Majd őszre kitollasodnak és szép kiállítási madarak lesznek.
Én úgy vagyok vele, hogy a 3 kis tollhiányos elfér az új fiatalokkal, aztán majd kitollasodnak, sőt az augusztusi kiállításra már felnőtt tolluk lesz, vagy kiállítom őket, vagy elviszik onnan.
Igazából nálam ez hobbi, a börzézés meg szórakozás, nem létszükséglet, hogy minél hamarabb piacra kerüljön a szaporulat, pl. a rollereket majd december végén, január elején fogják elvinni, addigra kivedlenek, megmutatják a nemüket, az énektudásukat és ez fogja meghatározni az értéküket.
A papiknál is inkább próbálok szép színeket "kikeverni", pl. van egy párom, ami szép egyöntetű kék fajéjakat hoz, az egyik tépős tojó alatt pedig minden fióka lila-harlekin lett, mint a papa. Ez egy gyönyörű tisztán örökítő pár, a kihívás az, hogy a tolltépés kérdése is rendbe jöjjön. De ezek a kísérletezések előbb-utóbb meghozzák az eredményt és akkor már megérte, a közben kitépett tollacskák meg visszanőnek. De rájöttem, ha kirepülés előtt pár nappal kiveszem a kicsit és a nagyobbak megetetik, akkor tollas marad, persze ez még nem a végső megoldás, de ideiglenesen működik.
Nekem is csak hobbi. Az előző években őszig meghagytam a szaporulatot csak hogy gyönyörködjem bennük. Ezt a luxust tartok tőle most nem engedhetem meg (egyszerre annyi fióka van, mint tavaly egész évben. "Sajnos" elkapott a gépszíj és a madarak és ezzel együtt a röpdék csak gyarapodnak. Ennek valószínűleg csak a telekhatár szabhat gátat. A hullámosoknál engem is a színvariációkkal történő kísérletezés vonz leginkább. Kedvenceim az ino, valamint a sárga és fehér dupla dózisú spangle hullámosok.