Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2009 márc. 30, 21:25 
szia Krissz!

Először is -sajna a madarakért :( !!
Délután amikor feldobtad a gondodat a fórumra megmondom őszintén reméltem, hogy valaki a tapasztaltabb szakik közül legalább hozzászól :shock: de sajna ez van :twisted:
A leirtak alapján én a következőket csinálnám!

Mivel a madarak ahogy irod vedlésben vannak szerintem a problémát itt kell keresni mivel tudjuk, hogy az első vedlés egy madár életének a legnehezebb időszaka vagyis legnagyobb kihivás a szervezetének ( és mivel sajnos természetes napfény még nem nagyon adatott) ebben kellene segiteni nekik . Először 28-30 C fokot kell bizositani + magas páratartalmat több mint 80 % , + Orlux mutavit + uborka ( igaz ilykor még drága de megéri!) sok zöld ( nálam a tyúhúr a befutó)
nekem amikor elolvastam a problémád ez jutott először eszembe

üdv ROBY

Hozzászólás 2009 márc. 30, 20:37 
Igen Zsolt.Én is gondoltam erre de előbb meg akartam váni ki mit szól hozzá itt az idrén.

Hozzászólás 2009 márc. 30, 19:23 
Szervusz Krissz,

Ugyanezt a problémát érdemes lenne bemásolnod, az alábbi honlap: http://www.galambdoktor.hu, "távgyógyítás" menüpontjához.

Talabér Zsolt kiváló kutató szakember....

Zsolt

Hozzászólás 2009 márc. 30, 16:41 
Sziasztok.
Nekem olyan problémám van ,hogy sorra pusztulnak el a fiatal gouldok.Már a kiszínesedési stádiumban vannak és ma pusztult el a hatodik darab.Külsőleg annyit lehet észre venni rajtuk,hogy egy kicsit lógatják a szárnyaik végeit.Egy kettő teljesen le van soványodva de eszik,a többinek látszólag semmi baja.A madarat ma felboncoltam és semmi rendellenességet sem tapasztaltam benne.Minden szerve rendben volt.Egy kicsit fosott is de férges szerintem nem volt.Még egy-két db van a csapatban aminek lóg a szárnya és ezeket már szeretném meg menteni ha lehet.És elkerülni az esetleges fertőzés tovább terjedését.Ma leitettam őket egy kis fokhagymás vízzel mert már más nem jutott eszembe.
Ehez kérnék egy kis segítséget.

IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2009 márc. 29, 13:01 
Elolvastam az eredeti Science cikket. Én elhiszem az eredményeiket. Nem kispályáztak. 200 tojóval dolgoztak és ugyanazon tojókat állították párba azonos és ellentétes fejszínű hímekkel, illetve megváltoztatott fejszínű hímekkel. Az adatokat összesen 1473 fióka alapján vonták le. Ez akkora szám, amivel valószínűleg itthon kevés tenyésztő dicsekedhet. A nemek aránya pedig megdöbbentően eltért. A hímek aránya eltérő fejszín esetén 81%, míg azonos fejszín esetén 55%. A szignifikancia értékek is meggyőzőek.
A cikk írói szerint azért éri meg ez a manipuláció a tojóknak, mert a vegyes párosításokban megnő az embriók és fiatalok halálozása, méghozzá a hímek halálozása 40,2%-kal, a tojók halálozása 83,8%-kal. Tehát ha a tojó vegyes párosítás esetén több hímnek ad életet, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a fiókái megmaradnak.
Érdekes még, hogy a tojók nem csak az utódok arányát változtatják vegyes párosítás esetén, hanem a nevelésükbe fektetett energiát is. Ugyanaz a tojó sokkal többet eteti a fiókákat, ha a hímmel azonos a fejszíne, ennek megfelelően a fiatalok mérete is nagyobb elválasztáskor. Ez a hatás független attól, hogy a párral milyen párosításból származó tojásokat költetnek és neveltetnek.
Szakcikkek alapján megjelenő magyar cikkekkel mindig vigyázni kell. Általában nem hozzáértő újságírók ragadják ki és sokszor ferdítik el azokat az adatokat, amik szerintük érdekesek lehetnek az olvasók számára. Így az eredmény jó esetben csak hiányos cikk, rossz esetben hibás.

Hozzászólás 2009 márc. 29, 10:49 
Este még gomdolkodtam. Tudjátok több ingyenes progi is van, hogy milyen párból mi lesz, s a Müller Nándi "könyvének", ami néha elég nagy hü..esé..eket ír( mivel reklamáltak privátba a könyv minősítése ellen, annyit toldanék hozzá, hogy ahogy írtam, vannak rossz részei, tehát hibái, de ez ugye azt is jelenti, hogy van jó része is.), annak a végében is van egy párosítási táblázat. Szóval szerintem ez genetika, nem pedig a tojó dönt, csak gondolom ezt ők nem veszik figyelembe( mármint a tenyésztők több évtizedes tapasztalatát). Most már egyértelmű, hogy a cikkben levő kísérletezők, zátonyra futottak.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Cs.Misi 2009 márc. 29, 18:07-kor.

Hozzászólás 2009 márc. 29, 9:37 
Én meg arra vagyok kiváncsi, hogy miért pont (ill. miért csak) a lányaikat akarják megóvni a rossz genetikai háttér továbbörökítésétől...

amúgy nálunk az eddigi két fészekaljban, ugyanattól a különböző fejszínű szülőpártól az elsőnél 3-ból 3 hím, a másodiknál 3-ból eddig 2 tutira hím, a sárgát még nem tudom.

Attila69 írta:
Ja és kíváncsi vagyok, hol tarják a tojók a tükröt(vagy honnan tudják milyen szinü a fejük!!!!! :roll: :wink:

Hozzászólás 2009 márc. 28, 23:41 
Sziasztok,

Tényleg érdekes. Csak az összefoglalóját tudtam megtekinteni eredetiben:
http://www.sciencemag.org/cgi/content/a ... /5921/1605
De az nem pont erről szól, sokkal összetettebb problémát vizsgálnak..

Ugyanettől a szerzőpárostól a googlescholar csak két cikket említ:
jé itt még a kép is ugyanaz:
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articl ... id=1560236
de ez sem erről szól.

"Attila69
a és kíváncsi vagyok, hol tarják a tojók a tükröt(vagy honnan tudják milyen szinü a fejük!!!!! Rolling Eyes Wink"

:D :D :D :D :D

Hozzászólás 2009 márc. 28, 23:08 
Nos tényleg érdekes, de én se hiszek benne, bár igaz, nálam 80-90 százalékban egyformák a fejszínek. És így 50-50 %. De szerintem a nemeket, a kor is meghatározza, ill a dominancia. Pl egy fiatal hímhez ha idősebb, bevált tojót teszek, akkor inkább tojókat kapok, s fordítva.

Valódi név: Mózsi Attila

Hozzászólás 2009 márc. 28, 22:27 
Szia Spirit!
Ez nagyon érdekes,én ilyet nem tapasztaltam,sőt volt nem egyszer azonos fejszinűnél mind him utód,különbözőnél mind tojó!
Ezen már én is filóztam, de én inkább az évszakoknál figyeltem meg ilyet!
Nade olyan régen még nem gouldozok hogy ezt kimerjem jelenteni.

Ja és kíváncsi vagyok, hol tarják a tojók a tükröt(vagy honnan tudják milyen szinü a fejük!!!!! :roll: :wink:

Hozzászólás 2009 márc. 28, 17:30 
Sziasztok! Ebből mennyi igaz? Van valamelyikőtöknek ilyen irányú tapasztalata?

http://index.hu/tudomany/kornyezet/2009/03/28/a_diszpinty_tojok_befolyasoljak_utodjaik_nemet/

Hozzászólás 2009 márc. 27, 8:53 
Ja, az lehet, hogy a szárnyán van új toll, csak én a színesedést a még láthatatlan részekre értettem, a mellre, és a fejre :lol:

Attila69 írta:
Szia spirit!

Részvétem :cry:
Hát igen nállam is elősször az alapszinűek vedlenek ki,de a képen ugy látom mintha a kék szárnyán lenne új toll.Vagy csak úgy látszik?

Hozzászólás 2009 márc. 26, 23:06 
zotya001 írta:
sziasztok a him gouldom valamiféle éneket ad elő nagyon sokszor de valami rikácsolos hangon mért van ez ??

Szia!

Rikácsolós gould :shock: ,ilyet még nem hallottam!

Hozzászólás 2009 márc. 26, 23:02 
Szia spirit!

Részvétem :cry:
Hát igen nállam is elősször az alapszinűek vedlenek ki,de a képen ugy látom mintha a kék szárnyán lenne új toll.Vagy csak úgy látszik?

Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2009 márc. 26, 17:26 
sziasztok a him gouldom valamiféle éneket ad elő nagyon sokszor de valami rikácsolos hangon mért van ez ??

Hozzászólás 2009 márc. 26, 9:54 
Szia! 4-én lesznek 3 hónaposak.
Én úgy látom, hogy csak a zöld színesedik :D a sárgának a hasán van egy minimális sárga foltocska, a kéken meg semmi...
Csak volt... sajnos ismeretlen okból az a madárka elég hamar elpusztult :cry: tényleg nem tudjuk, hogy mitől...
Egyébként jól emlékszel, rózsamellű volt.

Attila69 írta:
Szia Spirit!
Szépen szinesednek,mennyi idősek is?
Már van sárga fejűd nem?Ja,csak ő rózsásmellű ha jól rémlik.
Meg hát ez azért csak saját termés! :wink:

Hozzászólás 2009 márc. 25, 23:41 
Szia Spirit!
Szépen szinesednek,mennyi idősek is?
Már van sárga fejűd nem?Ja,csak ő rózsásmellű ha jól rémlik.
Meg hát ez azért csak saját termés! :wink:

Hozzászólás 2009 márc. 25, 10:44 
Kép

Kép

Kép

Annyira örülök hogy sárga lesz a feje a zöldnek, mindig is szerettem volna egy ilyen színű gouldot, de az a legnagyobb öröm, hogy pont megleptek vele a szülők :D

Kép

Valódi név: Fett Zoltán

Hozzászólás 2009 márc. 23, 17:24 
kösszi

Valódi név: Barabás Dávid

Hozzászólás 2009 márc. 23, 15:02 
mazsiba írta:
zotya001 írta:
és az adatok igy vannak hossz.,szél,magaság??

Igen,igy vannak az adatok.

Köszönöm a linket! :P

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 98  Következő