Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 232  Következő
Szerző Üzenet
Valódi név: Nagy Tamás

Hozzászólás 2010 feb. 8, 20:51 
Akkor sajnos /szereintem/ nem jók a szülők gentikai "összetétele", ezért kopaszok a fiókák. Az ilyen madarakat nem szokták tovább tenyésztésre ajánlani. Kedvencenk jók, de ne szaporodjanak. Valószínű hogy a jelenlegi fiókák fiókái is ezt örökíteni fogják és az ertelem szerűen nem jó. Ezt ne vedd sértésnek.
Többed nem tudok segíteni. Majd hátha erre téved Nimfanatikus vagy bárki aki többed tud mondnai neked.

Hozzászólás 2010 feb. 8, 20:36 
Ezen a képen /nem a legjobban sikerült felvétel/ még pihés a kicsi, de a fején már itt sem volt pihe. Tollasodni nem régen kezdtek, de a fejük tiszta. Mint irtam is nem látszik tépkedés nyoma. Legalább is én ugy képzelem ezt el, mint a hullámosoknál sajnos már láttam, hogy varas a bőrük a kicsiknek, ha megtépik a szülők.
Kép

Hozzászólás 2010 feb. 8, 20:13 
Szia Ancsa!

Nálam ennyire nem szokták megtépni a fiókákat. Éppen csak a tarkójukat "szokták" megtépkedni!
A "selejtség" abban nyílvánul meg, hogy genetikailag rosszak a madarak és ilyen? kopasz fiókák kelnek ki. Amint az alsó képen is látom, még ahoz szerintem túl fiatal a fióka, hogy a szülők megtépjék. Legalább is nálam ez az odu elhagyása előtt kb 5 nappal következett be.
A fiókákon nem volt toll egyáltalán? Vagy láttad, hogy elkezd tolasodni a tarkójuk is és utána tépkedték meg szülők?

Hozzászólás 2010 feb. 8, 19:58 
Norbi! kösz a dicséretet, de ahhoz képest hogy selejtek, egész jó szülők, és még ez idáig mindig hozták a 4-5 fiókát. Viszont ha Tamás is esélyt lát benne, akkor elmondanátok hogy miben nyilvánul meg a selejtség?
Reméllem a képen jól látható a kopaszság!
Kép
Kép

Hozzászólás 2010 feb. 8, 18:23 
Szia Norbi!

Neked milyen nimfáid vannak?
Nem olyan messze lakom tőled valamikor összejöhetnénk!
Most kezdem ősszeszedni a madarakat.

Hozzászólás 2010 feb. 7, 22:18 
Az is lehet amit Norbi írt!

Még is inkább arra gondolonék, hogy a szülők kopasztják meg őket, hogy mihamarabb elhadják az odut! Ettől függetlenül még nagyon jó szűlők és gondosak is, csak egy "kicsit" megtépik a fiókákat. Nekem is van (1) ilyen párom. Ezt sajnos kivédeni nem nagyon lehet, a fiókáknak odu elhagyása után hamar visszanő a tolluk.

Hozzászólás 2010 feb. 7, 22:10 
Akkor egyszerűen csak selejtek a madarak és azért hoznak kopasz utódokat... :oops:

Hozzászólás 2010 feb. 7, 20:21 
Szia Tamás!
Köszönöm, hogy válaszoltál! A beltenyészet kivan zárva. És nem világos , hanem szürke madarakról van szó. Nem hiszem hogy agresszivak lennének a szülők a kicsikkel szemben, mert nagyon gondos szülők. A másik páromnál a fiú szürke, az előző pártól származik, a tojó pedig egy gyöngyös. Ők teljesen másként viselkednek, mégis ép a tollazatuk a kicsinyeiknek.
Talán még alakulnak a jövőben a kicsik.

Hozzászólás 2010 feb. 7, 10:32 
Szia Ancsa!

Ez több mindentől lehet.
Beltenyésztés is okozhatja ill. az is ha világos színű madarak vannak párba álítva.
Vagy a szülők megtépik a fiatalokat, hogy azok minnél hamarabb eltünjenek az oduból!

Az "öreg" madarad tolhiányát nem tudom mi okozhatja.

Hozzászólás 2010 feb. 6, 20:23 
Hali!
Segitséget kérnék. Van 1 pár nimfám, akiknek 5 kisfióka kelt ki. Nagyon étkesek és szépek is. De a fejükön nincs toll. Az előző költésnél is igy volt, és csak kirepülés után kezdtek el tollasodni a fejükön. Biztos nem élősködő van a dologban. Van még 1 párom akiknek viszon ép volt a tollazata a kicsik fején. Ennek az 1 párnak viszont mindig ilyen kicsinyei voltak. Mitől van ez?
Azt még megemliteném, hogy a gunár az tavaly majdnem teljesen kopasz lett, és minden kezelés ellenére, még mindig tollhiányos.Lehet hogy elérte az öregedés? :)

Hozzászólás 2010 feb. 5, 18:24 
Szia Betty!

Igen, fehérarcú :wink:

Hozzászólás 2010 feb. 5, 15:09 
Sziasztok!
Az, h nem 100%-ban ismerem a nimfákra vonatkozó szakvakat nem jelenti azt, h nem értek hozzá!:) De hangsúlyozom/hangsúlyoztam, nem a papagájokra orientálódtam! Trópusi galambok, fácánok,tragopánok és récék teszik ki a tenyészetem nagyobb százalékát! :) Nimfát csak azért tartok, mert a családban akadnak, akik szeretik őket! :)
Tudom, h mit jelent a folt nélküli jelző, elvégre mégis csak 10 éve tartom őket, pusztán nem jelent meg hófehér még a szaporulatban! A hófehér alatt azt értem, h nincs narancs pofafoltja és ahogy írtam, hófehérek, nem fehérek, amit sokan sárgának mondanak! :)
Köszönöm kielégítő válaszotokat, akkor valószínű, h tojók a madarak, ha ennyi idő után már fütyülniük kellene! :)
Rol

IDRE tag
Valódi név: Dajka Bernadett

Hozzászólás 2010 feb. 4, 22:58 
sziasztok!

Tamás akkor az enyém fehérarcú?! :) mindig azt hittem, hogy csak foltnélküli a neve.
Kép

kiült a kis drága az ajtóba aludni :)

Ő pedig egy másik rosszaság Bóbika, aki már beszél!

Kép

Hozzászólás 2010 feb. 4, 22:06 
Hali!

Rolando!

Ha tennél fel képet az emlitett madarakról: nagyszülők, szülők, fiókák, vagy ellátogatnál egy honlapra ahonnan beazonosíthatod a színüket kb-ra, akkor válaszolni is tudnék néhány kérdésedre. A fiókák nemére nem, bár ugy vélem ha tudod milyen a hím nimfa éneke akkor ezek a fiókák ennyi idősen biztosan tojók.
Sajnos ha nem használjátok a helyes elnevezéseket a mutációknál, akkor hiányos az információáramlás és nehezebb választ adni a kérdésekre.
Szorgalmaznám, hogy még aki nem is "szakosodott" a tartott fajra, legalább arra vegye a fáradtságot hogy utánanéz, ilyen dolgoknak is.

Utóbbi soraim nem a kérdés feltevőének személyes megsértése kívánt lenni, csak ébresztő azoknak az egyéneknek akik borzasztóan "értenek" az egyszem madarukhoz, de még csak nem is érdekli őket hogy honnan származik madaruk esetleges hiányossága vagy éppen jó tulajdonságai.

Hozzászólás 2010 feb. 4, 20:38 
Szia Rolando!

Érdekesen alakult ki a hófehér fiókák létre jötte. Szerény tudásom szeritn akkor ezek tiszta tarka (hófehérek sötét szemmel) fiókák.
Ne aggódj, én kb 7 éve foglalkozok nimfákkal, nekem sem megy egykönynen a nemek megállapítás. Én csak annak hiszek, ha hallom hogy énekel, vagy látom, hogy tojást rakott :lol:
Képeket nagyon szivesen néznék erről a nimfa családról.

Merre laksz(írhatod pü.ben is)? Igényt tartanék egy-két ilyen hófehér tojóra.

Csak hogy tisztázzuk!
Foltnélkülinek azt a nimfát nevezzük amelyiknek sárga az arca, de a folt hiányzik az arcról.

Fehérarcúnak pedig azt (értelem szerűen) amelyiknek fehér/szürke az maszkja és persze nincs pofafoltja.

Hozzászólás 2010 feb. 4, 20:13 
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat!Nem fütyülnek, hanem csak visítoznak...
Bevallom kicsit szégyenlem magam és égőnek érzem, h nem tudom megállapítani 12 éves madarászati pályafutásom alatt a nimfák ivarát :) De mentségemre szolgáljon, h nem a papagájokra vagyok orientálva:)
Nos a nagyszülők közül (folt nélküliek) a hím fehér és a vállában van két szürke sáv, a tojó pedig teljesen szürke! Ezekből lettek pöttyös fiókák és ezekből egy tojó össze állt egy foltos fehér hímmel... az összes fiókájuk folt nélküli lett és hófehér!
De sem a tavaszi sem pedig a nyári fészekaljból származók nem fütyülnek... Én egy madarásztól hallottam, h ilyen esetben 90%-a vagy tojó vagy hím, csak nem emlékszem, h melyik melyik! :)
Roland

Hozzászólás 2010 feb. 4, 18:20 
Rolando írta:
Sziasztok!
Nem tudja nekem megmondani valaki, h a hófehér, folt nélküli nimfákról, h lehet megtudni az ivarukat?
Tavaszi madarak, tehát még nem fütyülnek igazán!
Köszönöm:
Roland

Ez mit jelent pontosan, hogy nem fütyülnek igazán? Vagy fütyül, vagy nem.

De nagyon jó kis kérdést tettél fel! Még, ha a saját szemével is látná akárki a tenyésztők közül az sem tudná megmondani, hogy hím, vagy tojó! Sőt a saját fiókákról sem lehet biztosat mondani, csakis ivarérés után! Főleg nem albínó madaraknál! :)

Esetleg annyiban segíthetnél, hogy a szülők milyen színűek? Ha az apa is albínó, akkor a fiókák tojók!

Hozzászólás 2010 feb. 4, 18:19 
Rolando írta:
Sziasztok!
Nem tudja nekem megmondani valaki, h a hófehér, folt nélküli nimfákról, h lehet megtudni az ivarukat?
Köszönöm:
Roland

Szia Roland!

Ha tavaszi madarak, akkor már a himeknek énekelni kellene. Küllemi eltérés nincs a hímek és a tojók között ennél a színváltozatnál. Csak az ének vagy pont az ének hiánya árulkodhat a nemükről.

Hozzászólás 2010 feb. 4, 7:34 
ok,köszi TAMÁS

Hozzászólás 2010 feb. 4, 0:49 
Sziasztok!
Köszönöm:
Roland

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206 ... 232  Következő