Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 122  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2009 okt. 15, 19:19 
Fegyverneki Attila írta:
A keremino a Te esetedben egy aqua ino(agua-lutino), azaz egy kombináció, az aqua és az ino kombinációja! A madár homozigóta az aqua allélra, azaz a parblue lokuszon a homológ kromoszómákon aqua allél található. Az SL(sex-linked, nemhez kötött) ino lokuszon(X ino), ino allél található! Tojóknál egy X kromoszóma van, míg a hímeknél kettő! A hímeknél csak akkor jelenik meg a fenotípusban a ino jelleg ha mindkét X kromoszómán jelen van, mivel az ino allél recesszív! Ha kereminokat egymással párosítunk, minden fióka kremino lesz, ha azonban egy kremino hímet pl. egy normál zöld tojóval párosítunk, kaphatunk lutino tojókat!

A fahéj pallid ino SF viola D aqua türkiz egy többszörös kombináció!
Ez csak egy hím madár lehet, amit a pallid ino jelez! Akkor szép sorban!
A fahéj az X kromoszómán helyeződik a fahéj lokuszon, egy nemhez kötött recesszív mutáció! Ennél a madárnál tehát mindkét X kromoszómán megtalálható, mivel egy hím madárról van szó!
A pallid és az ino allélok az SL ino lokuszon, szintén az X kromoszómán helyeződnek, nemhez kötött recesszív mutációk. Az egyik X kromoszómán pallid allél, a másikon ino allél található! Tojó nem lehet, mert csak egyetlen X kromoszómájuk van, tehát tojó madár vagy pallid vagy ino, pallid-ino csak hím lehet! Ezt a tenyésztés során jól fel is lehet használni a nemek meghatározására. Ha lutino hímet, pallid tojóval párosítunk, minden hím madár pallid-ino lesz és minden tojó lutino!
Vagy pallid hímet, lutino tojóval párosítva minden hím madár pallid-ino, és minden tojó pallid lesz!
SF viola= szimpla(egy faktoros) viola faktoros madár, a viola lokuszon az egyik homológ kromoszómán viola faktor helyeződik, míg a másikon vad allél, tehát a madár heterozigóta a viola génre!
A D a sötét faktort jelöli, a madár szimpla sötét faktoros, azaz a sötét faktor lokuszán az egyik homológ kromoszómán sötét faktor helyeződik, míg a másikon vad allél.
Az aqua és a türkiz allél is a parblue autoszomális lokuszon helyeződik, a homológ kromoszómák egyikén aqua, a másikon türkiz allél helyeződik és mindkét gén aktív(kodominánsan viselkednek), ezért az aqua-türkiz madár eltérő színezetű az aquától és a türkiztől!

A cremino-s dolog az most már tiszta, de ennek a többszörös kombinációs levezetésének a megértése még várat magára. Azt hiszem van még mit tanulni. :D

Hozzászólás 2009 okt. 15, 19:03 
A keremino a Te esetedben egy aqua ino(agua-lutino), azaz egy kombináció, az aqua és az ino kombinációja! A madár homozigóta az aqua allélra, azaz a parblue lokuszon a homológ kromoszómákon aqua allél található. Az SL(sex-linked, nemhez kötött) ino lokuszon(X ino), ino allél található! Tojóknál egy X kromoszóma van, míg a hímeknél kettő! A hímeknél csak akkor jelenik meg a fenotípusban a ino jelleg ha mindkét X kromoszómán jelen van, mivel az ino allél recesszív! Ha kereminokat egymással párosítunk, minden fióka kremino lesz, ha azonban egy kremino hímet pl. egy normál zöld tojóval párosítunk, kaphatunk lutino tojókat!

A fahéj pallid ino SF viola D aqua türkiz egy többszörös kombináció!
Ez csak egy hím madár lehet, amit a pallid ino jelez! Akkor szép sorban!
A fahéj az X kromoszómán helyeződik a fahéj lokuszon, egy nemhez kötött recesszív mutáció! Ennél a madárnál tehát mindkét X kromoszómán megtalálható, mivel egy hím madárról van szó!
A pallid és az ino allélok az SL ino lokuszon, szintén az X kromoszómán helyeződnek, nemhez kötött recesszív mutációk. Az egyik X kromoszómán pallid allél, a másikon ino allél található! Tojó nem lehet, mert csak egyetlen X kromoszómájuk van, tehát tojó madár vagy pallid vagy ino, pallid-ino csak hím lehet! Ezt a tenyésztés során jól fel is lehet használni a nemek meghatározására. Ha lutino hímet, pallid tojóval párosítunk, minden hím madár pallid-ino lesz és minden tojó lutino!
Vagy pallid hímet, lutino tojóval párosítva minden hím madár pallid-ino, és minden tojó pallid lesz!
SF viola= szimpla(egy faktoros) viola faktoros madár, a viola lokuszon az egyik homológ kromoszómán viola faktor helyeződik, míg a másikon vad allél, tehát a madár heterozigóta a viola génre!
A D a sötét faktort jelöli, a madár szimpla sötét faktoros, azaz a sötét faktor lokuszán az egyik homológ kromoszómán sötét faktor helyeződik, míg a másikon vad allél.
Az aqua és a türkiz allél is a parblue autoszomális lokuszon helyeződik, a homológ kromoszómák egyikén aqua, a másikon türkiz allél helyeződik és mindkét gén aktív(kodominánsan viselkednek), ezért az aqua-türkiz madár eltérő színezetű az aquától és a türkiztől!

Hozzászólás 2009 okt. 15, 17:59 
A feketefejű páromnál hétfő óta 2 tojás van. A cremino rózsásoknál vasárnap óta 3 tojás van. Ha nem lesz változás, akkor szerintetek a feketefejűek alól áttegyem a 2 tojást a cremino tojó alá a másik 3-hoz?
Ugyanakkor a feketefejűek még ma is párosodtak.

Hozzászólás 2009 okt. 15, 15:14 
A tegnap délutánomat és estémet rááldoztam ezeknek a genetikai dolgoknak a tanulmányozására. Az elnevezésekkel már nagyjából tisztában vagyok, de még vannak sötét foltok jócskán.
Attila weboldalán találtam olyan képet, amin van egy Fahéj Pallid Ino SF Viola D Aqua Türkiz madár. Nos ezt nem tudom kibogarászni. Az egyszerűek már mennek.
Azt viszont nem tudom, hogy a törpéknél miknek a keresztezéséből jön ki a cremino.

Hozzászólás 2009 okt. 15, 14:52 
Firebird írta:
Na ezt jó tudni :) Amúgy (lehet hogy ez nagyon sötétség hogy nem tudom) de mi a fenotípus? Csak így hétköznapi nyelvre lefordítva.

A fenotípus a madár kinézete, a genotípus ennek a genetikai háttere. Vannak olyan tulajdonságok, amelyek nem jelennek meg fenotípusosan, tehát a madáron nem látod, de a génjeiben hordozza, és az utódaiban megjelenhet.

Valódi név: Bővíz Marcell

Hozzászólás 2009 okt. 15, 14:49 
Na ezt jó tudni :) Amúgy (lehet hogy ez nagyon sötétség hogy nem tudom) de mi a fenotípus? Csak így hétköznapi nyelvre lefordítva.

Hozzászólás 2009 okt. 13, 22:14 
A sötét faktor lemaradt...
A sötét faktorra az egyedek heterozigóták(szimpla faktoros) vagy homozigóták(dupla faktoros). Mivel a sötét faktor nem teljesen domináns, az egy és két faktoros madarak eltérő színezetűek!

zöld madaraknál

faktor nélküli madár: zöld
egy faktoros: sötétzöld
két faktoros: olívzöld

kék madaraknál

faktor nélküli: kék
egy faktoros: kobaltkék
két faktoros:mályva

A sötét faktor könnyen felismerhető, főként dupla formában. Az egy faktoros madarak kiszűrése már minimális tapasztalatot igényel, és olyan is van mikor a faktor jelenléte a fenotípusból nem dönthető el(pl.lutinóknál), de a párosítások ill. a fiókák színe jelzi a jelenlétet.

A tenyésztésnél egyszerű a dolgunk, dupla faktoros madarakat csak úgy kaphatunk, ha két dupla faktoros madarat, vagy egy dupla faktoros és szimpla faktoros madarat állítunk párba(második esetben 50% dupla faktoros+50%szimpla faktoros fiókákat kapunk)
Ha dupla faktoros madarat és faktor nélkülit párosítunk, a fiókák 100%-ban szimpla faktorosak lesznek. Ha szimpla faktoros madarakat párosítunk 25% faktor nélküli, 50 % szimpla faktoros, 25 % dupla faktoros fiókával számolhatunk! Ha szimpla faktoros madarat párosítunk faktor nélkülivel 50% szimpla faktoros és 50% faktor nélküli fióka várható!

Hozzászólás 2009 okt. 13, 22:13 
Itt található az IDRE oldalán az anyag!

A mutációk jelentős része recesszív, jó részük valószínűleg a vad populációkban is előfordul( viszont a populációk allélkészletének rendkívül kis hányadát adják, ezért fenotípusos megjelenésük nem gyakori, ill. többnyire szelektálódnak, zárt tenyészetben nagyobb az esély a mutáció fenotípusos megjelenésére a beltenyésztés miatt: a recesszív hordozó madarak párba állása) a vad típusú allél(ok) mellett, és nyilván vannak olyan spontán mutációk is, amelyek a tenyészetekben jelennek meg!
A mutációk formáiról rengeteg információ van szakkönyvekben ill. itt a neten, de ezek megértése feltételezi az alapok ismeretét. A papagájok mutációi génmutációk, azaz a gének bázissorrendje változik meg DNS replikáció során a vad típushoz képest.

Hozzászólás 2009 okt. 13, 21:28 
Firebird írta:
Engem is érdekel ez a téma és már olvastam is a Papagájok genetikája című cikket, szoktam is kísérletezni a kalkulátorokkal de vannak dolgok amik nem világosak. Pl: Hogy alakult ki az első kék színű egyed egy adott fajon belül, vagy ezek a sötétségi fokok hogy hozhatók ki (Pl: Olívzöld meg ilyesmi)?

Ez a Papagájok genetikája c. cikk hol található/elérhető?

Valódi név: Bővíz Marcell

Hozzászólás 2009 okt. 13, 21:08 
Engem is érdekel ez a téma és már olvastam is a Papagájok genetikája című cikket, szoktam is kísérletezni a kalkulátorokkal de vannak dolgok amik nem világosak. Pl: Hogy alakult ki az első kék színű egyed egy adott fajon belül, vagy ezek a sötétségi fokok hogy hozhatók ki (Pl: Olívzöld meg ilyesmi)?

IDRE tag
Valódi név: Seres László

Hozzászólás 2009 okt. 13, 19:16 
Köszönöm a választ!

Fegyverneki Attila írta:
A madarad egy pasztell-ino, vagy szokták lutino-lime-ként is nevezni őket! A pasztell = recesszív lime- "recesszív pallid"! A lényege ennek a mutációnak, hogy a pasztell és az ino faktor azonos lokuszon helyeződik, és ezeknél a madaraknál az egyik homológ kromoszómán ino faktor, míg a másikon pasztell faktor helyeződik, és kodominánsan viselkednek, azaz mindkettő hatása megjelenik a fenotípusban!

Hozzászólás 2009 okt. 13, 18:31 
Igen, aquák.

Hozzászólás 2009 okt. 13, 14:04 
Attila!
Szeretném én is a segítséged kérni. Milyen színű a képen látható törpe pár? Talán aqua rózsásfejűek?

Kép

Hozzászólás 2009 okt. 13, 13:44 
A madarad egy pasztell-ino, vagy szokták lutino-lime-ként is nevezni őket! A pasztell = recesszív lime- "recesszív pallid"! A lényege ennek a mutációnak, hogy a pasztell és az ino faktor azonos lokuszon helyeződik, és ezeknél a madaraknál az egyik homológ kromoszómán ino faktor, míg a másikon pasztell faktor helyeződik, és kodominánsan viselkednek, azaz mindkettő hatása megjelenik a fenotípusban!

IDRE tag

Hozzászólás 2009 okt. 13, 10:06 
Köszi Gabikaaa!

Örülök, h. másnak is tetszik, reggel 6tól 3szor áztam sz*rá Monoron, oszt egyszer csak belebotlottam, még sötétben is nagyon megtetszett a hastájnak lime-os zöldje ahogy átmegy citrom sárgába a testen. S pont egy fiút kerestem a tojómhoz remélem neki is tetszik. :D

Üdv.
Seres László

Hozzászólás 2009 okt. 13, 9:41 
Harold írta:
Sziasztok!
A fórumon, és színhatározásban is kezdő vagyok. Kérném az alábbi madaram meghatározásában segítségeteket (Attila). Parino-pallid, DEC, vagy csak szép színű egyszerűen nekem? :)
Köszönöm,
Seres László
Kép

Kép

Kép

Kép

Szerintem is Attila lesz itt a nyerő ember. :)
Amúgy nagyon szép színe van. Nem is sárga és nem is zöld. Hétvégén kiállításon láttam egy rózsásfejűt aminek hasonló színe volt, talán egy árnyalattal világosabb.

IDRE tag

Hozzászólás 2009 okt. 13, 9:33 
Sziasztok!
A fórumon, és színhatározásban is kezdő vagyok. Kérném az alábbi madaram meghatározásában segítségeteket (Attila). Parino-pallid, DEC, vagy csak szép színű egyszerűen nekem? :)
Köszönöm,
Seres László
Kép

Kép

Kép

Kép

Hozzászólás 2009 okt. 12, 19:58 
Jó tudni hogy van aki ért hozzá és lehet kérdezni tőle, de én úgy vagyok vele hogy van pár madaram érezzék magukat jól és ha költenek jön aminek jönni kell.
Itt van pl. a Timbánál lévő fekete hím kék tojó personata pár eddig az ibolyát nem hozták ki csak most az utolsó költésben az is volt. Volt már zöld, ezüst, tarka, kék, fekete fiókájuk.
Van egy pár personata és nigrigenis keveréknek kinéző zöld párom a színeket nem mondom miket hoznak ki, a lényeg van benne fischer, personata és nigrigenis is és egy fészekaljban is. Senki meg nem mondaná hogy nem egy fischer pártól van a fiatal például
Nagyon fontos, hogy a szülők milyenek voltak arra már rájöttem.
Gabikaaa szerintem örülj, hogy letojnak és reménykedj, hogy szemesek lesznek a tojások. Bár a kis paparazzi(már-már perverz (na jó vicc volt)) képeidből ítélve meglepő lenne ha nem lenne fióka.
még pár nap és elkezdheted adni a lágyeleséget, párásítani ilyenkor nem kell és ha jó szülők felnevelik simán őket.
Attilának pedig elismerésem a tudása előtt

Hozzászólás 2009 okt. 12, 19:26 
persze! használhatod a genetikai kalkulátorokat, bár azok hiányosak, de alapvetően jók!
Itt a Te esetedben:
kék recesszíven öröklődik, de mindkét madarad homozigóta kék így ezzel nincs gond! Itt a kék színen a sötét faktor és a viola faktor módosíthat, attól függően, hogy jelen vannak e, ill. szimpla vagy dupla formában!
A viola és a sötét faktor részlegesen domináns, azaz a szimpla és dupla faktoros madarak között különbség van!! Érdemes egy kicsit belenézni a Papagájok genetikája cikkbe, és akkor minden világos lesz!

Hozzászólás 2009 okt. 12, 19:22 
Timba írta:
A hétvégi kiállításon vett új törpéim!
Gideontól valók! :lol:

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Nagyon szépek! Gyönyörű színük van!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2440 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 122  Következő