Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 261  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2007 okt. 31, 12:05 
Szevasztok! hogy én miből maradok ki!!)) pedig most itthon voltam,de mikor napközben bekukkoltam,még sehol senki....
Ami a szekrénybezárást illeti,akkor az én madárkáim ugyan nem lesznek konkurrencia!!!! van hogy 1 hétig sem vagyok itthon,vagy nem csak én leszek utazó nagykövet,hanem ők is????a baj csak az,hogy akkor a gyerekbőgést előbb megtanulják mint a szép lágy dalolást!!! :( Képzeljétek el,ahogy a bírálaton lekapják róluk a lepelt,és elkezdenek pl.Kolos unokám hangján üvölteni!!!!egyáltalán,azt nem is lehetne utánozni zárt csőrrel!!!! még átalakulnának csapperré!!! :D :30:

Valódi név: Almamag

Hozzászólás 2007 okt. 31, 9:58 
Doromboló, van olyan szöveged... :01:
Állattenyésztő mérnök vagyok, Kaposváron végeztem.
"Krisztusi korba" léptem a nyáron.
A szarvasmarha-tenyésztésben ténykedem, mikor dolgozom.
Hobbim a lovak, díszhalak, (és decembertől a rollerkanári :D !)
Csak hogy elejét vegyem a találgatásnak :D .

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Almamag 2007 nov. 2, 16:02-kor.

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2007 okt. 31, 8:52 
Gabriella !...Most én is sértődjek meg, hogy nem emlékszel, hogy ezekről már korábban íratm, ha nem is tudományos részletezéssel ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Írtam a tanulókorszakról, a rossz hangok felvételéről a jók genetikai erejéről és a külső hatások kapcsolatáról....
Azért nem akartam tudományos értekezésbe csapni, mert nem genetikusok kongresszusán vagyunk és a megfigylések vakvágányra vihetnek !....A lényege a dolognak az, hogy egyáltalán nem így működik a dolog ! Hiába a legnagyobb odafigyelés, akkor is előfordulhatnak hibák, mint pl, bent hagytam a mobil telefonomat a madárházban kb. 1 hónappal ezelőtt és most hallom vissza stereóban !.... :41: Ezzel csak az emberi beavatkozás egy szerencsétlen és véletlen tevékenységére céloztam...
Aztán sok múlik, hogy mennyit és mit adunk a madaraknak enni ez idő alatt !!! Aztán nem egyforma intenzitással fejlődnek a madarak, vannak korábban és későbben érők...akár egy hónap diferencia is lehet az egyidősek között. Írtam a stimulált tojatásról is korábban, mikor napszak hosszabítással, tovább világítás formájában előbbre hozhatjuk a nemi érést... A hímeknél egyszerűen nem létezik pontosan eltalálnia a megfelelő időt, az éneklés legjobb idejét ! Sajnos ! Vagy hála Isten, mert gondoljuk el, ha ilyen egyszerűen mérhetők lennének ezek az összetevők akkor mindenki az első lenne és nem lennének pozitív és negatív meglepetések a versenyen... Aztán a hobbi tartók meg pláne ne bűvészkedjenek ezekkel a tudományos megállapításokkal otthon ! Teljesen felesleges mert a tökéletes verseny hangzás nem annyira élvezhető mint a sokkal színesebb naturális nangok...Egyébként is olyan nüanszokról beszélünk versenyhangzás és versenyhangzás között hogy azt a nem szakavatott észre sem veszi...
Úgyhogy nyugi szivem ! Nincs meg a tixarban az ütőér !... :07:
:88:

Hozzászólás 2007 okt. 31, 8:18 
A Gabesz meg tanítónőőőő ! A Katy meg egyetemen dolgozott és főkönyvelt, mindenki rettegett istennője volt, mert ő bánt a pénzzel. Nem lennék meglepődve, ha Almamag női börtön fegyőr, Margaréta meg a férfiírtó szakszövetkezet elnöknője lett volna ?!... :64:
Kemény idők járnak ránk fiúk !?...Vigyázni kell minden kimondott szavunkra sőt már a gondolataink is csak kódolva működhetnek....?!
Majdnem kihagytam a fórumon regisztrált amazonok közül KATICÁÁÁÁT !
Hát ő egy rendkívüli kategória ! ...Gyerekek ! Olyan bájos harmóniában él a Tangarájával, hogy az mesekönyvbe való lenne ! S mivel nem vesz részt a fészkelésben nálunk mert ő költöző madárka, ezért még alkalmat sem adott arra, hogy óvatoskodjunk tőle... :65:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 okt. 31, 8:04 
Neco, köszi! Csupa érdekes és számomra új! dolog :D

Igen, ugyanúgy, mit a kisgyereknél a cirka-firka időszak az írászkészség kialakulásához, a gügyögő, selypítő beszédimitáció a beszédkészség kialakulásához nagyon fontos, a kanárinál is a leírtak szerint, lényegesen meghatározó a 6-8. hónapos korig taró hangimitáció- ezek szerint nem véletlen az ajtónyekergés :) sem. Ezért is van az, hogy ha ingerszegény környezetből jön egy gyerek, jóval nehezebben tud készségeket, majd képességeket elsajátítatni. És hogy a párhuzamnál maradjak, ha már túl vagyunk ezen a „másoló”, utánzó korszakon, szabadságot nyerve kialakítja a saját egyéni stílusát. A fiatal kanári – a tudósok megfigyelései szerint, nagyon szívesen másol le idegen hangokat, hogy aztán a tesztoszteron hormonnak köszönhetően „elfelejtve” azokat, a speciális hangképzéshez szükséges készségekkel már rendelkezve képes legyen a saját fajtájára jellemző hangokat, hangzásokat és hangsorokat produkálni. (És akkor itt jön be az előénekes fontossága!?) Egy gazdagabb fiatalkori hangimitációs periódus felnőttkorra hosszabb és színesebb éneket eredményez.
A tenyésztők tapasztalatai szerint is így van?

Mona és én rokonszakmában dolgozunk, ha úgy tetszik: különleges emberekkel vagyunk szoros kapcsolatban 8)

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2007 okt. 31, 7:48 
Rosszabb ! Gyermekkórházban ápolónő, szakaszisztens !....Reszkessetek gyerekeeeek ! :65:

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Neubrandt Gábor

Hozzászólás 2007 okt. 31, 4:25 
Gabesz írta:
Mona, megbeszéljük? 8)
- mint szakmabelik.

Csak nem Mona is tanító néni? :salut:
Akkor már értem a beiskolátási kényszert.... :57:

Hozzászólás 2007 okt. 31, 4:21 
Gabesz írta:
...Neco beírása nagyon érdekes és új volt számomra. Nem emlékszem, hogy még valahol olvastam volna:....

Több tanulmány is foglalkozik a témával, most ezt tudom hirtelenjében előkapni (Díszmadárnak köszönhetően)http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/4544777.stm
A német nyelvű, úgy emlékszem kimondottan rollerekkel foglalkozó írást nem találom. :oops:
Végül is ezt csinálja minden rolleres több mint száz éve, ha a tudományos alapjait nem is ismeri akkor is.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2007 okt. 31, 6:03-kor.

Hozzászólás 2007 okt. 30, 19:57 
Sziasztok!

Gabesz, az ajánlott linket én már megnéztem korábban, nagyon szuper!!! Ajánlom én is mindenkinek, mert tényleg nagyszerű felvételek vannak ott!

Szexáláshoz, Gabikám, érzék kell, tudod, nem lehet csak úgy csinálni! :wink:
Ügyesen becserkészed a madárkát, óvatosan a tenyeredben úgy fordítod, hogy a sejhaja nézzen feléd, és már fújhatod is fel a tollakat. Én nem vonalzózom, egyszerűen csak az ujjammal tapintom ki, illetve, ha elég jól felfújod a tollakat, láthatod is, amit keresel. Most már nagyon gyakorlott lettem ebben!

Igen, Margó, már ott tartottam, hogy nem tudom, mit, hogyan kell csinálni. Olvastam én szorgalmasan a topicot, figyeltem árgus szemekkel a szakik írásait, de amit végül Neco leírt, sehol nem mondta senki. Szentül meg voltam győződve, hogy nekem a fiúkat szekrénybe kell zárni ahhoz, hogy énekeljenek szépen. :D
Meg ugye, nagyon nagyon kezdő rolleresként nincs semmi tapasztalatom, ittam a szakik minden szavát, hogy nehogy valamit rosszul csináljak.
De egy valamit most már megtanultam: figyeljek a saját ösztöneimre is.

További szép estét!

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2007 okt. 30, 18:52 
Nahát! Ti itt szépen összeszőttétek a két topikot :D Egy kicsi rolleros szakmai duma aztán kicsi-locsi fecsi, egy kis nosztalgia, kicsi általános madarászat és még kulináris dolgok is beleférnek 8) Ettől lesz érdekes, változatos és nagyon szórakoztató. Praktikus ötletek is helyet kapnak: egy kis hűtőszekrényes megoldás madarak frissen- értsd fitten tartása céljából, aztán külön orgonaest a madarak zenei műveltségét megalapozandó. :lol: Majd látjuk, mit szólnak a többiek is, ha idetévednek...

És ha a papagájok ennyire beindították a kerekeket, hát hoztam a filmes topikról a linket, http://www.idre.hu/forum/viewtopic.php?t=67&start=0 mert nagyon meglehet, hogy még nem jártatok ott?... Jó szórakozást!

És még mindig nem kaptam választ több kérdére is (kb. 15 hozzászólással alább) a rolleros hangversenyre keszülődést illetően :roll: Bocsánat, a Neco beírása nagyon érdekes és új volt számomra. Nem emlékszem, hogy még valahol olvastam volna:
"1.) El tudjuk nyújtani azt az ideális, ivarérettség előtti állapotot, amikor legszebb a hangjuk madarainknak. Ugyanis a fény adagolásával a vegetációs időszakot (a téli, szaporodáson kívüli életszakaszt) idézzük elő. A kevés fény hatására, nem termelődik tesztoszteron (hím nemi hormon) a szervezetükben. Tul.képp nem érik el az ivarérettséget az első éves madarak, ezért az ideális hangképzéshez szükséges állapot (a kb. 9 hónap körüli, ivarérettség előtti korra tehető) 2-3 hét helyett 8-10 hét is lehet."- akárcsak a növényekkel a virágházban :roll:

Ma Alfonz névnap van. Germán eredetű név, jelentése nemes, készséges, harcra kész. Hát abszolút ilyen volt Fonzóm. Pici Alfonz pedig meglehet, hogy tojó :shock: ... Mona, nem megy nekem a szexálás :?

Puszi nektek: Gabesz

Hozzászólás 2007 okt. 30, 17:09 
Kösz Doromboló az érdekes nosztalgia beszámolót, én nagyon élveztem...
Ugyanis nekünk is voltak papik, igaz csak hullámosok, (és mindig csak egy), de az utolsó előtti volt a legszelídebb, akit imádtunk. Ő is féltékeny volt a férjemre, ha jött a közelembe és úgy csináltam, mintha bántana, a kicsi Norbikám a vállamon ülve úgy csípte el onnan, hogy csak na... Nagyon bírtuk ezt a játékot, persze egy nagytestűvel már nem merném megcsinálni. Őket csak messziről csodálom az üzletben, de meg nem merném fogni, a hangjukról nem is beszélve...
Ennyi kis kitérőt biztosan elnéznek nekünk, hisz aki ugye a madarat (bármilyent) szereti....
További szép napot, estét!

Hozzászólás 2007 okt. 30, 14:47 
Csókolomcsókolom !
Ez tényleg tündéri volt !!!....Nekem is volt vagy 10 fajta nagypapagájom, de kakadum még nem. Több kékhomlokú amazont, venezuleaiakat aratingákat, jákót neveltem fel kézzel mikor még megvoltak a diszmadár boltjaink...Mindig volt a lakásban is egy ügyeletes jópofi, míg nem jött rá vevő....(Akkor egy kicsit mindig meghaltam !) Egyszer vettem egy hullámos papagájt a haverom boltjából mert azt monda, hogy most hozták be és nagyon káromkodik, de mivel elköltöztek nem tudták a madarat odavinni...Már vittem is a kis szürkéskék pasztel madarat haza, de bizony az én kis madárkám még ,másnap sem volt hajlandó megszólalni csak bámult ki a kis fejéből...Na, gondoltam ez megint egy újabb mese a beszélő papagájról...Aztán a 3. napon, delután egyszer csak hallom a szobából nagyon halkan- " Te rossz büdös kutya ! Micsinátá mi ? Anyád pi....át te szaros !....Kővé dermedtem ! ..Ez csak a madár lehetett mivel egyedül vagyok itthon ?!....Bementem hát hozzá és leültem mozdulatlanul tőle 3-4 m-re. Egy darabig nézett és aszonta- "Nem szabad csípni ! "...Beszarás ! De kristály tisztán ám !..Csak halkan....aztán- "Picikém te butaaa"...Kb. ennyi volt a repertoárja. Mondanom sem kell csudájára járt a fél világ...még a KUKKANTÓ nevű TV gyermek műsor is levonult egyszer hozzánk és csináltak egy jó kis műsort. A szerkesztő csajszi sikogatott a röhögéstő és a kolléganőjével azon gondolkodtak, hogy kisipolják e a disznóságot, vagy kivágják...mégiscsak egy gyerekműsor !
Aztán a nagyok, az amazonok, jákó, de még a kicsik közül is a vörösfarkú és az aratingák is egész jól megtanulták ezeket, csak a pi...csa helyett mást raktam be, mert azért sokszor kellemetlen volt...
Gondoltam ha a kis hullámos ezeket meg tudta tanulni akkor a nagyobbak miért ne ? Az aratingák meg a többi középtermetű papagáj csak részleteket tudott megtanulni, mert ők inkább birkózni, bohóckodni szeretnek de az amazonok (volt vagy 5-6) és a jákó is már fél éves korukra fujták ! Vannak szavak melyeket szivesen, mondatba kötve is szivesen utánoznak, ugyanakkor vannak melyeket életük végéig sem hajlandók, vagy csak nagyon nehezen megtanulni !...A beszédre tanítás egyetlen fontos kritériuma, hogy fészekből kivett még tokos tollú fiókáról legyen szó mert a kirepülés után sok vad rikácsolást venne át a nagyoktól a madárházban és egy idő után elviselhetetlenné válna.
Ha már így belemelegedtem akkor el kell hogy mondjam, hogy jákót akkor se akarjatok tartani, ha a hátára kötnek egy milliót !...Egy borzasztóan házsártos , gonoszkodó madár és a beszédhangja is túlságosan mély, rekedtes. Lakásba a kékhomlokú amazont ajánlom !!!
Szép, nangyon sokat és jól beszél és nagyon bujós tud lenni, igaz ez is azért inkább egygazdás madár mint az összes nagypapagáj de sokkal toleránsabb a család többi tagjával, de még az idegenekkel is, mint a többiek. A jákónk szerelmes volt a feleségembe és úgy védte tőlem mint egy veszett szirtisas. Ha kint volt jött rám mint egy MIG 21-es a rohadék...Brrrr...Még rágondolni sem jó...Mit szenvedtem mire elkelt...Ja!És ha valamin megsértődött akkor simán lekopasztotta magát...úgy szokott kinézni mint egy bontott csirke csak a fején maradt toll....
Elnézést kérek hogy ilyeneket beszéltem itt a kanári házban de ezek az emlékek akkor érnek valamit ha elmesélheti az ember.....

Hozzászólás 2007 okt. 30, 13:54 
:D
Mona, az angyalbögyörő = angyalbögyöllő (felénk) = nudli!!! :chef:

Bocs az offért, de ezt tisztázni kellet!
:D

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Almamag 2007 okt. 30, 21:03-kor.

Hozzászólás 2007 okt. 30, 10:16 
Szép madárfüttyös jó napot mindenkinek!

Szegény Mona, Te tényleg jól belekeveredtél, hogy mindent a legjobban tegyél a kis kedvenceidnél...
Ezeket hagyjuk a versenyeztetőkre, mi csak élvezzük a hangjukat, kinek milyen van és gyönyörködjünk bennük, lássuk el minden földi jóval, csak az a dolgunk...

Neco azért most még én is tanultam valamit, örülök, és megnyugodtam, hogy csak 2-3 hónapig vannak szegénykék karanténban, utána ők is élvezhetik az életet... :lol:

Hogy még vidámabb legyen a napotok, hoztam valamit, ha esetleg még nem látta valaki...
http://birdloversonly.blogspot.com/2007/09/may-i-have-this-dance.html

Hozzászólás 2007 okt. 30, 7:38 
Sziasztok!

Na, most akkor már minden világos, és köszönöm a türelmes válaszokat.
(Ezért van a fórum, ugye, hogy a kétséges illetve nem érthető dolgokat a szakértők segítsenek megoldani.)

Az a hűtőszekrény ötlet nem semmi... :22:

Hozzászólás 2007 okt. 30, 2:57 
mona írta:

Mikor érdemes a fiúkat szekrénybe "zárni"? Már most lehet szoktatni őket? Anélkül nem lesz szép a hangjuk?

Szegény Mona teljesen belezavarodott már a rollerezésbe! :57:

Tudni kell, hogy a kanári az ivarérettség elérése előtt, 9 hónapos koruk körül énekelnek a legszebben. (Ez vonatkozik minden kanárifajtára, de jelentősége csak az énekre tenyésztett fajtáknál van!) Ekkor a hangképző szervek már kifejlődtek, de az ivarszervek még nem.

A versenyre szánt madarakat két okból tesszük énekszekrénybe. ("sötétbe")

1.) El tudjuk nyújtani azt az ideális, ivarérettség előtti állapotot, amikor legszebb a hangjuk madarainknak. Ugyanis a fény adagolásával a vegetációs időszakot (a téli, szaporodáson kívüli életszakaszt) idézzük elő. A kevés fény hatására, nem termelődik tesztoszteron (hím nemi hormon) a szervezetükben. Tul.képp később érik el az ivarérettséget az első éves madarak, ezért az ideális hangképzéshez szükséges állapot (a kb. 9 hónap körüli, ivarérettség előtti korra tehető) 2-3 hét helyett 7-8 hét is lehet. Természetesen ezt az állapotot nem lehet a végtelenségig nyújtani, hiszen tavasszal már tenyészmadárként van szükségünk a legjobb példányokra, amihez szükség van a tesztoszteron magas szintjére.
2.) Megfelelő felkészítéssel, gyakorlással el tudjuk érni, hogy -mint Doromboló is írta- ha kiszedjük őket a szekrényből rögtön kezdjenek el énekelni. Ennek a versenyen van jelentősége. Nem kell szegény bírónak órákig szenvednie, mire dalra fakadnak a madarak. (Megjegyzem: majdnem minden madarászra nagy hatássál van, mikor a bármely időpontban kitett madarak fél perc hangolás után hatalmas lelkesedéssel nótázni kezdenek. Higgyétek el nem semmi élmény!)

Én most éppen azzal a problémával küzdök, hogy madaraim nagyon hamar, jó néhány héttel a verseny előtt el fogják érni a legjobb formájukat. Az ideálisnál 4-5 héttel korábban, már február elején leültettem a tojókat, mert a nagyon korán jött tavasz hatására elkezdtek már ekkor tojásokat potyogtatni. Ezért a versenyző jelöltjeim 1 hónappal idősebbek az ideálisnál.
Ilyenkor jön a diéta meg a "sötétben" tartás... meg persze a reménykedés, hogy elkapom a fonalat... :66:

A kedvencnek tartott madaraknál természetesen ennek a macerának semmi jelentősége nincs, azok ugyanolyan szépen fognak énekelni, mint a versenyzők az ivarérettség elérése után.
Tehát a félreértések elkerülése végett megemlítem, hogy a versenyző madarak is csak életükben egyszer, születésük évében 2-3 hónapos időtartamra vannak kitéve a felkészítés nehézségeinek! Ezután a madaraknak a tenyésztésben kell helytállniuk, vagy valamely madárkevelőnél a kedvenc szerepét kell betölteniük, természetesen már jóval nagyobb ketrecben mint a füttykalit.

Remélem így már helyükön vannak a dolgok?! :89:

Üdv: neco

A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára neco 2007 okt. 31, 5:14-kor.

Hozzászólás 2007 okt. 29, 23:26 
Te már begolyózol ezzel a szekrénybe zárással Moncsicsi ! :lol:
Rakjad hűtőszekrénybe őket akkor még januárban is frissek lesznek !
Szekrénybe..?! Hm !....
Értsd már meg, becsukni csak a versenyre szánt madarakat szoktuk sötétitő terápiával arra szoktatni, hogy biztos énekeljen a zsüri előtt ! De ha nincs saját tenyésztésű hímed akkor ne kínozd őket ilyesmivel...?! :41:

Hozzászólás 2007 okt. 29, 20:57 
Sziasztok!

Gabesz, drága, nézd el nekem a tudatlanságomat, de sajnos nem tudom, milyen étel az angyalbögyörő. Nagyon sokszor hallom olyan használatban, mint a Doromboló is írta, de, mint étel? Kérlek segíts! A munkatársaimat is megkérdeztem ma, de csak furcsa szemekkel néztek rám. :shock:

Akkor én nem zenélek a madaraimnak, nem akarok felesleges és rossz szokásokat kialakítani náluk.
Mikor érdemes a fiúkat szekrénybe "zárni"? Már most lehet szoktatni őket? Anélkül nem lesz szép a hangjuk?

Hozzászólás 2007 okt. 29, 11:21 
Ez egy szintetizátor de bármivel lehet ricsajozni és akkor beindulnak a kiskakasok ! Enélkül órákig elüldögelhetnék a madárházban mire meglátnék egy két himecskét...ugyanis azt bámulnák hogy ki vagyok és mit akarok ... Hirtelen mozdulatokat viszont nem szabad közban tenni mert a düdörgő azonnal leáll vagy el sem kezdi... :lol:

Hozzászólás 2007 okt. 29, 11:04 
doromboló írta:
Én azért szoktam orgonálni a madárházban hogy a ricsaj hatására beizgult fiatal hímek elkezdjenek düdörögni és így szépen ki tudom kapkodni őket a volierekből !

Orgonálni?
Ez azt jelenti hogy valamilyen kis hangszert viszel be hozzájuk (pl. szintetizátort) és orgonahangon játszol nekik? Ez nagyon érdekes, és ötletes!
Vagy az énekhangodra utaltál? :)

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 5220 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225 ... 261  Következő