Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Fórum szabályok

>>> Általános fórumozási szabályok <<<

Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 76  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:16 
ZUDI írta:
HELLÓ! Ha a kép a kicsi madaradról készült,nem csoda ha nem emeli a fejét!!!
Ugyanis rogyásig van etetve !!! :D

óóó hálistennek. köszönöm. nagyon örülök neki. :drunken:
van még két tojás. 4 volt, tegnap találtam egy fél kismadár halottat :( ami kikelt, nem tudom mikor, és csak a fele volt meg. :cry: életem első kelése. már sok tojás volt, sirályka pinty is, de sosem kelt ki egy sem.
nagyon szépen köszönöm. (csak halálra ne etesse szegényt.)

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:10 
Gabesz írta:
moco22 írta:
sziasztok! egy kérdésem lenne. végre kikelt a 4 tojásból egy. (szerintem tegnap kelt ki, legalábbis tegnap vettem észre) ez az első eset (pasicsere volt). a kérdésem, hogy amikor kibújik a tojásból a fióka, mennyi idő múlva kéne neki kajáért sivítoznia? mert tegnap óta fel sem emeli a kis fejét. mozgolódik, lélegzik, de fekszik. besegítsek neki? sürgős lenne.... olvasgattam itt, de nem találtam választ. köszönöm :scratch:

Hm... Azért ritkán szokott előfordulni, h a kotló hűségesen kikölti a fiait és ne etessen, de azért előfordul... Figyu, ne sokat skubizd őket, ne leskelődj, bár tudom, rettenetesen nehéz megállni! :lol: 8) Feltételezem, a magkeverék és víz mellett lágyeleség is volt előtte a kalitban már a kikelés napján. Ugye? [url]Nos, ha meglesed de csak egyszer! akkor azt nézd, hogy van-e étel a pici begyében[/url], tudod, ott a nyakán oldalt egy sárga göböcskét kellene látnod. Bármilyen kevéske is legyen benne az étel, azt jelenti, hogy kapott! Hanem akkor van gáz, ha nem hagyjuk nyugodtan etetni a tojót, főként ha egy éber teremtés. Nekem is van egy tojóm, amelyik ha észreveszi, h valaki a közelében is van, azonnal abbahagyja a műveletet, bármit csináljon is! Szovel... Hagyjuk őket nyugiban etetni!
Ha üres a begye... akkor meg... hát izé, no, majd akkor gyere vissza.

A kikelést követő első napon nem etetnek a szülők, vagy csak elvétve, azt nem igen lehet látni, mivel gyorsan átmegy a zúzó gyomorba a begy tartalma, ekkor még többnyire a megmaradt szikből táplálkozik a fiatal madár, nem is "sívít" a kajáért...
A második napon már láthatsz némi takarmányt a begyébe... ezután már kezdi a kaját követelni...

Ne nézegesd őket.... halgass Gabeszra

Bronz fokozatú IDRE díjas
Valódi név: T.G.

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:09 
moco22 írta:
szerintem dugig van. jó a mamija nagyon

Ntc-nc-nc, te moco! :lol: Jól rámijesztettél 8) Azt hittem, ki fog nyúlni a csürke. No, ne akard, hogy teli beggyel is tátogjon szerencsétlen :shock: Teli hassal te nem szoktál elnyúlva pihegni? :lol: No, most ez az ő dolga. Enni, aludni, melegben lenni, tátogni ha éhes, jó nagyokat kitrutyizni a fészek szélére és a lehető legjobban fejlődni.

ZUDI írta:
HELLÓ!
Ha a kép a kicsi madaradról készült,nem csoda ha nem emeli a fejét!!!

:D , kösz, Zudi! Bocs, nem néztem meg a képet... Pedig rövidebb lett volna a válasz :roll:

Hanem egy kérdés, moco: a tojó alá egyidőben kerültek a tojások vagy ahogy naponta elpotyogtatta, úgy gyűlt meg szépen a fészekrevaló?

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:07 
moco22 irta:

sziasztok! egy kérdésem lenne. végre kikelt a 4 tojásból egy. (szerintem tegnap kelt ki, legalábbis tegnap vettem észre) ez az első eset (pasicsere volt). a kérdésem, hogy amikor kibújik a tojásból a fióka, mennyi idő múlva kéne neki kajáért sivítoznia? mert tegnap óta fel sem emeli a kis fejét. mozgolódik, lélegzik, de fekszik. besegítsek neki? sürgős lenne.... olvasgattam itt, de nem találtam választ. köszönöm :scratch:

HELLÓ!
Ha a kép a kicsi madaradról készült,nem csoda ha nem emeli a fejét!!!

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:02 
Gabesz írta:
Szovel... Hagyjuk őket nyugiban etetni!

szerintem dugig van. jó a mamija nagyon, sőt ez az apuka is sokkal jobb, mint az előző. a mamát is eteti, és ha a mami kijön a fészekből, akkor odamegy a fészekhez és belenéz, hogy mizujs :D
szóval etetés az van, de a kicsi csak úgy fekszik és piheg. azért kérdem, hogy mikortól kezdenek el tátogni?
amúgy a mamát nem zavarja, ha megnézem, mert akkor szoktam csak skubizni, ha kiszáll kajálni.
már van vagy 15 db üres tojásom eltéve emlékbe. nem is gondoltam volna, hogy ebből is lesz valami. de úgy látszik Figaro (új pasi) ügyesebb, mint Wiliem (régi pasi). Ráadásul Gertrúd (csajszi) is szerintem jobban odavan érte, mint az expasiért. :)
jah, a kaja az rendben van. azért mindig reménykedtem, hogy lesz belőle valami, úgyhogy mindent úgy csináltam, ahogy itt olvastam :)

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 10:00 
Vidra, Andi, Andibandi? Subidubidú? :lol:
Na? Valami fejlemény???

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 9:54 
moco22 írta:

Hm... Azért ritkán szokott előfordulni, h a kotló hűségesen kikölti a fiait és ne etessen, de azért előfordul... Figyu, ne sokat skubizd őket, ne leskelődj, bár tudom, rettenetesen nehéz megállni! :lol: 8) Feltételezem, a magkeverék és víz mellett lágyeleség is volt előtte a kalitban már a kikelés napján. Ugye? [url]Nos, ha meglesed de csak egyszer! akkor azt nézd, hogy van-e étel a pici begyében[/url], tudod, ott a nyakán oldalt egy sárga göböcskét kellene látnod. Bármilyen kevéske is legyen benne az étel, azt jelenti, hogy kapott! Hanem akkor van gáz, ha nem hagyjuk nyugodtan etetni a tojót, főként ha egy éber teremtés. Nekem is van egy tojóm, amelyik ha észreveszi, h valaki a közelében is van, azonnal abbahagyja a műveletet, bármit csináljon is! Szovel... Hagyjuk őket nyugiban etetni!

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 9:47 
VladTepes írta:
A hat tojásból, amin így Natasa ült, kettő ma dél körül kikelt - a kettő sajátja. Az átrakott 4et megjelöltem, így biztosra tudom, azok még nem mozdultak. Várok még, de... a két madár egyszerre kezdett kotlani, így ha holnaputánig semmi történés, akkor a tojások nem élték túl a mamájuk halálát.

Ha jól emlékszem, azt mondtad, használtál műtojást. Nos, azért még lehet a két fészek között pár napos különbség, ha pedig egy fészekbe kerültek ezek a tojik és mind kikelnek a picik, bizony számottevő különbséget fogsz észlelni a fiókák között. De mindent csak a maga idején... Ha az elpusztult madár alatt a tojik egy nap melegítés nélkül maradtak, az még nem feltétlenül jelenti, hogy el is pusztultak. Volt rá példa nálam is teljesen kihűlt tojással...

VladTepes írta:
...ők az első "alom", hozzájuk még inkább kötődök...

Nem ajánlom. :shock: :lol: Ja, igen. Pont én mondom. :roll: Várj még kicsit a kötődéssel, legalább míg leválasztott fiatalok lesznek. :wink:

VladTepes írta:
A következő parázásom

Na? :lol: Már vártam :lol: :lol:
Á, nem lesz gond, nyugi. A fiókát 5-6, de legkésőbb 7 napos korában gyűrűzheted. Hú, nem is tudom, de valaki feltett ide egy youtube filmecskét a gyűrűzésről, ha jól emlékszem... Majminnyáutánanézek...

Hozzászólás 2010 ápr. 11, 9:38 
Kép

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2010 ápr. 9, 6:07 
Idézet:
Télleg, kapcsolódó kérdés: mennyire csináljam lágyra, folyósra a lágyeleséget?

ez attól függ, hogy korábban a szülőket hogyan etették lágyeleséggel...

lehet : zacskóból szárazan adagolva, de legyen előttük folyamatosan ivóvíz,

lehet : kissé nedvesítve "földnedves állapotban" ( enyhe nyomásra morzsalékos marad és nem tapad össze)

Nem jó nekik a masszaszerű állag, mivel nem fogják elfogyasztani....

az utobbi (a földnedves) azért jobb, mert nem szomjaznak annyira a fiatalok mint a szárazon etetésnél. Ennek a legbiztosabb ismertetőjele az úgynevezett "szétnövés" (egyugyanazon fészekaljban különböző fejlődési intenzitás jelenik meg), viszont hátránya, hogy kis adagokban többszőr kell adni nekik, de ez nálad nem probléma, úgyis mellettük vagy egész nap.

Sikeres nevelést....

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 18:54 
Szia, Andi!
Nyugi, egy tojást is ki tudnak költeni :wink:
Hány éves a tojód? Van gyűrűje, igaz? No, skubizd meg az évszámot rajta, mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy elsőéves a drága. Ugyanígy viselkedett Galagonya, az első lányom... Harmadik nekifutamodásra is csak két tojás tűnik szemesnek a három tojiból amit hűségesen és rendületlenül kotol. Nagyon remélem, hogy ki is kelnek a picik! No, ha pedig idősebb a tojód, akkor még inkább több okot is fel kell térképezni. Mindre van valahol megoldás.
Hanem... azt mondd meg nekem, hogyan lehetséges, hogy a földről a 2. nap tűnjön el a tojáshéj? :shock: Addig miért nem vetted ki? Ha lepottyant a földre, meg is repedt biztosan... és a másik: nem tudhatjuk,miért lökték ki a tojást a fészekből, de gondolom, volt okuk rá. vajkitudja :roll:

Valódi név: andrea

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 15:16 
köszönöm a gyors választ!
etetésüket illetően szépia van bent nekik, ill magkeverék, lágyeleség, alma-amit kapnak. A széttörött tojás héjja kb 2 nap után tűnt el a kalitka aljáról.

A kanárik mennyi idősen lesznek ivarérettek?

andibandi

Valódi név: andrea

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 14:24 
Üdv mindenkinek!

Kanári gondom van és pár okos gondolatot várok....hátha...

van egy szép párom. A tojó nagyon szorgalmasan üdögél a fészekben, de valami mégsem kerek. Februárban már volt eg ypróbálkozása, akkor rendhagyó módon csak egy tojást tojt, s azon ült ...amiből végül semmi nem kelt ki. Miután a kiírt kotlási terminus lejárt megnéztem a tojást...s senki sem volt benne. Kb 2 hét után megint visszatettem a fészekt, mert egyfolytában tollakkal, ezzel-azzal a csőrében ugrált. Szépen el is kezdett fészkelni most is.Harmadnapra tojt is egy tojást, majd másnap még egyet...és többet megint nem... Üdögélt a két tojáson, fiú tyutymorgott neki, etetgette is..minden szép és jó..kb 5 nap múlva az egyik tojást kilökte és megegették...a megmaradt egyen üdögél tovább. Tegnap azt is kilökte vagy kiesett a fészekből? nem tudom, de nem tö9rt szét. Mikor megnéztem ép volt, s visszatettem elá. Most ül rajta tovább. Kérdésem: Normális-e, hogy csak egy tojáson ül? lehet, hogy az is záp lesz a végére? Mit csináljak? hagyjam vagy vegyem ki alóla? Abszolút ügyetlen és alkalmatlan a madárkám kanárimamának? vagy még fiatal?

andibandi

Hozzászólás 2010 ápr. 7, 8:16 
VladTepes írta:
Gabesz írta:
spec az a "zúztott meg" téma érdekelne, mit is jelent ez köznapira lefordítva?

Átmenet, fokozatosság. Vagyis: lágyeleség, áztatott mag, zúzott mag, norm. magkeverék.
A zúzott mag az a sima magkeverék kicsit megtörve. Itt olvastam, talán Necotól, hogy egy üveggel "hengerel" kicsit a magokon éppen csak annyira, hogy megroppintsa a keményebb magok héját.

Valódi név: Helga

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 21:06 
Koszonom a gyors valaszt,a kicsiket masik kalitkaba koltoztetem.A ket kalitka kozze tegyek karton elvalasztot?Ha tovabra is latjak egymast nem lesz zavaro?
Nincsennek kulon valasztva a tojo uj feszket kapott,oda rakta a tojasokat.Mig nem parosodtak addig ketten etettek.A kikelest koveto 1-2 nap a him a tojot etette es az adta at az etelt a kicsiknek,aztan mind ketten etettek mig egy het elteltevel az etetes javat a him vegezte ahogy a fiokak meglattak kitort a sipogas.Ket fiokat most is etet es szemmel lathatolag van egy kedvence aki szorgalmasan koldul tole es riszalja magat.
A nem kedvelt fioka egyontetuen vilagos sarga,a masik ketto es az anya tarka.Lehet a szin kulonbseg a viselkedes oka?
:alien:

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 20:44 
Hű, te havaselvi... Van itt kérdés ippen elíg!
Aszongya: csíráztatott mag.-minden periódusban mehet (kotlás alatt én nem adok)
Osztán leegyszerűsítve amit itt a szakiktól -Doromboló, Necotól- tanultam:

Általában:
-naponta magkeverék
-hetente 2x zöld

Vedlés alatt:
-vitaminos itatás gyenge konc.ban 1 hétig, 2 hétig semmi majd ismét 1 hét vit.
-hetente 2x zöld
-és term. az alap: magkeverék, kicsit feldúsítva olajos magvakkal

Költés előtt:
-vitamin+lágyeleség+magkeverék

Költés alatt:
-sovány magkeverék (inkább lisztes magvak)

Nevelési periódus:
-magkeverék
-lágyeleség
-csíráztatott mag

Leválasztott fiataloknak:
-még kevés lágyeleseg
-csíráztatott magok
-magkeverék (zúzott magvak eleinte)

Tóth Sándor ezt írja a könyvében az élő eleségről:
"A helyesen összeállított lágyeleség mellett a kanárinak nincs szüksége élő eleségre, de rászoktatható." Osztán még megjegyzi: "Az élő eleség valóságos fehérje és vitaminbomba. Értékesnek ítélt, de fészkelési hajlandóságot nem mutató ivarérett tojók, lusta hímek indítására érdemes kipróbálni."

Pappcsa bejegyzésében láttam az elérhetőséget a Tóth Sándor A színkanári c. könyhez, abban nagyon részletesen le vannak írva ezek a mindennapos tudnivalók. Valahol itt sokkal alább a képet is feltettem a könyvről... de már késő van keresgélni.

Üdv: Gabesz

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 19:50 
Szia, Vidra!
Ugye külön kalitba tetted a fiakat a hímmel? Ha már három hetesek, akkor maguktól is enni fognak azok! Tegyél bőven nekik lágyeleséget, áztatott repcét is! (és mindig frisset!) mert azt könnyen meg tudják törni és magkeverék is legyen előttük. Ha úgy látod, h így külön kalitban is macerálja a hím azt az egy fiókát, akkor vedd ki a hímet. Könnyen elérhető helyen legyen az étel és a víz akár több helyen is. Meglátod, milyen hamar önállósodnak! :wink:

Valódi név: Helga

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 19:22 
Sziasztok
Egy par kanarink van,kikoltottek,neveltek szepen 3 fiokat,tollasak,mar kezdenek egyedul csipegetni.Eszrevettuk,hogy ujra parzanak,betettunk egy uj feszket, a tojo le is rakott mar negy tojast.
A problemank az,hogy a him csak ket fiokat etet a harmadikat eluzi az etelrol is.Ugyanazt a fiokat az anyja is megtamadta egy izben.
Mi lehet az oka es mit tehetek,hogy a fioka megmaradjon,ne romoljon le.Harom hetesek a fiokak.

A segitseget elore is megkoszonom

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 14:11 
Amit még nagyanyám mondott: olyan tyúkot ne hagyj meg kotlósnak, amelyiket a tojásból nem kotló költött ki, mert ő maga sem lesz jó kotlós. És ahogy a szakiktól tanultam, a jó kotló-nevelő madártól kell a lányait meghagyni, mert azok is a maguk során jó nevelők lesznek. Ezek szerint azt hiszem, főként nem a "félre-szocializálódás" a legfőbb ok, hogy legutolsó megoldásnak a kézzel nevelést választjuk (és azt is csak akkor, ha egy különlegesen értékes egyedről van szó).

Kedvenceknél csak kicsit más a helyzet. Ott is az a legjobb a madárnak, ha a szülők nevelik, mégha kicsit gubancosan, de akkor is. Nade ha nem etet egyáltalán... Akkor igen, rásegíthetünk, sőt, egész szépen fel is lehet nevelni a madarat. Láttunk már sok-sok filmecskét, ahol a kézhez szokott madár nos igen, félre-szocializálódott, akár játékszere lett a gazdijának. És akkor felneveljük a fiókát, felnő, párt veszünk mellé, fészket raknak, fiókák lesznek... és egyszer csak ismét szembetaláljuk magunkat a problémával talán hatványosan? Netán egy másik új gazdi. És akkor ugyanitt vagyunk :roll: .

Hozzászólás 2010 ápr. 5, 10:33 
Ok! Reméljük, kihúzza a csibettyű addig, míg a mamát jobban elkapná a hév...
Kíváncsian várom a fejleményeket!

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1512 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 76  Következő