Gumisember írta:
Egyszer a Díszmadár magazinban olvastam egy roller kanári tenyésztő cikkét (asszem itt a fórumon is jelen van nem emlékszem a nevére.), hogy hogyan 'edzi' a madarak hangját a versenyekre készülve. A madár egész nap egy sötét odúban van amin talán ha jól emlékszem egy kicsi lyuk van és amikor ki van engedve a fényre akkor legszebb a hangja. Hát lehet, de én ezzel nagyon nem értek egyet. Biztos bennem van a hiba.
Ehhez egy megjegyzést azért fűznék...: valóban kis kalitokban tartjuk a versenyre szánt hímeket, valóban stimuláljuk a vegetációs időszakot, és ezt a fényviszonyokkal is szabályozzuk (szabályozzuk!!! nem megvonjuk tőlük, szabályozzuk! egy átlag hullámos papeszosnál, egy borús téli napon a lefóliázott udvari röpdében sem éri több fény a madarakat, mint egy rolleros madarait a felkészítés során!).
Amel'ik madár szarul érzi magát az nem énekel. Főleg nem sokat. Főleg nem szépen. Egy agyonsanyargatott rigó az énekversenyen ?!?
Ezek a "szerencsétlen" madarak 1 hónappal az énekverseny után minden gond nélkül fiókákat nemzenek, nevelnek. (Nem tudom próbáltál-é egy bármilyen legatyásodott rigót költetni. A'sszem minimum 3 hónap mire működőképessé tudnád varázsolni, de inkább csak a következő szezonra lesz készen) .
Ezeket a madarakat csak életük első évében maceráljuk max. 2-3 hónapig, utána jóval nagyobb kalitokban tengetik életük sanyarú napjait(?), a színkanárikhoz hasonlóan....Nálam 5-6-7 éves madarak is a tenyészet aktív (és eredményes!) tagjai. Talán ez is igazolja, hogy nem kínlódnak nálam olyan nagyon...
Azt hiszem nincs benned hiba, csak tájékozatlan vagy.
Hozzád hasonló módon csak az közelít a dologhoz, aki még nem hallott rollert énekelni, nincs tisztában a roller tartás-tenyésztés mikéntjével. Ezen a helyzeten könnyen tudunk változtatni, szeretettel várlak decemberben egy kis bemutatóra ha van kedved hozzá.
(az ominózus cikk íróját Maróti Bélának hívják, és doromboló néven partizánkodik itt'en.

)