Én még másik vágányon vagyok...
Azt hiszem, kedves Doromboló, hogy két csűrben csépelünk...
Aztán visszanéztem "nagyon régi" oldalakra, és találtam is válaszfélét a Neco által linkelt oldalon található tudományos megfigyelésre. (- Igazad van, emlékeznem kellett volna, csakhogy itt a kérdés kicsit másképp volt feltéve... ) Mármint hogy nagyon fiatalon idegen hangokat tanulnak nagyon szívesen, és aztán pricc-pracc, elfelejtik azokat. És a tudósok szerint ezek a madarak jobb énekesek lesznek. Nos, tőled idézek megkövült oldalakról- mert a tixaros

válaszod sokmindenre szólt...
" Sajnos a tanulás sokkal inkáb a rossz hangok megtanulására vonatkozik, ezért ha a fiatalok között a tenyésztő valami fajtalan hangot vesz észre, ezt a mdarat azonnal kiviszi a teremből

és másikban helyezi el míg a megfelelő hangzatok ki nem alakultak. Ez az időszak pont az énekverseny ideje kell hogy legyen, akkor mondjuk, hogy jó volt az időzítés !..."
"A fajtagazda Németek azt mondják ne variálja a roller az énekét, hanem hozza le csak a 4 főfutamot, de azt olyan mély fekvésben és az előírt hajlításokkal, hogy a bíró azonnal essen le a szék mellé...
Ez a 4 főfutam ugyanis szép előadásban elég a 90 pont eléréséhez.
Azok a madarak amelyek tudnak a kevésbé fontos hangzatokból is

, rendszerint a főfutamokban kevesebb pontokat érnek el."
Ebből leszűrve, a tenyésztői tapasztalat (gyakorlat) nem egyezik a tudósok megállapításaival (elmélet)... Mint az máshol is előfordul

.
ígérem, többet nem piszkálom ezt a témát.