Sziasztok!
Én a propoliszt méhésztől szereztem be. Ez egy darab sárgás-barnás színű anyag (finom virágpor illattal), kemény, és keménynek is kell lennie!
Egy hüvelykujjnyi darabot fél deci 70%-os tiszta alkoholba (nálunk gyógyszertárban kapható) reszelek bele olyan edénybe, ami hőre nem olvad el és nem nagy. Ezt beleteszem forrásban levő vízbe és forralom vele, amíg a propolisz fel nem olvad. Utána gáz lekapcs., és hagyom állni egy napig. Másnap és harmadnap még 1x-1x felforralom így és a 4.napon átszűröm tizsta kis üvegbe. Így egy sárgás színű tiszta folyadékot kapok, ez a propolisz kivonat. Ebből a madarak ivóvízébe vagy a lágyeleségre kell pár cseppet tenni. Természetesen minden nap frisset, és 4-5 csepp elég egy napra nekik.
(gyerekeknek és felnőtteknek teába keverve kell meginni. Mi naponta ihatunk belőle 5-8 cseppet, és akár egész ősszel-télen folyamatosan lehet belőle inni megelőzésképp. Ha fáj a torkotok, vagy olyan influenza szerű gyengeség van rajtatok, kockacukorra csepegtetve töményebben lehet bevenni, a kockacukrot áztassa el, de ne csepegjen belőle. Lassan kell elszopogatni és lenyelni, hogy a torokban is hasson)
A virágport csak tisztán a magok közé keverem. Egy napi eleséget "megsózok" vele.
(Ezt így tisztán mi is megehetjük egy kiskanállal naponta, de akinek nem tetszik az íze, mézzel keverve eheti)
Mindkettőt havonta 1x kapják 1 hétig. Nem egyszerre adom nekik, vagy virágpor, vagy propolisz.
Arra kell vigyázni, hogy aki virágpor vagy pollen allergiás, az nagy valószínűséggel ezekre is az lesz!!!

Igen Gabesz ezekre gondoltam és még arra is, hogy ezekről irjunk néhány tapasztalatot, madarász fogást, a tartás során. Pl: virágpor, propolisz..stb...használtok - e ilyesmit titokban, hogy ki ne nevessenek benneteket ezért ?