Norbi0131 írta:
Amíg a madaraimnak nincs belőle bajuk, addig adom nekik!
Az én kis kényes nimfám meg nem szereti a napraforgót. A kedves kis tenyésztője nem adta neki (gondolom én) fiatal korában, így most nagyon ritkán "ropogtat" el egy-két szemet!
Persze ez is csak egyedi dolog.
És, ha már minden, amit adunk nekik egészségtelen, akkor egyszerűbb infúzióval éltetni őket!
Én azt mondom mindig, hogy a madarak tudják, hogy nekik mi kell. De nem fogom csak azt adni, mert csak azt eszik meg, hanem van egy mennyiség és kész. Ha elfogyott, legközelebb akkor kapnak újabb adagot, ha minden egyes magot megették belőle!
Viszont csak a nimfámmal van a baj, mert őt még sehogy nem tudtam rávenni, hogy megegye a napraforgót! Pedig volt már éheztetés is egy jó fél napig, de akkor sem nyúlt hozzá.
Inkább megette a főtt tojást, amit odáig azt sem evett meg, de a napraforgóhoz nem nyúlt.
De valószínűleg, ha lesz egy párja, amelyik megeszi, akkor ő is rászokik majd.
Nem baj, ha nem eszi meg!
Egyébként sajnos nem, az állatok nem tudják, mi nekik a jó, sőt! A kutya probléma nélkül felzabálja a csokit, a degu örömmel fogyasztja az almát, a papagájok gond nélkül esznek a gazdi tányérjából, aztán utána meg örülnek a szegények(gazdák), hogy milyen menő.... És mindez káros, sőt életveszélyes!
Az, hogy valami káros, vagy nem - dózisfüggő! Csakhogy el nem kéne felejteni, hogy ezek kis pehelysúlyú birkozók, így könnyen ki lehet ütni őket! A nimfáim nem kapnak sok napraforgót, sőt, amennyit csak lehet kipiszkálom (majd cssíráztatom), ill. hígítom, és így is rettenetesen aktívak, folyton röpködnek, játszanak, csinálják a banzájt! A kis sanyi csak napraforgón élt 14 évig, hozzám kerülve most már csak csemegeként kaphat naponta néhány falatot, és rögtön le is fogyott, normáls súlyú, aktív stb.
A nagy dózisú napraforgó nem egészséges, és hosszútávon kikészíti a madarak veséjét, máját stb. Minek akkor játszani a sorssal?
Nem azt mondom, hogy nem kaphatnak - sok olyan anyag van, ami szükséges a madaraknak - B-vitamin, E-vitamin, esszenciális aminosavakban gazdag, de mint mondtam - dózis a fontos!