Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387 ... 422  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 jún. 23, 20:44 
Timba írta:
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy új párom. Betehetem-e őket a többiekhez a röpdébe. Tojások vannak és frissen kelt fiókák. Nem fogja a szülőket zavarni az új pár jelenléte?

Szia Timba!

Én nem kockáztatnék egy új pár behelyezésével a röpdébe!
Könnyen a fiókák kivégzéséhez vezethet. Vagy akár egy tojód életébe is kerülhet. Egy koloniába csak költési időszakon kívül lehet új párakat behelyezni ilyenkor már necces.

Valódi név: K.-né T. Tímea

Hozzászólás 2009 jún. 23, 18:07 
Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy van egy új párom. Betehetem-e őket a többiekhez a röpdébe. Tojások vannak és frissen kelt fiókák. Nem fogja a szülőket zavarni az új pár jelenléte?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 jún. 23, 15:25 
Gumisember írta:
Sziasztok!

Ti hogyan adagoljátok a Laktiferm-et? A csomagoláson van ugyan adagolás tyúkoknak 10 l vízhez 3-5 gr de azzal nem sokra megyek mert 10 litert egy év alatt sem isznak meg. Ötlet?

Üdv!

A helyzet az, hogy az enyémre meg az van írva, hogy 1 l vízben 1 g. Nekem van 1 g-os mérőkanalam (ORLUX vitaminokhoz adnak) ami kb. 1/4 köbcenti. Ha kb. a késhegynyi is ennyi, akkor az inkább literbe való, mint félbe. Egyébként a víznek éppen hogy sárgás árnyalatúnak kell lenni akkor jó.

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2009 jún. 22, 23:09 
HELLÓ karel

Ez a főmuftis dolog tetszik :wink: sőt büszke is vagyok rá mivel ez mögött 20-25 év komoly munka áll ( 15 évesen állitottam ki az első saját! madaraimat kiállitáson :lol: és azóta bizony eltelt már 20 év) tudod főmufti csak úgy nem lessz senki egy 80-100 főt számláló egyesületben. Viszont ez inkább nagy felelőség mint titulus :wink: .
Sajnálom hogy igy felkavartak a dolgok amit irtam én csak saját tapasztalatomat irtam le ami mögé bátran beállok (nevemmel, képemmel, sőt a TITULUSOMMAL is :) )
Egy érdekes dolog viszont úgylátom elkerülte a figyelmedet méghozzá hogy a hullámos papagáj párban él és ha megfigyeli az ember a madarat amit tart láthatja, hogy ennél a fajnál a megtermékenyitésen kivül a himeknek igen fontos szerepük van a fiókák etetésében is sőt a a fiókák táplálásának 80% a himek végzik ( még a kotló tojót is etetik) meg is viseli sokszor őket ez a feladat és mire a kicsik elhagyják az odut sokszor a himek igen csak kimerültek és itt jut szerephez a+ HIM a csapatban na de nem százpáras kolónia ( habár ezt is mindenki másként csinálja) tapasztalatom szerint a 15-20 párból álló csapat legjobban harmonizál na meg követhető is !
Na meg nem kell mindjárt fölkapni a vizet , a fórum arra van hogy leirjuk a tapasztalatainkat akit meg érdekel leszűri magának a tanuságokat és természetesen úgy csinálja ahogy neki éppen tetszik :wink:
üdv ROBY

Valódi név: Ördög Dániel

Hozzászólás 2009 jún. 22, 22:19 
Gumisember írta:
Sziasztok!

Ti hogyan adagoljátok a Laktiferm-et? A csomagoláson van ugyan adagolás tyúkoknak 10 l vízhez 3-5 gr de azzal nem sokra megyek mert 10 litert egy év alatt sem isznak meg. Ötlet?

Üdv!

Szia!
Konkrétan én sem tudom, de én fél liter vízhez adok "késhegynyit", havonta egyszer tartok nekik egy 10 napos kúrát.
Nekem ezt javasolták, az hogy mi az igazság nem tudom, de én így használom.

Hozzászólás 2009 jún. 22, 21:19 
Sziasztok!

Üdv!

Hozzászólás 2009 jún. 20, 19:05 
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, éppen olyan tanácstalan vagyok, mint mielőtt kérdeztem... Úgy látszik, ezek olyan dolgok, amiket mindenki maga tapasztal ki, aztán arra esküszik... :-)

Még egy kérdés: a hullámos hajlamos-e átharapni a rácson?
2 röpim van egymás mellett, és a felső részen csak ponthegesztett háló választja el őket.

Üdv!

Hozzászólás 2009 jún. 20, 18:45 
Sziasztok!

Dobok fel pár képet leválasztás előtti standard hullikról!
Nem a legjobb minőség majd még gyakorlok... :lol:
Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2009 jún. 20, 1:11 
Hali!

rtomek írta:
.....és a + egy him igenis AJÁLATOS ( nem szeretném részletezni hogy miért .....!

Pedig kíváncsi lennék rá, mert egyrészt hátha tanulok, másrészt meg azért mert amit korábban leírtam az meg valakinél tapasztalati úton bebizonyosodott hogy nem hülyeség. Igaz ugyan hogy nálam az alatt a pár év alatt amíg voltak hullámosok azonos időben a legnagyobb létszám 15 pár + a szaporulat volt. Itt 1.1 ivararánnyal működtek a dolgok, terméketlen tojás elhanyagolható mennyiségben volt, (8 tojásból 5 üres? anno náluk ez elképzelhetetlen volt, bár az igaz hogy ami a 8-at fel is nevelte olyanra csak egyre emlékszem, de azt soha nem bántam hogy "csak" 5-6 fiókát kireptető párjaim vannak, ugyanis így a szülő sem strapálta túl magát, meg a szaporulatban sem lett csoffadt madár).
Viszont van egy barátom akinél anno éveken keresztül rengeteg hullámos volt, ő 100 tojóhoz 80 hímet tartott, közös röpdében. Indoka a következő volt: KEVESEBB a TERMÉKETLEN tojás. Ugyanis a hímek nem, vagy kevésbé zavarják egymást párzáskor, mintha többen lennének.
Amennyiben ha elfogadom az indokát, akkor arra gondolok hogy: aha, szóval nem csak az én madaraim olyan perverzek hogy ekkora gruppen partit rendeznek hogy 1 tojón egy hím, jobbról egy másik, balról szintén van próbálkozó, a negyedik meg ott lebeg felettük és próbálja lelökni a tojó hátáról a kollégát, hanem másnál is előfordul hasonló eset.
Szóval ez egy tapasztalat (tehát adott esetben sikeresen működtethető dolog) hogy a kevesebb hímnek a több tojóval jobban megoszlik a figyelme, ezáltal kevésbé zavarják egymást a párzások alkalmával. Ebben az esetben ha jók a hímek, tehát megfelelő korban vannak - (barátom állítása szerint a 2 és a 3 éves hímek a legjobbak, én ilyen irányú megfigyelést nem tudtam tenni) - és megfelelő a kondíciójuk is, (tehát nem évenkénti 5 költéssel kizsákmányolt madarakról van szó) akkor simán felesleges a +hímek tartása a szaporodó csapatban.

rtomek írta:
Ja és a 9-10 hónapos hullámos tökéletes már a tenyésztéshez .....mire letojnak éppen ott lesznek az egy év körül :wink: !!

Hát, lehet hogy én nem vagyok semilyen egyesület főmuftija, csak egy utolsó porbafingó senki, viszont egyrészt tudok különbséget tenni a szaporítás és a tenyésztés fogalmak közt, ugyanis a kettő nem ugyan az, másrészt örülök annak hogy szeretem ezeket a tikokat (nemcsak a hullámosokat hanem általában a madarakat), tisztelem az életüket és eszem ágában sincs kizsákmányolni őket. [Amennyiben a hullámosoknál leragadunk, ez itt nem a faj eredeti elterjedési területe és élőhelye, ahol a faj fennmaradásának érdekében az egyes egyedeknek az a legfontosabb hogy minél előbb sikeresen szaporodjanak, és amennyiben lehetséges ezt egymás után minél többször tegyék, csak azért hogy az ő (saját) tulajdonságaikat minél előbb minél nagyobb számban átörökítsék. Ez itt Európa, az emlegetett lények meg fogságban tartott madarak, amikért a gazdájuk elméletileg felelősséget vállalt.]
Amúgy 9-10 hónapos madaraknál meg nem kell csodálkozni a terméketlen tojásokon.....

.

Hozzászólás 2009 jún. 19, 21:41 
Szia!

Hát lehet nem hiszed el, de pont ilyen gépem nincs! :lol: :lol: :lol:
Szóval nem tudom hogy oldhatnám meg.
Még az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha egy alacsonyabb műanyag tálkát raknék be egy fa kerettel, ami pont befér az odúba. Így a mélyedés máris adott.
Ez jó ötlet?

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 jún. 18, 22:03 
Timba! A múltkor ckuzmos javaslatára én is készítettem ilyen mélyedést az odú aljára. Pontosabban egy, az odú alapterületével megegyező 18 mm-es bútorlapba martam a mélyedést egy combos drótkoronggal+ fúró kell hozzá de jobb a pneumatikus légmotor, rúdköszörű ki hogy nevezi:

http://abexamultimix.unas.hu/shop_order ... 09-029.jpg

mert magasabb a fordulatszáma. Nekem azért kellett mert a fiókák lábai szétcsúsztak és rendellenesen fejlődtek. Remélem így nem ismétlődik meg a dolog. Holnap lefotózom ha lesz időm rá.

csendes99! Nálad is beindult a költés rendesen. :D :D :D

Hozzászólás 2009 jún. 18, 20:41 
Az a baj, hogy ilyen fura aljú odút én még nem láttam.
No de most már mindegy. Remélem ha így írjátok, tényleg lesz kismadárka.
Tiszta izgalomba vagyok. :lol:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 jún. 18, 19:24 
SZIASZTOK!

NÁLAM A KELÉSI ARÁNY
8-6
7-3
6-2
6-1
ÉS 6-1 EDDIG
EZEK MIND " FIATAL " madarak!

Valódi név: Cserna Zoltán ifj.

Hozzászólás 2009 jún. 18, 19:05 
Jocc55 írta:
Alsó képen szerintem 8-ból 5 fias! :)
Legalábbis úgy látszik! :)
Engem is érdekelne mi van az alján! :D

Ahhoj !

Az alsó képen három tojci lett "beütve", a képet kinagyítva jól láccik az üres tojások sárgás színezete.
A fölső képen a kilenc tojciból ahogy sasolom őket, a két legfölső tűnik magtalannak.
Csumi.

canary1

Valódi név: Tomek Róbert

Hozzászólás 2009 jún. 18, 18:56 
Üdv a hullámos társaságnak :D

Gondoltam beugrok néhány tanáccsal ide hozzátok hisz szinte amióta tudok magamról tenyésztettem ezeket a kis örökmözgókat :wink: !

Nyuzilla ! Nyugottan rakd át az egész csapatot a költőhelyre és a + egy him igenis AJÁLATOS ( nem szeretném részletezni hogy miért túl sok oka van!!! :wink: ) , a 3 párra az 5 odu jó , elhelyezésüknél próbáld minnél messzebb egymástól rakni őket akár egysorba akár nem !! Ja és a 9-10 hónapos hullámos tökéletes már a tenyésztéshez .....mire letojnak éppen ott lesznek az egy év körül :wink: !!

Timba ! Ahogy irtad a madárkák kidobálták a berakott forgácsot , ez azért van mivel a hullik nem igényelnek sok fészekanyagot , nekük a fészek közepébe ki kell marni egy kb. 10-12 cm mélyedést és ide csak egy fél maroknyi apró forgács kell ( de tökéletes ez az általad használt csutka morzsa :D is) lényeg hogy ne tudjon elmerülni benne a tojás !!!

Nagy Tamás megoldását miszerint a kb egyforma nagy fiókákat összerakja csak ajálani tudom én is !!! Ha lehet úgy kell összekombinálni hogy 5-6 fiókánál ne nagyon legyen több ha nem múszáj :lol: és megközelitőleg minnél egyformáb méretüek legyenek !!

sok sikert ROBY

Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2009 jún. 18, 16:53 
Timba írta:
Szia Péter!

Olvasnivaló akad bőven, ha van időd "lapozgass" bátran én is sokat tanultam az itt leírtakból!
Szaporák, az tény, de másnak is volt 8-9 tojása, mármint a madarának! :oops:
Az enyémek közt van fiatal, pár hónapos, akik tojtak azok már 2 év körüliek. Hétvégén kelnek ha ők is úgy akarják. Ha lesz fejlemény fotózom és írok!

Szia Timba!

Nálam 4 párnál 8 tojás az átlag. Hétvégén még csak max az első 2 fog kikelni. Ha mondjuk Szombaton kikel az első a második csak Hétfőre várható és igy tovább. Az utolsó az elsőhöz képest kb 16 nappal később fog kikelni. (de az átlag 9 tojásból 6 db fióka) Nálam most 8ból 8 kelt az egyik párnál, kettőt átraktam egy olyan párhoz ahol nemkelt csak 2 db és most ők nevelik.

Hozzászólás 2009 jún. 18, 15:18 
Szia Péter!

Olvasnivaló akad bőven, ha van időd "lapozgass" bátran én is sokat tanultam az itt leírtakból!
Szaporák, az tény, de másnak is volt 8-9 tojása, mármint a madarának! :oops:
Az enyémek közt van fiatal, pár hónapos, akik tojtak azok már 2 év körüliek. Hétvégén kelnek ha ők is úgy akarják. Ha lesz fejlemény fotózom és írok!

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Hozzászólás 2009 jún. 18, 15:04 
Szia Timba!
Hát a hullámosok ilyen szaporák?Mennyi idősek a madaraid?Ha korábban írtad akkor bocsi,de mostanság lett nekünk is fiatal hullámos csapat/6db-elvileg 3 pár/.Még nem lapoztam fel az egész oldalt.Én szorítok Neked,hogy a másik /9-es/csapatból is jó sok fias tojás legyen meg keljenek szépen.
üdv.: Péter

Hozzászólás 2009 jún. 18, 12:52 
Még mielőtt valaki megszólná, a kép kicsit csalóka! Nincs betemetve a tojás, csak kissé feltolta a tojó ahogy igazgatja őket. Talán 0,5 cm van alattuk csupán!
Kiváncsi leszek kikelnek-e, még sose kelt hullámosom, sőt! ők az első állományom egyedei! Igazán nagy siker lenne...

:roll:

+3620/503-8303
timba76@freemail.hu

Valódi név: ifj. Erdősi József

Hozzászólás 2009 jún. 18, 11:50 
Nem lehet rossz anyag! :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 8424 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387 ... 422  Következő