Gábor írta:
Sziasztok. Még nagyon tapasztalatlan vagyok. Léccives mondjátok el zebráknál ,hogy kell adagolni a lágyíeleséget,milyen időkönként, valamint az ,hogy ti milyen fajta lágyeleséget adtok nekik?
Szia Gábor!
A Zebrapintyek nem kényes madárkák, sokféle lágyeleségen elvannak.A gyáriakat most nem sorolnám, van aki csak száraz gyári kajával etet.Most pl sima főtt tojást (30 perc főzés) reszelek adok hozzá zsemlemorzsát, és kevés répát reszelek rá, 2-3 naponta reszelek bele szépiát is. Az egészet összekeverem, olyan se nem lucskos, se nem túl száraz állagú a jó.Adagolás, egyszerre ne sokat, mert ugye melegben hamar romlik, de azért tudjanak etetni, én most ráérék így kb 3 óránként cserélem előttük, mert fűtött helyen vannak.
Készíthetsz lágyeleséget ezekből az összetevökből is-
(IDRE főlapján van egy jó leírás a Zebrapintyekről onnan másoltam ki)
Lágyeleség
E tekintetbe a madártenyésztők véleménye igen megosztott. Vannak akik csak fölösleges munkának tartják a lágyeleség készítését és adagolását és egyben veszélyesnek is minősítik, mindez igaz lehet, ha madarainknak nem akarjuk az optimális étrendi feltételeket megteremteni.
Ahhoz, hogy jó kondícióban tartsuk a zebrapintyeket a lágyeleség etetése feltétlenül szükséges. A sokféle, egyszerű és bonyolult recept közül kiválasztottuk a legösszetettebbet, mely más technológiával, de már megközelíti a nagy díszmadáreleség gyártók által forgalmazott egzóta lágyeleség összetételét, jóval olcsóbban, mint amilyen áron azt megvásorhatjuk a kereskedelemben. Itt is érvényes az a tény, hogy néhány madár tartásánál nincs értelme pepecselni, inkább meg kell azt vásárolni, de a receptet átadó tenyésztő több mint 200 egyedet tart és etet naponta.
Az összetétel előnye, hogy nagy melegben sem alakul ki mérgezés, mivel 20 perc alatt megszárad és azt már a madarak nem fogyasztják el, nyugodtan otthagyhatjuk a másnapi etetésig. Azok az egyedek amelyek megszokták és rendszeresen (naponta) kapják, először ezt kezdik fogyasztani és csak azután látnak a mageleség evéséhez.
A fiókanevelő hímek etetés előtt ide-oda ugrálva, csőrűkkel a rácsot rángatva követelik a lágyeleséget. Megjegyezendő, hogy ezt az összetételt kisebb módosításokkal már 20 éve alkalmazza tenyésztőnk, az évek során sosem tapasztalt problémát az elkészítési és tárolási szabályok betartása mellett. Megfigyelte, hogy a kínai fürjek még 24 órai ottlét után is minden károsodás nélkül fogyaszthatják. Szeretik is.
Összetevői:
Búzacsira 1,5 kgr
Búzakorpa 0,5 kgr
Búzadara ( gríz) 0,5 kgr
Étkezési kukoricadara 0,5 kgr
Szójaliszt 0,5 kgr
Virágpor 0,2 kgr
Mák 0,3 kgr
Négermag 0,5 kgr
Szezámmag 0,5 kgr
Kókuszreszelék 0,5 kgr
Famogyoró (török) 0,2 kgr héj nélkül
5 ős darálón ledarálva
Tökmag 0,2 kgr
Napraforgó mag 0,2 kgr
Méz 0,6 kgr
Vaníliás cukor 0,2 kgr
Instant (szárított) Élesztő > 40 gramm
Zeovit ( poralakban) 0,2 kgr
Szárított tojás és tejpór o,2 - 0,2 kgr
Szárított rovarpór o,1 kgr, ( lisztkukac, rák, hangyatojás stb.)
Sárgarépa 0,5 kgr reszelve
Sajt ( Trappista ) 0,5 kgr
Tyúktojás 75 db héjastól darálva
Fürjtojás 100 db,>
Zöld levelek 0,4 kgr 5-ös darálón ledarálva.
Fontos tudni, hogy ez az adag 30 napra elég 200 - 220 egótának vegyesen. Kb 15 kgr. 1/2 kgr. adagokban -28, -29 C° !! mélyhűtőben tároljuk.!!