sziasztok! egy kis érdekesség a Raptor levelező listáról:
From:
raptor-bounces@zpok.hu [mailto:raptor-bounces@zpok.hu] On Behalf Of Váczi Miklós
Sent: Sunday, October 11, 2009 7:51 PM
To: Lista RAPTOR
Subject: [Raptor] a szirti eredete
"Sziasztok!
Közkívánatra: múlt hétfőn Mogyorósi és Udvardy kollégák megfigyeltek egy öreg szirtisast a Soproni hg-ben, amint a fejük fölött elvitorlázott. Látták rajt a béklyókat is. Mingyá tudtam, hogy a korábban kézrekerült béklyós héja után "lesz egy szirtim is"...
Eme fergeteges poén után kezdett is feledésbe merülni ez az izgalom, merthát mér is látnánk mégeccer...
De az élet tele van fordulatokkal!
Csütörtök reggel egy másik - amúgy nem madarász - kolléga szólt telefonon (tviccserek kedvéért: telcsin lökte az infót), hogy egy egyetemi hallgatót előző este gyalog üldözte egy béklyós és csörgős szirtisas a hegység egy másik pontján. Rögtön tudtam, hogy ugyanarról a madárról van szó! (aki ilyen régen van a szakmában, mint én, annak ez meg se kottyan
Mivel úgyis egy lőtt vadat kellett beszállítani Sopronba, beültem a zsigerek mellé, amit csalinak - vagy ha nem látjuk a madarat, etetőanyagnak - szántunk, és robogtunk a célunk felé.
Menet közben riadóztattam az "embereimet" - lásd fenti két kolléga - hogy amíg én speciálisan odaközelítem magam, biztosítsák a helyszínt (CSI Soproni helyszínelők.... bocs).
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Diána (nem a sósborszesz, hüjék!) megsegített bennünket egy kapitális kanmacska elütésével, amit azon melegében bestokiztunk a vadmalac mellé - vajon mér...
A hely a hegység egyik legmagasabb pontja közelében (nem kell levegőért kapkodni a légszomjtól, csak 4-5száz m tszf!), egy gyönyörű jegenyefenyves és egy fiatal bükkös határán volt jelezve. Mivel a híradás egy földön gyalogló madárról szólt, azt gondolván hogy esetleg sérült, vagy nagyon gyenge kondi miatt röpképtelen, az erdő talaján kerestük először - eredménytelenül.
Az erdőt átfésülve egyik kolléga arréb jött autóval, hogy a végén felvegyen bennünket és megállt az erdőszél alatt. Szeptikusan megjegyezte, hogy itt aztán nincs sas, amúgy ők már előbb a teljes környéket átfésülték... Nembaj, gondoltam, van itt még egy ösvény a fiatalosban, elmegyek rajt egy darabig, hátha azon gyalogolt el a madár is. Nem így történt, és mivel aznap még igen meleg volt, a sűrű növényzetben meg is szorult a levegő, visszafordultam. Kicsit meglengettem a nálam levő kesztyűt és német vezényszavakat rikoltoztam (mert úgy gondoljuk, hogy kizárásos alapon a szomszédos Ausztriából szökött el, így a "halt oder ich schiesse" "stehen bleiben" és "waffe weg" szóösszetételeket használtam), hátha történik valami...
Hát történt!
Valami barna kupacot pillantottam meg a kollégáim fölé magasodó legeslegszélső jegenyefenyő egyik oldalágán.... na, mi volt az???
Természetesen - most már anyanyelvemen - szitokáradatot és kilátásba helyezett állásmegszűnést zúdítottam a tisztelt sasszemű kollégákra, akik azonnal ide-oda kezdtek szaladozni, mint a mérgezett egerek. Elővettük előbb a disznózsigereket és letoccsantottuk a szilárd burkolatú erdészeti út tengelyvonalának és a sas tekintetének metszéspontjába... semmi (1.).
Kezembe vettem egy véres cafatot a fent jelzett szakanyagból és a kesztyűs kezemben tartva mutogattam neki... semmi (2.).
Ekkor elővettük a titkos fegyvert, a macskát! Megpörgettem e fejem fölött, és.... azonnal el is dobtam, mert a sas bukórepülésben jött felém! Amint a macsaka landolt, a szirti hatalmasat belerúgott, aztán visszaparabolázott a fára... ez már valami!
Újra megpörgettem Mircit, de ezt már a vén kampóscsőrű nem vette be! Rájöttünk, hogy csak a mozgó célpont érdekli!
Ezután elővettük (szaktudásunk mellett) a jó természetvédelmi őrnél minden időpillanatban kéznél levő villanypásztor zsinórt, a macs kinyúló testrészére bandázsoltuk, és legcombosabb kollégánk sovány malac vágtában kezdte vonszolni a tervút hosszában.
Nem kellett megizzadnia...
Amint a "vontatmány" a sas alá ért, lecsapott rá, mint gyöngytyúk a takonyra, és innen már nem volt neki visszaút!
Kesztyűre vettem.
Ennyi.
A madár tök szelíd, kezes, feltételezhetően fióka kortól nevelt, nem ornitológiai, hanem zárt tenyészgyűrű van rajta. Ez alapján elkezdtük - a tv-i hatóság egyidejű értesítésével - keresni a tulajt. Ezidáig eredménytelenül.
Hajrá Magyarok!
vm"