VladTepes írta:
Ja, ja. Neten fent van minden alapinfo, milyen madárnak kb mi kerll és mekkora, mekkora lyukkal, stb., úgyhogy részről inkább ott a kérdés, hogy a nevezett helyeken milyen madarak vannak (az én tudásom kimerül ott, hogy "jajj, de széép madár

"), milyen arányban, mik az igényeik aztán ha a pipuláció és a várhatóü igény ismert, az társítható a méret, gyártási infokkal, oszt lehet barkácsolni. Én ott lakom a parktől 2 saroknyira, van 2 garázsom, szerszámom, stb, meg kedvem (barkácstudásom olyan amilyen, de elszánt vagyok), úgyhogy vasárnaponként "odúgyártásra fel" (akkor érek rá emberi időben).
Anyagként OSB tűnik jónak, nem vészes az ára, időjárásálló némi minimális kezelés után, künnyű szabni, fúrni, csavarozni....., 2-3 m2 kátránypapír (kátrányos zsindelyizé) sok odúhoz elég, tiplifa a kiülőnek szintén nem megoldhatatlan, horganyzott drótból meg pár méter az akasztókhoz szintén se perc megoldható.
Létrám van 5m ig kitolható alu, vagy egy 3m-es meg egy picit kisebb fa "házmester létra". Akkumulátoros csavarhúzó, fúrom is van, meg a hóbelevanc szállításához dobozos kisáruszállító autóm is, úgyhogy anyag és eszköz adott, csak madarakat kéne tudni, hogy minek/kinek gyártsunk, meg segéderő barkácsolni, meg gyerekek, meg utána kitartás a megfigyeléshez, naplózáshoz. Úgyhogy aki pösti és környékbeli, nyugodtan beszállhat, szvsz túl sok odút nem tudunk alkotni, lenne hely gazdagon, meg madár is aki örülne neki

.
Haló!

Szuuppper! Ez igen! Van itt minden, mint bucsuban
Beszéltem Juhász Imrebával, akit én a legnagyobb odúszakértőnek tartok székesfővárosunkban, kb.500 odút kezel/készített BP-és-környékén, és aszonta, hogy ő nem javasolja az OSB lapokat (a rétegelt lemezt sem), inkább a fenyő deszkát, mehet szőrösen is gyalulatlanul, 20-as vastagságban, sötétbarna színű kültéri felületkezelő festékkel, fontos hogy a tetőnek legyen egy kb.2cm-es lejtése és min.5cm-es frontoldali túlnyúlása, a kiülő pedig nem feltétlen fontos.
Imrebá szívesen segítene a dologban, de mostanság a fecskevédelmi programban aktivizálta magát aztán jön az odúellenörzési szezon, szóval üzeni, hogy ha annak vége, tavasz-végén nyár-elején szívesen eljönne és segítene az odúkészítésben. Egyébként az idei költési szezonról már lehet, hogy lecsúsztunk, kevésbé valószínű hogy igénybe veszik a madarak az ezidőtájt újonnan kihelyezett odúkat... Juteszembe, hogy a Csajkovszkij parkba van egy általam már korábban kihelyezett prototípus a "B"-odúból, aztat még anno az MME-boltból vettem, majd kimehetnénk együtt és megmutatom, ez a második szezonja, tavaly nem költöttek benne és ezidáig idén sem figyeltem még meg költésre utaló jeleket.
Azért idre is felteszek pár odúinfós képet:

Ami a Csaja és Óhegy-parki madárpopulációt illeti, az én pár éves parki-terep-tapasztalatom szerint nem túl meglepő módon a széncinegék vannak túlsúlyban, de kék cinegéből is akad, csuszkát már ritkábban láttam, mezei verebeket inkább télen az etetőn, érdekes mód parkoló házi verebekhez még nem volt szerencsém, seregély is van, vörösbegyből is, ökörszem csak elvétve, házi rozsdafarkú inkább a közeli épületeken.
Szóval véleményem szerint körülbelül maxi ennyi odú kéne:
A-odú: Csaja: 2db, Óhegy: 3db
B-odú: Csaja: 3db, Óhegy: 5db
C-odú: Csaja: 1db, Óhegy: 2db
D-odú: Csaja: 1db, Óhegy: 2db