Hali!
rtomek írta:
.....és a + egy him igenis AJÁLATOS ( nem szeretném részletezni hogy miért .....!
Pedig kíváncsi lennék rá, mert egyrészt hátha tanulok, másrészt meg azért mert amit korábban leírtam az meg valakinél tapasztalati úton bebizonyosodott hogy nem hülyeség. Igaz ugyan hogy nálam az alatt a pár év alatt amíg voltak hullámosok azonos időben a legnagyobb létszám 15 pár + a szaporulat volt. Itt 1.1 ivararánnyal működtek a dolgok, terméketlen tojás elhanyagolható mennyiségben volt, (8 tojásból 5 üres? anno náluk ez elképzelhetetlen volt, bár az igaz hogy ami a 8-at fel is nevelte olyanra csak egyre emlékszem, de azt soha nem bántam hogy "csak" 5-6 fiókát kireptető párjaim vannak, ugyanis így a szülő sem strapálta túl magát, meg a szaporulatban sem lett csoffadt madár).
Viszont van egy barátom akinél anno éveken keresztül rengeteg hullámos volt, ő 100 tojóhoz 80 hímet tartott, közös röpdében. Indoka a következő volt: KEVESEBB a TERMÉKETLEN tojás. Ugyanis a hímek nem, vagy kevésbé zavarják egymást párzáskor, mintha többen lennének.
Amennyiben ha elfogadom az indokát, akkor arra gondolok hogy: aha, szóval nem csak az én madaraim olyan perverzek hogy ekkora gruppen partit rendeznek hogy 1 tojón egy hím, jobbról egy másik, balról szintén van próbálkozó, a negyedik meg ott lebeg felettük és próbálja lelökni a tojó hátáról a kollégát, hanem másnál is előfordul hasonló eset.
Szóval ez egy tapasztalat (tehát adott esetben sikeresen működtethető dolog) hogy a kevesebb hímnek a több tojóval jobban megoszlik a figyelme, ezáltal kevésbé zavarják egymást a párzások alkalmával. Ebben az esetben ha jók a hímek, tehát megfelelő korban vannak - (barátom állítása szerint a 2 és a 3 éves hímek a legjobbak, én ilyen irányú megfigyelést nem tudtam tenni) - és megfelelő a kondíciójuk is, (tehát nem évenkénti 5 költéssel kizsákmányolt madarakról van szó) akkor simán felesleges a +hímek tartása a szaporodó csapatban.
rtomek írta:
Ja és a 9-10 hónapos hullámos tökéletes már a tenyésztéshez .....mire letojnak éppen ott lesznek az egy év körül

!!
Hát, lehet hogy én nem vagyok semilyen egyesület főmuftija, csak egy utolsó porbafingó senki, viszont egyrészt tudok különbséget tenni a szaporítás és a tenyésztés fogalmak közt, ugyanis a kettő nem ugyan az, másrészt örülök annak hogy szeretem ezeket a tikokat (nemcsak a hullámosokat hanem általában a madarakat), tisztelem az életüket és eszem ágában sincs kizsákmányolni őket. [Amennyiben a hullámosoknál leragadunk, ez itt nem a faj eredeti elterjedési területe és élőhelye, ahol a faj fennmaradásának érdekében az egyes egyedeknek az a legfontosabb hogy minél előbb sikeresen szaporodjanak, és amennyiben lehetséges ezt egymás után minél többször tegyék, csak azért hogy az ő (saját) tulajdonságaikat minél előbb minél nagyobb számban átörökítsék. Ez itt Európa, az emlegetett lények meg fogságban tartott madarak, amikért a gazdájuk elméletileg felelősséget vállalt.]
Amúgy 9-10 hónapos madaraknál meg nem kell csodálkozni a terméketlen tojásokon.....
.