Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 232  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 márc. 17, 19:04 
madaras86 írta:
Ebben is van valami!
Viszont erre a kérdésedre nem tudom a választ, lehet hogy már a pihét is kiszedte volna az apjuk? Nálam nem sok tépős madár volt még, de ami tépett, az többnyire a tokokat szedte ki és a hátat is célba vette. Na de most meg totál jól néznek ki azok a kölykök a képen.

Hát ez az! :D

A fene se tudja, hogy mi történik ott! Nekem a tojó szedte le a fiókák tollát a fejükről és a tarkójukról, ha már megint tojni készült, de nem pár napos korukban.

Én nem értem, hogy mi a nagy helyzet azoknál a madaraknál, de azt tisztán látni, hogy fiatalon nincs elég tollazatuk (pihetolluk). Talán a kor előrehaladtával kinő nekik, de a génjeikben valószínűleg hordozni fogják.

Hozzászólás 2010 márc. 16, 22:29 
Norbi0131 írta:
Ahogy mondod! ismét élőben teljesen más történt, mint ami le volt írva ide.

Nem kötekedésképpen, de ezt akkor egy tenyésztőnek észre kellene vennie, ha az egyik szülő tépi a fiókákat. Ha már tényleg szívesen neveltet velük fiatalt, akkor legyen annyi ideje, hogy jobban odafigyel arra, hogy miként reagálnak a fiókák jelenlétére a szülők!

Ez szép és jó, hogy most tollasak, de akkor miért voltak annyira láthatóan csupaszak még pihés korukban. A képen nem úgy látszódott, mintha a szülő tépkedné!

Idézet:
Ezen a képen /nem a legjobban sikerült felvétel/ még pihés a kicsi, de a fején már itt sem volt pihe. Tollasodni nem régen kezdtek, de a fejük tiszta. Mint irtam is nem látszik tépkedés nyoma. Legalább is én ugy képzelem ezt el, mint a hullámosoknál sajnos már láttam, hogy varas a bőrük a kicsiknek, ha megtépik a szülők.

Kép

Ebben is van valami!
Viszont erre a kérdésedre nem tudom a választ, lehet hogy már a pihét is kiszedte volna az apjuk? Nálam nem sok tépős madár volt még, de ami tépett, az többnyire a tokokat szedte ki és a hátat is célba vette. Nade most meg totál jól néznek ki azok a kölykök a képen.

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 16, 21:57 
Norbi0131 írta:
Ez szép és jó, hogy most tollasak, de akkor miért voltak annyira láthatóan csupaszak még pihés korukban. A képen nem úgy látszódott, mintha a szülő tépkedné!
Idézet:
Ezen a képen /nem a legjobban sikerült felvétel/ még pihés a kicsi, de a fején már itt sem volt pihe. Tollasodni nem régen kezdtek, de a fejük tiszta. Mint irtam is nem látszik tépkedés nyoma. Legalább is én ugy képzelem ezt el, mint a hullámosoknál sajnos már láttam, hogy varas a bőrük a kicsiknek, ha megtépik a szülők.

Kép

Ez a "távdiagnózisban" a nehéz. Bár szerintem ez közelről sem derült volna ki. De most már legalább biztosan megvan a "hibás láncszem".

Hozzászólás 2010 márc. 16, 21:54 
Ahogy mondod! ismét élőben teljesen más történt, mint ami le volt írva ide.

Nem kötekedésképpen, de ezt akkor egy tenyésztőnek észre kellene vennie, ha az egyik szülő tépi a fiókákat. Ha már tényleg szívesen neveltet velük fiatalt, akkor legyen annyi ideje, hogy jobban odafigyel arra, hogy miként reagálnak a fiókák jelenlétére a szülők!

Idézet:

Kép

Hozzászólás 2010 márc. 16, 21:37 
ancsa írta:
Helló!
Valamikor februárban irtam utoljára, azóta felnőttek a kis kopasz nimfáim.
Ilyenek lettek és tollasak.
Kép

Szia!

Szépen helyre jöttek!
Ezek szerint a hím tépte meg őket, igaz?
Ennyi rossz van néha a fórumban, néha csak élőben dől el,hogy hogy is volt a dolog, ha most a fórum tanácsát követed nem élnének.

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2010 márc. 16, 21:34 
Warhawk írta:
Lacrimosa írta:
Nem a tartási és bánási móddal van elsősorban a gond. A gond - főleg az aszpergilózisra hajlamos madaraknál, így a jákó, pionus és pionites nem tagjai, kongópapagáj stb. - hogy ezek akármilyen jó tartás mellett is, lakásban lebetegszenek, és életük tartama csökken! Nekem rengeteg ismerősöm tart jákópapagájt, és sajnos a madarak 90%-a - hiába vannak párban, hiába van óriási volierjük, sok természetes játékok, rágcsálnivalójuk stb. - néhány évesen aszpergilózisosak lesznek.

Nem lehet, hogy a probléma az egyre több fajta de "ócsó" madáreleségben keresendő? Nagy biznisz, mert többszörös áron el lehet adni a magokat és senki sem ellenőrzi azok minőségét, hiszen az itthoni felfogás szerint (és ezt az eleségek egy részére fel is tüntetik) a takarmány magok valami sokadik osztályú "emberi fogyasztásra alkalmatlan" vackok....

Persze lehet kapni jó minőségűt is, de annak az ára a többszöröse a "tesco gazdaságos" magokénak.

De, csakhogy ez egy összetett probléma! Köztudott, hogy Aspergillus sp. fajokkal fertőződött a földimogyorók 80-90%-a. Eddig tiszta! Egy egészséges madárnak problémája nem lenne vele, hiszen lásd a kerti volierben élő jákók ehetik, kutya bajuk sem lesz, hogy 100%-sak! Csakhogy a lakásban tartott madaraknál más a helyzet. A lakás páratartalma rendszerint 30-40%, sőt fűtési szezonban akár 5-7% alá is lecsökken! Ez egy trópusi madár számára DRASZTIKUS következményekkel jár! Az ember is sokszor szenved a száraz levegőben, hát még akkor a komplikált légzőrendszerrel rendelkező madarak! A lakások emellett porosak, tehát a nyálkahártya nemcsak, hogy száraz, de irritált is, így a gombafajok könnyen bejutnak a szervezetbe és nekiesnek mindennek. Én azt vallom, hogy ebben az is belejátszik, hogy pl.: a lakásban tartott madarak nem tudják kellően kipucolni a légzsákukat - magyarul nem tudják a benne lévő levegőt friss levegőre cserélni! Ehhez mi kell? Repülés a szabad levegőben, ahol a légzsákokban a légáramlás kellő nagyságú!
A problémát tényleg az tetézi, hogy az aszpergilózis nem gyógyítható még, csupán a tünetek kezelhetők. Ám a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok gazda nem veszi idejében észre a legapróbb tűneteket sem, és nem viszi el a madarakat évi rutinellenőrzésre! Röntgennel már meg lehet állapítani a problémát....

Na de ok, hagyjuk, hiszen ez a nimfapapagájtopik, nem pedig az aszpergilózisos!

IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 márc. 16, 21:09 
Lacrimosa írta:
Nem a tartási és bánási móddal van elsősorban a gond. A gond - főleg az aszpergilózisra hajlamos madaraknál, így a jákó, pionus és pionites nem tagjai, kongópapagáj stb. - hogy ezek akármilyen jó tartás mellett is, lakásban lebetegszenek, és életük tartama csökken! Nekem rengeteg ismerősöm tart jákópapagájt, és sajnos a madarak 90%-a - hiába vannak párban, hiába van óriási volierjük, sok természetes játékok, rágcsálnivalójuk stb. - néhány évesen aszpergilózisosak lesznek.

Nem lehet, hogy a probléma az egyre több fajta de "ócsó" madáreleségben keresendő? Nagy biznisz, mert többszörös áron el lehet adni a magokat és senki sem ellenőrzi azok minőségét, hiszen az itthoni felfogás szerint (és ezt az eleségek egy részére fel is tüntetik) a takarmány magok valami sokadik osztályú "emberi fogyasztásra alkalmatlan" vackok....

Persze lehet kapni jó minőségűt is, de annak az ára a többszöröse a "tesco gazdaságos" magokénak.

Hozzászólás 2010 márc. 16, 19:59 
Nem gond, de nem értettél!
Nem a tartási és bánási móddal van elsősorban a gond. A gond - főleg az aszpergilózisra hajlamos madaraknál, így a jákó, pionus és pionites nem tagjai, kongópapagáj stb. - hogy ezek akármilyen jó tartás mellett is, lakásban lebetegszenek, és életük tartama csökken! Nekem rengeteg ismerősöm tart jákópapagájt, és sajnos a madarak 90%-a - hiába vannak párban, hiába van óriási volierjük, sok természetes játékok, rágcsálnivalójuk stb. - néhány évesen aszpergilózisosak lesznek. Egy kerti volierben tartott madár nem. Sőt, az utóbbi időben épp a kézzelnevelt madaraknál jelent meg, hogy néhány hónapos - frissen vásárolt - madár aszpergilózisos lesz, és abban elpusztul! Szakvélemény szerint a madár annyira előrehaladott volt, amit rendszerint inkább egy 50 éves jákónál várható volna el...
A tényleg szakirodalmi életkort kevés nagypapagáj éli meg - sajnos! Bár a kispapagájoknál meg változó, hiszen lásd:
nimfáknál 25 évet saccolnak, holott ismertem már 34 éves nimfát, aki teljesen fitt volt és élete szerelmét lelte meg.
vagy lásd a rozellákat, ill. hullámosokat, melyek tenyésztés nélkül lazán elélnek tizenéveket is!

Hozzászólás 2010 márc. 16, 19:56 
Helló!
Valamikor februárban irtam utoljára, azóta felnőttek a kis kopasz nimfáim.
Ilyenek lettek és tollasak.
Kép

Hozzászólás 2010 márc. 16, 19:47 
Szakirodalom, divat ide vagy oda, ha az állat tartó megfelelő körülményeket biztosít az állatainak akkor nagyon sokáig élnek!
Lehet, h a Te madarad sajnos rossz kezekbe került anno, ettől függetlenül nem szabad álatlánosítani!
Akkor ezekszerint ha egy gyerek rossz nevelést kap és borzalmas körülmények közt él, akkor a 14 év nála is sok? :) Ugyan:)
Ugyan ez a helyzet pl az aráknál is amik köztudottan sok esetben még a gazdájukat is túl élik! :)
Nekem vannak nimfáim, amiket még én neveltem kézzek 1998-ban és a mai napig is költenek és remek kondiban vannak! :)
De nem gond ha nem vitatkozok ezen ugye?:)

Hozzászólás 2010 márc. 16, 19:18 
Rolando írta:
Lacrimosa írta:
Flyeer írta:
uhh de megtépte magát szegény :/
amúgy Köszi akkor! :D

Képeket felnyomtam a megfelelő topikban.
Igen, kopaszka szegényem, de így a gazdi szíve csücske! Sokkal több személyiség van benne, mint bármilyen kiállításgyőztesnek. Kokónak nem volt túl rózsás az élete, és az ember szemébe a könnyeket csalja, ha látja, hogy így is mennyire életvidám egy madár, micsoda kitartása van, holott 14 év egy madár életében rengeteg!

Azért egy nagyobb papagájt nézve a 14 év nem számít soknak! :)
Főleg, h ha átlagot nézünk 2-4 év amíg eléri az ivarérettséges egyes faj!

De sajnos, az átlagot nézve - és nem a szakirodalmat - a 14 év nagyon soknak számít, még jákóknál is, akiknél egyre divatosabb a korai elhalálozás az aszpergilózisnak köszönhetően....
És én igen, soknak tartom akármilyen madár esetén a 14 évet olyan körülmények között, amilyen körülmények között a szerencsétlen élt! Hiszen fél életét végigszenvedte, és ezt nem kívánom senkinek!

Hozzászólás 2010 márc. 16, 18:30 
Lacrimosa írta:
Flyeer írta:

Igen, kopaszka szegényem, de így a gazdi szíve csücske! Sokkal több személyiség van benne, mint bármilyen kiállításgyőztesnek. Kokónak nem volt túl rózsás az élete, és az ember szemébe a könnyeket csalja, ha látja, hogy így is mennyire életvidám egy madár, micsoda kitartása van, holott 14 év egy madár életében rengeteg!

Azért egy nagyobb papagájt nézve a 14 év nem számít soknak! :)
Főleg, h ha átlagot nézünk 2-4 év amíg eléri az ivarérettséges egyes faj!

Hozzászólás 2010 márc. 16, 18:17 
Flyeer írta:

Valódi név: Levente

Hozzászólás 2010 márc. 16, 17:34 

Hozzászólás 2010 márc. 16, 17:24 
Szia!
Nimfapapagájokon kívül csak egy kissanyim van még, aki itt is keresett tavaly gazdit... Aztán végül nálam kötött ki. Aki még új, az egy nimfahím, őt úgy 1-1,5 hónapja fogadtam be! Régebben jóval több madaraim voltak, olyan 10-12 hullámos, hasonló mennyiségű zebrapinty, aztán szintén nimfák, és rozellák! Csupán azt sajnálom rettenetesen, hogy akkor még nem volt fényképezőgépünk, így nem tudtam így megörökíteni magamnak... Most "sajnos" egyetemen vagyok, így nem tarthatok annyi papagájt, mivel kicsit messzebb vagyok otthon, és a koliban nem feltétlenül örülnek annak, mikor egy kissanyi hajnali négykor elkezdi áriáit énekelni! :) Na mindenesetre a nimfák itt már jelen vannak, már csak a kis sanyi hiányzik, amit elvileg az avatáromon láthatsz, de majd berakok képet a Kis sándorpapagáj topikba is!

Valódi név: Levente

Hozzászólás 2010 márc. 16, 16:42 
Lacrimosa!
tegyél már fel képet az összes madaradról légyszíves! Nagyon érdekelnek! :D

Valódi név: Jani

Hozzászólás 2010 márc. 16, 12:01 
Ma én is körbenéztem a dobozokban :)

Kép

IDRE tag
Valódi név: Ádám Imre

Hozzászólás 2010 márc. 16, 9:35 
Sziasztok.
Még kb 1 hét és meglátjuk kelnek-e a kicsik.
Annyira nem érdekli őket a fészek kontroll h azt sem tudom megmondani hány db tojás van alattuk......egyszerűen benézek az oduba és mintha nem is látná h kukucskálok..... :D

Hozzászólás 2010 márc. 15, 21:55 
Persze!
Nálam pl.: a hullámosoknál, törpepapagájoknál és rozellapapagájoknál tűnik ez fel!
A törpepapagájoknál egy kedves német ismerősöm indított most egy nemzetközi tenyészprogramot a kormosfejű törpepapagájoknak, hogy fenntartsa az eredeti színváltozatot és a fajt, mert úgyebár a hibridizáció nagyon erős náluk!
De ennek örülök, hogy végre ismerek egy tenyésztőt, aki nem arra megy, hogy mindenféle színváltozatot kitenyésszen...
Madaraim egyik sem vadas színű, de őket (a hím kivételével) nem is vásároltam, hanem úgy fogadtam örökbe, így választási lehetőségem nem is volt, és öszintén nem is bánom, hiszen nem tenyésztek!
A hím vásárlásakor is csak az volt a lényeg, hogy hím legyen, hogy milyen színű lényegtelen, és akkoris csak 1100 forintomba került...

Valódi név: Jani

Hozzászólás 2010 márc. 15, 21:25 
Lacrimosa írta:
Nagyon tisztelem, hogy vadas színűt akarsz. Kérdezhetem, hogy miért?

Azért szeretnék "vadas" nimfát, mert nekem az "eredeti" a legszebb.Annyira nem rajongok a tarka nimfákért. Ami van párom az is csak azért van, mert 3000 ft ért oda adta valaki aki megunta.Amúgy a saját tapasztalatom is az hogy egyre több az ilyen-olyan szinváltozat, és a vad egyre jobban kezd eltűnni.Úgyhogy ilyen megfontolásból akarok csak szürkét.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 4631 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196 ... 232  Következő