Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 98  Következő
Szerző Üzenet
IDRE Gould Amandina Klub tag
Valódi név: Fekete Csaba

Hozzászólás 2009 aug. 21, 10:52 
Szia Zsolt!
Köszönöm a tippet. Ha legközelebb megint előfordul légzsákatka, akkor kipróbálom. A fülpiszkálót azért gondolom meg kell nedvesíteni, mert a száraz fülpiszkáló tartok tőle, hogy elég komolyan megsértheti a nyálkahártyát.

Lajos!
Az előző bejegyzésemben elfelejtettem írni, hogy az itatókat kifertőtlenítettem hypoval. Leírások szerint az atka 8-10 órán keresztül vidáman megél az ivóvíz felszínén, ezért az egyik legkomolyabb fertőzőforrás az ivóvíz.

Hozzászólás 2009 aug. 21, 10:27 
Fekete Csaba írta:
Lajos!
Sajnos nem találtam jó leírást arra, hogy hogyan érdemes mintát venni. Legtöbb helyen azt írták, hogy légcső mosás folyadékában lehet látni az atkákat, de ennek módszerét nem találtam meg. Így csak a tünetek változását tudtam figyelni. Nekem a nyakra csöppentett ivermectin light spot on nem nagyon, illetve csak lassan hatott. A madarak továbbra mutatták a tüneteket. Később tanácsolták, hogy torokba kell cseppenteni egy cseppet. Talabér Dr. honlapján is az adagolásnak ez a módja szerepel légzsákatka esetében. Ilyen adagolás esetén egy rövid rosszabbodás után, ami a leírások alapján valószínűleg attól van, hogy az elpusztult atkák beszűkítik a légutakat, pár órával már javultak a tünetek és másnapra a madarak teljesen tünetmentesek lettek. A kezelést két hét múlva megismételtem. Igazából azt lenne fontos tudni, hogy az ivermectin vérszintje meddig marad a hatásos koncentráció tartományban a madarakban illetve mennyi a biológiai felezési ideje a madarakban, de ezeket az értékeket nem tudtam kideríteni a gyártó cégtől. Ha csak egy hétig hatásos a madarakban, akkor a 6 napos ivarérettséget figyelembevéve 13-14 nap után mindenképpen szükséges az ismételt kezelés. Ha rövidebb ideig, akkor valószínűleg még hamarabb kellene az ismétlés. Két hetes hatásosság esetén pedig valószínűleg feleslege is ismételni. Nálam két hetes ismétlés után nem jöttek vissza a tünetek, így feltételezem, hogy egy hétig legalább hatott a szer.

Szia Csaba!

Jó volt olvasni!!!!
Egy egyszerű fülpiszkáló megteszi, ledugni egy pici kenetet venni.
Állítólag egy egyszerű mikroszkóp alatt is látszanak...

Hozzászólás 2009 aug. 21, 9:14 
Lajos!
Sajnos nem találtam jó leírást arra, hogy hogyan érdemes mintát venni. Legtöbb helyen azt írták, hogy légcső mosás folyadékában lehet látni az atkákat, de ennek módszerét nem találtam meg. Így csak a tünetek változását tudtam figyelni. Nekem a nyakra csöppentett ivermectin light spot on nem nagyon, illetve csak lassan hatott. A madarak továbbra mutatták a tüneteket. Később tanácsolták, hogy torokba kell cseppenteni egy cseppet. Talabér Dr. honlapján is az adagolásnak ez a módja szerepel légzsákatka esetében. Ilyen adagolás esetén egy rövid rosszabbodás után, ami a leírások alapján valószínűleg attól van, hogy az elpusztult atkák beszűkítik a légutakat, pár órával már javultak a tünetek és másnapra a madarak teljesen tünetmentesek lettek. A kezelést két hét múlva megismételtem. Igazából azt lenne fontos tudni, hogy az ivermectin vérszintje meddig marad a hatásos koncentráció tartományban a madarakban illetve mennyi a biológiai felezési ideje a madarakban, de ezeket az értékeket nem tudtam kideríteni a gyártó cégtől. Ha csak egy hétig hatásos a madarakban, akkor a 6 napos ivarérettséget figyelembevéve 13-14 nap után mindenképpen szükséges az ismételt kezelés. Ha rövidebb ideig, akkor valószínűleg még hamarabb kellene az ismétlés. Két hetes hatásosság esetén pedig valószínűleg feleslege is ismételni. Nálam két hetes ismétlés után nem jöttek vissza a tünetek, így feltételezem, hogy egy hétig legalább hatott a szer.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2009 aug. 21, 6:44 
Szia Csaba !

A légzsákatka fertőzés kezelése alatt, illetve a befejezésekor végeztél -e kontroll vizsgálatot a fertőzés csökkenésének, valamint megszűnésének állapotáról ? Ha igen milyen módszert alkalmaztál ? Készíttettél - e feljegyzéseket a tapasztalataidról ?

Kíváncsi lennék a terápia során alkalmazott kezelési eljárásokra.

Hozzászólás 2009 aug. 20, 14:47 
Egy a légzsákatka életciklusát tanulmányozó cikk (Experimental & Applied Acarology, 20 (1996) 323-34) szerint kevesebb mint 6 nap alatt petékből ivarérett atkák fejlődnek, amik már petét képesek rakni.
Az ivermectint gyártó SelBruHa cég képviselője szerint a madarakból körülbelül 28 nap alatt ürül ki teljesen az ivermectin. Persze ez nem azt jelenti, hogy 28 napig hatásos is a szer. A Nagygabe által írt 1 hét hatásosság valószínűleg sokkal közelebb van a valósághoz. Én ezekre az adatokra és a kapott tanácsokra alapozva adtam a gouldjaimnak két hét után az ismételt kezelést. Nekem ez hatásos volt, de természetesen nem merném azt mondani, hogy ez így bármivel is hatásosabb, mint a három hetes ismétlés.

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 aug. 20, 14:14 
2 hét, 3 hét, 4 nap... Sokféle változatot hallottam már...

"Javallat:
Különböző külső (vérszívó tetű, atka, kullancs) és belső paraziták (orsó-, hajszálféreg stb.) okozta fertőzések kezelésére, nevezetesen, testfolyadékkal táplálkozó parazita fajok elleni kezelésre.

Alkalmazás módja:
Spot on. A madár nyakbőrére kell cseppenteni a tollak széthúzása után. A kezelést időről-időre meg kell ismételni az újrafertőződés és az ectoparazita peték kelési ütemének függvényében. A külső élősködők petéit a szer nem öli el."

Tehát ismételni kell, mert csak a kifejlett atkát pusztítja el, az azt megelőző fejlődési állapotban lévőket nem.
http://www.vetafarm.com.au/pages/Air-Sac-Mite.html - itt például azt írják, hogy a "jófajta" Ivermectin, amit a bőrre cseppentünk, 1 héten át hatásos. Azt javasolják, hogy hetente egyszer, három héten keresztül használjuk.
A légzsákatka teljes életciklusa 14-21 nap, gondolom ezért kell 3 hétig ismételni.

De biztos jön valaki, aki pontosan leírja...

Hozzászólás 2009 aug. 20, 10:33 
Kedves Scy!
Az ivermectin kizárólag a légzsákatka kifejlett egyedeit pusztítja el. A petékre és a nőstényekben fejlődő alakokra egyáltalán nincsen hatással. Így az ivermectin kezelést követően a peték és az elpusztuló nőstényből kiszabaduló fejlődési alakok tovább fejlődnek a madaraidban, ami a tünetek kiújulását eredményezné, ha csak egyszeri kezelést alkalmaznál. Ezért kellene mindenképpen megismételned kb két hét múlva a kezelést ugyanúgy ahogy az első alkalommal tetted. A két kezelés remélhetőleg hosszú távra megoldja az atka problémát.

Hozzászólás 2009 aug. 20, 8:13 
Nos örömmel jelenthetem, hogy úgy tűnik hatott a kezelés. Hétfő délután csináltam meg. Ma reggel a tojóm már vígan ugrál a hímmel együtt, eszik és úgy hallottam (persze nálunk nagy az alapzaj reggel a két gyermekem miatt) hogy nem szörcsög. Tüsszögni még tegnap hallottam néhányszor, de gondolom az az elhalt atkák eltávolítását szolgálta.
Nagy megkönnyebbülés ez nekem :lol: .

Nagygabe : három hét múlva mindenképpen le kell kezelni mégegyszer?

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

Hozzászólás 2009 aug. 17, 11:56 
Nagyon szépen köszönöm az információt. Gondolom ezt állatpatikában be lehet szerezni.
Időközben hazaértem és a férjem által vásárolt light! termékkel le is kezeltem a madarakat. Eddig úgy tűnt csak a tojó érintett, de a mai nap kiderült hogy a hím is... :(
Remélem mielőbbi javulást fogok tapasztalni náluk.

Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2009 aug. 17, 11:46 
Ivermectin Light spot on - ebből egy csepp a madár nyakának hátsó részére, közvetlenül a bőrre, a tollak alá. Csak egy csepp! És mindkét madarat kezeld le!
Három hét múlva ezt meg kell ismételni.

Hozzászólás 2009 aug. 17, 11:16 
Szia Scy,
Amíg hozzáértőbbek jelentkeznek, leírom, amit eddig nekem is tanácsoltak.
Az új madarakat mindenképpen le kellene kezelni légzsák atka ellen (Ezt még akkor is érdemes, ha nem lenne semmi tünet.). Erre az egyik megoldás az ivermectin light, a másik lehetőség a Milbetod spray. Ezeknek a szereknek az alkalmazásáról a topicban találsz bővebb leírást. Ha ez nem segít, akkor bakteriális fertőzés ellen érdemes megpróbálni enrofloxacin tartalmú szereket (Enrobioflox, Baytril).

Hozzászólás 2009 aug. 17, 9:15 
Sziasztok
A monori börzén beszereztem egy pár gouldot. Tegnap fedeztem fel, hogy a tojó néha tüsszög és ha nagyon odafigyelek akkor lehet hallani hogy picit szörcsögő hangot ad. A hímnél semmiféle ilyet nem lehet észrevenni. Nem tűnik veszélyesnek a dolog, de nem szeretném ha esetleg komolyabb probléma lenne belőle.
Mi a teendő?
Előre is köszi az infót.
Scy

Valódi név: Trinter László

Hozzászólás 2009 aug. 16, 17:50 
Sziasztok.
Szeretném kérni a segitségeteket.Egy olyan bajom van hogy most már a 4 kis kék gouldom pusztul el,egyik naprol a másikra.Mitöl lehet ez.Két hónaposak már.Olyan jelenség van hogy lefordul a rudrol és a kalit aljába forog egy darabig utána meg gubaszt.
Ha valaki tud segitsen legyen szives.
Elöre is köszönöm a válaszokat.
Üdv mazsiba.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2009 júl. 7, 20:21 
Szia,

az előfizetésről egyenlőre nem tudok nyilatkozni.
Itt minden le van írva:
http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=311

Üdv:
Csaba

IDRE tag
Valódi név: Fajtik Gábor

Hozzászólás 2009 júl. 7, 18:03 
Szia!

Kérdezném, hogy a laphoz , hogy tudok hozzájutni, esetleg előfizetni lehet-e?

Köszi,

Gábor

IDRE tag

Hozzászólás 2009 júl. 7, 14:41 
Sziasztok,

a Gould amandina klubunk elősegítése céljából a nemsokára megjelenő szaklapunkban (Magyar Madarász) két cikk is kapcsolódika gould amandinához.

KépKép
KépKép
Kép

Bővebb információ:

IDRE tag

Hozzászólás 2009 júl. 7, 14:37 
Sziasztok,

szeretném figyelmeteket felhívni a nemsokára megjelenő szaklapunk (Magyar Madarász) két cikkére is, mely a gould amandinával foglalkozik.

KépKép
KépKép
Kép

Bővebb információ:

IDRE tag
Valódi név: Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 júl. 6, 21:44 
Szevasztok!

Leírok egy lágy receptet, amit én használok. Először is a gyári táp amit etetek az king névre hallgat.Lehet, hogy a neve bóvli, de a minősége (és az ára is) nagyon jó, kapható rovaros formában is. Nagyjából ez teszi ki a 40%át. A maradék részt főtt tojás, zabkorpa, búzacsíra, vagy rizsliszt, sárgarépa, és egy csipet ekodiár premix, vitamin, és egy kis szőlőcukor, (csak óvatosan könnyen elhíznak tőle a madarak) keveréke alkotja. Vágok bele egy kis zöldet, vagy egy kis csíráztatott magot keverek hozzá, a madarak örömmel fogyasztják.
Természetesen más a madár igénye szaporodási időszakban, vedlékor, és pihenő időszakban, vagy leválasztás után, ezeket is figyelemben kell venni.
Minden valamire való madártartó kikisérletezi előbb-utóbb a saját lágyeleség receptjét, amire esküszik, hát jó kísérletezést hozzá.
Üdv:
Görbe Gábor

Hozzászólás 2009 júl. 5, 22:09 
Bemásolom Zsolt79 korábbi bejegyzését:
Idézet:
Az én receptem jelenleg: 1/3 orlux + 1/3 ad sinlak ( rizsfehérje vitaminokkal ) 1/3 ad purina pulykatáp indító. Ezt összetöröm mozsárral
és 2/3 -ad 1/3 -ad arányban tojással keverem.
Így inkább száraz morzsalékos anyaghoz jutok, amit addig török össze még az állaga apró kölesmag formát nem vesz fel.

Úgy rápatantak a madarak hogy szinte csak ezzel nevelnek ebben az időszakban a mageleséget is jelentősen visszaveszem.

Emelett ásványi zuzalék + almaecet + ekodiár.

Ami mindenképp érdekes, hogy a fiatalok szembetűően szebbek, mint egy dongó olyan erősen repülnek.

Hozzászólás 2009 júl. 5, 21:17 
Fekete Csaba írta:
Ha visszalapozol a topikban, akkor Zsolt79 jópár oldallal korábban leírt egy lágyeleség receptet. Az egyik párom azzal nagyon szívesen etetett.

Nagyon szépen köszönöm a válaszod.Megkérhetnélek hogy írd le ezt a Zsolt féle receptet mert visszamentem pár oldalt de nem találtam.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 98  Következő