Sziasztok Vadmadarászok!

Gondoltam megosztom veletek a mai nap egy számomra szívet melengető eseményét.
Történt ez a Veszprém Zooban, kb 2-3 óra felé, épp készültünk zárni az állatokat, mikor hangos károgásra lettem figyelmes, és minthogy nekünk van egy holló párunk, gyorsan a röpdére pillantottam hogy megvannak-é még, ugyanis a hang az ellenkező irányból jött (aki hallott már holló károgást jól meg tudja különböztetni a varjúkétól). Szoktak télen lenni a zooban szabadon, költőpárok is vannak, de ilyen csinnadrattát még nem hallottam tőlük sosem.
Kis türelemmel rá is jöttem mi okozta a felháborodásukat. A mi párunk természetesen a helyén csücsült és bőszen válaszolgatott. Az említett idegen holló viszont fent károgott a röpi melletti fán, majd észrevettem még kettő példányt kicsit távolabb. Először arra gyanakodtam hogy revirt foglalnak, de támadásnak semmi jele nem volt a mi párunk felé, valószínűleg csak éhesek lehettek a nagy hó jól betakart nálunk mindent.
Hanem mikor a röpdében a kis csalafinta elkezdte utánozni a majdnem egyetlen hangot amit amugy is imád naphosszat hallatni, mindegyik szépség azonnal menekülőre fogta a dolgot és sebes szárnycsapásokkal továbbált a főbejárat felé

a fura hang amit pedig nem vártak a mi hollónktól az pedig a jól kivehető mély kutyaugatás volt.
ui.: hozzátenném, hogy bármire való holló kutyától nem ijed meg, szóval valószínűsítem, hogy más is közrejátszhatott a távozásban, mivel ha ismerős hollók voltak akkor már nyilván ismerték az őslakosok eme fura szokását, hiszen több éve lakják már a röpdét, de nagyon jól vette ki magát a dolog

Aki látványos madarat szeretne látni, ajánlom figyelmébe a szabadban mozgó hollót! Havas tályban, napsütésben, a csillogó fekete ruhája valami meseszép ahogy a fák közt kormányoz a hegyoldalban!
Skrachlacinak: komoly ökörszem populációval is büszkélkedhetünk, nincs olyan hét hogy ne látnék majd minden nap egyet-egyet itt-ott a zooban. Fészket még nem láttam, bár nem is keretem, megmondom őszintén nem is tudom hogy nézhet ki és hová rakja, de biztosan fészkelnek nálunk. Őszapóval pedig a Balaton partján lehet találkozni kenese és füzfő között, legalább is én már láttam arra, illetve még pár éve talán egy barkós cinege fészek lógott az egyik part menti fűzön, de a buszból eléggé kétes megfigyelés volt.
Sajnos csak ennyit tudok hozzátenni ehhez a remek topikhoz, lusta megfigyelő vagyok és kicsit sem jó fotós, szóval marad az elbeszélés

Üdv nektek!