Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 51  Következő
Szerző Üzenet
Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 nov. 21, 21:44 
Szia !

Tedd a kalitkát a plafon közelébe, legalább 8 - 1o C fokkal melegebb lesz a fészek körűl.

Hozzászólás 2007 nov. 21, 21:36 
Köszönöm a segítségeket! Nálam nincs 20 fok se így gondolom ne sok jóra számítsak... Sajnos a többi madár teleltetése miatt én csak 10-15 fokra fűtök

Hozzászólás 2007 nov. 21, 21:14 
Szevasztok!
Köszi az infót. A fészek szerkezetén már nem tudok változtatni, a fürdetéssel remélem nagyobb arányú lesz a kelés. Szeretnék jobb eredményről beszámolni a másik fészekaljnál.
Üdv.:Zsolt

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 21, 19:49 
Kynyoo írta:
Én a fürdetésről nem is hallottam sima csőitatóm van benn náluk! Néhány tanácsot szívesen fogadnék...

Szia Kynyoo!

A tojásokon ülő madár fürdéssel szabályozza a tojások hőmérsékletét és az odú páratartalmát. Ha ezt nem biztosítod nekik, a tojások beszáradhatnak, kisebb lesz a kelési arány, vagy semmi.

Hozzászólás 2007 nov. 21, 19:47 
Szia !

Ha kalitban tartod őket jó az ajtóra szerelhető Kanári fűrdő is. Volierben a 2o - 25 cm. átmérőjű cserépalátét a megfelelő. Naponta cseréld a vizet, mert többnyire csak tiszta vízben fürödnek.

A szoba hőmérséklet a 2o- 24 C fok körüli legyen a fészek magasságában és a relatív páratartalom meg 7o - 8o % - on optimális.
Belölről az odu aljára tegyél hőszigetelésnek szivacsot, vagy más hőszigetelő lapot egy kicsit kimélyítve, így a tojások nem gurulnak szét, és nem hűlnek ki a fiókák a kikelés utáni napokban.
A rizs inkubációs ideje 3. tojás után még 18 nap.

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára eszterolajos 2007 nov. 21, 19:49-kor.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 21, 19:44 
Kónya Zsolt írta:
... csak egy kelt ki az öt tojásból, az is 18 napra.A 15. napon vártam a kelésüket...

Szia Zsolt!

Bár a rizspinty fiókák 15. napra kelnek, Rob Salem rizspintytenyésztő a www.javafinch.co.uk weboldalán azt írja, hogy a 3. tojás letojásától számított 18. napra kelnek. Feltett az oldalára egy 18. napos táblázatot, ezt egész évben tudod használni (nyomtatóbarát formában is letölthető):

http://www.javafinch.co.uk/breeding/hatching.html

Én is ezt használtam, és PONTOSAN a 3. tojás letojását követő 18. napra keltek a kicsik! Most már ki van függesztve a madárházam "faliújságjára".

Hozzászólás 2007 nov. 21, 18:38 
Helló Rizsesek!

Örömmel olvasom mindenki Zsolt és Waxbill első fiókáját! Nálam tegnap megjelent az első kis tojás ami nem is olyan pici! Lajos bá és többiek mi a teendőm? Én a fürdetésről nem is hallottam sima csőitatóm van benn náluk! Néhány tanácsot szívesen fogadnék...

Hozzászólás 2007 nov. 21, 18:18 
Szia Zsolt !

Nem is fog finom szálakat behordani a fészekbe, a rizs nem készít finom szálú anyagból fészket, inkább nem rak bele semmit se. Csak durva szálas anyagot és papír szeleteket rakj be nekik.

A durva fészekanyag a tojások átszellőzését biztosítja, mivel a rizs állandóan űli őket, igy túlmelegszenek, ezzel védekezik a fészekodú átmelegedése és a tojások beszáradása ellen.

Az inkubációs időszak alatt mindég legyen fűrdővíz elöttük és nem kell külön locsolgatni az odut.
Erre egyébként is vigyázz, mivel a tojások a 39 - 41 C fok körüli hőmérsékletűek és ha viz éri őket akár 8 -1o C fokot is eshet hírtelen a hőmérséklete és ez az embrió halálát jelenti.

Hozzászólás 2007 nov. 21, 18:07 
Szevasztok!
Köszi szépen. Igen. úgyveszem észre, legalább is ez a pár nagyon rendezetlen fészket épít. A nagy dúrva növényi szálakat hordja csak az oduba. Lehet ennek köszönhető, hogy csak egy kelt ki az öt tojásból, az is 18 napra.A 15. napon vártam a kelésüket, permeteztem vizet is az oduba, de mindhiába. Sajnos a többi ki sem bírt kelni. Nagyon szeretnek fürödni, így a másik pár ami alatt 25.-én kellene kelni másképp csinálom.Kelés előtt többszöri fürdő hátha segít. Ezeknél nem annyira üres a fészek (fészekanyaggal), mint az elsőnél. Hiába raktam tele az odujukat szénával ,mindig kihordták. Lehet én is bevetem a szivacsbélelést.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 20, 20:04 
Kónya Zsolt írta:
Most már én is büszkélkedhetek az első rizspinty utódban.

Szia Zsolt!

Gratulálok a kis rizshez! Látom, nálad is behordták az oduba a fürtösköles kalászát...
Nekem is kikelt életem első rizspinty ikerpárja, de sajna valószínű, hogy a zárt gyűrűk nem fognak megérkezni időben. Már 4 naposak. :(

Hozzászólás 2007 nov. 20, 12:55 
Szervusz Lajos bátyánk!
Most már én is büszkélkedhetek az első rizspinty utódban. Sajos ,mint ezelőtt írtam, a szülők nem képviselik a kimondott "vadszín" változatot, ha tehetem azon leszek, hogy minőségileg megfelelő madarat szaportsak.Ezek a madarak lesznek az elsőként "feljegyzett" egyedek, amelyek e szép madarak tenyésztésére ösztökéltek engem, e színes madarászat gyakorlásához.Reménykedem benne,hogy egyszer olyan állománnyal rendelkezek, amik megállják helyüket éppúgy magyarországon, mint más díszmadártartással foglalkozó egyéb országok színvonalában. Ezt csak halkan jegyzem meg, de a közeljövőben elképzelhetőnek tartom a személyes felkeresésemet, ami nemcsak e faj ,hanem a lonchura nemzetségébe tartozó többi fajra is kiterjed.
Kép

Hozzászólás 2007 nov. 17, 17:33 
Szia Edina !
Vasárnap de. 9 -től 12 -ig ott vagyok a kiállításon.

Hozzászólás 2007 nov. 17, 1:00 
Szervusz Lajos!

Bocsánat a kései válaszért!

Holnap a Lurdy Házban lesz egy díszmadárkiállítás, Tóth Sándorral beszéltem a héten ő mondta hogy veled érdemes kapcsolatba lépni, ha ilyen irányú terveim vannak. Remélem tudunk pár szót váltani esetleg.. :)

Csináltam pár képet a madarakról
Kép
Kép[/img]

Hozzászólás 2007 nov. 16, 13:26 
Kép
Az egyik pár rizsem...

Hozzászólás 2007 nov. 15, 21:03 
Hát én azért nem vagyok egy klubtagnak való még nem is tenyésztettem rizseket csak voltam taggyűlésen pesten meg kinéztünk a monori börzére és megtetszettek nekem és a mennyasszonyomnak de hogy hogyan kerültünk a Petihez azt már nem tudom! Remélem azért lesz velük sikerem utána majd gondolkozom a bővítésen! A legnagyobb baj hogy mifelénk nem egy keresett madár és annyi helyen nincs hogy ne válljak meg tőlük bár én azt se bánnám ha az összes maradna eleinte főleg nehezen váltam meg a madárkáktól de ma már kicsit könnyebb de mindenféle embernek akkor se adom!

Hozzászólás 2007 nov. 15, 20:40 
Szia !
Én 3,5 öst használok szerintem ez az ideális, mert egy röpdében nevelt rizs erössebb alkatú lesz és a lába is erössebb neki. A 3,2 már szorulhat és a kosz is könnyebben alatta marad.
A jó vérvonalak beszerzésére ideális porond a klub tagság.

Hozzászólás 2007 nov. 15, 20:32 
Az itteni árakat persze ismerem! Egy osztrák tenyésztővel ismerkedtem meg és ő 20euróért adja a madarait gyűrűzve! Igazából a börzén is elkérnek egy ötöst egy ezüstért ami szép még gyűrű nélkül is! a 3,2-es gyűrű jó a rizsekre nem szoros? Van két pár fehérem az egyiknél feltettem egy odut mert már nagyon tépték a papírt maguk alól! Még a nyáron vettem őket a Viasz Pétertől ő is valakitől vette azért adott túl rajtuk mert vett egy csomó ezüst és fahéj fiatalt! Kiváncsian várom hogy mi lesz! sajnos erre ahol én lakom nem nagyon van rizspinty egymásnak adják el a szaporítók az öregebbnél öregebb madarakat! Hihetetlen mi folyik erre fele! (hmmm... a Zala) :D

Hozzászólás 2007 nov. 15, 19:10 
Szia !

Az alábbiak megléte melletti árak:

Tiszta szín (Standard), max 2. éves gyűrűvel ellátott, egészséges, csonkulás mentes madár.

Szürke ( vad ) színnél 1o-15 Euró,
Fakónál (volt izabell) 15 - 2o Euró,
Fehér 1o Euró,
ezüstszürke 2o Euró,
Színmutációk :
A szürke és fakó pasztell 25 Euró,

A pasztell ezüstszürke és fakó világos színei 25 - 3o Euróba kerűlnek,
ettől halványabbak vannak, de nemigen lehet venni, de azért elvétve van, azok 3o euró fölött vannak.
Fekete fejű 5o Euró, a teljesen fekete viszont 1oo Eurót is veregeti, ha látsz egyáltalán. Szlovákoknál és a Hollandoknál szerezhető be.
Esetleg még a belgáknál, de inkább csak tenyésztő látogatás alkalmával.

A Padda fuscata (Timor szigeti) a Németeknél kapható, csak hallomásból tudom, hogy a tenyésztő gyűrűzve 15o és 2oo Euró között adja darabját,
és ki kell menni érte.
Ezek mind külfőldi árak és gyűrűzött madarak árai.
Gyűrűzetleneket kb 2o % - al olcsóbban adják, de azokat többnyire a Román kupecek viszik tőlünk ki nekik és azt adják aztán a bőrzéken olcsobban.
Az itteni árakat azt hiszem ismered. 2 ooo,- - 5 ooo,- ig.

Hozzászólás 2007 nov. 15, 18:16 
Lajos Bá!

Egy első osztályú rizspinty ára hogy alakul? Bármilyen mutáció...

Hozzászólás 2007 nov. 14, 15:18 
Szervusz Edina !

Üdvözöllek körünkben, kellemes időtőltést a világunkban.

Jó hogy jelentkeztél, mivel éppen a költési szezon előtt vagyunk.
Én a helyedben a követketzőket tenném :

A 2 hímet leválasztanám külön kalitba és ha sikerűl tojót venned akkor a karanténozás után ( két hét) össze engedném őket. Hol van az a kiállítás?
A fehéret csak fehérrel tedd össze a tarkától, meg a színhibásoktól válj meg add be egy állatkereskedésbe.
Ha tényleg tenyészteni akarsz, biztosan lesz a klub valamelyik tagjának eladó jó színű madara. A többi részletet, meg a döntésed alapján kidolgozzuk. Mindenképp fogj hozzá a tenyésztéshez, de ettől bővebb infókra lesz szükségem, hogy segíteni tudjak.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1006 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 51  Következő