Sziasztok, mézes mackók!
Miért mondjuk, hogy mézes- mázas? (nem éppen pozitív tulajdonság...)
Na még kicsi méz-tan!
A mézről tévhitek nélkül:
http://www.pointernet.pds.hu/honey/honey.html
Vannak, akik jóindulatúan óvnak a mézfogyasztástól, mert "nagyon hízlal".
A méz gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik.
A méz szőlőcukrából nem lesz zsír, mert rövidesen elég az izmokban.
A méz tejcukrából sem lesz zsír, mert azt a bél hasznos mikroorganizmusai használják fel.
A mézfogyasztás aktívabb életvitelre serkent, ami az elhízás ellen hat.
Egyes mézek vizelethajtók, súlycsökkenést okoznak.
A méz nem okoz fogszuvasodást. A méz fertőtlenítő anyagai gátolják a fogszuvasodás megindulását.
És egy csepp méz innen is
:
http://mez.lap.hu/
Fontosnak tartottam szó szerint bemásolni:
A történelem során a mézet a természet legtökéletesebb élelmiszereként értékelték. Az ókorban a természet legértékesebb adományának tekintették, néhány helyen adófizető eszközként szolgált. Egy római mítosz szerint a Szerelem Istene a nyilán egy mézelő méhet használt, míg egy északeurópai mítosz szerint a virágpor és a méz a titka az Isten örök életének.
A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz: többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket stb.
A méz az a csodálatos táplálék, amelyért ma az emberek elsősorban a méheket gondozzák. A méz ama természetes édes termékek közé tartozik, amelyek a termelés helyétől, a kaptártól a fogyasztóig semmiféle módosuláson nem megy át.
Igen értékes táplálék, szőlő- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elő: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különbözõ arányban találhatók meg benne.
.
A méz enzimeket is tartalmaz, amelyek a sejtanyagcsere katalizátoraként elősegítik a szervezetben végbemenő vegyi átalakulásokat. Ilyen enzimek pl. a kataláz, diasztáz, invertáz, lipáz, peroxidáz. Tartalmaz még fehérjéket és aminosavakat is. Rendkívül fontos a méz fertőtlenítő baktériumölő hatása is. A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon.
Mint ismeretes, a méz csak addig teljes értékű tápanyag, amíg fel nem melegítik.
A mézben lévő hormonok mint a szívműködést, vérkeringést szabályozók játszanak szerepet, óvják a vesét és a májat. A legújabb kutatások szerint vérnyomást csökkentő hatásuk is van, s fékezheti a rák elterjedését a szervezeten belül. A méznek sebek, gyulladások gyógyításakor tapasztalt baktériumölő hatását már ősidők óta ismerik. Számos veszedelmes baktériumra megsemmisítőleg hat.
A méz ma is megkülönböztetett tápanyag, amely a terhes anyák, csecsemők és kisgyermekek táplálásában óriási jelentőségű. A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.