kantár az a sáv, ha van, ami elkülöníti a fej színét a testétől.

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:06 
Nem szaki!!
Csak a saját tapasztalataimat írom le, ettől még én is tévedhetek!!!

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:05 
Nagyon fiatalok még azok a madarak, vagy élőbe kell látni.
A kép amit belinkeltél az sárga.
A kantár az a sáv, ha van, ami elkülöníti a fej színét a testétől.

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:05 
Na, akkor most rátapadok a monitorra, végre itt egy szakiiiiii :D

Hozzászólás 2008 okt. 29, 17:00 
Szia Csaba!

Ez így igaz, azok színhibásak, de a tapasztalat, hogy így jönnek a fehérek is...

No meg ilyen vegyes egyedek is...

Hozzászólás 2008 okt. 29, 15:07 
Lehet hogy sok hülyeséget dumálunk, de legalább életet leheltünk ebbe a haldokló és leülepedett topicba. :59:

Hozzászólás 2008 okt. 29, 15:06 
Ez nem teheted. :96:

DJackson írta:
:08:

na többet nem dumálok :D

Hozzászólás 2008 okt. 29, 15:01 
:08:

na többet nem dumálok :D

Hozzászólás 2008 okt. 29, 14:58 
Hm. Nagy gáz lenne, ha felpakolnám ide az összes gouldom képét egyesével, és valaki szaki elmondaná a véleményét róluk, meg hogy kit kivel, kitől kéne megszabadulni, esetleg milyet kéne beszerezni?

Hozzászólás 2008 okt. 29, 14:54 
Meg még valami :D ezek szerint amikor párba állítottam a fekete fejű tojót a piros fejű hímmel, akkor azoknak a tojó utódai csúnya fejűek lettek volna, és csak mázlink van, hogy csak hím fiókák születtek?

Hozzászólás 2008 okt. 29, 14:49 
Ja, és még valami: ha a két fekete fejű tojóm csőre is fekete, akkor azok tutira nem hordoznak se piros, se sárga fejet?

Hozzászólás 2008 okt. 29, 14:33 
Figyi, ugyanarról beszélünk! Én tudom hogy a feketefejű az feketefejű, meg a többit, pont azért kérdeztem hogy a kék tojóm az vajon pirosfejű, és akkor passzol a pirosfejű hímhez, vagy sárgafejű, és akkor nem...
Vannak feketefejű tojóim, ugyanis pont ezen okból kifolyólag, hogy erősen feketével szűrt a piros és sárgafejű tojók arca, ilyet sosem akartam valahogy... Mindig úgy voltam, hogy tojóból csak feketefejűt veszek, a szürkepirosfejűkék az első kivétel, mert annak szép a feje nagyon.

A szakik el tudják amúgy dönteni, hisz lentebb írta Cs. Misi ezeket a májkrém meg szürke árnyalatokat...

A sárgás-pirosas fejet meg ne úgy képzeld el szerintem, mert olyan nem hiszem hogy van. Mármint nem hiszem hogy ezek keverednek, és a piros meg a sárgafejű + feketénél is az van, hogy a fejet övező fekete keret az ami eltúlzott... na lényeg a lényeg, hogy hülyén magyarázok, de ha a pirosfejűt pároztatod a sárgafejűvel, azoknak is fekete keret lesz a piros és a sárga fejszín körül, és ugyanúgy a tojónál vagy pirosfejű lesz, vagy sárgafejű, és ugyanúgy a fekete fog beleszűrődni, nem egyik a másikba a piros meg a sárga közül.

DJackson írta:
Én azt mondom Spirit, hogy a feketefejü az tényleg feketefejü, még akkor is, ha a madár madár kék, szóval a szürke fej az sárga vagy piros fejet jelent genotípusosan (jó ide ez a szó?) Szóval ha zöld lenne akkor piros, vagy sárga lenne a feje. Így az ilyen szürkefejü kék madarat piros vagy sárgafejü hímmel kell összetenni. Remélem nem mondtam nagy baromságot.

A honlapon is úgy van írva, az ilyen világos fejü kékekre, hogy "piros VAGY sárgafejü" kék. Ezt hoyg lehet eldönteni hoyg most melyik? Hiszen úgy kell párt választani neki a feje alapján igaz?

Amit kérdeznék, hogy azt tényleg láttam hoyg nem néz ki túl szépen, mikor fekete szín kerül a piros fejszínhez, ezért a fekete fejüt nem célszerü piros fejüvel összetenni. Hasonlóan a fekete sárga fej sem lehet túl szép. De mi a helyzet piros-sárga kombinációval? Mert ha elképzelem a sárgás-piros fej nem oylan csúnya mint a feketés-piros fej, van valakinek erre példaképe amit belinkelne esetleg?

kezd durvulni a témakifejtés :D hajrá szakik!

Hozzászólás 2008 okt. 29, 14:24 
DJackson írta:

Szerintem mi kezdünk durvulni :lol:

Hozzászólás 2008 okt. 29, 14:22 
Én azt mondom Spirit, hogy a feketefejü az tényleg feketefejü, még akkor is, ha a madár madár kék, szóval a szürke fej az sárga vagy piros fejet jelent genotípusosan (jó ide ez a szó?) Szóval ha zöld lenne akkor piros, vagy sárga lenne a feje. Így az ilyen szürkefejü kék madarat piros vagy sárgafejü hímmel kell összetenni. Remélem nem mondtam nagy baromságot.

A honlapon is úgy van írva, az ilyen világos fejü kékekre, hogy "piros VAGY sárgafejü" kék. Ezt hoyg lehet eldönteni hoyg most melyik? Hiszen úgy kell párt választani neki a feje alapján igaz?

Amit kérdeznék, hogy azt tényleg láttam hoyg nem néz ki túl szépen, mikor fekete szín kerül a piros fejszínhez, ezért a fekete fejüt nem célszerü piros fejüvel összetenni. Hasonlóan a fekete sárga fej sem lehet túl szép. De mi a helyzet piros-sárga kombinációval? Mert ha elképzelem a sárgás-piros fej nem oylan csúnya mint a feketés-piros fej, van valakinek erre példaképe amit belinkelne esetleg?

Hozzászólás 2008 okt. 29, 11:51 
Akkor jöjjön a kérdésözönöm...
Tehát: ha nem jó a fejszíneket keverni, akkor pl. a piros fejű pasztellzöld hímem jó a "szürke"fejű kék tojóhoz? Egyáltalán: pirosfejű az a szürkefejű kék tojó?
És a hím az pasztellzöld, vagy sárga? Én továbbra sem értem a különbséget... de ezekszerint van pasztellzöld is, meg sárga is, elnevezéstől függetlenül...
a hímem ilyen(?): http://users.skynet.be/fa398872/engoulm41.htm
akitől vettem, ő azt mondta, pasztellzöld (Szlovákiából való), de múltkor Kertész Dezsőnél is láttam ilyen madarat, ő pedig arra azt mondta hogy sárga... => akkor a pasztellzöld, és a sárga is létező szín, és azok alapján a jegyek alapján lehet megkülönböztetni, amiket Cs.Misi leírt... (most kérdezek egy jó nagy hülyeséget: a kantár az melyik részük?)
Ők ugye mellszín szerint fehér-fehérrel, de akkor ez nem gond...
Azt én is tapasztaltam hogy a kékség erősíti/élénkíti a színeket, a vadszínű kishímnek, amelyiknek kék tojó az anyja, sokkal mélyebb piros (mármár bordós) lett a fejszíne, mint a már meglévő vadszínű régebbi hímünknek.
És a rózsamell? Most vettem egy narancsfejű rózsamellű hímet. Ez hogy öröklődik? Az összes utódának felhígult színű melle lenne (különböző árnyalatok), vagy rendes mély lila is kijöhet? (Vagy fehér?) Vagy csak ilyen köztes színek, ami se nem lila, se nem fehér, mindenféle árnyalatokban?

Cs.Misi, írtad, hogy alulról a harmadik egyértelműek fekete fejű lesz, az alatta lévő nehéz dió, a legalsó pedig szintén fekete fejű. Nos... alulról a harmadiknál hol látható a fekete színre vonatkozó egyértelműség? :D az alatta lévő pedig ugyanaz a madár!!! És a legalsó az, amin én semmit nem látok...

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2008 okt. 29, 11:30 
Cs.Misi írta:
Ha sárgát teszel össze kékkel, akkor gondolkodjunk, a sárga attól sárga, hogy nincs benne kék, a kék attól kék, hogy nincs benne sárga, tehát vagy kék, vagy sárga, vagy ezüst, vagy fehér lesz.

Hali,

azt hiszem, azért ez nem ilyen egyszerű.
Természetesen előbb le szeretném szögezni hogy nem tenyésztem a gouldokat, így még sosem raktam párba sárgát és kéket.
A kiállításokon rendszeresen lehet látni olyan madárkákat, melynek háta sárga és kék foltos! Gyakorlatilag "kétszínű" a madárka, ami kiállítási szempontból negatívan értékelendő.

Hozzászólás 2008 okt. 29, 11:22 
Hú, mekkora öröm ez nekem, hogy így életre keltettük a topicot! Köszönöm mindenkinek a sok információt, kezdek megvilágosodni, de ez újabb kérdéseket szül... 8)

IDRE tag
Valódi név: Iker Ferenc

Hozzászólás 2008 okt. 29, 7:41 
Sziasztok!

A fejszín öröklődéséhez kapcsolódva leírok néhány dolgot. Ha esetleg tudjátok, bocs az ismétlésért.

A fejszín öröklődésmenete a domináns -recesszív alapon megy, csak van benne egy nemhez kötött faktor is. A madaraknál pont fordítva, mint az embernél a tojóknak van xy és a hímeknek xx kromoszómájuk.

A fej színét meghatározó gén az x kromoszómán helyezkedik el.

A vörös fejszín domináns a feketével és a sárgával szemben.

Mivel sok tenyésztő nincs tisztában a madarai genetikai hátterével ezért fontosnak tartom, hogy törekedjünk ennek meghatározására. Ellenkező esetben az eredményeink esetlegesek lesznek. Jobb a tudatosság.

A madaraink ( most a Gouldra gondolok) genetikai hátterét ( ha nincs korábbi tenyésztői feljegyzés ) az utódaikból lehet kikövetkeztetni.

Mivel a tojóknak csak 1 x kromoszómájuk van, ezért ezek hűen mutatják genetikai hátterüket. Ezt úgy mondják, hogy homozigóta.

A hímek fejszínéből ezt nem tudjuk rögtön elmondani. Mivel pl a vörös dominál a feketével szemben, lehet hogy az egyik kromoszómán a vörös, a másikon a fekete színt meghatározó gén helyezkedik el. Tehát a madarunk lehet tiszta vörös ( homozigóta), vagy "fekete hordozó" ( heterozigóta). Ennek elég tiszta logikával levezethető menetei vannak. Pl egy fekete fejű hím és egy piros fejű tojó párosításából csak feketefejű tojók lesznek ( 50%) és csak vörösfejű hímek, ámde ezek heterozigóták lesznek, tehát a fekete színt is örökítik.

remélem hogy segíthettem. Ez nagyon érdekes dolog, a fejszínnek 54 féle öröklődésmenete ismert jelenleg.

jó tenyésztést!

Hozzászólás 2008 okt. 28, 20:47 
Simán össze lehet őket tenni, valószínű akad közöttük egy két szép pirosfejű zöldpasztel is.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79 ... 98  Következő