Átköltözöm ezzel a témával ide, mielőtt kiutálsz a topikodból kedves Gabesz!

--------------------------------------------------------------------------
doromboló írta:
...Csak még egy hasonlat : Én rajongok a kemény rockért, az autómban fullom nyomom és vele együtt üvöltöm a számot. Otthon viszont meg sem merem próbálni ugyanezt mert nem odavaló és nem én élek egyedül a világon ...
doromboló írta:
..... Lehet ezt persze másképp látni, de én a normális átlagról beszélek....
'Dear Dorombibélám! Más a normális átlag, mint amilyennek hiszed. Kis'hazánkban több tízezer korombéli hallgat metált otthon, és elenyésző százalékuk veszi elő Mozart, Vivaldi, vagy Bach műveit (hogy csak a legemészthetőbb komolyzenei szerzőket említsem).
...és itt van párhuzam a két dolog közt. A rollerezést sem lehet futtában élvezni, ahogy Mozarthoz is kell egy csendes szoba, ahová nem hallatszik be még az utca zaja sem. Mozartot nem lehet 5 percig hallgatni, amíg tovább nem kell rohannunk valahová, ahhoz kell egy szabad óra, hogy egyáltalán betegyem a CD játszóba a lemezt. Nagyon nagy művészet azt megtanulni, hogy hogyan lassuljunk le minden nap egy -két órára, aztán minden átmenet nélkül pörögjünk fel, mert a környezetünk ezt várja el tőlünk. A legtöbb ember inkább pörög folyamatosan, és ha meghall egy rollert énekelni (vagy egy Mozart divertimentót) fél percen belül megkérdi: "Mi ez a vacak?!?

"
...és vesz egy csappert éneklő kanárit, vagy betesz a lejátszóba egy metál-rap-technó CD-t, és feltekeri a hangerőt. (ezzel nem fikázni akarom a rock'megatöbbizenét, -meg a csapper hangját sem- hiszen én is zömében ezt hallgatom! -mármint zenében

- )
Mondhatják a magunkfajták, hogy " Nem'odavaló!", akkor is ezt fogják tenni. Ettől Ők nem kevesebbek, csak valamiből kevesebb jut nekik, és ez a valami sokuknak nem is hiányzik.
Mi-mire lett kitenyésztve, kitalálva...
Hányan tartják kitenyésztésük céljának megfelelően a különböző kutyafajtákat? Sertés, csótány, pók, görény, mint családi kedvenc? Manapság hányan közlekednek terepjárókkal, és hányan használják ezt valóban terepen....?
Mondhatjuk, hogy ezek degenerált dolgok, de mostanra teljesen megszokottá, általánossá váltak.
A mostani rohanás nem a mi madarunk világa. Macerás, le kell lassulni hozzá. Aki nem fékez le, azt nem érinti meg. Egy kategóriával több időt kell szánnia erre annak aki ezzel foglalkozik, mint sok más madárfajnál vagy kanári fajtánál.
Nem mindenki vállalja-, nem mindenkinek van lehetősége ezt felvállalni. Nem hiába szorult háttérbe a roller.
Ha VTepesnek, Texaskrisznek nem jött be, hát nem jött be. Ha ezeket a felvételeket hallgatva -bármilyen szarok is- nem tetszik Nékik, akkor az életbe nem fog tetszeni a roller hangja soha. Ezért hát kívánom Nékik is, hogy találják meg a színesekben amit keresnek, és kísérjék végig életétüket a madarak, még ha azok nem is rollerek lesznek.
Nem hiszem, hogy mindenkit meg kell téríteni, csak azt aki legalább egy kicsit fogékony erre. Annak viszont, aki egy p'öttyet fogékony minden segítséget meg kell adni, de'há a'sszem ezt meg is kapják tőlünk....
.....szóval akinek van rá lehetősége, és szeretne "lelassulni", annak ebben 1000%-ig segíteni fog a roller! Meg fog tanítani erre mindenkit, ezt bizton' merem állítani! Aki kicsit is érdeklődik ez iránt, érdekesnek tartja a "brekegésüket" az jöjjön el valamelyikünkhöz decemberben, hallgasson meg élőben egy kollekciót, és fogjon bele bátran, akkor is, ha jelenleg nem "divat" ez. Nem ördöngösség, meg tudtuk tanulni ezt mi is. Nem egyszerű, évekig tart, de aki figyel a madaraira és időt szán rájuk annak menni fog!

....szerintem.