Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






Hozzászólás a témához  [ 75 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő
Szerző Üzenet
  
Hozzászólás 2010 márc. 11, 12:40 
Nem kell tartani attól hogy hivatalnokok mérőszalaggal a kezükbe rohangálnak és méregetnek. Túlságosan leragttunk egy táblázatnál ami ha nem jó a hivatalnok sem tudja belőle kiszámolni az optimális méretet. A táblázat mellett van szöveges rész is ....a tartási terület a madár hosszánál illetve szárnyfesztávolságánál legalább kétszer nagyobb legyen.....úgy kell tartani hogy lehetővé tegye annak természetes viselkedését....a méret az állat fajára jellemző mozgási igényt kitudja élégíteni....figyelembe kell venni a faj viselkedési és szociális igényeit. Ezek irányadók amit az állattartónak figyelembe kell venni . Nemtudom milyen azokra gondoltok, de konkrét német svájci belga stb. adatokra lennék kíváncsi mert a nyugateurópai állatvédelem sokkal szigorúbb persze az állattartás is szervezettebb. OTT ojan mint a monori börze már rég nem működik. üdv KL


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 márc. 11, 11:25 
carduelis írta:
A rendelet foglalkozhatott volna a tenyésztő, tartó részletesebb definiciójával, mint azzal hogy autómatából nemlehet állatot venni. A kedvtelésből tartott állat fogalma viszont szerintem végre rendeződött. Arra lennék kíváncsi hogy szerintetek mejik ponton kéne véltoztatni, természetesen mit tennétek a helyébe.

Szerintem nem túl szerencsés, hogy a madár méretéhez igazították a kalit méretét (és ha enek alapján kiszámoljuk, akkor néha a máshol légtérben megadott méret nem is jön ki... ez esetben melyik a mérvadó?).

Jelenlegi formájában ha egy "hivatalnok" kézbe veszi a rendeletet és elmegy egy bármely börzére vagy kiállításra (ugye az értelmezést a végrehajtásra bízzák), akkor azt simán büntetheti, bezárathatja. Azt csak remélem, hogy nem az volt a cél, hogy sok büntetést lehessen kiosztani... :(

Mit tennék helyette? Én az egyszerű megoldás híve vagyok. Nézzük meg ott ahol már évtizedek óta működik, hogyan oldották meg. Mert ha jól működik csak le kell másolni.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
  
Hozzászólás 2010 márc. 11, 10:23 
Tisztelt Fórumozók! Érdekesek ezek a hozzászólások de szakmailag nemnagyon látom alátámasztva a felhozott érvekel, hogy valójába milyen fajnak mi az ideális elhejezési területe. Az állatjóléti rendeletek létrehozásánál nem a valahol látott nagyon kishelyen költő zebrapinty a mérvadó. A kiállításokon használatos bemutatókalitok eltérhetnek a rendelet méret táblázatától, de ebbe a madarak tarós időt nemtöltönek. Ez vonatkozik a szállitókra is. Természetesen a zsúfoltság itt se megengedett. Gondolom minden állattartó igyekszik a leghosszabb ideig egészségesen életbe tartani az álltala gondozott állatot, ezért szükség van egy ajánlott legkissebb méretre is. A rendelet foglalkozhatott volna a tenyésztő, tartó részletesebb definiciójával, mint azzal hogy autómatából nemlehet állatot venni. A kedvtelésből tartott állat fogalma viszont szerintem végre rendeződött. Arra lennék kíváncsi hogy szerintetek mejik ponton kéne véltoztatni, természetesen mit tennétek a helyébe. A vicces hozzászólóknak: A kárpátmedence ökológiájára veszéjes fajok listájáról lemaradt a panonpuma! üdv:KL


 
Offline
Aranykoszorús mestertenyésztő
Avatar
Csatlakozott: 2007 jan. 22, 9:49
Hozzászólások: 1620
Tartózkodási hely: 2085 Pilisvörösvár Zrínyi u. 64. +36309382862
Valódi név: Neubrandt Gábor
   
Hozzászólás 2010 márc. 11, 9:46 
VladTepes írta:
.... Pl a rolleres füttykalit is szvsz egy állatkínzási kategória (no meg a táblázatban megadott törvényi minimum értékeknek sem felel meg... úgy hogy akkor nem csak szvsz 8)


...no csak előkerültünk megin'. :(

Egy gondolatot idéznék a "bibliából", oszt persze mindenkinek az a véleménye erről, ami...:

"Sok fórumon ért kritika bennünket, roller kanári tenyésztőket az énekversenyekre való felkészítés, az apró füttykalit, az énekszekrény használata miatt. Az természetesen vitathatatlan, hogy ezek nem a legideálisabb tartási körülmények, de messze nem olyan sanyarúak mint sokan hiszik , és a sok esetben emlegetett állatkínzás határát sem súrolják.
Tehát valóban kis kalitokban tartjuk a versenyre szánt hímeket, valóban stimuláljuk a vegetációs időszakot, és ezt a fényviszonyokkal is szabályozzuk. (szabályozzuk!!! nem megvonjuk tőlük, szabályozzuk! egy átlag papagáj tenyésztőnél, egy borús téli napon a lefóliázott udvari röpdében sem éri több fény a madarakat, mint egy rolleros madarait a felkészítés során!). Azonban amelyik madár nem érzi jól magát az nem énekel. …főleg nem sokat, …főleg nem szépen. Egy agyonsanyargatott madár az énekversenyen….?!?..... esélytelen!
Ezek a "szerencsétlen" madarak néhány héttel az énekverseny után minden gond nélkül fiókákat nemzenek, nevelnek. (Nem tudom bárki próbálkozott-e egy bármilyen leromlott kondíciójú, rossz „mentális” állapotban levő, stresszes madarat költetni. Azt hiszem minimum 3 hónap mire működőképessé tudná varázsolni, de inkább csak a következő szezonra lesz tenyésztésre alkalmas az ilyen madár)
Ezeket a madarakat az énekversenyre való felkészítéssel csak életük első évében maceráljuk max. 2-3 hónapig, utána jóval nagyobb kalitokban tengetik életük sanyarú(?) napjait, a színkanárikhoz hasonlóan .Nálunk, roller tenyésztőknél 6-7 éves madarak is a tenyészet aktív (és eredményes!) tagjai. Talán ez is igazolja, hogy nem kínlódnak olyan nagyon...
E' madarakat közel 150 éve kis kalitokban, nem állandó helyen tartják, és elsőéves hímjeiket minden évben kiteszik a felkészítés macerájának. Erre szelektálták -és szelektálják ma is!- őket. Ha valaki megnéz, meghallgat egy énekszekrényből kikerülő kollekciót, és egy kicsit is ért a madarakhoz ezt rögtön észreveszi! Hihetetlenül nyugodtan, minden vergődés, vadulás nélkül viselik a madarak ezt az egész folyamatot! (egy átlag kiállításon a díszpintyeknek, színkanáriknak, kis testű papagájoknak legalább az egyharmada láthatóan rosszabbul viseli a standard kiállítási kalitot, mint bármely roller az annál jóval kisebb füttykalitot.)
Ebben az évben (2009) a felkészítés legelső fázisában - mikor a madarak már a füttykalitban voltak, egymástól elválasztva, de még árnyékolás nélkül- egy rutinos kanáris, de kezdő rolleres madarász barátomnál jártam, és rábeszéltem, hogy tegyen ki néhány madarat a "színpadra". Győzködnöm kellett, biztos volt benne, hogy vadulni, vergődni fognak a helyváltoztatás miatt. Elképzelni sem tudta, hogy akár egy is elkezd majd énekelni a bekalitozás után 2 héttel. A kitett 12 madárból 10 fél percen belül elkezdett "énekelni", játszani a még alakuló, nyekergő hangjával. A barátom a döbbenettől néhány percig persze meg sem tudott szólalni, majd megjegyezte: „Azér', az tényleg nem semmi, mennyire tudják a d'ógukat !??”
....és ezeknek a madaraknak tényleg ez a „d'óguk”! "

(ebben van néhány sorban van egy gondolat, ami szerintem nem fedi a valóságot, ez: "egy átlag kiállításon a díszpintyeknek, színkanáriknak, kis testű papagájoknak legalább az egyharmada láthatóan rosszabbul viseli a standard kiállítási kalitot, mint bármely roller az annál jóval kisebb füttykalitot." szerintem ez az arány kétharmad.) :wink:

_________________
üdv : neco

http://rollercanary.hupont.hu/


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 2, 16:12
Hozzászólások: 40
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Koczeth László
   
Hozzászólás 2010 márc. 11, 4:15 
Kedves Vlad Tepes

A másik oldalon erről a táblázatról már találkozhatsz más véleménnyel.
Egy kezdő kicsit megijedhet, hogyan számítsa át helyesen.
Persze pl. a hím kanári a díszmadarak Bettája.
Ami a díszhalnak egy befőttesüveg, kanárinknak egy füttykalit.
Csak mozgásigényben mécsoda különbség!


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 2, 16:12
Hozzászólások: 40
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Koczeth László
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 19:29 
Hogy ne lovagoljunk a szavakon.
Amelyikben még jól érzi magát.
Minden relatív, persze tudjuk.


 
Offline
Csatlakozott: 2008 júl. 27, 8:16
Hozzászólások: 1073
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 17:18 
kulturia írta:
Általában így van
Levesnél kezdjük, desszertnél végezzük.
Gumisembernek igazsága van, nem ez az alaptéma
Jó lenne madarakra lebontva, az eddigi tapasztalataitok.
Mekkora, miért, hány madárra?

Tehát kalitban.


Ez igy nagyon tudományos, vagyis a kérdés az... Mekkora a legkisebb kalit amiben ( pl:)
1 pár Zebrapinty költ? Ki az aki már ezt ki kisérletezte? Nagyon elméleti kérdés ez sztem.Egyátalán ki az aki a lehető legkisebb kalitkában akar madarat tartani?
:)

_________________
Lac


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 17:12 
kulturia írta:
Azt mondják: aki a virágot szereti rossz ember nem lehet...
Hú, dehogynem...

Aki pedig a virágot nem szereti az meg... az valószínűleg allergiás rá. :lol:

kulturia írta:
Jó lenne madarakra lebontva, az eddigi tapasztalataitok.
Mekkora, miért, hány madárra?

Tehát kalitban.

Ez egy érdekes kérdés már úgy alapjában is. Illetve nehéz "konkrét" választ adni rá. Én pl egy tenyésztővel beszélgettem és az általam ismert minimális kalit méreténél harmad kisebben tartotta és tenyésztette a feketesapkásait. Csak pislogtam. Ugyanakkor az általam ideálisnak vélt méretnél jóval nagyobbat ajánlott nekem egy amerikai tenyésztő, sőt szerinte a legjobb a kolóniás tenyésztés. Ezekután csak egy dologban vagyok biztos - semmiben sem vagyok biztos a feketesapkások kalitméretével kapcsolatban.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 2, 16:12
Hozzászólások: 40
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Koczeth László
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 16:57 
Általában így van
Levesnél kezdjük, desszertnél végezzük.
Gumisembernek igazsága van, nem ez az alaptéma
Jó lenne madarakra lebontva, az eddigi tapasztalataitok.
Mekkora, miért, hány madárra?

Tehát kalitban.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2009 feb. 9, 23:52
Hozzászólások: 352
Tartózkodási hely: Tolna megye
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 16:37 
Emlékeztetőül: "Minimális kalitméret egy egyedül tartott madárra, költőpárra"


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 2, 16:12
Hozzászólások: 40
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Koczeth László
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 15:30 
Még jó, hogy van egy közös nevező - a Madár
Őt azért ne áldozzuk fel a politika szennyes oltárán.
Azt mondják: aki a virágot szereti rossz ember nem lehet...
Hú, dehogynem...
Ez a mondás sajnos a madarakra is igaz..
Külön topicban lehetne sorolni, a nagy átverés show címen.


 
  
Hozzászólás 2010 márc. 10, 14:04 
Tisztelt fórumozók! Már megint eltérünk a témától. Nem a politikai hovatartozás lett felvetve, hanem egy állattartási redelet tartalma. Ha egy betűt se teszünk hozzá akkor kicsi az eséj hogy bármi is belekerüljön vagy benn maradjon. A törvény tervezettel egyidejűleg a törvény alkotók szándékát is meglehet ismerni. Természetesn ezzel ellentétes javaslatok nem fognak bekerülni egy javaslatba, de a szándékkal összeegyeztethetők igen, de ehhez részt kellene venni a munkába. Ha az ügy politikai támogatást is igényel megkell keresni a megfelelő politikai szócsövet.


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 aug. 7, 13:39
Hozzászólások: 2370
Tartózkodási hely: Győr
Valódi név: Herczeg Zoltán
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 13:38 
feketemarcsi írta:
Nálunk ez épp így van, éppen beszélgettük a múltkor, hogy a szavazásnál egy javaslatra megkérdezték, ki tartózkodik, egy, ki támogatja, egyedül én, de a nemere ugyanúgy nem tette volna fel a maradék a kezét, mert utána többen beszéltek róla, hogy mégis jó lett volna.

Ezt kifejthetnéd bővebben a fórumunkon, mert erről nem tudok...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bocs az OFFért. :oops:

_________________
Herczeg Zoltán
http://zottanmadar.hu/
H26 011


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 13:26 
feketemarcsi írta:
S..gbe kéne rúgni mindegyiket, aztán tudnák, mi a dolguk! :twisted:

Én régebben egy egyesületben elvállaltam vezetői tisztséget. Mivel alapítók között voltam, támogattak is ebben. Nem volt ebből baj, de akkor még nem tudtam, hogy az emberek nem tudnak elszakadni az olyan dolgoktól mint "ki kenek az ismerőse, bartátja vagy épp ellensége". Aztán egyszer gond volt egy taggal és én (miután közel mindenki úgy érezte tenni kellene ez ellen valamit) vállaltam, hogy felszólalok ez ügyben. Mivel nem akartam, hogy csak a saját véleményemet mondjam még a taggyűlés szünetében is végigjártam az embereket és rákérdeztem: Biztosan ezt szeretnétek? Biztosan ezt akarjátok? Mindenki támogatott. Aztán amikor felszólaltam és persze kétségbe vonták néhányan, hogy a véleményem nem az enyém, akkor azt mondtam, nosza itt az idő, akkor emelje fel a kezét aki támogatja a javaslatot....... 100+ emberből kb 8 volt annyira gerinces, hogy vállalta a véleményét. Ez meglehetősen [cenzúrázva] arány és itt még sem politika sem felekezet sem semmi extra nem játszott közbe. Persze ezen kibuktam, lemondtam, kiléptem. Azóta tudom, hogy még akkor sem ért mindenki egyet ha mindenki egyetértene amúgy ... :?

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2007 aug. 7, 13:39
Hozzászólások: 2370
Tartózkodási hely: Győr
Valódi név: Herczeg Zoltán
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 13:20 
kulturia írta:
A madár nem kommunista és nem keresztény

Ez nagy igazság, de a madarászok között bőven akad mindegyikből... Sajnos.

_________________
Herczeg Zoltán
http://zottanmadar.hu/
H26 011


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 13:12 
kulturia írta:
A madár nem kommunista és nem keresztény

De az emberek nem azt nézik. Mármint a jogalkotók. A politikusok. A "Hivatal".

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Offline
Avatar
Csatlakozott: 2010 márc. 2, 16:12
Hozzászólások: 40
Tartózkodási hely: Budapest
Valódi név: Koczeth László
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 13:05 
A madár nem kommunista és nem keresztény


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 12:53 
Az a baj, hogy amikor a "szakma" próbál beleszólni a rendeletekbe előbb utóbb szembesül azzal, hogy vagy figyelmen kívül hagyják a javaslataikat vagy úgy átírják, hogy rosszabb lesz mint volt. A probléma a jogalkotók (tisztelet a kivételnek) logikájában van. Ha elfogadnák módosítások nélkül a szakmai szervezetek észrevételeit és javaslatait, akkor saját magukat tennék "feleslegessé". Legalábbis valami ilyesmi lehet a fejekben. Emiatt aztán bármit is tesznek eléjük azonnal belejavítanak, beleírnak. Mivel persze nem értenek hozzá, így a végeredmény csak maximum a véletlennek köszönhetően lesz pozitív. És ekkor az esetleges politikai indíttatású változásokat még nem is említettem.... :(

A politikai pártok nem vetélytársnak hanem ellenségnek tekintik egymást. Minden amit a másik mond alapjaiban ostobaság, azzal nem szabad egyetérteni, mert akkor azzal bebizonyosodna, hogy nem töketlen idióták vannak a "másik oldalon". És mivel így gondolkodnak ha véletlen akár egy jó javaslatot vetne fel egy épp kisebb támogatottságban lévő csoport vagy olyas valaki aki valami politikai körhöz köthető, akkor azzal többet ártana az ügynek mint sem használna, mert attól a pillanattól kezdve agyatlanul ellenezni fogják. Biztos vannak kivételek, bár nem jut eszembe jelenleg egyetlen egy kivétel sem.

Sajnos én így látom a helyzetet jelenleg nálunk. Egy időben még fejjel mentem én is a falnak, de már soha többé.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
  
Hozzászólás 2010 márc. 10, 12:30 
Hogy mit lehet tenni ? Megkell kérni néhány képviselőt hogy adjonak be egy módosítási javaslatot amivel nem értetek egyet, persze a módosítási javaslatot lekellene tenni az aztalra. Ezt egyébként meglehetettvolna tenni akkor amikor a rendelet szövege felkerült véleményeztetésre! Nézzétek meg hogy hány díszmadaras szervezet élt ezzel a lehetőséggel. Az állattenyésztés az bizony egy szakma és vannak szabájai előírásai amit a hobbi álattartásnál is figyelembe kell venni.Aki jár nyugateurópai rendezvényekre már elég régóta tapasztlhatja ezeket az állatjóléti intézkedéseket. Természetesen én is látom hoyg íróasztal mögött összeollózott, és az érintettek valóba kimaradtak, de ezért nembiztos hogy a rendelet alkotó a hibás.Nics állattartási etika ,nincs mindenki álltal elfogadott nyilvántartási rendszer, nincs működő ütőképes érdekképviselet, stb. Hogymi van,azt gondolm mindenki látja ,ahhoz képest ezzel a rendelettel "nics semmi baj".


 
Offline
IDRE tag
Avatar
Csatlakozott: 2009 dec. 15, 12:44
Hozzászólások: 6198
Tartózkodási hely: Érd
Valódi név: Malmarits Tamás
   
Hozzászólás 2010 márc. 10, 11:47 
kulturia írta:
Mit lehet ez ellen tenni, hogyan léphet fel akár egy egyesület ez ellen? :?:

Ez itt Magyarország. Semmit sem lehet tenni.

_________________
It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.
Charles R. Darwin


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 75 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4  Következő



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 20:20
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO