Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 149  Következő
Szerző Üzenet
Bronzkoszorús mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:42 
Slaci
Ment a PÜ

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:39 
Itttvagyóóóóóók !.... :salut:
Hát mit is mondjak !...De jó, hogy itt vagytok !... :)
Szalmonella...Hát lehet rulla szó de én soha az életben nem kezeltem...Nekem a fosós kanári is cicerét és neveet is !..Aztán meg a gyöngyszemű, selyemtollú kicsattanó egészség is hullajtotta a kölköket !...
Azért ha valaki a fosós, bélgyulladásos madárnak egy jó anti terápiát tud ajánlani azt én is megpróbálnám...Én inkább a roller tréningezésében tenyésztési genetikában érzen otthon magam de a konkrét költés nevelés nálam teljesen természetesen kemikáliák nélkül történik.
Hát büszke sosem voltam a tenyésztési eredményeimre -már ami a darabszámot illeti- de sok tojóval azért mindig van elegendő kölök...
Egyébként a legnehezebb tenyészteni a kiváló énekű, ill, annak tojó testvéreit !...A rahedli az gyün mint csapbul a Wasser !
Ameril drágaságom, Tartsd üket félhomályban du. 2 ig. Reggel még had énekeljék ki magukat,egyenek igyanak és utána setét !...Azaz nem vak sötét, hanem olyan, hogy azért lássanak enni !...Különben ha kiteszed őket, 10 percig csak zabálni fognak...Takard le őket valamilyen áttetsző akármivel...

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:38 
Gabesz írta:
Na, áthoztam még valamit a másik ólból, a zenyibű. Ugyanaz a téma, csak másik kérdésre... De idejár. És mégis itt a paradox. Hol a kutya elásva???
Emys írta:
"Szia Gabesz!
A Salmonellával az a helyzet, hogy a madarak ilyen szalmonellái ugyanazok, mint az ételfertőzést okozók. A madarak tünetmentes hordozók lehetnek, és hajlamosító tényezők (hideg, éhezés, költés, szállítás stb.) betegedhetnek meg.

Szerencsére az ember csak akkor betegszik meg, ha kellően sok baktériumot megeszik. A legfőbb forrás a tojás és a baromfihús. Persze nyersen. (Minél nagyüzemibb, elzártabb egy baromfitelep, annál kisebb az esélye hogy szalmonella legyen ott, és minél háztájibb, annál nagyobb. )

Ha valamiben van egy kis nyers tojás, és benne a szalmonella, az általában nem okoz semmit. Ha hosszabb ideig tárolod, hűtés nélkül, elszaporodik és betegséget okoz. (Lásd közkonyha)

A tojáson leginkább a héján kívül van kórokozó, de lehet benne is. (Ez ritka) Jó tehát a tojást alaposan megmosni. A hőhatás könnyen elpusztítja. 100 fok bőven elég, akár néhány másodpercre is. A szalmonella a keménytojásban elpusztul, ha a sárgája teljesen megfőtt.

Jó kórokozóforrás az a vágódeszka, amin nyers csirkét pucoltunk, aztán mosogatás nélkül, csak leöblítve salátát vagdosunk.

Az átlagos konyhai higiénia otthon szerintem bőven elég ahhoz, hogy nyugodtan alhassunk.

Üdv:
emys"

Ez korrekt, nyersen ne etessünk csirkehúst, és főleg ne itassunk tojást a Rollerkanárikkal..pont. Az énekesek úgytom isznak nyers tojást, bársonyosabb lesz a hangjuk..de lehet, hogy befosnak a crescendonál, ha szalmis volt a tojgli.. :lol:

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:35 
Hű, Tamás, így nyerjek a lottón, mint ahogy most "beidéztelek" :shock: :lol:
Köszönjük a válaszod!

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:33 
Ezt közben pötyögtem, de a beidézett is érvényes. :)

Az előbbi meg az emberi fertőződésről szólt.

http://www.exopet.hu/

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:32 
Sziasztok!

A Salmonella ellen szerintem akkor kell kezelni, ha jelen van az állományban. Többnyire okoz tüneteket: hasmenés, elhullás, fiókakori nyavalyák, fióka ízületgyulladás stb. Bélsárból rutin baktériumtenyésztéssel kimutatható. És ha antibiotikummal kezeljük, elképzelhető teljes gyógyulás is, tehát nem csak a tünetek szűnnek meg egy időre, hanem a baktérium is eltűnik.
A szóba jöhető szerek közül legegyszerűbb az enrofloxacin (Baytril, enrobioflox stb.), ha lehet célzottan, tehát rezisztenciavizsgálat után kezeljünk. (főleg, ha több, nagyobb értékű madár van együtt)

A Salmonella néhány percig sem bírja a 100 C-ot, tehát kár a tojást órákig főzni. (A Salmonella-hordozó frissen vett rollert meg ugye nem szokás főzni.)

emys

Ps: véleményem szerint érdemes diagnosztikára költeni, nemcsak mert elegánsabb, mint vaktában kezelni, hanem sikeresebb is.

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:31 
Na, áthoztam még valamit a másik ólból, a zenyibű. Ugyanaz a téma, csak másik kérdésre... De idejár. És mégis itt a paradox. Hol a kutya elásva???
Emys írta:
"Szia Gabesz!
A Salmonellával az a helyzet, hogy a madarak ilyen szalmonellái ugyanazok, mint az ételfertőzést okozók. A madarak tünetmentes hordozók lehetnek, és hajlamosító tényezők (hideg, éhezés, költés, szállítás stb.) betegedhetnek meg.

Szerencsére az ember csak akkor betegszik meg, ha kellően sok baktériumot megeszik. A legfőbb forrás a tojás és a baromfihús. Persze nyersen. (Minél nagyüzemibb, elzártabb egy baromfitelep, annál kisebb az esélye hogy szalmonella legyen ott, és minél háztájibb, annál nagyobb. )

Ha valamiben van egy kis nyers tojás, és benne a szalmonella, az általában nem okoz semmit. Ha hosszabb ideig tárolod, hűtés nélkül, elszaporodik és betegséget okoz. (Lásd közkonyha)

A tojáson leginkább a héján kívül van kórokozó, de lehet benne is. (Ez ritka) Jó tehát a tojást alaposan megmosni. A hőhatás könnyen elpusztítja. 100 fok bőven elég, akár néhány másodpercre is. A szalmonella a keménytojásban elpusztul, ha a sárgája teljesen megfőtt.

Jó kórokozóforrás az a vágódeszka, amin nyers csirkét pucoltunk, aztán mosogatás nélkül, csak leöblítve salátát vagdosunk.

Az átlagos konyhai higiénia otthon szerintem bőven elég ahhoz, hogy nyugodtan alhassunk.

Üdv:
emys"

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Gabesz 2010 feb. 3, 20:33-kor.

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:26 
Gabesz írta:
Na várjá má egy szóra! Andrét én is hallottam, hogy nagy patikus :lol: , csak meg ne hallja, aztán az is köztudott dolog, hogy a rollereket hakell hanem nem tömködjük semmiféle anyaggal. Node ha már egyszer beteg!!! Szovel jó lenne tudni. Dorombolónak is van biztos valami a kobakjában, de most eppe másfelé bóklászik a lelkem.

De te az imént megelőzést kérdeztél! Hát izé... Az lenne a megelőzés, hogy megmossuk a tojás héját és jól megfőzzük a tojást, de Kuvik aszonta, hogy ő már "sütötte" a tojást!!! és mégis. Akkor itt nincs megelőzés. Vagy beteg lesz vagy nem. Vagy hogy van?

Na ez az, én sem szeretem,ha egy egész gyógyszertár kell a madarak mellé.. :) Na de ilyet, hogy az 5. napon beadják a kulcsot..erre nem tok gombot varrni :lol: Ahogy mondod, vagy kuvik mondja hasütihafőzi akkó is kigyün a szalmonella.. :roll: :shock: Na most mitévó legyek :03: :lol:

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:20 
Na várjá má egy szóra! Andrét én is hallottam, hogy nagy patikus :lol: , csak meg ne hallja, aztán az is köztudott dolog, hogy a rollereket hakell hanem nem tömködjük semmiféle anyaggal. Node ha már egyszer beteg!!! Szovel jó lenne tudni. Dorombolónak is van biztos valami a kobakjában, de most eppe másfelé bóklászik a lelkem.

De te az imént megelőzést kérdeztél! Hát izé... Az lenne a megelőzés, hogy megmossuk a tojás héját és jól megfőzzük a tojást, de Kuvik aszonta, hogy ő már "sütötte" a tojást!!! és mégis. Akkor itt nincs megelőzés. Vagy beteg lesz vagy nem. Vagy hogy van?

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:11 
Gabesz írta:
Na ez jó kérdés. Kérdeztem is akkor, hogy milyen Anti, de konkrét válasz nem jött. De itt talán majd valaki csak tudja, hanem Kuvikot beidézem, szó szerint 8) .

Vagy André idenézhetne,na ő tudja mitől döglik a légy, és mitől nem a kiskanári.. :D gyógyszerügyekben nagyon járatos!

Hozzászólás 2010 feb. 3, 20:08 
Na ez jó kérdés. Kérdeztem is akkor, hogy milyen Anti, de konkrét válasz nem jött. De itt talán majd valaki csak tudja, hanem Kuvikot beidézem, szó szerint 8) .

Hozzászólás 2010 feb. 3, 19:53 
Gabesz írta:
Szia, Amaryl! Mit mesélsz? :wink:

Na, megvan mit kerestem :cyclopsani: Csakhogy tudjátok, nem vagyok én olyan rossz, csak néha :lol: :
Kuvik írta:
"Vagy egy jellemző dolog, hogy "pont" öt napos kor körül a kicsik elkezdik nem kérni,nem elfogadni a kaját. "Tipikus" szalmonellás jelenség. (Antibiotikum!!!!). Ezt nekem annak idején kb. 15 pár "lemásolta", és a kezelés (mely kb 2 hét volt,) a jelenség megszünt.. A segítség nekem akkor a Tóth Sanyitól jött, és maradéktalanul bevált, melynek az eredménye 51 szép, egészséges fiatal lett,- előtte meg 57 elhullás.(!!!!!)
Ez is csak egy tipp. (Akkor én sem gondoltam szalmonellára,mert már nem is főztem a tojást, hanem "sütöttem". És mégis az volt.!!!)
Az az "ÖT" nap nagyon feltűnő!!!!!(Lehet hogy csak nekem???)"

Pussz!

Hát ez nekem újság Gabesz! :shock: Vót már jónehány fészekalja kanárim, de ezzel a dologgal nem találkoztam szerencsére.. Szóval mitishogyis- megelőzés? Itatni kell őket? Miféle gyógyszerrel? :roll:

Hozzászólás 2010 feb. 3, 19:46 
Szia, Amaryl! Mit mesélsz? :wink:

Na, megvan mit kerestem :cyclopsani: Csakhogy tudjátok, nem vagyok én olyan rossz, csak néha :lol: :
Kuvik írta:
"Vagy egy jellemző dolog, hogy "pont" öt napos kor körül a kicsik elkezdik nem kérni,nem elfogadni a kaját. "Tipikus" szalmonellás jelenség. (Antibiotikum!!!!). Ezt nekem annak idején kb. 15 pár "lemásolta", és a kezelés (mely kb 2 hét volt,) a jelenség megszünt.. A segítség nekem akkor a Tóth Sanyitól jött, és maradéktalanul bevált, melynek az eredménye 51 szép, egészséges fiatal lett,- előtte meg 57 elhullás.(!!!!!)
Ez is csak egy tipp. (Akkor én sem gondoltam szalmonellára,mert már nem is főztem a tojást, hanem "sütöttem". És mégis az volt.!!!)
Az az "ÖT" nap nagyon feltűnő!!!!!(Lehet hogy csak nekem???)"

Pussz!

Hozzászólás 2010 feb. 3, 19:32 
Hahóóó Dorombi!!! Holnap hánykor jó Neked a fütttttykoncert??? mert akkor behangolom őket arra,remélem meg is szólalnak,mert ha nem akkor rollerleves lesz ebédre!!! :bom:

Hozzászólás 2010 feb. 3, 19:11 
Jaj de elanyátlanodott itt valaki :wink: Nem vesztem el, nyugi, minden nap benézek én idre is. De mint mondta Laci, mostanság tényleg a vadasokkal voltam, merthogy Gerti 4 tojáson ücsül, nem piszkáljuk, Gizi és Galagonya csinos kis fészket rittyentett, Ica és Ilus még várat magára... No, hát ezétt es vagyok olyan csendben. Nincs mit megosztanom különösebben hacsak azt nem, hogy :evil: .... na de azt inkább nem. De hozok mást 8) viewtopic.php?f=20&t=165&start=0
Na, ezé nem vótam itt. Me kóricáltam :lol: .

Hanem Marcsika, az a fránya 5. nap! Figyuz, te mindenfelé írkálsz, pötyögsz, már a háromezredik hozzászólásodon is túl vagy, de a lényegen sokszor átsiklasz. Mé nem használod azt a q...va keresőt? (Na Küzmi, most jöhet a titkos fegyver! már alig várom :lol: ) Itt volt szó róla, ha jól emlékszem, Kuvik volt, aki konkrétan írt erről a bizonyos 5. napról... Na én utánanézek és juszt se mondom meg! Persze, attól az enyimek is kipurcanhatnak majd me.... na de még semmi pánik, Gabesz. Az elején vogymuk.

Puszi nektek: én

Hozzászólás 2010 feb. 3, 14:42 
Szia Béla!

Há itt vagyunk, én inkább csak hallgatózok hátha ír valaki.. :) Neco is megjön lassan, biztosan ír majd valami érdekeset a malájthay Rollerekről.. :49: a Gabesz meg mostanság terepmadarászik.. :D André dógozik reggeltől estig..a többiek nemtom mitcsinálnak.. :)

Hozzászólás 2010 feb. 3, 14:30 
Jobb lenne nem priviben beszélgetni hátha mást is érdekel...Nem feltétlen szakmai itt az élet legalább is nem a velejéig !..
Amúgy heles a tojci...Csodálom,hogy abban a csúszós oldalú műanyagbüdögébe meg tudott fészkelni a madár, mert általában csak forognak benne mikor építi és nem tapad a fészekenyag a falához...Ez a kép feletébb meglepő.. :shock:
Amióta itt vagy azóta valóban ckuzmos a szerző de előtte is volt itt élet sőt akkor volt az igazi, statisztikákat döngető és bizony akkor doromboló volt a szerző...nézdd meg az archivált, valamiért lezárt topikot !... :wink: Bár így utólag a doromboló sem volt a legjobb felírat mert a nemzetközi érdeklődés szempontjából ez nem jelent semmit, viszont ha hohlrollen, vagy knorren lett volna a szerző alatt akkor biztos jobban itt ragadtak volna?!..
Lehet, hogy soha nem kattint oda senki de olvas !...És ha az a kifejezés neki idegen akkor valószínű elkattint ?!...Érdemes megnézni,hogy mekkora volt az érdeklődés az első lezárt harmadban, aztán hogyan csökkent a másodikban és mióta megismerkedtünk a rusnyálkodással azóta több régi elment és az újakat sem fogja meg annyira ez a mostani hangulat !...Sajnos !...Talán az idő megoldja...A Skarlacik többet jönnének fel akkor talán újraéledünk de most kicsit baj van...Püben és emilben no meg skypon én is letöröm a kezemet annyit válaszolok !...Nem van ez így jól kérem ...Gabeeeeeeeesz !... :cry:

Hozzászólás 2010 feb. 3, 14:17 
feketemarcsi írta:
????

Szerintem jól vagy kiírva, legalább is nálam doromboló van lent, a ckuzmos, csak a topik szerzője, de az eddig is az volt... Csak mikuláskor bepirosodott és úgy maradt... Vagy beköszöntött a kampányidőszak... :roll:

Addig itt egy kép, amíg visszaszerzed a rókáktól a tikudvart... Roller light:

Kép

Amúgy nem vesztek el, én ma már többeket láttam bejelentkezve, sőt kettőjükkel beszéltünk is priviben. :wink:

Szia Marcsi!
Dizájnos a kanári fészek... :) Különben télleg praktikus, és ami fő,hogy jó ócsó! Egyébként úgy is az eredmény a lényeg. Engem a halálba taszajtanak ezek a qrva kanárik! Feszt cicognak a fészekről, egy két hím meg a folyamatos hangos hívó kiáltásával kiidegel. Asszem ahogy javul az idő leköltöztetem őket :D

Hozzászólás 2010 feb. 3, 13:44 
Mi az Isten van veletek ?...Megfagytatok ?...Mióta át lett tatarozva a fórum jól el kóricáltatok !...Egyszer kell újra bejelentkezni és az sem probléma ha valaki elfelejtette a jelszavát mert ha küldesz egy emilt a Küzminek akkor ad másikat és segggít belépni !...
Az idegenek meg csak ide találnak !?..Ami voltam régen a "doromboló" helyett jó ideje már "küzmös" van a belépőnél és pirossal ! Nem kell félni nem azért piros mert robban tehát gyertek csak bátran !... :twisted: :)

Hozzászólás 2010 feb. 1, 22:06 
Amaryl írta:
Esetleg csütörtök délelőtt??? de ne vedd szentírásnak,mert addig még bármit kitalálhatnak a gyerekek,és lehet hogy egészen máshol leszek....szóval majd visítok reggel,ha mégis netán itthon maradok!!!

OK!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 2972 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 149  Következő