Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 66 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal 1, 2, 3, 4  Következő
Szerző Üzenet
Offline
Csatlakozott: 2007 aug. 15, 9:04
Hozzászólások: 298
Tartózkodási hely: Veszprém
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 19, 10:52 
Üdv a konyhában mindenkit!
Képzeljétek én is kedvet kaptam egy kis mézes finomságra, ahogy Gabi írtad, megpirított mézhez adtam nekik a magokat és megformáztam rúd, illetve laposra, majd beletettem valami pálcikát, amit oda tudok csíptetni nekik... Aztán jött a pofáraesés, meg sem kóstolják a szarosok. Lehet, hogy kemény, pedig pont jó lenne csőrkoptatónak is, mert már megint látom Frici csőrét nőni...EGyenlőre hagyom, hátha rákapnak. Igaz, mostanában mást sem nagyon esznek, csak röpködnek folyton, nagyon izgágák, nem érnek rá enni sem :lol:
Nem győzöm lecserélni az almát, salátát, tyúkhúrt, mert rögtön adaszárad ebben a száraz meleg fűtött lakásban. Bezzeg nyáron, amikor nyugi van, akkor csak zabálnak és az elhízástól kell félnem, most viszont nincs ilyen gondom. Még a tojásos, mákos, répás stb. lágyeleséget is csak nézegetik, a sajtot meg pláne...
Már itt is jól behavazott tegnap, de most szépen süt végre a Nap és olvadni kezdett...
További jó és nyugis napot, hetet, puszi...


 
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 23:49 
Gabesz írta:
:57:
------------
Üdvözlünk, Díszmadár téged is idelent a konyhában! Az csak természetes, hogy visszavárunk!
És miből gondolod, hogy kell a husi a madaraknak :shock: ?


Hát hogy kitinmentes biofehérje, és fíííííínom :lol:


 
Offline
Csatlakozott: 2007 szept. 16, 14:36
Hozzászólások: 435
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 21:45 
Sziasztok!

Naná, hogy találkozunk itt Lajos Bátyám!!! Most, ha jól értesültem nem tavasszal, hanem ősszel lesz a kiállítás, ugye?
Bocs az offért, de ezt meg kellett kérdeznem!

Szerintem a férfiak sokszor jobb dolgokat találnak ki a konyhában, mint a nők, nem hiába a nagy mesterek mind férfiak!
Mi nők meg legalább végre megnyalhatjuk mind a 10 ujjunkat! :wink:


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 23, 18:33
Hozzászólások: 37
Tartózkodási hely: Budaörs
   
Hozzászólás 2007 nov. 15, 21:11 
Sziasztok!

Nálam a sütés szakmai ártalom. A kérdésekre válaszolva:Almamag-igen, csak simalisztet használlok hozzá.A lisz fogossága minnél nagyobb annál jobb.
Mona-a pálcánál fogva felakasztom, és ha elfogy kicserélem.
Gabesz-a magok miatt kicsit korcos, egyébként mindig megkostolom. Bár kevertem már hozzá szárított vizibolhát+szúnyoglárvát is, ménykű büdös volt a konyhában. Na azt kihagytam, meg a madarak is.
Kíváncsian várom mit szólnak a libamellhez? Csak óvatosan nehogy széttépjenek!!!Nálam a csirkemell fogyogat.


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 19:50 
:57:
------------
Üdvözlünk, Díszmadár téged is idelent a konyhában! Az csak természetes, hogy visszavárunk!
És miből gondolod, hogy kell a husi a madaraknak :shock: ?

A te kullináris ötleded is mutatja, hogy a férfiak milyen jók a konyhában :D !!! Péter is és Te is gyönyörűen tálalva illusztráltad a mondanivalódat!
Példás! :31:


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 19:47 
Szia mona !

Jövőre a Zalaegerszegi kiállításon én is kiállítok, akkór majd megkóstolom a helyszínen is, lehet, hogy ott találkozunk ?

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 19:38 
Gabeszka az általad leírt Gesztenye méz hatásán.

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
IDRE díjas
Csatlakozott: 2006 nov. 9, 12:02
Hozzászólások: 983
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 19:06 
Márton-napi libatorból kimentettem a madaraknak egy kis párolt sovány libamellet.
A csecsemőknek használt zöldségpempelővel ledaráltam. Jó kis morzsalékos állaga lett. Referálok majd , hogy volt -e sikere.

Kép

Kép


 
Offline
Csatlakozott: 2007 szept. 16, 14:36
Hozzászólások: 435
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 18:24 
Sziasztok!

Nincs semmi baj, Lajos Bátyám, értettem így is. :wink:
A gesztenyeméz az egyik legkiválóbb mézfajta, nálunk Zalában nagyon sok van belőle, mert rengeteg a gesztenye. Ez a méz az egyik legtartalmasabb!
Mézes pálinka nálam is elő szokott fordulni...De a madaraknak nem adok belőle...

Péter, ezt a fini sütit naponta adod a madárkáknak?


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 18:15 
Most min csodálkoztál el, el :wink: ???
Bővebben ha kifejtenéd... Mert itt csak azt látom, hogy csak tátogsz, mit egy partra vetett hal :77:


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 18:05 
Szia Gabesz !


:56:

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 22, 18:57
Hozzászólások: 68
Tartózkodási hely: Zalaegerszeg
Valódi név: Zsófi
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 15, 16:03 
Utipeti, a madárpiskótát sima finomlisztből készíted? Teljes kiőrlésű lisztből nem próbáltad még?


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 22:16 
Mézbe léptem... vagy lépre csaltak? :lol:

Mézes-méhes kifejezéstár:

Méhpempő
A méhpempő a méhek mézzel, virágporral kevert garatmirigy váladéka. Különlegessége, hogy a méhek kizárólag ezzel táplálják leendő méhkirálynőjüket (más lárvát nem). Kereskedelmi forgalomban csak ritkán kapható. Igen kiváló roboráló szer, főleg gyógyuló betegeknek, öregeknek ajánlott.
Propolisz
A propolisz a méhek ragasztóanyaga, amit a növények váladékaiból gyűjtenek. Tartalmaz enzimeket, aminosavakat és igen magas a vitamin tartalma is (B1, B2, B6, C, E). Leginkább külsőleg, oldatban használják. A virágporhoz hasonlóan javítja az általános közérzetet, növeli az immunrendszer ellenálló képességét, de vérnyomás-szabályozó, értágító hatása is ismert.
Mézfajták
A mézeket eredetük szerint három csoportba sorolják. Az első csoportot a vegyes virágmézek, a második csoportot a mézharmatméz alkotja, amelyet édesharmatból hordanak a méhek.
A legjobb minőségű méznek azonban az egyfajta virágról gyűjtött mézeket tartják.
Akácméz
A legédesebb méz, ami kivételesen magas, 42%-os gyümölcscukor tartalmának köszönhető. Sokáig megőrzi folyékonyságát, kiváló fertőtlenítőszer, enyhíti a köhögést.
Hársméz
Markáns hársfa ízt és illatot őriz meg ez a méz. Kristályosodásra hajlamos. Idegnyugtató, fertőtlenítő, de hörghurut ellen és görcsoldóként is kiváló. Emellett nektárja kolint is tartalmaz, ami gátolja az érelmeszesedést.
Gesztenyeméz
A szelídgesztenyékről gyűjtik be a méhek ezt a mézet. Erős gesztenye illata, kesernyés utóíze miatt igazi ínyencségnek számít. Rendszeres fogyasztása gátolja a trombózisok kialakulását és növeli a potenciát.
Mentaméz
A menta nektárjából nyert a benne levő illóolajok révén érzéstelenítő hatású és gyomorpanaszokra is gyógyír.
Lóhereméz
Nagyon világos színű méz, kikristályosodott állapotban szinte teljesen fehér. Kellemes ízű, az Egyesült Államokban az egyik legkedveltebb mézfajta.


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 22:06 
Bocs igazad van, de utólag elnézést kérek monától, a két hozzászólást együtt olvastam és csak egyikőtöket szőttem a mondanivalómba. :30: mona.
Hát együnk is. Néhány hete volt Szegeden a MÉZNAP kilátogattunk rá és vettem 2 különlegesen finom mézet az egyik gesztenye a másik narancsvirág méz. Hát ezt szoktam naponta egy csapott gyermekkanállal elnyalogatni.
Nekem nincs pincém, de a barátomnak van, csak azt nem tudom ha együtt vagyunk, hogy ki a profi.
Nála van "kontyalávaló" mézes pálinka is.

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 21:38 
Micsoda fennséges illatok! :D

Köszönjük, Péter! Szuperül néz ki!!! És mondd, ebből a madaraknak mennyi marad? :lol:

Kedves Lajos, Mona volta az, ki lámpázott :24: . Én már a jelzőfényeket követtem.

Hát akkor finom mézes napokat! :flower: -apropó eszünk, vagy etetünk?
Igen, a ház egy nagyon fontos helyisége a pince!!! Itt ugye, konyha működik a legnagyobb hőfokra kapcsolva :wink: , más házaknál meg gyümölcs- zöldség raktár, fő tartalék tároló hely, és végül vannak házak, hol bort tartanak a pincében! Márton- ez most volt 11-én- az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az új bor. És van, ki a bort mézzel édesíti de a mézbor mézből erjesztett bor. A mézes bor csak ízesített, mondhatni, mézzel fűszerezett ital. És ismét a méznél vagyunk. Ja, majdnem elfelejtettem egy tippet, hogyan lehet a pincében jó madarászási infókat kapni: Hát meghívunk egy profi madarászt borkóstolóra! :lol:


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2006 okt. 16, 17:49
Hozzászólások: 3356
Tartózkodási hely: Szeged
Valódi név: Eszteró Lajos
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 21:17 
Hát igen Gabesz egyből rávilágított arra, hogy a szabadon élő madarak egyik táplálék forrása a félérett magvak, melyek csipegetésénél hozzáférnek a virágporhoz és a nektárhoz is. Ezért aztán a természetes védő anyagokat rendszeresen felveszik és egészségesek és jól érzik tőle magukat. Mi a kalitban, vagy volierben tartott madarainknak nem biztos, hogy ezeket adagoljuk, így aztán bizony bármilyen változatos is a magkeverék és a tojás, keksz, murok, és mifenéből kotyvasztott lágyeleség keveréke, bizony a szabadföldi asztalhoz képest szegényes, ha nincs benne méz és virágpor.
Én már évtizedek óta használom a madarak lágyeleségébe keverve.
Lásd a zebrapinty leírásánál a lágyeleség összetevőit.
Nem is kell, vagy csak nagyon ritkán a madarak betegségével foglalkoznom.

Ugye, hogy lehet a pincében is nagyon fontos madarászási információkat szerezni ?????

_________________
üdvözlettel : -el-


 
Offline
Csatlakozott: 2007 okt. 23, 18:33
Hozzászólások: 37
Tartózkodási hely: Budaörs
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 21:07 
Sziasztok!

Most eszünk vagy etetünk? Minden esetre rendesen belelendültetek, úgyhogy jöhet a piskótám:-4tojás,4cs.evőkanál cukor, 4púpozott evőkanál liszt, Ebből piskóta tésztát készítek, hozzá keverek 1 kanál mézet, 1 kávéskanál reszelt citromhéjat, szezámmagot, darált diót, magkeveréket, mákot stb. de a járulékos összesége ne legyen több 5-6 evőkanálnyinál mert leüla tészta. Sütőpapíron 1cm vastagságúra kenem, fa pálcikákat fektetek bele és meghintem magokkal, előremelegített sütőben 180c.fokon sütöm kb:5-10 percig. Mikor kicsit megbarnul a sütőt lekapcsolva 50-80c.fokon szárítom, de mielött teljesen morzsalékos lenne feldarabolom és tovább szárítom. Ha teljesen kiszáradt hetekig eláll. Nagyon egyszerű és 20 perc alatt megvan. Gyümölcsöt nem használlok mer könnyen romlik tőle, és semmijen mesterséges anyagot (akkor vehetném üzletben is)
Kép
Kép


 
Offline
Csatlakozott: 2007 ápr. 2, 14:55
Hozzászólások: 619
Tartózkodási hely: Kisvárda, Nyíregyháza
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 20:28 
Kedves utipéter!
Várjuk a piskóta receptjét! :-)


 
Offline
Csatlakozott: 2007 ápr. 2, 14:55
Hozzászólások: 619
Tartózkodási hely: Kisvárda, Nyíregyháza
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 20:26 
:28:
Ezt a szmájlit még nem is láttam! Én is így írok a táblára, csak nem dobok csókot utána!!! :D


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
 
Hozzászólás 2007 nov. 14, 20:16 
Sziasztok, mézes mackók! :D
Miért mondjuk, hogy mézes- mázas? (nem éppen pozitív tulajdonság...)

Na még kicsi méz-tan! :28:

A mézről tévhitek nélkül: http://www.pointernet.pds.hu/honey/honey.html
Vannak, akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert "nagyon hízlal".
A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik.

A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
A méz tejcukrából sem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel.

A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.
Egyes mézek vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak.

A méz nem okoz fogszuvasodást. A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.

És egy csepp méz innen is 8) : http://mez.lap.hu/
Fontosnak tartottam szó szerint bemásolni:

A történelem során a mézet a természet legtökéletesebb élelmiszereként értékelték. Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizető eszközként szolgált. Egy római mítosz szerint a Szerelem Istene a nyilán egy mézelő méhet használt, míg egy északeurópai mítosz szerint a virágpor és a méz a titka az Isten örök életének.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket stb.

A méz az a csodálatos táplálék, amelyért ma az emberek elsősorban a méheket gondozzák. A méz ama természetes édes termékek közé tartozik, amelyek a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.

Igen értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különbözõ arányban találhatók meg benne.
.
A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő baktériumölő hatása is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
Mint ismeretes, a méz csak addig teljes értékű tápanyag, amíg fel nem melegítik.

A mézben lévő hormonok mint a szívműködést, vérkeringést szabályozók játszanak szerepet, óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomást csökkentő hatásuk is van, s fékezheti a rák elterjedését a szervezeten belül. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A méz ma is megkülönböztetett tápanyag, amely a terhes anyák, csecsemők és kisgyermekek táplálásában óriási jelentőségű. A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 66 hozzászólás ]  Oldal 1, 2, 3, 4  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  
cron

Pontos idő: 2020 okt. 20, 14:23
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO