leho írta:
Kérdés a következő volna.
Hát ha van valakinek eféle tapasztalata.
-milyen idős korig lehet egy pasztát fütyre tanítani?
ugyanis láttam olyan tűzXkanári hibridet amely 1évesen fütyürészett de újabb 1év elteltével már a besz@rást súrolta a hangja.
Szerintetek egy eltolt fütyű madarat meglehet még tanítani normálisan fütyülni akár CD-ről, vagy csak reménykedjen az ember a csodában.?
Szia leho!
Az én tapasztalatom, hogy egy fészekaljon belül is vannak eltérő képességű madarak.Amelyik kevés motívumot vesz át,esetleg töri az éneket,belezagyvál,rossz ritmusban ver, vagy "üveghangú"- (ez a tengelic X kanári pasztáknál gyakori) sértő magas, éles hang - abból nem lesz jó énekes.Azt tanulja meg túlnyomó részben amit fiókakorban hall. Pl: egy fészekalj stigópaszta csak Kenderikét hallott fiókakorban, és szinte megtévesztésig jól nyomták a "rice" énekét.Szerintem, ha tehetséges énekesről van szó javítható az ének,ha jó énekesek mellé teszed, vagy sokat játszod le a tanítandó éneket vmilyen lejátszóról. Persze azért mindent nem vesznek át, pl nagyon kevés kanári fog fülemüléhez hasonló hangokat produkálni, még ha napestig is hallja a füles énekét. Tapasztalatom , és ízlésem szerint szép hangú madarak lehetnek a Kenderike, Tűzcsíz, Európai Csíz, Csicsörke,Brimston kanári X kanári hybridek között.Az én Zöldike pasztáimnak is szép énekük volt, de nagyon "lusták" keveset énekeltek. A Tengelic X Kanári paszták hangja legtöbbször nekem kissé pörgős, durva, és ahogy említettem sok köztük az üveghangú. Persze akad közöttük is kellemes hangú madár, nekem főleg azok teccenek akik leginkább a "vad" Tengelic énekét adják vissza.