Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 76  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Nagy Andrea

Hozzászólás 2010 ápr. 4, 20:56 
Köszi !
Ezt fogom tenni. Remélem kihúzza a hetet.
Majd mondom mi lett.

Üdv Andi

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 ápr. 3, 21:38 
Na, Andi, jártak itt a szakik, de nem mondtak nekünk semmi okosat. Figyu, azt hiszem mégsem lenne jó ötlet egy másik fészket is betenni. Hát persze, de buta is vagyok, hát akkor azért hagyná ott a csibés fészket... és ismét attól félnél, hogy kihűlnek. :roll: Tudod mit? Ne csinálj semmit. Figyeljed, ha letojt egy tojást, csak szépen vedd el tőle, hadd ücsörögjön a fiókáin tovább. Még ráér új fészket rakni. Ha egy kicsit igazgatja, cibálja a régit, hát legyen. Csak éppen a piciket ne akarná megfosztani fészekanyagnak való miatt. Mert akkor nem tudom mi a jó: fészekanyagot adni neki, vagy kivenni kis időre a fiakat? Fogalmam sincs. Ha valahogy még egy hetet kihúznak a kicsik, már szépen kitollasodnak, kijárnak a fészekből, maguktól is már enni fognak. Hátha sikerül?! :wink:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 ápr. 3, 12:48 
Köszi Gabesz!
Egyenlőre nem bántja a piciket. A MÁSODIK FÉSZKEN ÉN IS GONDOLKODTAM MÁR.
A fiókákon már egy ideje nem ül egyik se de azért még elég elevenek. Az egyik a héten kitollasodik. Már 2 hetes a másikért, aggódom az sokkal csenevészebb.

HA valakinek van jó ötlete Írjon.

Hozzászólás 2010 ápr. 3, 11:28 
nagy0118 írta:
A tojom elkezdet megint fészket rakni, pedig a fiókái még csak most kezdtek tollasodni. A fiókákat nagyrészt a hím eteti, mert a tojó egyszer már abbahagyta az etetést.
Most mi legyen? Tegyem külön a Hímet a kicsikkel a tojó meg had tegye amit jónak lát?

Hm... Igen picik még a fiókák, ha azt mondod, most tollasodnak. Ha a hímet külön tennéd a kicsikkel, lehet, hogy etetné, de nem hiszem, hogy ülne is rajtuk, melegítené.... Kihülnének a kicsik, hisz még nincs tollruhájuk, ami megvédje őket.
Azzal, hogy betetted a hímet, a tojó ismét rápördült. Lágykaja, fészek, hím... minden adva van egy újabb fészekalapításhoz, és mivel nem eteti a kicsinyeit, úgy gondolja, bőven ráér. :roll:
Nos, ha a hím eteti a piciket, azzal 1 csatát már megnyertél. Ha tojást rak le a tojó, azt simán kiveszed, hogy továbbra is a fiakat melegítse, meg aztán az a gubanc is fennállna, hogy összetörik a tojás meg ramaty meg trutyi meg minden... Hanem a legnagyobb veszély az, ha a fiókákat akarná felhasználni fészekanyagnak! A helyedben én együtt hagynám a kis családot, mindenkit a saját "problémájával" elfoglalva és közben nagyon odafigyelnék, mikor a nagysága a fészekkel babrálna...
Nem tudom, még nem volt ilyen esetem, jó ötlet lenne ilyenkor betenni egy másik fészket is? Kérdem a szakiktól! Vajon, akkor kiszedné a fiókák alól az anyagot meg talán róluk is? :shock: Szerintetek ilyenkor hogyan jó eljárni?

IDRE tag

Hozzászólás 2010 ápr. 2, 12:38 
Sziasztok megint egy kérdés.
A tojom elkezdet megint fészket rakni, pedig a fiókái még csak most kezdtek tollasodni. A fiókákat nagyrészt a hím eteti, mert a tojó egyszer már abbahagyta az etetést.
Most mi legyen? Tegyem külön a Hímet a kicsikkel a tojó meg had tegye amit jónak lát?
Üdv Andi

Hozzászólás 2010 márc. 30, 14:46 
De, Marcsi, hallottam. Ecccer mesélte a szomszédom, hogy az apjának egyetlen fia szomszédjánál is ugyanez elő szokott fordulni :shock: . Iránta haránt :shock: :lol:

Hozzászólás 2010 márc. 30, 14:27 
VladTepes írta:
...Dunnyuska ül a kalit alján, éppen, hogy kilátszik a buksija a fiók pereme fölött....és jár a szája :-) Úgyhogy.... 2,5 hét múlva egyértelmű lesz... ha lesz náluk fióka akkor kérdés eldőlt :-)

Hű, gyerekek... Mi van velem? :shock: Nem érteni magyar?
Marcsi egyszer már kiverte a biztosítékot a hímek viselkedéséről fura kanári-pszichológia elméletével... De most bocsi, hogy értetlenkedek, de ezt sem értem :shock: .
Vlad, mit értesz azalatt, hogy "jár a szája"? Énekel? De hisz azt eddig is mondtad, hogy Dunyuska nagy nótás :lol: . Egyértelműen mi derül ki 2,5 hét múlva? Hogy a párja fias tojáson fog-e kotolni? (Igaza van Marcsinak, azt már a 6. napon is meglátod.) -és akkor hím. Erre gondoltál? Na, csak mert kíváncsi vagyok :wink: .

IDRE tag

Hozzászólás 2010 márc. 30, 11:32 
Köszi Marcsi bevált. A Hím tényleg eteti a kicsiket.

Hozzászólás 2010 márc. 29, 21:19 
feketemarcsi írta:
...és a felnőtt hím fiatalabb korában nem érdeklődött iránta, hanem nemes egyszerűséggel meg szerette volna ruházni a jövendőbeli vetélytársat.
:56: :75:

kétszeres Gyémántkoszorús Mestertenyésztő

Hozzászólás 2010 márc. 29, 9:42 
tündi393 írta:
Szia Doromboló!

Tulajdonképpen azt is szerettem volna kérdezni, hogy még milyen zöldet adhatok nekik? Az uborkáról azt hallottam, hogy szeretik, de nem szabad sokszor adni nekik, meregt vedlenek tőle. Ne nevess (nevessetek) rajtam, ha nem így van. Sokat segítenél, ha még írnál táplálékot meg zöld féleséget, hogy miket adjak nekik.
Köszi szépen az eddigieket és a többi tanácsot is.

Üdv.: Tünde
cek
Tündikém !
Semmit !...Már ez is több a soknál :) Gyakori probléma, hogy a házikedvenceket a túlzásainkkal, a rojongott szeretetünkkel öljük meg !.. A kanári alapvetően magevő madár,a természetben sem eszik kétpofára gyümölcsöt. Amiért mégis több zöldet adunk azért van, mert a természetben a magevők sok félérett, nyers magot is esznek, ezzel beviszik a szervezetbe a létfontosságú vitaminokat, aminósavakat, ásványi anyagokat, nyomelemeket..stb.
A mi feladatunk, hogy a legeslegjobb magkeveréket biztosítsuk kedvencünknek, úgy a keverék összetételét és a takarmány friss állapotát illetően. Ehhez adhatunk hetente egyszer-kétszer reszelt sárgarépát, vagy édes almát, vagy tyúkhurt vagy bármit amit ember is megehetne. DE arra vigyázni kell, hogy -különösen az uborka félnapnál tovább ne maradjon előtte- a többi zöldség gyümölcsöt is ki kell dobni a következőetetéskor !...Piaci cuccot megmosni de nehogy vizesen kerüljön elé !!!...Lágyeleség hetente egyszer elég, ha az keményre főtt tojásreszelék, kekszpor és sárgarépa reszelék,+ egy icipici friss nyers mák !
Ásványi anyagot adsz, mert írtad, a többi meg semmi!... :lol: Azaz minden hónapban egyszer legalább kézbe kell venni a madarat és felfújni a hasán a tollat, hogy kövér e vagy sovány és ehhez igazírtani a takarmányozást. Ha kövér akkora zöldeleséget duplikálni, ha meg beesett hasú és borotva éles mellcsontú, akkor a lágyeleséget kétszer az egy helyett !... :shock:
Ja ! Huzatba, tűző napon, vagy éppen sötét lukban azért ne legyen. Kiengedni sem kell, mert csak összeriad + ablak pafff, stb. Egy tágasabb kalit bőven megteszi. Ha hozzászokik a röpködéshez, akkor már rendszeresen kívánja mert megtanítottuk vele. A madarak nagyobb része sem repülne ha nem volna muszály !..Pl.költözni kell télen délebbre mert megfagynának, óriási területet be kell röpülniük sokszor a táplálékért, menekülni kell a ragadozók elől, egyébként egy ágon elugrándoznának hidd el .... :shock: :wink: Azok a madarak melyeket háziasítottunk, az évezredek során teljesen átalakultak, pl.a házityúk. Mindene megvan, mi a szarnak kéne röpködniük ?...A szobanövények közt vannak mérgezők, sőt a nagyobb része az, legalább is a kismadarak tápcsatornájára vonatkozóan...Letojja a bútorokat, leverhet valamit, szóval ez olyan mint ahogy ki van tolva a kutyával az első számú társállatunkkal. Tudatlanságunkból fakadóan elkezdtük beetetni a néppel, hogy a kutyának mekkora a mozgásigénye és futtatni meg meg húhá... :lol: Nagy túrót van a kutyának futáshiánya !...A kutyának egy alapvetően fontos van az életében és ez az, hogy minél többet lehessen a gazdi társaságában és ha az egy hosszútávfutó akkor megszívta szegény, azért szívesen elmegy vele a tréningekre de ha a lakásban lehet a fotelunk mellett a kis takaróján, ne adj isten még oda is mottyantunk neki valamit, az orgazmus !... :lol:
Az angol telivér sem tudja magáról, hogy angol telivérnek született csupán kétségtelenül jobb paraméterekkel rendelkezik ha futtatásra képezik ki, mint egy lipicai. Azért ha a lóra bíznánk kezdettől fogva akkor ugyan nem rohanna inaszakadásig szerencsétlen. A ménes sem száguldana, ha meg nem hajtják régen a farkasok,ma meg a csikósok a fényképező Japsik előtt !-- :lol: ... Na most látom,hogy belekaptam egy etológiai értekezésbe, mikor annyi dógom lenne !... :roll: ....Szóvel csak nyugodtam Tündibündi !... :wink:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 márc. 29, 8:15 
Segítség!!!!
A tojóm Abbahagyta az 1 hetes fiókák nevelését. Most mit csináljak?

Hozzászólás 2010 márc. 28, 19:03 
Szia, Vlad!
Nem tudom, hunn vannak a szakik... A tavasz elcsalta őket a gép mellől 8) , pedig ők többet és okosabbat tudnának mondani, hisz annyiféle viselkedést tapasztalhattak már a madaraikon! Amiért én írok, az Fruzsim, aki eleinte abszolút hím módjára viselkedett: énekelt, etette a "párját" és még addig nem látván ahogyan a kanárik párzanak, hogy ráugrott a tojóra, azt gondoltam, valódi az ügy. Az, hogy hol egyik, hol másik ült a fészekbe, megfúrták rendesen, természetesnek vettem, de mostmár tudom, nem az! És egy reggelre meglett az első tojás. De az igazi pofáraesés akkor volt, mikor egyszer csak 2 tojással szaporodott a fészekalj ugyanazon a nap! :shock: Másik eset már nem ennyire látványos :lol: , de érdekes: a hím rendesen igazgatta a fészket és míg a tojó leszállt enni, addig ő helyezkedett a tojások fölé. No, eddig az a pár madár, amit lehetőségem volt megfigyelni, mindenik más és más szokással bír. Ezért is jegyzem föl, hogy pl. Ilusom alól nem szabad elvenni a tojást, mert bár letojja a többit is, de többé rá nem ül a fészekre. Ezt a tavaly 3x játszodtuk el, mígnem megértette velem a helyzet súlyosságát. Idén no problem kotol a drága! (Megjegyzem, számítok a fiókák korbeli különbségére, és van másik tojó, akit számításba vehetek, mint pótmama.) Szóval vannak "viselkedészavaros" :lol: madarak, de ha figyeled őket, hamarosan rájössz, kinél hol a bibi. Mert ha Kati néni felteszi a kalapot, lehet jól áll neki, de attól még nem férfi :shock: .

A te madaradnál azt mondod, 2009-es, de talán az is fontos, melyik hónapban született. "nem létezik, eddig kussolt, meg szétfújva, meglesve az szerinte lány volt, csak még nem kész" Annyira fiatal, hogy a tenyésztő maga sem tudta megállapítani a nemét? Az, hogy "teli tüdőből" énekel, attól még lehet tojó, mint Fruzsim is bebizonyította, bár az általános leírás a tojókról nem ezt mondja. Beraktad a tuti hím mellé és "Jevgenyíj kb 0,5 perc után meg akarta...". Ez is azt mondja nekem, hogy tojó a drága (lásd Bendigó módszer a szexálásban :lol: ) "Dunnyuska úgy énekelt, mint állat a tojó felé, majd átpréselte magát a rácson..." Hát igen, itt tűnődök el én is, hogy miért? "Tojónak is begyütt, látszott" Mit értesz ez alatt? Homorított mellette a rúdon? "láthatóan az alatta levő kalitokban levő hímek éneke érdekli jobban, állandóan kukkol lefelé..." Azt mondom tojó. "tojóval elvannak együtt, pontosabban inkább egymás mellett" Ja, mert ő is fészkelni akar, tehát tojó. "Majd 2-3 napja este láttam őket párzani, Dunnyuska hibátlanul ugrált a tojón" Hát ezt megnézném! :shock: :lol: Homorított a tojó ő meg görbült rá, ahogy illik? Mert azért viselkedészavar ide, identitászavar oda, párzani másként nem tudnak. Ja, és olyankor nem ugrálnak! (megjegyzem, ezt Fruzsim is művelte Fióval, és lásd fennebb... nem párzás.) Szovel tojó. "Dunnyuska ül a fészekben és "fúrja", rendezgeti azt.... majd ül benne, mint egy tyúkanyó." Tojó. "létezik olyan hím, amelyik fészket "fúr" ?" jaja, meglehet :lol: "Vagy lett egy hermafrodita madaram?" Ki tudja? :roll: Én mindenképpen a helyedben külön kalitba tenném, külön fészekkel és fészekanyagot adnék neki, meg lágyeleséget is. Reggel és este beengedném hozzá Jevgenyíjt (dejó a neve!!!! :D ) persze szigorú ellenőrzés mellett. Ha tojó, előbb-utóbb beadja a derekát (értsd: homorít), ha pedig hím, netán bunyó lesz a kísérletből, ezért légy résen. Ha tényleg hím, akkor túl fiatal, még úgysem lenne képes rendes párzásra, idő kell neki. Na, egyelőre én azt mondom tojó. :roll:

Másik kérdés: "Létezik kanárinál is két szikű toji? És ha igen, azzal mi lesz? Mi tegyek?" Kétszíkű kanáritojással még nem találkoztam, de falusi lévén, tudom, hogy a tyúkok alá sem tesszük be a kétszíkű tojást kotlani. Csak lazán dobd ki, vagy jön a húsvét, fesd meg :wink: , viszont a többi tojást el kellett volna venni és műtojit tenni a fészekbe a 4. tojásig. De azt hiszem, ezzel elkéstünk. Vagy még nem?

No, emmá jó sokra sikeredett... :lol:
Az általános kanáris topikot ha átfutod, találsz fészkeléssel kapcsolatos kérdéseket, de ha netán más kérdés merül fel, bizti lesznek itt mások is, akik hasznos tanáccsal tudnak majd szolgálni. (Ugye???)

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2010 márc. 27, 13:26 
emys írta:

Ps: A szervezeten belülre kell 0,2-0,4 mg/ttkg dózisban bejutni. Egyes irodalmi adatok szerint még ennél is több kell valamennyivel. De nem tudni milyen mértékű a felszívódás a bőrről.

Köszönöm dr.-úr,akkor csak a tisztán látás és félreértés elkerülése érdekében:
Sh ivermectin vagy Sh ivermectin light???? Kanári esetében!

IDRE tag
Valódi név: Dr Sátorhelyi tamás

Hozzászólás 2010 márc. 26, 23:34 
leho írta:
A lódoki is állatorvos :wink:

Szia!

Most, hogy így megszólíttattam... :)

A fent nevezett készítményt dobozon írt adagolásban adod, akkor kb 0,4 mg/testtömeg kg dózisban adod.
Tapasztalatok szerint apró madarakon a szükséges dózis 1 mg/ttkg.

emys

Ps: A szervezeten belülre kell 0,2-0,4 mg/ttkg dózisban bejutni. Egyes irodalmi adatok szerint még ennél is több kell valamennyivel. De nem tudni milyen mértékű a felszívódás a bőrről.

http://www.exopet.hu/

Hozzászólás 2010 márc. 26, 19:54 
Sziasztok!
Bocs hogy beleszólok, de sztem is Marcsinak van igaza sajnos a light elég lájt! Igazán én még nem vettem észre, hogy hatott volna. A megelőzés pedig mindíg fontosabb, mint bármi más(sajna tapasztalat). Ha már egyszer befészkelték magukat a dögök nehéz tőlük megszanadulni. És vigyázz, ha új madarat hozol mindíg tedd külön 1-2 napig és kezeld le mielőtt a többihez beteszed. Sok sikert!
Emő

Hozzászólás 2010 márc. 25, 16:42 
SZia!
Akkor az biztosan tudja mit-mire érdemes használni!
Köszi!

Hozzászólás 2010 márc. 25, 11:19 
feketemarcsi írta:
Nekem állatorvos tanácsolta a nem light-ot.

A lódoki is állatorvos :wink:

Hozzászólás 2010 márc. 24, 16:54 
Az igaz hogy külső élősködő ellen kértem a tanácsokat,de kezdő révén bármit szívesen vesszek!
Mert a légzsák atka és társai nekem teljesen új. :oops:
Közben utána olvastam a két variációnak,és a simát nagytestű madarakra és galambokra ajánlja a gyártó.
Míg a light-et kistestű madaraknak külső és belső parazita ellen,ami testnedvvel táplálkozik!
De valószínűnek tartom,hogy a gyakorlat teljesen mást mutat!
vagy nem jól gondolom?

Hozzászólás 2010 márc. 24, 16:24 
feketemarcsi írta:
Miért, a légzőszervi atka nem élősködő? :shock:
Kanáriknál pedig elég gyakori, nekem még olyan madarat nem sikerült vennem, amiben ne lett volna. :?

De csak az belső :lol:

Hozzászólás 2010 márc. 24, 16:13 
feketemarcsi írta:
Légzőszervi atka ellen nem hatásos, én a sima Sh ivermectint használom és közvetlenül egy cseppet a madár csőrébe, majd ezt kétszer 7 nap különbséggel megismétlem. Egyik állatorvos javasolta a ligh-tes helyett ezt a módszert.

De nem is arra kért tanácsot,hanem külső élösködök elleni megelőzésre, arra meg jó :)
http://www.equus.hu/shop/?p=productsMor ... adaraknak-

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 76  Következő