ckuzmos írta:
Pesten több helyen is lehet kapni, de azért utána kel járni.
Nemrég kezdtem el én is a tenyészetem, bár most még a megfelelő táptalaj kiválasztásán kísérletezgetek.
Zozimo te hogy szeded ki a lárvákat a tenyészetből?
Szia!
A lárva kiszedését nagyon utálom. Mindig avval kezdem, amelyikben a legtöbb muslica van. Lehűtök két tenyészetet, vagy előkészítek egy újat. A megdermedt legyeket belerázom az újba, vagy egy lehűtött másik tenyészetbe. A szabaddá vált dobozból, így kilehet szedegetni már.
Most változtattam a technikán és nem feltekerve teszem bele a rafiát, hanem szálba beállítva, és a pohár szélén kihajtva legumizom. Ha szerencsém lesz, akkor a sapkát félretolva szálanként kihuzigálom a rajta lévő lárvákkal együtt.
Látom te is elég nagy üveget használsz. Én is így gondoltam, de a múltkori tápanyag készítésénél maradt egy kanálnyi és beletettem egy 2dl-es pudingos pohárba. Amikor kinyitottam, akkor jöttem rá, hogy mennyivel egyszerűbb vele bánni, mint a nagy 0,5-1 literes kiszerelésekkel. Egy okkal több a pudingevészetre!
Még egy lényeges dolog! Nem látni igazán jól, hogy milyen tápanyagot használsz. Úgy látom, hogy nagyon is folyékony az állaga. Ez a lehető legrosszabb! Eddig a legeredményesebb tenyészetem, amelyikben szét se terült rendesen a tápanyag. Lényeg, hogy ne száradjon ki! Nehéz eltalálni, mert az elején még változik az állaga. A szivacs mellett lehet benyomni egy kis vizet, ha kell. Én cukros vizet nyomok szemcsöppentővel.