Szia Gyuri!
Mi ugye elég jól ismerjük és személyesen is szoktuk látogatni egymást, megkonzultáljuk egymás tapasztalatait, megfigyeléseit és persze mindig csodálkozva bámulom a madaraid, abban a tuti látványröpdében, ahol tartod őket! Mindketten gyémánt gerlét tenyésztünk, de különböző módszerekkel, amivel nincs is semmi baj! Te a társas(kolóniás) tenyésztést alkalmazod, mely közösségben a madaraid maguk döntik el dolgaikat, párválasztást stb., mindig érdekes, hogy véletlen folytán újabb és újabb színárnyalatokat hoznak a gerléid! Én a páronkénti, irányított színtenyésztést próbálgatom, hozzám ez áll közel, a galambász múltam végett is. Akkor itt kezdeném el az én történetemet, hogy hogyan jutottam el a gyémánt gerlékhez! A legelső állatközeli élményem és kapcsolatom a galambokkal kezdődött(kb. 8 éves koromban kaptam életem első pár szives galambját a kereszt fateromtól). Utána következő éveimben a kamasz koromig több fajta galambot tartottam és tenyésztettem(a hús galamb fajtákon át a páván keresztül a keringő galambokig). Talán a keringő galambokkal volt céltudatos tenyésztői munkám(gyűrűzés, szelektívizálás, rokontenyésztés alkalmazása stb.), ezenkívül a mai napig lenyűgöz, amikor az utcán járva megpillantok csapatban szálló keringő és bukó galambokat! Csodás látvány mikor szinkronban húz a falka és tűnőt szállnak, egy kis nosztalgia, de tényleg, amikor 14 évesen velük foglalkoztam, apám hülyének nézett amikor hangosan fütyülve és kerepelőt tekerve hajtottam fel a falkámat és utána távcsővel figyeltem az eget, aztán eltűntek a felhők között, de egy idő múlva hazatértek a dúcba! Ilyen diákkoromban jártam a börzéket a galambász haverokkal(talán Pestszentlőrincen voltak akkoriban, még nem volt monori börze). Szóval a börzén bámészkodva egyszer csak megcsillant valami apró gyöngyszemem a tekintetetem. A gyémánt gerle volt az természetesen és ahogy megpillantottam az aprócska galambocskát rögtön megtetszett, kérdezősködtem is felőle, hogy miféle jószág, de amikor az árát mondták(anno 5000ft/pár), hát nagyon távoli lett a gyémánt gerle tartás, a diák zsebpénzemhez és a kacagó gerle áraihoz mérve! Aztán volt egy törés a galambászatban, mivel elköltöztem a szülőházamból és az új helyen nem volt lehetőségem a galambászatra! Az űrt az akvarisztika töltötte ki. Anyámék alaksorában sorra szaporodtak a halak és velük együtt az akváriumok, de a dolog vége az lett, hogy a villanyszámla is megvastagodott és átment minuszba a halazás. Valahogy rábírtam apámat, hogy engedje meg, hogy madarat tartsak az alaksorban, anyuval sosem volt gond, kiskorom óta mellettem volt, mikor mindig hazavittem kígyót-békát! A mái napig megbízok benne, ha esetleg eljutunk nyaralni és nyugodt szívvel rábízhatom a madaraimat, mert tudom, hogy jól ellátja őket! A hullámosokkal és zebra pintyekkel indultam. Aztán az egyik börzén vettem meg az első gerle páromat, de a tenyésztésük akkoriban sikertelen volt, mert 3 pár zebra és 1 pár sirályka pinty társaságában próbálkoztam elsőkörben, de a pintyek széthordták a fészküket és a tojások kipotyogtak, aztán nem is próbálkoztak a költéssel. Külön kaliba tettem a gerle párat, de sajnálatos módon 2-3 napra mindketten elpusztultak. Útólag rájöttem, hogy valószínű az én hibámból, mert abba a kalitba amibe kerültek, előtte egy hullámos pár költött és volt is fióka elhullás és a fertőtlenítést elmulasztottam. Aztán egy időre szünetelt a gerle dolog, egészen addig mikor volt pár éve a madárinfluenzás balhé és a hullámos árak nagyon lementek és válltani akartam, mondjuk ennek volt egy kis anyagi oldala is, de mivel nagyon szerettem volna gyémánt gerlét tenyészteni és tüzelt a velük kapcsolatos sikertelenség, ezért 6 különböző madarat vettem, abból végül is két jól költő pár lett. Hát így indultam el a gyémánt gerlézéssel, aztán megismerkedtünk és a tőled vásárolt jó madarakkal mentem tovább a saját utamon! Nagyon jó döntés volt a váltás, mert mondjuk egy pár hullámos sokkal többet eszik egy pár gerlétől, mégha a gerle egy költésre 2 fiókát nevel, meg szerintem eladás terén is jobb, mert a gyémánt gerlék évek óta viszonylag jól tarják az árukat, ellenben a hullámos árak ingadozásával. Az anyagiasság itt azért van szerepe, mert ugyebár nekem ők az apró madarak és a szaporulatok bevételéből tudom megvenni a nagyobb madaraim kajáját, tehát a gyémánt gerléim tartják el a papagájokat! Ez szerintem máshol is így van az apróságokkal, legyen az zebra pinty vagy hullámos! Mostanság 7-8 tenyészpárból szokott állni az állományuk, de idén 10 pár lesz. Az én egyik fő tenyészcélom, hogy szép tarkákat tenyésszek, esetlegesen olyat, amilyen még senkinem nem sikerült vagy csak nálunk keveseknek, ezt a tarka mutáció egyéb primer mutációkkal való bekeverésével szeretném elérni. Tavaly kisebb sikerem volt a tarka és vörös szín kombinációjából vörös-tarkát(valaki sárga tarkának hívja) létrehozni, ezekkel akarok tovább menni. A másik nagy kedvenc színem a fehér, sajna velük nem volt sikerem, mert tavaly 1 fehér madár lévén kipróbáltam az apa-lánya rokontenyésztést, de sajna az apa szín madár és szín hordozó lánya párosításból bár lettek volna saját tenyésztésű fehérek, de 3 fészekaljból az összes fióka elpusztult, valószínű, hogy genetikailag gyengék voltak a közeli rokontenyésztés végett. Az idén a távoli rokontenyésztést fogom alkalmazni, unokatestvérek, féltestvérek párosításaval. pl.:egyazon hímtől és két különböző tojótól fogott madarak párba állítása. A galamboknál működik ez a dolog a tenyésztésben, de az is igaz, hogy ők inkább egy törékenyebb díszmadár kategória, majd kiderül. Aztán érdekes lehet még pl. nagyszülő unoka párosítás persze megfelelő vérfrissítéssel, de ezek a jövő zenéi! Egyébként a vörös szín és árnyalatait is kedvelem. Minden nálam kelt madaramat idén már a 4. éve lesz, hogy gyűrűzöm és a tenyész madaraimat és az évenkénti párösszeállításokat fotózom, így arhiválom a gerlés dolgaimat és feljegyzéseket írok a tenyésznaplómba, ez az képes dolog az én hülyeségem, de ha tőlem valaki vásárolt egy gyűrűs madarat, annak bármikor tudok infót adni a madár szüleiről, nagyszüleiről, de nemcsak elmondani tudom, hanem megmutatni is annak, akit érdekel a madár genetikai háttere! A gerléimre megtanultam rendesen odafigyelni sok téren, mert az elmúlt években voltak bőven hiányosságaim és hibáim és volt mostanság egy olyan gondolatom, hogy csak rájuk koncentrálok és felszámolom összes tartott papagáj fajtámat, de a papagájok is lenyűgöznek, főleg költésidőben!
Bocs a litániáért!
Sziasztok!
|