Hello!
Adrienne írta:
Sziasztok!
ezeket a képeket most csináltam Bogyóról. Légyszi, segítsetek, hogy probléma-e, hogy ilyen a csőre. Én atkára gondoltam...
Mit lehet vele csinálni? Mivel lehet kezelni és hogyan?
Szeretnék neki egy párt, de úgy gondoltam, hogy előbb ki kellene kezelni ezt, ha vmi baja van, mielőtt másik madarat hozok mellé.

A madarad rühös. Vagy rühes. (Nem tom hogy nyelvtanilag melyik a helyes, mindenesetre valaki ezt mondja, valaki meg azt.....)
Megijedni abszolút nem kell tőle, mindössze annyi a teendő hogy ráérős idődben (persze a madár jobban "szeretné" ha ez minél előbb megtörténne) szépen besétálsz egy gyógyszertárba, ahol kérsz perubalzsamot vagy parafin olajat, esetleg vazelint. Rajtad múlik hogy neked melyik a legszimpatikusabb, én anno ilyen célra perubalzsamot szoktam alkalmazni. Nem kell nagy mennyiség, egy pici tégelyben simán elég nem 1, hanem 101 madárra. Miután hazamész, fogsz egy fültisztító pálcikát, és kicsit belemártod a perubalzsamba, majd a madarat (ja, elfelejtettem, őt közben meg kell fogni) egyik kezedben tartva a másik kezedben lévő fültisztító pálcikával bekened a csőrét. Mehet egy kevés a viaszhártyára is, csak az orrlyukakra figyelj, hogy azért meg ne fulladjon. Lekezelheted a lábait is, mert előrehaladott állapotban a lábak bőrén is megjelenhetnek ezek a dögök (rüh atkák). (A te madaradon amúgy nem beszélhetünk előrehaladott állapotról, ez még éppen csak kezdődő dolog.) Az ülőbotoknak viszont kuka! Attól nem kell megijedned hogy a csőr környéki tollakat összekened a cuccal, ártani semmiképpen nem ártasz vele ha oda is jut. A kezelést követően a madarad kb 1 hétig, de ha kicsit sok perubalzsamot vittél fel rá akkor akár 2 hétig is elég ocsmányul fog kinézni, de ne félj, a knemidocoptesek az alatt az idő alatt ki fognak purcanni, és a madarad meg szépen letisztul a ráragadt perubalzsamtól.
Mindenesetre azokat a cuccokat, amit belsőleg kell adagolni felejtsd el, többet ártasz vele, mint amit használsz. Ezt helyileg kell kezelni, és a leírt módon kezelve 1-2 hét alatt olyan lesz a csőre mint új korában.