doromboló írta:
Szerintem az lehet, hogy másféle kaját kaptak ott mint nálad és van közötte olyan mag amit nem jól használ, hanem most hogy ott a hím, vagy a kicsik miatt mohóbb ezért ész nélkül bezabálja és egyszerűen félrenyel !?...
A másik, hogy nem voltak leoltva a madarak és a nálunk rezisztens bacik leviszik...igaz ennek van vég előtti állapota, felborzolás, gubbasztás...Ez legalább 3 nap amit észrevettél volna !...Ha ilyen hirtelen leesik akkor az csak valalami mechanikai balhé lehet !...
Szia,Doromboló!!!
Na igazából a tojó egyedűl kótlott és nem volt aki elegye előlle,amikor hazahoztam átestek egy kezelésen plusz laktobacsilus,tójt is szépen 5 tojást hármat ki is keltett,nevelte is szépen mind a hármat és 3 nap a kikelés után délben néztem a kicsiket nem voltak megetetve,rápipetáztam a kicsiknek de még akkor sem látszott baja lett volna,estére elkezdte felborzoni magát ez olyan d.u 6 óra magaságába és 8-kor fel is dobta a talpát.
A kicsiket áthelyeztem egy kótló tojó alá mert nem volt sehol fiókám,de szerencsére reggel keltek a 15 kalitba és gondolkodtam berakjam oda őket vagy nem,mert lehet azokat is lefertőzőm.
Gondoltam egye fenne beálldozom és aki az erőssebb megmarad aki nem ez a vadon törvénye,habár én beleavatkoztam egy kicsit de ezek mégis drággább madrak és hátha javukra billen a mérleg.
De sajnos egyik már nagyon rosz állapotba volt és a tegnap fel is dobta a talpát,ma őt is elvittem az egyetemre hogy boncolják fel az anyávval együtt.
A másik két cipaszt szerencsére a bronz tojó szépen etette mind a 6 fiókát,agyontömte de ma délben láttam,hogy egyik kis kobald nincs megetetve és láttam,hogy nem olyan a széklete és csapzott nem mind a többi öt fióka.
Ma estére el is ment ő is az örők vadászmezőkre,remélem legalább az az egy megmarad,mert ő szépen fejlődik.
A fő bajom,hogy mióta madarászok ilyent nem tapasztaltam azért kérdeztem itt tőletek "vén rókáktól" hátha van valami tapasztalatotok ez irányba.
Amit nem éretk,hogy olyan gyorsan lezajlik az egész,hogy nincs is idő semmit tenni mert egyik napról a másikra annyi nekik és itt állok és gondolkodom,hogy mi lehet de szerintem nem nagyon lehet tudni.
A másik,hogy a fekete-piros mozaik tojó mikor ugyanígy kimúlt ugyanez a tűnet és azt nem értem ha vírús vagy fertőzés akkor az ő 3 fiókája ma is él és vírul,mitől lehet ez mert azoknak semmi bajuk és ahová átmentettem őket a másikoknak se semmi bajuk.
Remélem holnapra majd mondanak miután felboncolták őket,remélem Dr.Gál János barátom talál valamit hogy tudjam merre kezeljem.
Igaz ma az egész állományt lekezeltem Ivermectinnel,hátha segít vagy megelőzőm vele a további elhulást,igaz a tojók amik most tojnak kihagytam.