Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 98  Következő
Szerző Üzenet

Hozzászólás 2007 dec. 1, 14:02 
Helló Lajos!
Köszi a választ! Sajnos más megoldást nem tudok, mivel Szegedre lemenni sem kevesebb. Van egyfajta mód, hogy levélnek feladni, úgy azt hiszem súlyra számolják, de az áru kifizetését nem tudom hogy lehet megoldani :?:
Majd érdeklődöm a postán.

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 dec. 1, 13:18 
Szia Zsolti !

Igen minden díszmadárnak adható.
Az utánvétes eladás a magas postakőltségek miatt nem jó, valami mást kell kitalálni, ugyanis most szembesűltem vele, hogy egy ilyen fiolát több mint 9oo Ft-ért visz el a címzettnek a posta. Tehát az 1ooo.- os ekodiár 1912 Ft- ba kerűlne. Kész rablás. :41:

Hozzászólás 2007 dec. 1, 9:12 
Szervasz Lajos!
A zebráknál volt szó az ekodiar pluszról. Az érdekelne gouldoknak ajánlatos-e adni? Volt itt szó a hasmenésről és mivel semmilyen gyógykészítményt nem használok nem tudom a hatásukat érzékelni.
A Zsolt79 táplálása nagyon meggyőző, csak mint mindenhol itt is akadnak némi problémák. Sikerült az Ő általa írt készítményeket beszerezi, de mivel madaraim nem ismerik, nem is sokat fogyasztanak belőle.(De kitartok emellett a technológia mellett!) Most pont kapóra jött, mert egyik pár gouldom már csak ezzel nevel, de eredményt nem tudok, mivel még nincs kint mind a két szülő ,így az odukontroll is várat magára.
Tehát ha javaslod az ekodiárt , megköszönném ha esetleg postai utánvéttel küldenél! Mert azt olvastam árulod a készítményt. Kb. 150-200 madarat tartok, ennek megfelelően kellene a kiszerelést megoldani. Köszönöm válaszod!
Sajnos a fórumon belüli üzenet nem működik nálam.

Hozzászólás 2007 nov. 29, 21:27 
Sziasztok!

Az alvásra vissza térve:nálam is kint alszanak,viszont költés idején ritkán,
de elő fordul ez az eset.

Más témakör !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nálam időnként előfordul hogy éjszaka,alvás közben megugrik valamelyik
persze erre a többi is ,gondolom álmodik. Vagy rosszul vált test helyzetet?

Üdv. Yankee

Hozzászólás 2007 nov. 28, 21:51 
Sziasztok,

Az alábbi problémára keresek megoldást: fiatal gouldoknál előfordult hogy idő előtt kiugráltak a fészekből, és mivel a talaj felett 3 m magasan vannak a félig nyitott oduk, elég nagyot zuhantak. Szerencsére semmi probléma nem történt a kicsikkel.

Most néztem egy alapítványt amelyik a gould amandinák kutatásával, megmentésükkel foglalkozik, és ott láttam egy érdekes "odut" amilyet azelőtt még soha nem láttam pláne gouldoknál (van valakinek tapasztalata hasonlóval??)

link: http://users.skynet.be/fa398872/ensave02.htm

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 28, 13:59 
Zsolt79 írta:
...megfelelően tartják és táplálják, nem lesz szükség májregeneráló gyógyszerek adagolására, illetve jelentősen megnő az egészséges Gouldok száma és ez nem kis öröm egy tenyésztőnek."

... és mi a helyzet a természetes májregeneráló anyagokkal?

csak azért bátorkodom leírni, mer egy ismerősöm (aki már abbahagyta a madarászását) a gouldjai lágyeleségébe rendszeresen adagolta a Máriatövis (Silybum marianum) növény magjának az olaját.
Pont a fentiek miatt. Nem tudom hány évig csinálta (márhogy következtetni lehessen bármire) de májbeteg madarai biztos nem voltak.

IDRE díjas

Hozzászólás 2007 nov. 28, 13:21 
Sziasztok!
gondolom leírom a saját tapasztlatom.

Nálam is odún kívül párosodtak a gouldok.
Nálam is panelban voltak.
A kalit mérete: 100x54x70cm. Az odúk mérete 15x15x18cm.
A párzás nálam is 6-8 óra körül volt.
Mivel nem abban a helyiségben aludtunk, amelyben a madarak voltak,
mindig kapták az „aktuális” fényt. A mesterséges pótlást egy időkapcsolóra szerelt
25W-os izzóval oldottam meg. Reggel 6 kor kapcsolt be. Este 8kor ki.
Persze nem egész nap ment. Csak mondjuk pl télen 6-9-ig ill. 15-20–ig.
Nálam az ülőrúdon aludtak.

Hozzászólás 2007 nov. 27, 22:40 
Szia Lajos!

Hol is kezdjem,...mivel panelban lakom így elég szűk lehetőségek voltak
adottak a madár tartáshoz.Viszont kalitkát nem akartam,ezért készítettem
egy 70cmx50cmx70cm-es szobai "röpdét"ami eddigi tapasztalataim szerint
elég otthonos a madarak számára.A lényeg az odúk 15x15x15cm es kap-
ható oduk.A párzást pedig reggel 6-8 óra tájékán szoktam észlelni.
A fény viszonyokról annyit hogy redőny van de ekkor már általában felhúzva,és nyugati fekvésű az ablak elhelyezkedése.Ha netán nincs a redőny felhúzva akkor is legalább a tv bevan kapcsolva.
Viszont érdekes hogy ezek a kis jószágok addig nem ugrabugrálnak amíg
mi nem kezdedünk mozgolódni,amolyan jól neveltek.
üdv. Yankee

Aranykoszorús mestertenyésztő
Valódi név: Eszteró Lajos

Hozzászólás 2007 nov. 27, 6:39 
Szia Yankee !

Ez a reggeli ébredés érdekel milyenek a fényviszonyok a párzáskor? Mekkora odud van fenn, bennt alszanak -e, vagy az ülőrúdon ? ...stb...

Hozzászólás 2007 nov. 26, 21:37 
Sziasztok!

Ckuzmos,akkor lehet hogy igen szerencsés vagyok ?Mert bizony rendre megfigyelem a madaraim nászát.Areggeli ébredés után szoktam látni
hogy a hím udvarol 1 kicsit (már ez is gyönyörű látvány).
Aztán usgyi a tojó hátára ,farok lebillent ,stb.stb.
Persze lehet hogy ezek mind sikertelen próbálkozások.

Kellemes hetet mindenkinek!!

Yankee.

IDRE tag
Valódi név: Küzmös Csaba

Hozzászólás 2007 nov. 25, 22:41 
Kedves Zsolt79,

Nagyon jó cikk, köszönjük szépen.
A kellemetlenségek elkerülése végett, kérlak add meg a cik íróját és forrását is!

Hozzászólás 2007 nov. 25, 22:19 
Helló Zsolt79!
Nagyon köszönöm az infót! :17:
Azt hiszem ezzel le is beszéltél a kisérletezésről.
Neked is ilyen jók a tapasztalataid , akkor sok lúd disznót győz alapon ,követem a példátokat.
Üdv.:Zsolt

IDRE tag

Hozzászólás 2007 nov. 25, 22:17 
Yankee írta:
Üdv mindenkinek!

Végre jutott időm a gép elé ülni.
Kónya Zsolt gratulálok a tenyész eredményedhez.Igen szépek!
K Andi ,nekem sincs jobb ötletem,sőtt most én is gondban vagyok
mert ugyan tojás van de,terméketlenek,viszont nálam végig ül a tojó.
az etetés muhar,vörös&fehér köles,fény mag,némi néger mag,zúzott
főtt tojás héj,én figyelem a párzást is.Te ezügyben mit tapasztaltál?

Üdv. Yankee 8)

Kíváncsivá tettél hogy miként figyeled a párzást!
A gouldok ugyanis általában az odúban szoktak pározni (persze akadnak kivételek). A nem megfelelő odú választása szokott is problémákat okozni, mert ha nem fér el a hím a tojón, akkor bizony terméketlenek lehetnek a tojások...

Hozzászólás 2007 nov. 25, 22:08 
Helló Yankee!
Nem tudom kinek szántad a kérdésedet. Amit tudok mondani az szintén előfordul az első fészekaljnál, hogy terméketlenek a tojások, vagy csak 1-2 szemes. Lehet azért mert, bevan indulva mind a két egyed, de a tojó hamarabb lerakja tojását, mint az termékeny lenne. Tapasztalatom szerint kb. 5 nappal a tojásrakás előtt már párosodni szoktak .Akkor nincs terméketlen tojás. Na ez nem száz, de én így gondolom.Hogy ebben van-e valami igazság, mert a tojás kifejlődéséhez elég egy nap.? :75:

IDRE tag

Hozzászólás 2007 nov. 25, 22:07 
Kedves Andi,

A fészkelési problémának több oka is lehet.
Az egyik Zsoltiék állttal is már említett hiperszexszualitás, amikor is annyira „túlpörögnek” a madarak hogy újabb költésbe, fészekrakásba kezdenek. Ilyenkor képesek akár a fiókákat is kidobálni vagy az inkubációt abbahagyni. Ezt szinte azonnal új fészekrakás, költés követi.
Ennek az oka általában a túlzott (fehérje) táplálék forrás…

Egy másik lehetséges ok arra hogy abbahagyják a kotlást, a zavaró környezett lehet. Ha már egyszer sikeresen költöttek, gondold át hogy mi változott meg azóta a környezetükben ami esetleg idegesítheti őket, ami miatt nem érzik biztonságba magukat. Lehet ez hang, mozgás, más állat, kíváncsi tekintetek esetleg túlzott „pátyolgatás”…

Üdv:
Csaba

Hozzászólás 2007 nov. 25, 22:04 
Szia Zsolt!

Bemásolok neked egy cikket, aminek az utmutatásai alapján kezdtem a gouldozás.
Anno én is etettem tojást és nagyon szerették, elválasztás után én nem tapasztaltam hasonlót! Én a madaraimat okt. végéig kerti röpdében tartom, ahol "nomád körülmények között nevelnek szép fiókákat.
A gyengébbek kezdetben elhulottak , de jellemzően 5 ből három mindig megmaradt... ezt az "erőssebb" vérvonalat tenyésztem.

Akkor íme a cikk:

"A Gould tenyésztőknek egyszer és mindenkorra el kell felejteni a tyúktojás etetését! Hogy e kijelentésemet érthetővé tegyem, szükségesnek tartom, hogy egy kis kitérőt tegyünk.

Tudnunk kell - és ez tudományosan is igazolt tény -, hogy a Gouldokra, több más specifikus tulajdonságuk mellett (hőmérséklet, páratartalom stb.), az is jellemző, hogy rendkívül alacsony a fehérje-szintetizáló képességük. Egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen és májdegenerációk árán képesek a zsírsavakkal telített, ún. nehéz fehérjéket megemészteni (pl. főtt tojás). A fehérjék makromolekulák, és mint ilyenek, egymáshoz kapcsolódó aminosavakból épülnek fel. A viszonylag kevés aminosavból felépülő fehérjetermészetű vegyületek a peptidek. Ezek (peptid kötésekkel) egymáshoz kapcsolódva, láncot alkotva eredményezik a dipeptidet, tripeptidet stb. Tehát valójában aminosav láncolat jön létre.

20 aminosav van. S bár mindegyiknek megvan a jelentősége, Gouldjaink számára 4-féle az alapvető és élettanilag fontos. S mint oly sok mást, ezt is a természet rendezte el és ezt madaraink ösztönösen tudják. Melyek ezek?
1. triphotán
2. cisztin
3. lizin
4. metionin

Ez a négy aminosav a fénymagban és a kölesféleségekben megvan. A triphotán (fénymagban) jelentősége a növekedésben, tollváltásban és a tojásrakásban van. A cisztin, lizin, metionin aminosavak (kölesfélékben) jelentősége pedig a fehérjeszintézisben van. Tehát azok a magféleségek, csíráztatott magok, melyekben ezek az aminosavak megtalálhatók, elegendőek madaraink hétköznapi anyagcseréjéhez és kellő mozgás biztosítása mellett nem következnek be májdegenerációk.

Madarainknak időről-időre más és más a magigénye. Van időszak, amikor nem győzzük fénymaggal, máskor pl. fehér kölessel etetni őket. Erre értem, hogy ösztönösen tudják, mire van szükségük. S miután ez biológia, tehát nem az ember dönti el - mérnöki pontossággal -, hogy mikor, mit és mennyit, az a leghelyesebb, ha a tenyésztő egyfajta skálát biztosít madarainak, ők majd eldöntik, hogy mikor mire van szükségük. A sokféleség nem pocsékolás.

Eddig a hétköznapokról beszéltünk. S mi a helyzet a tenyésztés beindításakor illetve fiókaneveléskor? Hiszen köztudott, hogy ilyenkor fokozott a madarak fehérjeszükséglete. Hála a fejlett tudománynak erre is van megoldás! Bár szakirodalomban nem találkoztam az itt felsorolt termékekkel, nyugodt lelkiismerettel igazolhatom kiválóságukat.

1. Quiko, CeDe, Bogena stb.

Ezek az ipari termékek természetes anyagokból összeállított takarmánykeverékek, amelyek kiváló lágyeleség alapanyagok. A tenyésztőnek csupán az a dolga, hogy megfelelő mennyiséghez sárgarépát, salátát vagy tyúkhúrt ad reszelve illetve apróra vágva és mindenkor frissen! Naponta, inkább több alkalommal keveset, mint egyszerre sokat. Ezek a termékek tartalmazzák mindazon élettanilag fontos alkotóelemeket - úgymint: 17,5 % fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket stb. -, amire madarainknak szükségük van.

2. Nutri Bird A/21.

Ez a termék a papagáj-tenyésztők körében már régóta ismert, mert ezzel lehet mesterségesen felnevelni a fiókákat. Etetése a Gould-tenyésztőknél (illetve más egzóták esetében is) egy kicsit módosul a következőképpen: A lágyeleség alapanyagként használt előzőekben leírt CeDe, Quiko vagy Bogena napi mennyiségéből egy részt elveszek, s Nutri Bird A/21-el pótolom. (Pl. a napi Quikó mennyiség - fiókanevelésénél - 6 evőkanál, akkor a fiókák fejlettségének megfelelően az arányokat úgy alakítom, hogy 5 kanál Quiko + 1 kanál Nutri Bird A/21, később 4 kanál Quiko + 2 kanál Nutri Bird A/21, végül fele-fele arányban.) A Nutri Bird A/21 a következőkért nagyon fontos és jó: Pótolja a tyúktojást. Poralakú termék, minden madárfajta részére alkalmazható. Tartalmazza az előzőekben leírt aminosavakat, tehát úgy is felfoghatjuk, mint egy "előemésztett fehérjét." Mintegy 40 féle alkotóelemét extrudált megoldással úgy állították össze, hogy minden létező anyagot tartalmaz, amire egy madárnak szüksége lehet.

Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy miután fehérjetermészetű, sok alkotóelemből álló termékről van szó, etetése fokozott figyelmet és fegyelmet követel a tenyésztőtől. Tehát az etetni kívánt mennyiséget mindig frissen és inkább többször elosztva (naponta kétszer), mint egyszerre adjuk madarainknak. Megemlíteném, hogy az elmúlt egy év alatt mintegy 7 fajta (Gould, papagáj amandina, szakállas, ékfarkú, rácsosszárnyú, kákapinty) madárnál próbáltam ki és nagyon jók a tapasztalataim. A kirepült fiókák egészségesek, szép tollazatúak, sportosak voltak.

E témakör végén még annyit szeretnék megjegyezni, meggyőződésem, hogy amennyiben tenyésztőtársaim madaraikat az előzőekben leírtaknak megfelelően tartják és táplálják, nem lesz szükség májregeneráló gyógyszerek adagolására, illetve jelentősen megnő az egészséges Gouldok száma és ez nem kis öröm egy tenyésztőnek."

Hozzászólás 2007 nov. 25, 21:54 
Szevasz Zsolt79!
Azért kérdeztem rá a lágyeleségre, mert akivel eddig beszéltem erről, mindenki ellenezte a tojás etetést. Én is orluxot (fehér kanáris!!!) keverek, mert abban nincs tojás. Reszelt s.répa, piskóta, szépia reszelve, mák, alkalom adtán tyúkhúrt keverek össze. Az almától tartok ,mert cefrésedik. Visszatérve a kérdésem lényegére. Egy régi kiadású könyvben írnak a tojás etetéséről (orlux helyett), mivel fehérje forrásban nem nagyon volt ilyen nagy választék. Sikeresen neveltek,sőtt a MI madaraink is ezektől a madaraktól ered.Gyanítom. Semmi gyógyszert nem használok, vitamint néha filasol combi. Ennek ellenére nagyon sok fiatal az ELVÁLASZTÁS után hasmenős lesz. Amit nagyon nehéz kezelni, és nagyon bosszantó tud lenni, mert nagyon szép "feszes" madárból párnap alatt egy gubbasztós visszafelé fejlődő madár lesz. Amit nem biztos meglehet menteni. Tojáshéj, faszén, kagylóörlemény van előtte, de nem is nagyon eszi.
Almaecetet is próbáltam de változás akkor sem volt.!
Úgyhogy eldöntöttem, kisérletezni fogok a tojással, a csukamájolajjal és nem tudom még mivel, de szeretném ha ez a hasmenés teljesen elkerülne.:14:
- A papagájnevelő táp milyen?
-Előfordul nálad ez a hasmenés? Ha igen , mivel kezeled?
-A nekton s hol szerezhető be?
Szerintem a táplálás megvitatása nagyon sok madarat megmentene a pusztulástól.

Hozzászólás 2007 nov. 25, 21:07 
Üdv mindenkinek!

Végre jutott időm a gép elé ülni.
Kónya Zsolt gratulálok a tenyész eredményedhez.Igen szépek!
K Andi ,nekem sincs jobb ötletem,sőtt most én is gondban vagyok
mert ugyan tojás van de,terméketlenek,viszont nálam végig ül a tojó.
az etetés muhar,vörös&fehér köles,fény mag,némi néger mag,zúzott
főtt tojás héj,én figyelem a párzást is.Te ezügyben mit tapasztaltál?

Üdv. Yankee 8)

Hozzászólás 2007 nov. 25, 19:46 
Kónya Zsolt írta:
Helló Zsolt79 !
A fiókák nevelésére milyen összetételű lágyat használsz?Persze ha nem titok.
Nagyon jó ötlet a fürtös csíráztatása :08:

Szia Zsolt!

Hosszú kísérletezés után, nekem leginkább a következő recept vált be:

Répát vagy jó roppanós almát, jó hosszú szálúra releszelek.
Két részre osztom: Az egyik részre Orluxot szórok - hogy szépen tapadjanak rá, a hosszan reszelt almára.
A másik részt papagájnevelő tápszerrel hintem meg...., egy nagy púpos kanálnál soha nem adok többet / 2 pár, ebből a mixből!

+ heti két alkalommal Nekton S aminósavas készítményt adok.

+ Csíráztatot mag.

Ezeket, csak fiókanevelés és vedlés idején adom. Holt"szezonban"
:Sárgaköles +fénymag + fürtösköles a főtáplálék.

Gratulálok az állományodhoz, nagy szépen kivedlettek!!

Te, milyen eleséggel etetsz?

Hozzászólás 2007 nov. 25, 19:17 
Szia Zsolt,

Igen,jó kondiban vannak úgyhogy ki fogják bírni hogy nem kapnak lágyeleséget.Egy hónapja végigülték a 14 napot csak akkor üresek voltak a tojások és azóta már másodszor hagyták ott a tojásokat.Már most is nagyon építik a fészket mindketten.Tojáshéj(törött) mindig van elöttük friss és még keverek hozzá gritet.Eddig adtam nekik orlux kanáris lágyeleséget de akkor ezt most nem fogom ahogy tanácsoltad és köszönöm a segitségedet.Ha fejlemény van azt mindenképpen megírom ide.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 1945 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95 ... 98  Következő