Köszi!
Én is azért írtam, mert saját tapasztalatom van ebből.
A családi háznál minden évben keltek csibék és volt, hogy fiatalabb koromban nem bírtam várni. Fiatalság bolondság...még az általános suliban.
És elkezdtem kibontogatni azokat, amelyek már kivágták a tojást.
Mondanom sem kell, hogy egy sem élte túl, amelyikhez hozzányúltam. A nagyanyám sem örült ennek. Akkor megtanultam, hogy semmiképp sem szabad hozzájuk nyúlni, mert azzal csak rontok a helyzeten.
Azért, ha minden rendesen zajlik le, akkor általában mind kikel leszámítva az amúgy is selejtes tojásokat.
Néha még egy több órás kihűlés sem baj. Úgy értve, hogy ha véletlenül a keltetőgép leáll áramszünet esetén.
Lásd, amikor egy kotló tyúk elmegy enni a tojásokról.
Nekem amikor még japán tyúkjaim is voltak, nem mind ugyanúgy viselkedett.
Az egyik 5 percig volt lent a másik meg volt, hogy egy órát is elszaladgált az udvaron, de mégis meglepődtem, amikor az ő csibéi keltek előbb ki, pedig egyszerre ültek meg a másik kotlóssal és azért egy óra alatt simán kihűlnek a tojások.
Ezért mondják páran azt, és én is, hogy ők ( a kotlósok) jobban tudják, hogy mit hogyan kell csinálni.
Bocs hogy beleszólok, de két dolgot szeretnék tisztázni (amit lehet Te tudsz Norbi, de fider lehet nem...).
1) a kotlós az utolsó napokban nem szokott leszállni a tojásokról. Erőszakkal is nehéz eltávolítani.
2) Van amikor segítség, ha megbontod a tojáshéjat. Így pl (tudom h ez egész más, mert itt ugye vékonyabb a héj...) volt már hogy segítettem gyöngycsibének kikelni, mert felszáradt a tojásban. Egészséges madár lett.