Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával

Hozzászólás a témához  [ 27 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Oldal 1, 2  Következő
Szerző Üzenet
IDRE tag
Valódi név: Malmarits Tamás

Hozzászólás 2010 máj. 14, 10:52 
pancsa írta:
megpróbáltam jobb képeket feltenni
KépKép

Az előzőn is látszott, hogy egy szép madárról van szó, de most még jobban látni. Büszke lehetsz rá! ;)

Valódi név: Norbert

Hozzászólás 2010 máj. 14, 8:03 
Mintha éppen támadni akarna! :68: Ez tényleg gyönyörű madár. :20:

Hozzászólás 2010 máj. 14, 6:09 
megpróbáltam jobb képeket feltenni
Kép

Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 13, 21:26 
Lacrimosa írta:
A szépia nemigen csőrkoptatónak van, mivel relatíven puha, így a csőr aligha fog láthatóan kopni. :roll: Egyébként a természetben sem cseppeket kapnak, hanem a nehezen felszívódó dolgokat eszegetik. De ha annyira akarsz kálciumot, akkor rengeteg növény tartalmaz nagy mennyiségben, pl.: pitypang, ami emellett sok más jó hatással is rendelkezik.

Brokkoli és bab (illetve a hüvelyesek). Ezekben több kalcium van mint sem azt gondolnák sokan. Sajna a brokkoli vas tartalma is elég magas, így az arra érzékeny madaraknak nem ajánlatos adni belőle. Amúgy a szépia azért koptatja inkább a csőrt, mert sok madár nem megeszi, hanem csak szétforgácsolja. Ezért is mondtam, hogy a csőrt legalább koptatja vele. Bár valóban puha (nagyon is), de a csőr így is kopik rajta (egy keveset). Persze elsősorban a kisebb madaraké, a nagyobbaknál már nem mérhető mértékű a kopás. Persze ott van még a madársóder is (és itt is a drágább a jobb elv érvényesül sajnos). A madársóderben kalcium is van és az emésztéshez szükséges kavics is megtalálható benne. Gond csak az, ha a madárka nem eszik belőle. Ez esetben ott a kalciumos folyadék ami nem csak jól szívódik fel (ezért kevesebb kell belőle), hanem mivel az ivóvízhez kell keverni a madár nem tudja ott hagyni, elkerülni. Ez benne a lényeg.

Persze, hogy nincs könnyen felszívódó csepp a természetben, de a természetben 1000x változatosabb a táplálékuk és ott van nekik a kiváló, kiapadhatatlan ásványi anyag forrás: az agyag. De szerintem ebbe most itt ne menjünk bele, mert nem erről van szó, hanem a kis huli vitamin és kalcium kiegészítéséről. Arra pedig a legjobbak (még a megfelelő étrend mellet is) a különféle mesterséges kiegészítők. Amiből (és itt jön ismét a lényeg) némely olcsó és nem túl jó minőségű termék inkább csak árt mint használ.

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2010 máj. 13, 20:53 
A szépia nemigen csőrkoptatónak van, mivel relatíven puha, így a csőr aligha fog láthatóan kopni. :roll: Egyébként a természetben sem cseppeket kapnak, hanem a nehezen felszívódó dolgokat eszegetik. De ha annyira akarsz kálciumot, akkor rengeteg növény tartalmaz nagy mennyiségben, pl.: pitypang, ami emellett sok más jó hatással is rendelkezik.

Hullámosok papagájok, ami azt jelenti, hogy nagyon szociális lények. Egyedül nem olyan jó tartani, mégha nem is "látszik" depisnek! Sajnos ennek ellenére a madár nem lesz 100%-s és ezt tényleg csak akkor fogod tapasztalni, mikor párja lesz. Egy egyedül tartott hullámos teljesen más, mint ha párban lenne, igazán csak párban elevenedik fel. Tudom, mert már kitapasztaltam mind a két verziót, és én az utóbbira esküszöm! Muszáj nem muszáj semmi, de ha azt nézzük, Te mennyire élveznéd az életet abszolut egyedül, csak egy kutya társaságában? Az már csak tőled függ, hogy egyedül akarod tartani, annak ellenére, hogy tudod, hogy nem jó a madárnak. Attól, hogy más azt csinálja, még nem jelenti azt, hogy jó. De a Te döntésed, mindenesetre nem tudok ellenérveket, főleg egy hullámosnál, hogy miért ne lehetne párja. Ember nem pótolhatja apár jelenlétét, és a madár az agressziójával is jelzi, hogy valami nem stimmel, most már abban a korban van, mikor játéknál kicsit több kell neki.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 13, 20:28 
pancsa írta:
A szépiában elegendő kalcium van?Korához képest nagynak találjátok?A madárdoktor multivitamin gagyinak számít?

Elég benne a kalcium csak nehezen szívódik fel, így ha a madár nem szereti vagy csak keveset eszeget belőle, akkor nem sokat ér (bár a csőrt ettől függetlenül jól koptatja).

Vegyél Hemavit Gold Forte-t az kb 650-700 forint, 125ml és kb csak pár csepp kell az ivóvízébe. Havonta egy hetes kúrát javasolnak, szóval az a mennyiség neked egy évre elég és akkor is csak azért kell új, mert lejár a szavatossága :) Sajna az a madárdoktor vitamint az semmit sem ér. :(

Hozzászólás 2010 máj. 13, 20:21 
Sziasztok.Amúgy van olyan rajtam kívül aki egyedül tartja a huliját?Vagy minndenki arra buzdít hogy társ kell neki.Egy ismerősömnek van egy 8 éves fiú hullámosa és ő is egyedül van.Tök ari nem látszik rajta hogy depi lenne az egyedülléttől?Ja köszi a szőlőtrükkött ezt legalább megkóstolta.Végre egy gyümi amit hajlandó megkóstolni.Mondanom se kell a szárított gyümis magot messzire kerüli.A szépiában elegendő kalcium van?Korához képest nagynak találjátok?A madárdoktor multivitamin gagyinak számít?Van egy másik csepp is az kb egy ezres volt.Azt csak 3 naponként kellene belegyömöszölni a csőrébe.De ez a csepp majdhogynem piros színű és ha mellémegy szegény madár nem szürke lesz hanem batikolt. :D

Hozzászólás 2010 máj. 13, 13:23 
anyi írta:
Sziasztok!
Tőlem származik a kicsike :D .

Hát előkerült a vérhuli előállítója! :D

Hozzászólás 2010 máj. 13, 13:18 
pancsa írta:
Miért?Nem szép vagy valami más oka van hogy kevesen tartanak ilyen papagájt?

Szerintem az egyik legszebb szín a hullámosoknál, de nem sokan akarnak szürke papagájt.

Valódi név: Basa Mariann

Hozzászólás 2010 máj. 13, 11:50 
Sziasztok!
Tőlem származik a kicsike :D . Sima hullámos egyáltalán nincs benne standard. Csak jól van táplálva :wink:

Hozzászólás 2010 máj. 13, 10:45 
dino írta:
pancsa írta:
itt van Szüri a rém
Kép

Nem sokan tartanak kedvencként ilyen szép színű hullámost. :wink: Én is azt javasolnám, hogy kapjon társat.

Miért?Nem szép vagy valami más oka van hogy kevesen tartanak ilyen papagájt?

Hozzászólás 2010 máj. 13, 9:53 
pancsa írta:
itt van Szüri a rém
Kép

Nem sokan tartanak kedvencként ilyen szép színű hullámost. :wink: Én is azt javasolnám, hogy kapjon társat.

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 13, 7:35 
Norbi0131 írta:
Nem vagyok én egymadaras emberke.

Csak annyira csodálkoztál. :mrgreen:

Nem, nem neked volt a lényeg, hanem válasz erre az amúgy egész gyakori kérdésre...

Hozzászólás 2010 máj. 13, 7:09 
Warhawk írta:
A kereskedők trükkje, hogy még több vackot tudjanak rádsózni. Többet ártanak vele a madárnak mintsem azt gondolnád.

Ezt most Te komolyan nekem mondod? Mintha most kezdeném a madártartást...
Még rendesen rosszul esik. :| :?

Nem vagyok én egymadaras emberke.

Valódi név: Mirjam

Hozzászólás 2010 máj. 12, 22:11 
pancsa írta:
Sziasztok.Köszönöm a válaszokat.Fél éves a lelkem és kislány.kb egy hónapos kora óta van nálunk.Egyedül van nincs párja.Tükör nincs bent neki.Viszont elég sokat van kint a kalitkájából és a lakás különböző helyein lévő tükör előtt szokott sokat mazsolázni.A kalitkában van neki játék ami színes golyókból áll és a végén csengő van.Mikor kint van mindíg valamivel motoszkál.Állandóan "jár a csőre".Van bent neki szépia.Az ivóvizében minden Nap van csepegtetve vitamincsepp.Semilyen gyümölcsöt nem hajlandó megenni.Vettem neki most olyan magot amiben szárított gyümölcs van talán azt megeszi majd.Mi a véleményetek a vaniliás szépiáról?Kint is szokott agresszív lenni.De talán csak nekem tűnik annak?Ücsörög a vállamon és hirtelen minden ok nélkül csíp egy "finomat" a fülembe.Hirtelen más infó nem jut eszembe.

Az hogy kicsit "zizisebb" normális, hullámosokra jellemző, főleg ivaréréskor. Ami viszont tényleg kéne neki, az egy pár. Egyedül tönkre fog menni, nem lesz kivel dumálnia, kit vakarásznia, elmagányosodik.
Sima szépia megteszi, ha nem eszi meg, megoldhatod azzal, hogy lányeleségére reszelsz egy keveset! De ha az sem megy, akkor tudsz venni valamilyen tápszert, pl.: Korvimint, ami kis adagban is kapható, összekevered fél kilo mageleséggel és azt adod neki. Jó Ca forrás, emellett sok nélkülözhetetlen vitamin van, mint pl.: D- vagy A-vitamin.
Az, hogy nem eszik gyümölcsöt, nem a világ vége. Igazából hullámosok amúgysem esznek sok gyümölcsöt, ők főleg a most virágzó fűkalászokra buknak. Csak próbáld meg, hogy adsz neki egy kis angol perjét vagy akár pásztortáskát, pitypangot stb. Imádni fogja, hidd el. Madarak elvből mindenre buknak, ami zöld. :wink: Persze az is ösztönzőleg hatna, ha lenne ott egy másik madár, mert egymást biztatva, hamar rászokna ezekre a finomságokra.

Hozzászólás 2010 máj. 12, 21:19 
itt van Szüri a rém
Kép

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 12, 19:58 
Norbi0131 írta:
Warhawk írta:
A tükör és csengő nem játék...

Akkor mi, idegölő célszerszámok? :drunken: :mrgreen:

A kereskedők trükkje, hogy még több vackot tudjanak rádsózni. Többet ártanak vele a madárnak mintsem azt gondolnád.

Hozzászólás 2010 máj. 12, 19:04 
Warhawk írta:
A tükör és csengő nem játék...

Akkor mi, idegölő célszerszámok? :drunken: :mrgreen:

IDRE tag

Hozzászólás 2010 máj. 12, 16:24 
pancsa írta:
Sziasztok.Köszönöm a válaszokat.Fél éves a lelkem és kislány.kb egy hónapos kora óta van nálunk.Egyedül van nincs párja.Tükör nincs bent neki....

Na, próbálok mindenre válaszolni :)

Azt a csengős részt szerintem próbáld meg leszedni a játékáról ha lehet, mert inkább árt mint használ.

Milyen vitamin cseppeket adsz neki? Vannak picit drágább, de jobb cseppek azokból havonta elég egy 5 napos kúrát tartani. Az olcsóbb "minden nap adagoljuk a madárnak" típusú vitaminokat inkább felejtsd el, semmire sem jók.

Próbálkozz nedves saláta levéllel. Esetleg az sem baj, ha a nedves levélre rátapad egy kevés a kedvenc magjából, talán ahogy leszedi belecsíp és rájön, hogy finom. Ha tudsz tiszta helyről szerezni (nem autók vagy kutyasétáltató közeléből) pitypangot, akkor azt is adhatsz neki. Kevesen tudják, de igen egészséges, magas a C vitamin tartalma. Ami még be szokott jönni az az alaposan megmosott édes szőlő szem. Kevés papagáj tud neki ellenállni.

Vaníliás szépia? Még nem hallottam róla. Ha a sima szépiát nem szereti, akkor lehet próbálkozni olyan kalcium kivonattal amit az ivóvízhez kell adagolni, az jobban is szívódik fel és mivel a vízben van nem tudja "elkerülni".

A madár mostanában lett ivarérett és valószínűleg emiatt csípked. Ha tudsz neki párt "adni" akkor valószínűleg megnyugszik. Azért ha van rá lehetőséged tegyél fel egy képet róla, mert volt már lány aki fiú volt és volt hím aki meg letojt... :lol:

Hozzászólás 2010 máj. 12, 15:50 
Sziasztok.Köszönöm a válaszokat.Fél éves a lelkem és kislány.kb egy hónapos kora óta van nálunk.Egyedül van nincs párja.Tükör nincs bent neki.Viszont elég sokat van kint a kalitkájából és a lakás különböző helyein lévő tükör előtt szokott sokat mazsolázni.A kalitkában van neki játék ami színes golyókból áll és a végén csengő van.Mikor kint van mindíg valamivel motoszkál.Állandóan "jár a csőre".Van bent neki szépia.Az ivóvizében minden Nap van csepegtetve vitamincsepp.Semilyen gyümölcsöt nem hajlandó megenni.Vettem neki most olyan magot amiben szárított gyümölcs van talán azt megeszi majd.Mi a véleményetek a vaniliás szépiáról?Kint is szokott agresszív lenni.De talán csak nekem tűnik annak?Ücsörög a vállamon és hirtelen minden ok nélkül csíp egy "finomat" a fülembe.Hirtelen más infó nem jut eszembe.

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához  [ 27 hozzászólás ]  Oldal 1, 2  Következő