Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 225  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 jún. 9, 18:39 
Nálam generációk óta mind keltetővel lett keltetve. Mire kitojják magukat mégis mind elkezd kotlani. Alig tudom leszoktatni őket róla. Engem is követnek a baromfi csibék. Hogy miért? Kaját várnak. A 2 évesen hozzánk került japán tyúk olyan vad volt a világból kirepült volna, az is rohan hozzám, ha meglát......
És a természetes keltetésűek között is vannak rossz anyák. A papagájos fórumban volt most szó a kézzel nevelésről (segítséges topic). Hasonló téma, érdemes beleolvasni.

Valódi név: Czeglédi Attila Áron

Hozzászólás 2009 jún. 9, 18:31 
Kedves András!
Sok mindenben hasonlóan vélekedem hozzád.
A madarak (és általában az állatok, ill. az ember) viselkedése (ebbe beletartozik természetesen a szaporodás is) öröklött és tanult mintákon alapszik.
Hogy mi, hogyan, mennyire aktiválodik az öröklött tulajdonságokból, azt a környezet (tér, idő, társas kapcsolatok, táplálkozás, stb.) nagy mértékben befolyásolja, módosítja. Az ezekhez a körülményekhez való, több generáción át tartó alkalmazkodás az alapja a fajok túlélésének, az evolúciónak.
Eredeti témánkra visszatérve maga az ember is létrehoz ilyen "evolúciós" körülményeket (ez az állattenyésztés egyik alapja). Ha pl. a keltetőben keltetéssel több generáción kesztül olyan egyadek is tovább szaporodnak, amelyeknek erre pl. a rossz kotlási, csibevezetési ösztön miatt esélyük sem lett volna, természetes, hogy találkozunk ennek a tulajdonságnak a leromlásával (a faj szempontjából irreleváns evolúciós tényezővé válik).
Mivel tyúkfélékről beszélgetünk, nem csak a kotlást érinti a "nagyüzemi" tartás/nevelés, de etológusok megfigyelték a keresési/kapirgálási, sőt a tollászkodási készség csökkenését is.
Ezek persze nem törvények, hanem általánosságok, amik alól számtalan féle kivétel lehet.
Minél szervezettebb egy létforma, kapcsolata a környezettel annál összetettebb, ami az esetleges hibalehetőségek számát is megnöveli.
Egy madár vagy emlős összetett viselkedésrepertoárja könnyen variálódik/sérül, míg pl. egy földigiliszta feltehetően kevesebbet tud tévedni... :-)

Hozzászólás 2009 jún. 9, 16:36 
Hali!
Eagle, nem folytatni szeretném a vitát csak a véleményedre vgyok kiváncsi.
Jómagam is elolvastam anno Lorenz összes "fekete" köteteit, Durell olvasmányait, és még Csányi nagy etológia könyvét is megvetettem amit buzgón olvastam, habár akkor még a képletek és a benne irt fogalmak kicsit homályosak voltak.
Ehhez a rengeteg olvasmányhoz azt tudom hozzáfűzni h bár csak én is ennyire művelt és úttörő lennék h ilyen könyveket írhassak, holott az élet már engem is sokszor megtréfált és késztetett az olvasottak megcáfolására.
Én ugy gondolom, hogy ezt a bevésődést leginkább a viziszárnyasokra illetve a kacsára, libára lett "kitalálva", habár előfordult h már meglett libák is beálltak mögém kerti barangolásom során, ezt magyarázható azzal h megvételük előtt is emberek nevelték őket és pusztán pozitív visszacsatolásként élvezték az ember társaságát. Kis koromban i majd minden évben vettünk libákat, azok is állandóan ugy nőttek fel h én voltam a pótmamájuk, habár nem találkoztunk napi 1-2 oránál többet. Nyilván a gépi keltetés és bujtatás alatt az embert láthatták, hallhaták, de gondolom mivel csoportban voltak tartva, ugyanúgy pároztak, kotlottak, neveltek mint egy libaanya alatt nevelkedett.
a csavar ott van, hogy én ezt nem csak libákkal de tyúkokkal, kacsákkal is eljátszottam. A kiskacsákat dobozban neveltük, ált kényszerből, ha elvitte vmi az anyjukat (néma kacsa). Mégsem nagyon volt jelentkező köztük aki szivesen totyogott volna utánam a kertbe.
a csirkéknél már más volt a helyzet. Ott is akadt amelyikek inkább menekültek, mintsem barátkozzanak, de ha egyedül maradtak (volt ilyen háztáji, japán, és gyöngyös is), akkor pár naposan is meg tudtam magam velük szoktatni. Életem első monori börzéjén anno még egy fészekalj német törpe lábtollast is vettem, közvetlen a kotlós alól (bár csak 1-2 naposak lehettek. Aztán itthon sajnos egy kivételével a többit elhordta a patkány v valami. Azt az egyet pedig a szobámbn neveltem tovább. Ugyanúgy követett mint az első naptól nevelt gyöngyös vagy más aprójószág. Mindazonáltal ha jól tudom a legtöbb ilyen madár ugyanúgy élte nálunk hosszabb, rövidebb életutját mintha mi se történt vlna. Szaporodott, csapatba verődött stb.
Az én első még szlovákból "csempészett" törpe fürjeim is egy nagy keltetős tenyészetból való volt. Anno még gyerekként én is odavoltam h sosem fognak megkotlani. Ennek ellenére a tündéri fahéj tojóm! Akkor gondolom ez még ritkaságnak számitott habár nem vlt talán 10 éve sem, gyönyörűen ült az asszem 10 tojásán és 7 csibét nevelt fel a kakaskával egyetemben. Mikor beszortam nekik a tojást, a kakas ugyanúgy tartotta a csibéknek a falatot mint a tyúk, habár egy elkerített sarokban éltek aminek nem volt teteje, ezért sokszor kirepült a kakas éjszaka, reggel meg hajtottam vissza :)
Úgy emlékszem ezután sok fürjel próbálkoztam de egyik sem váltotta be a reményeim, és az a párom is jobb létre szenderült, vagy elkerülhetett tőlem, mert azt hiszem csak egyszer költött...de lehet h többször is.
Lényeg a lénye h csodák márpedig vannak, VAGY ...csak nem figyelünk oda a részletekre, vagy nem ismerjük azokat. Hiszen ki tudja h mennyit foglalkozott az előző gazdája a kislibákkal, vagy h a bevésődés akkor is olyan és akkora mértékű ha egy csapat fajtársat egyszerre nevel fel az ember, hiszen velük folyamatos kapcsolatban van, velünk meg jobb esetben csak néhány órát.
Szóval vagy egyedi viselkedés mintát vesz fel a csapat és maguk között szaporodnak, vagy csak éppen egy hajszál választja el ezt a fajta viselkedést a helyestől, ezért a természetes módon nevelkedett madarak is valamelyest megértik, tehát sok benne az öröklött viselkedésforma.

Kicsit lehet belekavarodtam, de remélem érted a lényeget.

Hozzászólás 2009 jún. 9, 16:22 
daniduke írta:
Mind szép, de ezért külön irigyellek :lol:

Ez volt az első kiállított képem :lol:
De remélem nem az egyetlen...

(((Amúgy azért van ennek is hibája... nézd csak meg a sarkokat)))

Valódi név: Ördög Dániel

Hozzászólás 2009 jún. 9, 15:52 
lax20 írta:
Köszi.

Kép

Mind szép, de ezért külön irigyellek :lol:

Valódi név: ifj. Erdősi József

Hozzászólás 2009 jún. 9, 7:58 
feketemarcsi írta:
Biztos nagyon édi lehet a "kisunokám", fényképezd le.

Raktam be képet is. Csak szerintem neked még nem töltötte be! :)
Nézd meg most az előző hozzászólásomat! :)

Valódi név: ifj. Erdősi József

Hozzászólás 2009 jún. 9, 7:48 
Marcsi, ma "nagymama" lettél! :)
Meglett az első kicsi kínai törpe! :)

Vadas x Vadas (fehér szárnyélű)

Szerintem a kicsi is az lesz, mert fehér a kicsi szárnya vége!

Már kinnt van a keltetőből, lámpázom. :)

Kép

Kép

Valódi név: Herczeg Zoltán

Hozzászólás 2009 jún. 8, 23:08 
Beletrafáltál. A képen vörös tölgy van, és a nyalogatás ironikus, mivel a vörös tölgy egy idegenföldi, gazdasági célból meghonosított fafaj, a természetvédelem nem kimondottan szereti, bár jobb mint az akác...
Ezer bocs az OFFért, kijött belőlem a szakma (vissza is teszem gyorsan, mert még nem végeztem :D ).

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:56 
dujuor írta:
Zottan irigyellek az angolért. Én most kezdtem el tanulni, de bonyolult egy kicsit nekem az angol. :( :( :(

Nekem is. (Csak levelet tok írni). De ne félj! Menni fog az neked.

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:53 
Köszi.
(magyarra egy szót se tanultam, meg törire se, biosz meg nekem nem kellett :lol: )

A kérdés jó. Tán tölgy? Amúgy nemtom. Nem nagyon értek a fákhoz. Max fényképezem őket, báár itt az Alföldön nincs túl sok erdő :P , úh inkább ieneket csinálok:

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:52 
dujuor írta:
Zottan, Lax gratulálok az eredményeitekhez. Ezek csoda jó százalékok.

Zottan irigyellek az angolért. Én most kezdtem el tanulni, de bonyolult egy kicsit nekem az angol. :( :( :(

Gratulálok még egyszer iskolások. (hihi de nagy pofám van...)

Jó éjt mindenkinek.

duju

Hát azért nekem is elő kellett venni az érettségi bizonyítványt. 2005 rég volt... :D

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:50 
Zottan, Lax gratulálok az eredményeitekhez. Ezek csoda jó százalékok.

Gratulálok még egyszer iskolások. (hihi de nagy pofám van...)

Jó éjt mindenkinek.

duju

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:46 
Eagle írta:
Sajnálattal venném, ha hozzászólásomat bárki kötözködésnek venné.
Egyúttal megjegyzem, nem szép dolog valakinek a véleményét "hülyeség"-nek minősíteni (főleg általános ismeretek hiányában, kizárólag saját tapasztalatokra alapozva).
Sokan sokféle indíttatás miatt vagyunk itt, s remélem nem hátrány, ha valaki rendekezik némi ornitológiai, etológiai ismerettel és segíteni szeretne ezzel másoknak.

Nyugi Eagle, ne idegeskedj, mi nem kötözködünk.

Lax-nak a hülyeség megnyilvánulása arra vonatkozott, hogy megkotlik-e a törpefürj, vagy sem. Itt a fórumon, többen vagyunk, akik ezen a fórumon "élünk". Megosztjuk a tapasztalatainkat egymással. A tapasztalatunk az, hogy általában (hangsúlyozom: MI tapasztalatunk, és általában) a tojó akkor is megkotlik, ha gépi keltetésű. Ezek a mi ismereteink, és lehet, hogy ellentmond az általános tapasztalatoknak. De nem biztos, hogy az általános tapasztalat mindig helyes (és a mi tapasztalataink, akkor nem átlagosak, hanem kivételek). Lax "hülyeség" megszólalását (ha nekem szólt volna) fel sem vettem volna, mert Lax régi motoros a fórumon, és szoktunk egymással ilyen "hangon" is beszélni. Valamint Lax a "hülyeség" hozzászólásával (szerintem) azt akarta kihangsúlyozni, hogy a fórumon (ha valaki veszi a fáradtságot és végigolvassa) már többször leírtuk, hogy a gépi keltetésű fürj is megkotlik, ha jól csinálunk mindent (nálam is megkotlott, Bernát-nál is, Zottan-nál is, Lax-nál is, Marcsi-nál is és még kit hagytam ki-nél is).

Nem mellesleg pedig nem csak "leszóljuk" egymást, hanem a tapasztalataink (nem általános ismereteink) alapján próbálunk segíteni.

Kérlek ne durcizz be, gyere, csatlakozz hozzánk, és segítsd munkánkat, hobbinkat az ismereteiddel, és mi is megpróbálunk segíteni a mienkkel.

dujuor

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:45 
Gratulálok Laci! :D
Az én eredményeim már állottak kicsit, de leközlöm én is:
Magyar: 98%
Matek: 93%
Töri: 87%
Angol: 100%
Biológia: 88%
És még mindig nem mondtad meg milyen fa. :)

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:43 
dujuor írta:
Lax szintén zugolvasó, mint jómagam.

Hogy milyen fa? Zottannyaltafa. Tudományosabb nevén. Nyelve érintve a'la Zottanfa. :D :D :D

Bocs Lax, hogy belekotnyeleskedtem a dumátokba.

Fürjelentés: fürj nincs, hullámos papagáj van. Ma, vagy tegnap kelt még ki kettő (nem is számítottam már rájuk), a másik kettő másfél hetes. 8 tojásból 5 kelt ki, egy apróság meghalt. A többi tojás azt hiszem üres.

Nem vagyok zugolvasó. Regisztráltam, de csak néha nézek be. Nem volt időm két fórumot követni (érettségi meg felvételi, meg a madarak, meg egyéb...).

(ha már itt tartunk mondanék írásbeli eredményeket ([bocs h offolok]
magyar: 82%
matek: 95%
töri: 86%
angol: 78%
kémia: 82% [hát igen, ha tudnék olvasni min 6-tal több lenne])

Örülök h belekotnyeleskedtél. Ennél jobban én se aszondhattam volna meg. :)

Én is jelentek fürjet: :lol: Bernáttól való tyúk nagyonszép. Nem ölik egymást a kakassal. Nemsoká meglesz az első tojás van egy oan érzésem. A másik pár csak "vegetál". Kisgalambok megtámadják őket :P A kisgalambok mamája pedig megint 2 tojáson ül. És a pintyem abbahagyta a tojásevést. :06:

Hozzászólás 2009 jún. 8, 22:37 
Eagle írta:
Egyúttal megjegyzem, nem szép dolog valakinek a véleményét "hülyeség"-nek minősíteni (főleg általános ismeretek hiányában, kizárólag saját tapasztalatokra alapozva).
Sokan sokféle indíttatás miatt vagyunk itt, s remélem nem hátrány, ha valaki rendekezik némi ornitológiai, etológiai ismerettel és segíteni szeretne ezzel másoknak.

Bocsi!

Alap etológiai ismeretekkel rendelkezemde valahogy a gimnáziumi okattásban erre a példára nem térnek ki, aztán ha vki nem biológia irányba megy tovább már nem is nagyon fog hallani a témáról. És nem csak saját tapasztalat, mások is alátámasztották már a topikon.

De ha ilyen irányból indulunk ki nem jó csoda szó használata, mivel az nem fele meg a csoda definíciójának. (bár ez azért már nem annyira általános). Na ez már tényleg csak kötözködés

Amúgy én örülök neki h van oan ember itt aki tényleg ért a témához.

Egy kis bemutatkozást kérhetnénk?

Ez vhogy kimaradt: Üdv a topicon! :D

Valódi név: Czeglédi Attila Áron

Hozzászólás 2009 jún. 8, 21:44 

Hozzászólás 2009 jún. 8, 21:28 
Zottan írta:
Látod, erre a veszélyre nem is figyeltem! :o
Ha már jársz a győri fórumon, miért nem regisztráltál? (Csak hogy visszakötözködjek... :P Ja, és milyen fa van az avataromon??? 8) )

Lax szintén zugolvasó, mint jómagam.

Hogy milyen fa? Zottannyaltafa. Tudományosabb nevén. Nyelve érintve a'la Zottanfa. :D :D :D

Bocs Lax, hogy belekotnyeleskedtem a dumátokba.

Fürjelentés: fürj nincs, hullámos papagáj van. Ma, vagy tegnap kelt még ki kettő (nem is számítottam már rájuk), a másik kettő másfél hetes. 8 tojásból 5 kelt ki, egy apróság meghalt. A többi tojás azt hiszem üres.

Hozzászólás 2009 jún. 8, 21:25 
Látod, erre a veszélyre nem is figyeltem! :o
Ha már jársz a győri fórumon, miért nem regisztráltál? (Csak hogy visszakötözködjek... :P Ja, és milyen fa van az avataromon??? 8) )

Hozzászólás 2009 jún. 8, 21:11 
Zottan írta:
- bevésődés
- kötözködés
;)

-tudom, de így lehet más is érti (már magyarul) köszönjük a részletes leírást Eagle-nek :)
-ha már a kötözködésnél tartunk. Akkor tényleg kötözködök picit. Láttam a győri fórumon az avatarod. Nem félsz h szálka megy a nyelvedbe? :P

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4486 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114 ... 225  Következő