Támogassa egyesületünket adójának 1%-ával






A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 20 hozzászólás ] 
Keresés ebben a témában:
Szerző Üzenet
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 15:07 
:study:
Rudolf-Valentino Botta, Az énekes kanári (1991, Canarul de cântec) c. könyvéből
Hitvallás, Sebestyén Liviu

"Erről a szép foglalkozásról egy roller kanári tenyésztő barátom, a marosvásárhelyi Sebestyén Liviu így ír az „Egy rolleros naplójá”-ban: „A kanári tenyésztés a köztudatban általában mint sportág van elkönyvelve. Valószínű azért, mert ez a tevékenység a versenyszellemet is magában foglalja: kinek vannak erősebb madarai, kinek sikeresebb a tenyészete, ki nyeri meg az énekversenyt stb. Én azt gondolom, hogy nagyot tévednénk, ha ezt sportágként minősítenénk. Az igaz, hogy ebben is, mint a sportban erőkifejtés, akarat van és győzelemvágy hajtja a versenyzőket, de a mi tevékenységünk ennél sokkal komplexebb, mint ahogy az első látásra tűnik. Elsősorban filozófia, felfogás a létezésről, életszemlélet, lehetőség az elmélkedésre. Számomra a kanári ének hallgatása inkább jelent buddhista vallást mintsem sportvetélkedőt. És még jelent pszichológiát, specifikus viselkedésformák megfejtését, betekintést ezeknek kedves és törékeny kis lények titokzatos életvilágába. Zenét, esztétikát, művészetet jelent. Csak egy művészlélek tudja teljességgel értékelni a kanári énekét. Ez az én hitvallásom.

Másfelől tévedés lenne azt hinni, hogy a mi munkánk romantikus szemlélődés csupán. Nemcsak extázisba ejtő pillanatokat jelent a füttykalitok előtt és szórakozást, hanem ideget tépő erőfeszítést, türelempróbát és nagyon sokszor koszt és szemetet is. Más szóval a költőiség mellett létezik egy prózai oldal is. Ha csak a vedlés időszakára gondolunk, mikor szanaszét szállnak a tollak, mikor tehetetlenül állunk egy fiókáit nem etető tojó előtt, másik 2-3 nappal korábban odahagyja fészkét kikelés előtt, és még sok más szituáció, melyet csak mi ismerünk… Máskor meg hányszor vagyunk kénytelenek élettársaink megjegyzését lenyelni, hogy: Mi ez? Konyha, vagy tyúkól? És akkor ezekben a pillanatokban Lucian Blaga, román költő szavai jussanak eszünkbe: „Sártengerben nőnek a tavirózsák”. És ezekért a pici, dallamos, sárga „tavirózsákért” mondunk le nemegyszer szabadságunkról, szórakozásról, és egy jó kanáriért még az ingünket is odaadjuk.

Ilyenek vagyunk mi, és mondjuk ki őszintén, nem is szeretnénk megváltozni. Úgyhogy illő megköszönni feleinknek, hogy elviselnek minket- jók, rosszak, amilyenek vagyunk-, és akik nem egyszer támogatnak minket a nehéz pillanatokban.”

Egy tapasztalt roller kanári tenyésztő ezt az összetett gondolatsort a következő szavakkal összegezné:
Könnyebb roller kanári tenyésztővé válni mint annak megmaradni."

"A" roller kanári :wink:
SL-RO-13/01 (azért csak ideírom :D : Fonzó)
Kép


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 15:05 
Maróti Béla: A Harzer Roller Kanári

"Egy könyv címe is lehetne, annyi mindent tartalmaz a fajta neve. A kanári madarak 3 csoportja létezik:
Énekes kanárik
Színkanárik
Alakkanárik
A Harzer Roller az énekes kanárik csoportjának egy ismert tagja, e csoport 70%-át alkotja. Az egészséges roller kanári elegáns megjelenésű, sima, zárt tollállományú madár, sárga, zöld és tarka színben. Kereskedésekben ha nagyritkán előfordul roller, azt hitelesen a gyűrűről tudjuk azonosítani, illetve a hangjáról. Roller kanárit, stílszerűen megénekeltetve illik eladni. Amikor kanári énekről beszélünk, a rollerről van szó, mert a két másik csoport madarainak hangját fütyülésnek nevezik, szerte a világon. Ez a fütyülés általában magas és erős hangokból áll, ami eleinte érdekes és élvezhető, de hosszú távon alig elviselhető egy kisebb lakásban.
Hosszú évek tenyésztői munkájával és spontán mutációval együtt kialakult egy új fajta, melynek lágy és mély hangok alkották az énekét. Ezek a madarak andalító fuvolázásukkal komoly relaxációs lehetőséget jelentettek a pihenni vágyó munkásoknak
Néhány év alatt futótűzként terjedt el a világon a mélyen és bársonyosan gurgulázó új fajta, a Harzer Roller kanári. A múlt század elején a németek elkészítették a fajta ének-versenyszabályzatát, amely évről évre több változáson ment keresztül. A mai leegyszerűsített változat bírálati képlete a következő:

- Kongva gördülő (a madár kifeszített torokzacskóval brurururu… hangot hallat lehetőleg minél mélyebben és elnyújtva, esetleg hajlítva. Az "u" helyett "o" illetve "i" hangok alacsonyabb osztályzatot kapnak. Max. pontszám 28.)
- Doromboló (a torokzacskó itt is feszes, de nem annyira tág. A nagyon mély és puhán kongó knorrorrorr… hangzás hallható hosszan, gyakran az ének bevezetőjeként, a kongva gördülő előtt. A macska dorombolására hasonlít. Max. pontszám 28.)
- Kongva csengő (a torokzacskó lágyan leengedve és a hangképzés közben lüktetve mozog. Max. pontszám 18.)
- Fütty (ne tévesszen meg senkit, itt nem a színkanári fütyüléséről van szó! A roller énekét lezáró 3-4 mély, du-du-du hangzás hallható. Max. pontszám 18.)

Ez a négy főfutam, mellette még néhány pluszpontot lehet elérni a kacagó, a bugyborékoló és a csobogó hangbetétekkel. Az összbenyomás pontjaival a maximális összpontszám 90.
A roller kanárik minden különösebb előképzés nélkül, remek kis énekesek, kellemes, szelíd társsá válnak a lakásban.
Amelyik roller viszont énekversenyre szeretne jelentkezni, már komolyabb felkészülési időszakon kell hogy átessen. A tréning nehéz időszak a kismadár életében, mint bármely élsportolóé..."



 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 15:04 
Maróti Béla:

"Alapvetően azért nehéz az egymást nem ismerős egyedeket simán összehozni. Fontos a tojónál az érettségi idő, ami 8 hónapos minimális kort feltételez. Akkor jó a helyzet, ha a tenyésztésre kiválasztott tojókat már ősszel elkezdjük szoktatni a természetes hőmérséklethez, egészen a fűtetlen helyiségig. Így teleltetjük át őket egy közös volierben. A madarak ilyenkor enyhe zsírréteget pakolnak fel, s a tollruha zártsága és tömege is biztosíték az egészség megőrzésére. Ez alatt a hímek a meleg tenyésszobában várják a lányok megérkezését, külön külön a versenyeken használt kalitkától kicsit nagyobb méretűben. Ha kissé elhízna közülük egy kettő, akkor be kell rakni őket a röpibe, hogy jól lehajkurásszák egymást. Persze ennek is vannak veszélyei, mert a hímek ha sokat veszekednek a fogyókúra alatt, félő, hogy a tojóhoz rakás után ahelyett, hogy szerelmeskedésbe kezdenének jól agyoverik az arát.
Mikor mindent betartottunk, tehát a tojót hidegben erős takarmányon, a hímet melegben és vitamint sem nélkülöző takarmányon tartottuk, még mindig nem dőlhetünk hátra a jól végzett munka után, mert most jön a szimpátia fejezete !
Mikor a tojó kisimúlt, tollat vesztett hassal és kipirúlt kloákával szépen megrakta a fészkét, berakhatjuk a származási lap szerint hozzávaló egészséges, legalább 8 hónapos élénk, nem elhízott hímet, hogy pározzanak... és nem pároznak ! Mert egyszerűen nem tetszik a leánynak a legény ! Ekkor két dolgot tehetünk. Vagy hagyjuk tombolni az erőszakot, minek utána kibékíthetetlen helyzet alakulhat ki és a tojások üresek maradnak az esetek 50% - ában, vagy elkezdjük fűzögetni őnagyságát azaz közel rakjuk a hímet a kalitkájához és szabadjára engedjük a távirati udvarlást. Mikor a tojó már láthatóan érdeklődik az éneklő hím irányába akkor este, naplemente előtt valamivel engedjük össze őket és ha azonnal nem is de a derengő hajnal meg szokta hozni a sikert, de ezután haladéktalanul vegyük ki a hímet, mert a bunyó hamar beindúlhat. Aztán napközben megint közel rakjuk a hímet, majd este megint csináljunk az előzőek szerint. Sajnos nem nagyon van lehetőség az el nem fogadott hímek helyett másokkal próbálkozni, mert a jó tenyésztő a megfelelő genetikai kapcsolatok mellett kialakult kötöttségek mentén halad."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 15:02 
Iker Ferenc: Néhány gondolat a tenyészmadarak elhelyezéséről

"o Nyugalmi időszakban a madarak napsütés igénye legalább az idő 25%-a, tehát 6 óra.
o Lehetőség szerint a helyiséget úgy tájoljuk, hogy a reggeli, déli nap süsse, tehát délkeleti tájolású legyen
o Tűző nap ellen rasel hálóval jól lehet védekezni. Mivel a madarak a szabad természetben sehol sincsenek huzamosabb ideig kitéve a direkt napsugárzásnak, ezt a fogságban is követnünk kell, hiszen itt a madár nem mindig tud elbújni.
o Tenyésztéskori megvilágítás időtartamát l2-14 órára növeljük. Célszerű ezt fokozatosan megtenni.
o Használjunk kontroll égőt. Egy 5W-os izzó akár éjjel nappal is be lehet kapcsolva.
o Az ideális páratartalom 70-80 %. Ha a levegő szárazabb, könnyen besülhetnek a tojások. Mivel a madarak testhőmérséklete kb 41 oC , az embriófejlődés ideális hő tartománya pedig csak 39-40 oC. A páratartalmat beállíthatjuk fűtőtestre helyezett párologtatóval, a padlózat felmosásával, állott vizes permetezéssel. Fontos a kelés előtti permetezés! Akár 2-3x ismételjük meg naponta. Alacsony páratartalom esetén használhatunk fürdetőt itató helyett. Így a kotló madár a fürdés által maga állítja be a fészek páratartalmát. Az is fontos, hogy milyen szerkezetű a fészek. Lazább szerkezetű fészekanyag (pl. kókuszrost) jobb szellőzést biztosít.
o A hőmérséklethez a roller jól alkalmazkodik. Azoknál a tenyésztőknél, akik hosszú éveken át tenyésztenek akár helyi vonalak is kialakulhatnak pl. hidegtűrésre. Fontos a különbség a hímek és a tojók hőigénye között. A tojókat teleltessük fűtetlen körülmények között! Ilyenkor fontos a megfelelően energia dús takarmányozás (erről még később). Varga Tibi szerint: „ a hideg meg kell hogy érintse a tojókat!” Ha van helyünk, használjunk röpdét, ahol a friss lvegőt élvezhetik madaraink! Figyelem! A szabadban való teleltetés esetén fontos napi 2x ivóvíz (fagyveszély) vagy hó beadása! Ha a hőmérséklet -10oC alá süllyed, takarjuk a röpdét fóliával. ( a fentieket megerősíti Doromboló beszámolója a szlovák tenyésztőkről) A hímeket ezzel szemben fűtött körülmények között tartjuk, kb. szobahőmérsékleten. A felkészítésre szánt versenyzőket egyértelműen, de a tenyésztésre szánt hímeket is! Fontos, hogy a hímeknek hosszabb idő kell felkészüléskor, mint a tojóknak az eredményes tenyésztéshez! Ha elszúrjuk, lesz egy csomó üres tojásunk. ( a herékben kb 30 nap alatt érnek be a spermiumok )

o Létezik téli és tavaszi tenyésztés. A téli már októberben elkezdi, a tavaszi február közepén. A magunk részéről a februári kezdést, tehát a tavaszi tenyésztést javasoljuk

o Takarmányozás:

Itt úgy érzem, hogy kell egy kis elméleti dologról beszélnem, csak alapfokon:
A takarmányok szárazanyag tartalma (ami nem víz, kb 85% a szemes takarmányok esetében) alapvetően, fehérjéből, zsírokból, szénhidrátból és ásványi elemekből áll ( + vitaminok, nyomelemek stb.) Ezeknek összességében van egy energia értékük (Kcal, régebben keményítőérték, újabban kJ) Ezek az értékek vagy a megfelelő táblázatokból kiolvashatóak, vagy újabban a csomagoláson már feltüntetik. A fehérjeképzéshez természetesen fehérjére (aminósavakra) van szükség, az energiatermelést a zsír (olaj) szolgálja,egyszersmind ez a legnagyobb energiatartalmú összetevő. A tartalék képzését (hízást) legjobban a magas energia (zsír-olaj) tartalmú takarmány szolgálja. Valamint tudni kell, hogy a felesleges fehérjéből és szénhidrátból tud a szervezet zsírt képezni, visszafelé viszont nem, tehát a zsírból csak zsír lesz. A takarmányok összetételének meg kell felelnie az illető állat éppen aktuális igényeinek. Tehát mint feljebb tárgyaltuk, a rideg körülményekhez nagyobb energiatartalmú, de kisebb fehérjetartalmú étrend szükséges. A költéskor (és vedléskor is!) az energiatartalmat ehhez képest csökkenteni, a fehérjetartalmat viszont növelni kell. A nagy gyártó vállalatok is kb így állítják be a keverékeik összetételét. Egy normál szemestakarmány fehérje tartalma kb.8-10%, az Orlux tojásos eledelé viszont pl. 17%. A téli takarmány magasabb energiaszintjét nagy energiatartalmú olajos magvak (akár 40% is!) hozzáadásával lehet fokozni. A fehérjeadag növelését elsősorban a lágyeleség etetésével valósítjuk meg. A főtt tojás fehérje csaknem tiszta fehérje. A sárgájának már van komoly zsírtartalma is! A hüvelyesek magjai is sok fehérjét tartalmaznak pl. szója, bab, borsó, bár ezeknek a rollereknél szerintem nincs jelentősége.
Ezeket azért írom most le, mert manapság szinte mindenféle takarmányt lehet készen, gyárilag kititrálva kapni. De egy kis utánajárással házilag is el lehet készíteni mindezeket, de természetesen tudni kell, hogy mit és miért csinálunk.

Az a véleményem, hogy lágy eleség tekintetében bár a gyári cuccokkal is biztosan lehet eredményeket elérni, mégis a házi összeállítást sokoldalúbbnak, frissebbnek és ezért jobbnak tartom.” Ész olcó”. Persze ehhez idő kell, és ez sincs mindig!
A másik téma a csíráztatott magok kérdése. Varga Tibi szerint egy ausztrál tenyésztő, aki jó tenyésztési eredményeket ért el, rendszeresen ad csíráztatott magot a rollereknek! A magam részéről a felkészítési időszakban a tojóknak és a növendékeknek én is rendszeresen adok. Ehhez a Versele-Laga kanárik részére összeállított csíráztató keverékét használom. A csíráztatáshoz 2 napos technológiát alkalmazok szobahőmérsékleten, a lényeg az, hogy a rügyecske megpattantsa a magot. Ekkor a legértékesebb a mag. Nem kell tovább várni, mert az már inkább zöld etetésnek számít.

Szintén különbség van a hímek és a tojók igénye között!! A tojókat rideg körülmények között teleltetjük. A felkészítés már ilyenkor elkezdődik!! (és nem a melegben!). A külső röpdében tartott tojók takarmánya illeszkedik a rideg körülményekhez. Tehát kellő energiatartalommal kell, hogy rendelkezzen. Ezért Varga Tibor azt ajánlja, hogy a szokásos magkeverékhez kb 20-40%-ban keverjünk olajos magvakat (nem repcét, mivel az az alapkeverékben már van!). A következők jöhetnek szóba: kis szemű napraforgó, kendermag, dió (zúzalék, őrlemény) lenmag, mák, stb. Ne féljünk attól, hogy a tojók elhíznak. Az a jó, ha a tenyész szezon kezdetére egy kis tartalékot felhalmoznak (ettől a has sárgás színezetű a zsír miatt). Tenyésztéskor az alaptakarmány mellett lágyeleséget is adni kell. Erre vonatkozóan szinte mindenki felhozta a saját receptúráját: Egy kis ízelítő: Szárított barna kenyérből készült morzsa, kukoricaliszt, szója granulátum, búzadara, búzacsíra, kukorica csíra, darált keksz, korpa, zabkorpa, méz, propolisz, csíráztatott mag, stb. Az összeállításnál a fent említett beltartalmi arányokra kell odafigyelni, de készen is lehet kapni.
A négermag a roller tojók bájitala, mondja Varga Tibi!
Gyáriakból az Orlux ill. CD került megemlítésre.
Perényi Laci doki pl. úgy állítja össze a lágyeleséget, hogy annak minden összetevője alkalmas emberi fogyasztásra is.
A hímek takarmánya inkább fehérje dús legyen, mivel általában kisebb helyen is élnek, hajlamosak az elhízásra. Vigyázzunk az energiával! Varga Tibi a hímeknek még lisztkukacot is ad. A természetes úton bevitt E vitamin javítja a hímek teljesítményét.
Zöld eleségként szinte minden fellelhető zöldről szó volt: tyúkhúr, saláta, káposzta, uborka, zeller, petrezselyem (mint egy húsleves!), uborka, útifüvek, pásztortáska, disznóparéj, brokkoli, alma, stb. Figyelnünk kell, nehogy permetes legyen. Erre Esztero Lajos a következőt ajánlja, ha nem vagyunk biztosak pl. a saláta eredetében és nem bízunk meg a Tesco-ban: egy fej salátát kb 10 l (egy vödör ) vízben áztassunk 24 órát, közben kétszer cseréljük a vizet. Másnap a salátát szikkasszuk és etethető. Kisebb volumenben (merthogy Lajos több száz madárról gondoskodik) Én azt javaslom, nézzük meg, hogy honnan szedjük a zöldet, az a legbiztosabb. Figyelem! Utak és mezőgazdasági táblák melletti zöldeket tekintsük szennyezettnek, ne etessük!
Rolleres mennyiségben, ha van az embernek egy kis kertje, mindig találunk tyúkhúrt vagy egyéb zöldet.

o Kozmetika: kb havonta egyszer vegyük kézbe a rollereket és vizsgáljuk át. Sovány, vagy elhízott, karom, csőr állapota, stb.

o Vedlés: Hirtelen hőmérséklet emelkedés vedlést okzhat. Ennek rizikóját a páratartalom csökkenésével csökkenteni lehet. Ha a vedlés elkezdődött fehérje és vitamindús etetéssel segítsük annak korrekt lefolyását. Az uborka etetése sokat segíthet ebben. A vedlés akár 6 hétig is eltart, eddig biztosan nem tudjuk tenyésztésbe fogni a madarakat! Ezért is fontos a jó előkészítés, mert kifuthatunk az időből!"


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:59 
Maróti Béla: A költés időszaka

"Vannak, akik januárban, mások áprilisban, a természetet figyelők a kökény virágzása idején kezdik a tenyésztést.
A tenyészanyag kiválasztásában sok általános és a fajtára jellemző feltételeket kell biztosítani az elképzelésünk sikeréhez. Célunk az, hogy a fiatal hímek maximális pontot énekeljenek a versenyeken, a fiatal tojók később kitűnő nevelők legyenek és hordozzák génjeikben az utódok sikerét.
Ezek szerint az ideális pár egy 90 pontos (ez a maximum) hím és egy olyan tojó, melynek a fiú testvérei szintén 90 pontot énekeltek. Milyen egyszerű és kiszámítható lenne a roller kanári tenyésztése, ha az valóban így működne. Sajnos a genetika máig kifürkészhetetlen rejtett ösvényén rejtőzik a megoldás, melyek meglepetés hatásai adják a tenyésztés igazi örömét. Ha mindent előre látnánk és tudnánk ugyan beszélhetnék e minőségi állattenyésztésről?...
Persze félreértés ne essék, alapvető kapaszkodói vannak az örökléstannak, csupán a rekord eléréséhez szükséges nüanszokról beszélek. A csúcsra járatott tenyészanyagtól nem várható, hogy mindig jobbat és jobbat produkáljon, de egy megbízható közepes (86-88 pontos) minősítésű hím egy hasonló családból jött tojóval összehozva az ovulációs parancsnak megfelelően nagyobb arányban hozhat 90 pontos utód szériát. Nagy segítség, ha a rollerok törzslapjait figyelmesen tanulmányozzuk. Ebből kiderül a szülők, nagyszülők, dédszülők minősítései, esetleges vérvonalat rögzítő megoldások, a rokontenyésztés lehetőségei. Ebben annyi variáció rejlik, hogy külön írást igényelne. Ha szabad tanácsolni: az apa és lánya, anya és fia párosítást csak kifejezett jó tulajdonságok rögzítésére használjuk, a nagyszülő és unoka biztonságosabb és hosszabb ideig tartó zárt tenyésztést enged, idegen törzsek behozatala nélkül. Én az utóbbi években teljesen idegen törzsek párosításával foglalkoztam. Próbáltam a Szlovák énekverseny győztesének Smeták Ernesztnek madarait, melyek hosszan, nagyon mélyen kitűnő kongvagördülőket hoznak, a Német Mesterverseny többször győztesének Alois Ghelingnek igen mély, de nem annyira muzikális madarait összepárosítani. Vagy a korábbi Cseh-Szlovák nagyverseny győztes Jozef Kroćka madarait hozom össze Paul Gassmann és Autor Rőder német mesterek madaraival. Hihetetlen teljesítmények születnek, de ennek arányában összekeveredett hangzások is előjönnek egyik-másik utódban. Később ezek a madarak alkotják egy új vérvonal alapjait. Persze ilyen módon tenyészteni csak az tudhat, aki legalább 20-30 tojót le tud ültetni, és ez hely és idő stb. függvénye.
A kis genetikai körültekintő után nézzük magát a költést!
A költésre jól felkészített tojók hidegben (4-8 °C), közös röpdében teleltek át. Olajos magvakban gazdagabb takarmánytól enyhe zsírréteget raktak fel, amit másokkal ellentétben kifejezetten jónak tartok. A tenyésztési idő kezdete előtt kb. 2 héttel elkezdem fokozatosan felfűteni a tenyészszobát, majd megfelelő vitaminozással együtt lágyeleséget kapnak: főtt tojás, kekszpor, sárgarépa, kevés mák keverékéből minden nap egy keveset. A kereskedésekben kapható vitaminok hatását el kell olvasni a mellékelt tájékoztatóban. Vigyázni kell, nehogy a vedlést elősegítő készítményt adjuk!
Ezután szétrakjuk a tojókat külön tenyészkalitkába, ahol már fészket és fészekanyagot is talál a leendő kismama. Mikor elkezdi építeni a kis fészkét, jelzi, hogy eljött az idő.
A hímeket egész télen melegen tartottuk, tüzes énekükben érződik a vágyakozás. Ütött a biológiai óra, és ahogy megterveztük, a megfelelő hím megy a kiválasztott tojóhoz. A párzás megtörténte (naponta kétszer a harmadik tojásig) után a hímet tanácsos kivenni, mert ezután gyakran összekapnak. Én a költőhelyiségben sem hagyom a hímet, hogy énekével ne zavarja a költő tojót.
A tojásokat naponta kiveszem és a 4. letojása után rakom vissza mind, hogy egyszerre keljenek. A költés ideje 13-14 nap, a tojó egyedül neveli fiókáit a fent említett lágyeleséggel, vagy szakboltokban kapható vödrös nevelőtáppal. Gyakran előfordul, hogy csipkedi a tojó a már tollas kicsinyeit, ilyenkor válasszuk el, s ha kell, segítsük mi a nevelést csipesszel, vagy injekciós fecskendővel. A kirepült kicsiket röpdébe rakjuk, a tojót pedig néhány nap múlva újra megültethetjük, esetleg egy másik hímmel. Kétszer, háromszor költethetünk az anyamadár lestrapálása nélkül, de júniusnál később már ne keljen fióka, mert a téli versenyekre úgy sem fog elkészülni."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:56 
Iker Ferenc:

"Nálam most a hétvégén kezdödött el a tenyésszezon. A főbb lépéseket lefényképeztem. Az alsó kalitokban nem tenyésztek, átmeneti elhelyezésre szánom őket."
Tenyészkalitok:
Kép

Kép

Kép

A berendezés minimalista, viszont higénikus!
Kép

Néhány kép madarakkal:
Kép

Kép


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:55 
Vajó Sándor:

"A gyűrű színe igaz, hogy a COM egy technikai ajánlása, de ennek meg van az értelme, mely a következőkben foglalható össze.
-A madár kiállításának fontos eleme az "évjárat", mivel a kanárinál a tárgyévi, egzótánál az 1-2 éves madár versenyeztethető. A gyűrű színe így lehetővé teszi, hogy ránézésre megállapítható legyen a madár kora. (Így elkerülhető, hogy minden madarat meg kelljen fogni az évszám beazonosításához.)
-Ha a gyűrű alumínium, és nincs passziválva, akkor az folyamatosan oxidálódik, és a madár tollát bizony összetudja "szürkíteni," és az lehet egy esztétikai hiba is egy színbírálat esetén. (Az eloxált gyűrűkkel ez nem fordulhat elő.)
Tehát: ez nem kötelező technikai előírás, de a fentiek miatt azt hiszem elfogadható magyarázat.
Ma már egyre nagyobb teret hódít a műanyag gyűrű, amelynél már nincs oxidáció, de a könnyebb beazonosítható évjárat miatt még is célszerűbb a színes gyűrű. (A versenyeztetés évjárat függő). Gondold el, hogy egy egzóta bírálat esetén, mit lennének törve a madarak, ha a bíráló megakarna győződni a madár "évjaratáról".(Mellesleg idő sem igen lenne rá.)
Így mindenki eldöntheti, hogy milyen gyűrűt választ, de azt hiszem, hogy egy madarász számára nem lehet kérdés, hogy gyűrűzni azt kell!!!"

Eszteró Lajos:

"A madarak anatómiájából adódóan ha behajlítják a lábukat, az inak összehuzzák a lábujjakat és egymásra görbűlnek, ezért nagyon macerás a gyűrűzés. Itt is látható a videó felvételen. ( ezért tudnak olyan biztosan kapaszkodni az ágban alvás közben is).
Ezt az anatómiai tulajdonságot megfordíthatjuk úgy, hogy a tíbia fölötti izületet a gyűrűzéskor kiegyenesítve tartjuk, a madár ujjai az inak ellazulása miatt kiegyenesednek és könnyűszerrel felhúzhatjuk a gyűrűt a lábukra."
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GI2MWwYZJpA&NR=1[/youtube]


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:54 
Neubrandt Gábor:

"Az adatok mindenhol emigyen szerepelnek, ebben a sorrendben:
XX(madár sorszáma) - (kötőjel) XX (tenyésztői szám) / ("per" jel) XX (szül. évszám)

Tehát a hivatalos jelölése a tavalyi champion madárnak:
H-MNK-21-40/07
Azaz: H-MNK (ország és egyesület száma, jelölése)
21- (a 21 sorszámú madár)
40/ (azaz Maróti Béla tenyésztői száma)
07 (azaz 2007-es tenyészévből)

A H-MNK nem szoktuk kiírni, csak egy "H" betűvel jelöljük a magyar madarakat. De ezt is csak alul, hiszen ha én (te, ő) állítja ki a lapot egyértelmű hogy H-MNK a madár . Én a színeket is jelölöm, az ivart megjelölő karika teljesen besatírozva zöld, a félig besat. tarka, az üres kar. sárga, a karikában egy "w" betű fehér madarat jelöl. A sapkát, vagy egyébb jellemző más kis felületű szint (színhibát? )a körben levő ponttal jelölöm.
Tehát ez esetben a törzslapon a 21-40/07 szám szerepel csak."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:52 
Maróti Béla:

"A roller kanári éneke nem hasonlít a szinkanárikéhoz. A rollerok éneke, a minél mélyebb hangok megfogásán alapul, a csapperok meg gyakran nagyon magas hangon fütyülnek. Ezért hívják a rollert énekes, míg a csappert füttykanárinak.

A roller kanári hangja meghatározóan genetikai alapokon nyugszik, de a tanult részletek is fontosak lehetnek. Azonban az tévhit, hogy egy kiválló előénekes hanganyagát szépen átveszik a fiatalok, hisz akkor az egyszer győztes tenyésztő azonnal örökös győztessé válna mert a győztes madarától a következő év fiataljai csak átvennék a tudományt és máris meglenne a következő győzelem. Sajnos a tanulás sokkal inkáb a rossz hangok megtanulására vonatkozik, ezért ha a fiatalok között a tenyésztő valami fajtalan hangot vesz észre, ezt a mdarat azonnal kiviszi a teremből és másikban helyezi el míg a megfelelő hangzatok ki nem alakultak. Ez az időszak pont az énekverseny ideje kell hogy legyen, akkor mondjuk, hogy jó volt az időzítés !...A fiatal hímek tréningezése szeptember - október hónapokban kezdődik és - nálunk- a december végi versenyig tart. Ez időszak alatt a fiatalok külön vannak kis verseny kalitokban és elég sokat vannak sötétben. Az eleségük szép lassan átmegy 90 % repcére. A repce mélyíti az éneket, de nem minden kanári szereti, ezért a létfentartáshoz szükséges mennyiségnél többet nem fogyaszt el. A jó tréner figyel mindent, s ha kell változtat. Óriásira fokozódik az izgalom mindig a veseny előtti napokra, velem is előfordult, hogy idegességemben a verseny előtti napon cseréltem ki az egyik madarat a verseny kollekcióból. A kollekció 4 egymásra rakott verseny kalitból áll, természetesen mindegyikben egy azévben kelt fiatal roller hímmel.
Természetesen bárki jelentkezhet versenyre saját tenyésztésű madaraival, sőt a tréninghez is használhat bármilyen maszek ketrecet, mert a versenyre elég szállító kalitkában hozni őket mivel a rendezők tudnak biztosítani erre az alkalomra verseny kalitkát."

"Azt tehát már megbeszéltük, hogy a roller éneklés közben végig csukva tartja a csőrét, és lehetőleg minél mélyebb hangokat, megfelelő hajlításokkal ad elő. Természetesen magas hangok is megszólalnak a roller énekében de megfelelő burkolatban, azaz sosem lehetnek élesek !!!
A roller kanári énekének 4 meghatározó fő futama van:
1 Kongva gördülő (Hohlrollen) max pont : 27
2 Doromboló (Knorren ) max pont : 27
3 Kongva csengő (Hohlklingel) max pont : 18
4 Fütty (Pfeifen ) max pont : 18

A kongva gördülő akkor tökéletes ha egy odvas fa belsejét kongatná valaki
A kiadott hang leírása : Brurururururururu, vagy rururururu
Tehát a hang "u" fekvésben a legszebb, sőt ha még hajlítja is : RURURURORORORURURU
A németek egy ismert bírója egyszer azt mondta, hogy a hohl akkor a legszebb mikor olyan mint a szeszélyes őszi szél mikor hol erősebben, hol gyengébben pörgeti a park fáinak lehullott leveleit.
Kevésbé értékelhető, a hohl ha "Ü" vagy "I" fekvésben hallható.
A 27 pont a hohlra, vagyis a kongva gördülőre egy álom határ amit még roller, komoly versenyen sosem ért el.
A doromboló, tehát a knorr akkor jó, ha a macska dorombolására hasonlít.
Mélynek és lágynak kell lenni, a csúcs pedig, ha ezen hajlítani is tud.
Valahogy így : Knorrrrrrrrrr , közben enyhe "U" hangzás egészen hátúlra eldugva inkább csak sejthető.
A Kongva csengő a hohlklingli Maximális formában olyan mélyen hallható, hogy az ember csak ámul, hogy egy ilyen kis madárból hogyan jöhet ki ennyire mély hang. Míg az előző két esetben a madár torokzacskója feszes, addig a holklingli előadásakor a madár ütemesen rázza a torokzacskót.
Leírva : Lulululululu....
A Fütty, mintegy lezárja a roller énekét. Ahogy a kongva csengőnél, a füttynél is sikerült már a maximumot elérni.
A kivánatos hangzás leírása : Du du du. Lehetőleg háromszor nagyon mélyen és természetesen "U" fekvésben.

Vannak még "vizes" futamok a mellék hangzatokban, ilyen a bugy- borékoló, a csobogó és a kacagó. És van kiegészítőként a roller énekében a magas tartományokat mutató : csengve gördülő, és külön a csengők, pár plusz pontért.
A csengve gördülő magas hangjai : Ririririri...De lágyan és burkolva.
A csengők : Lilililili.... szintén lágyan mégha magas is.
A németek mint a fajta gazda azt szorgalmazzák,hogy ezeken a hangzásokon kívűl ne legyen más a kanári énekében, tökéletes harmóniában és minőségi előadásban ez elég ahhoz, hogy lenyűgöző élményt biztosítson a hallgatójának."

" Akkor mondhatjuk jól sikerültneka tréning időszakot, ha a főversenyre sikerül a madarakat csúcsformába hozni. Hányszor fordul elő, hogy a spéci takarmányozás, a hőmérséklet és a fényviszonyok bizonyos hatásai miatt túlpörög a madár! Ilyenkor nem elég mélyek a hangzások és rövidülnek is a strófák, a madár gyakorta lefeszített szárnyakkal jelzi, elérte az ivarérettséget, sőt beindultak a hormonok. Az ilyen madarat - különösen, ha korábban brillírozott - még megpróbálhatjuk csak tiszta repce takarmánnyal és sok sötétben tartással vissza "szelídíteni". Ha ez nem jár eredménnyel, ki kell hagyni a versenykollekcióból. Amelyik madár meg nem akar beérni a csúcsformára, bőséges és változatos takarmánnyal, lágyeleséggel és négermaggal és vitaminokkal lehet felgyorsítani. Előfordult már, hogy a versenyt megelőző napon cseréltem le egyik madaramat a kollekcióból. Egyszóval gyönyörűen izgalmas időszakot élnek most meg a világ rollerosai, de ezért dolgoztunk egy évet, hogy most izgulhassunk a minél jobb minősítésért."

"A versenyen a 4 idei madárból álló kollekciót, fél óránként cserélik, tehát ennyi idejük van a madaraknak, hogy előadják magukat. A négy madár, kis füttykalitkákban, egymásra rakva vannak elhelyezve, úgy, hogy természetesen ne lássák egymást. A felhordó a kollekciót lerakja a bírótól kb.2 m - re egy asztalra és miután a bíró kisorsoja a következő kollekció rajtszámát, kimegy a teremből. A bíráló helyiségben tehát a bíró, vagy bírókon kívül más nem tartózkodhat. A több órán át sötétben tartott madarak kitéve a bíró elé, hamarosan megszólalnak. Bizony nem egyszerű a bíró helyzete, mert pl.- ul mikor lehajtva a fejét ír valamit a bíráló lapra, egyszer csak lejön egy nagyértékű hangzás, amit csak akkor tud értékelni, ha látja melyik madártól jött. Ha hirtelen felkapja a fejét, a madarak azonnal elhallgatnak, ha meg lassan emeli fel, mire felér a tekintete, már befejezi a madár. Mind a négy madarat külön kell lepontozni, de végűl, ezek összeadott pontjai adják az összpontszámot.
A kollekciók versenyeznek, de a verseny végére az is kiderül, hogy melyik madár kapta a legtöbb pontot, ő lesz a champion madár. Régebben adtak a legjobb kongvagördülő, a legjobb doromboló, a legjobb kongvacsengő és a legjobb füttyért is különdíjat.
Izgalmas nap ez a roller verseny indulói számára, mert itt fél órán belűl eldől, hogy menyit is ért az egész évi munkájuk. Persze lehet az 3 szor fél óra is mert akár három kollekcióval is lehet nevezni.
A verseny végén, vagy másnap a nyilvános meghallgatással ill. az eredmény hirdetéssel zárul a rendezvény."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:49 
Maróti Béla: Felkészítés az énekversenyre

"A magyarországi Harzer Roller kanári tenyésztők egy sikeres tenyészszezon után a fiatal madarak kiválogatásával töltik a nyárutót és az őszelőt.
A kelés után a meggyűrűzött madarak ekkorra már szépen kivedlenek, és minden vonatkozásban felveszik a kifejlett alakot és tollruhát. A fiatal hímek pedig kísérleteznek az éneklés tudományával. Ilyenkor felfújt torokzacskóval próbálnak énekhangokat kiadni, ami ebben az időszakban inkább ajtónyikorgásra emlékeztet. Jó lehetőség nyílik most a hímek különválasztására. A fiatal tojókkal nincs mit tennünk, ők maradnak röpdében a költési időszakig, hacsak nem szorulnak némi kozmetikára a karom- illetve a csőrtúlnövés miatt.
A teljesen hibátlan tollazatú és kondicionálisan is jó állapotú fiatal hímeket a kiválasztás után szintén lekezeljük, majd külön-külön kis énekkalitkába tesszük. Nem szabad még válaszfalat rakni a kalitok közé, mert a leválasztással amúgy is nagy stressz éri a kismadarakat, tehát 1-2 hétig még láthassák egymást.
Ezután elkezdődik a beiskolázás, mely a tenyésztők többségénél szeptember végére, október elejére tehető. Ekkor bekerülnek a fiatalok egy csukható elejű szekrénybe, melynek ajtaján egy 5 cm-es átmérőjű kerek lyuk biztosítja azt a kevés világosságot, ami a táplálék felvételéhez szükséges. Eleinte naponta csak néhány órára csukjuk be őket, majd egy hónap elteltével szinte egész nap bezárva vannak, csupán 2-3 alkalommal nyitjuk ki az énekszekrény ajtaját és ki is vesszük őket. A kalitokat egymásra rakjuk, hogy a madarak ne láthassák egymást. Négy kalitka kerüljön egymásra, mert a versenyeken is így követelik a bírók.
Az idő során egyre tökéletesebb előadásban szól a kollekció. A hangok lágyabbak és mélyebbek lesznek, a sötétben tartás és a túlsúlyban repce alapú takarmány miatt. November végére már egészen biztos, hogy minden megkövetelt alaphangzást már verseny színvonalon hallhatunk. Mégsem sikerül, csak néhány madárnak elérnie a meghallgatáskor a maximális 90 pontot. Ennek többféle oka lehet:

1.Genetikai okok: ha a szülők genetikailag nem jó tenyészanyagok voltak, azaz a beltenyésztés során elkorcsosultak, vagy rossz genetikai tulajdonságokat hordoztak és örökítettek.
2.Szerzett okok: a felkészülés során a madár olyan hangokat tanul meg, ami akár büntetőpontot is eredményezhet a verseny során. Egyik, egyébként kiváló adottságú fiatal hímem a madárházhoz közeli fán fészkelő tengelic pityegését vette át. Volt olyan madaram, amelyik rögtön megtanulta a mobiltelefonom csengését, mikor egyszer a kalitka tetején felejtettem. Ezeket természetesen azonnal ki kell venni a madárházból, mert a többiek között akadhat még a rosszra fogékony egyed.
3.Fizikális okok: mikor a madár nem rendelkezik olyan kondicionális állapottal, ami a tökéletes hangképzésnél feltétlenül elvárható, vagy rosszul vedlett, illetve korábban betegségen esett át.
4.Mentális okok: a madár nagyon ideges típus. Ennek is lehetnek öröklött és szerzett okai. Érzékeny az erős fényekre, hangokra, mozdulatokra, ezért a díjazáskor nem tudja kellően produkálni magát. Az ilyen madarat ki kell hagyni a versenykollekcióból, mert leronthatja a többiek teljesítményét is.
A fentiekből látszik, hogy mennyi mindennek passzolnia kell ahhoz, hogy sikerüljön jó eredményt elérni az énekes kanárik versenyén. Ez a Roller kanári tenyésztők legcsodálatosabb időszaka, mikor napról napra megfigyelhető a madár énekhangjának fejlődése, és nagy izgalmak közepette várjuk a közelgő december közepét, amikor megrendezése kerül az Országos Énekes Kanári Verseny."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:47 
Maróti Béla: "És újra kezdődik minden elölről!

A rollertenyésztő legszebb hónapjai az október-november-december. Ebben az időszakban készítjük fel a fiatal hímeket az országos énekversenyre, az év utolsó hetében megszületett a végeredmény, ahol minden tenyésztő megkapta azt a minősítést, amit az elmúlt esztendő tenyésztési munkái megérdemeltek.
Hogy mi kell a sikerhez? Próbáltam taglalni részletesen korábbi írásaimban, de összegzően még egyszer:

1.kiváló genetikai állomány
2.jól eltalált tréning
3.testre szabott takarmányozás.
Most a sokadik országos énekverseny megnyerése után mégis azt kell hogy mondjam, kell némi szerencse is a sikerhez...
S ajnos a madárinfluenza rémképe miatt a 2006. januári hollandiai világbajnokság elmaradt, így csak saját, illetve baráti szórakoztatásra tartottam egyben még a győztes versenykollekciómat, de február közepétől újra kezdődik minden elölről...
A gondos tenyésztők már az elmúlt tenyészidőszakot követően rendbe rakták a fészkeket, kalitkákat, alaposan kitakarították a helyiséget. Bevallom, én nem ebbe a kategóriába tartozom, tehát a rollertenyésztés számomra legpokolibb hetei következnek. Ahogy a berendezéssel elkészülök, indítom a tenyésztojókat, azaz felfűtöm lassan, kb. 1 hét alatt a tenyészhelyiséget. Ezzel párhuzamosan a mageleség mellé jön a lágyeleség (főtt tojás, kekszpor, reszelt sárgarépa, kevés mák keveréke) és a vitaminkúra (szakboltokban vásárolható!).
A lassan bemelegedő tojók elkezdik rakni a fészket, melyet időközben beraktam a kalitka valamelyik sarkába. Fészekanyagot is árulnak már szakboltokban, de a nagyon finomszálú száraz fűfélék is alkalmasak. Ne feledjük a fészek külső-alsó részét piretrin porral alaposan beszórni, mert a különféle paraziták ilyenkor a legnagyobb tisztaság mellett is előkerülhetnek, és a fiókákat a pusztulásig legyengíthetik! Mikor már a tojó fészkelődik, azaz forogva sodorja ki a fészek formáját, berakhatjuk hozzá azt a hímet, mely genetikailag a legjobban megfelel. Ezért fontos, hogy minden roller kanári (az egész világon így van!) törzskönyvvel, azaz származási lappal rendelkezzen, ahogy a kutyatenyésztőknél a tenyészegyedek.
Tenyészérett az a hím, amelyik szorgalmasan énekel, nem fiatalabb 8 hónapos, és nem idősebb 8 éves kornál. A hímeket csak addig kell a tojónál hagyni, amíg a párzás meg nem történik. Ilyenkor a hím énekelve felröpül a begörbült tojó hátára és megtörténik a megtermékenyítés. Ahogy a hím leugrik a tojóról, ugyanúgy begörbül, mint a tojó, és pityegni kezd, melyet a tojó néhány fejkoppintással nyugtáz. Ezután gyorsan vegyük ki a hímet, mert gyakori a szex utáni veszekedés!
Naponta 1-2-szer bepároztatjuk a tojót, addig, míg a 3. tojást le nem tojja. Ezután a tojó egyedül költi és neveli fel a fiatalokat.
Addig, amíg a tojókat a költésig hidegen teleltettük át, a hímeket viszont végig meleg helyen kell tartani, csak a párzási aktusra rakjuk tehát be a tojóhoz!
Van aki már januárban kezdi a költést, van aki májusban, mikor már olcsó a tojás az etetéshez?! A régi öregek a kökény virágzását jelölték meg a kezdéshez. Szerintem semmi értelme a stimulált tojatásnak, mert a túl korán kelt hímek bizony túlpörögnek a versenyre, s ez súlyos pontveszteséggel járhat. Február közepénél előbb nem érdemes kezdeni a költést, de júniusban már abba kell hagyni, mert a később kelt fiatalok a téli versenyre már nem készülnek el!
A fiatalokra a zárt gyűrűket most kell megrendelni, a következő felirattal: H-MNK, tenyésztői szám, darabszám, évjárat. A tenyésztői szervezet szám helyett az MNK-felirat (Magyar Nemes Kanári) szerepel."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:46 
Maróti Béla: A tenyésztés nehézségei

"Bármennyire furcsa, de a roller kanári csak küllemében hasonlít a színkanárira.
Egy-egy roller tojó sokszor olyanokat tesz költés idején, hogy az ember mérgében vagy elsírja, vagy elneveti magát.
Volt olyan tojóm, amelyik szabályosan apportírozta a csőrében a hímeket, mint egy vadászkutya a fácánt. Ötödik próbálkozásra egy jókora öreg zöld hímet raktam be hozzá, amelyik rögtön felfújt torokzacskóval elkezdett énekelni, majd apró tánclépésekkel elkápráztatta a férfigyűlölő amazont, és megtörtént a párzás. Vannak persze ellenpéldák is. Ismertem egy idős pozsonyi tenyésztőt, Jozef Jaćeknak hívták, mindig ott voltak a madarai az énekversenyek első felében. Kicsi emeleti lakásban laktak feleségével. Költéskor a beépített, de sosem használt villanytűzhely tetejére felrakott öt-öt tenyészkalitkát, a két sor közé keménypapírt rakott, hogy a madarak ne zavarják egymást. A tíz tojóhoz három hímet használt, melyeket csak naponta kétszer rakott be a tojóhoz és a párzás megtörténte után azonnal ki is vett, hogy ne strapálódjanak le. Ezzel a módszerrel évi 120-130 fiókát szokott tenyészteni! Ő csak olyan tojóról tenyésztett, amelyik nem csak jó énekes törzsbe tartozott, hanem több generáción keresztül megfigyelt jól nevelő anyáktól származott. A lakás kis közlekedő folyosóján voltak a hímek beiskolázó füttykalitkái több sorban a plafonig, legalul pedig volt két nagy röpde a fiataloknak. Vagy említhetném a másik nagy, még ma is élő roller legendát, szintén Pozsonyból Josef Kroćkát, aki kétszer is elnyerte a Csehszlovák Mester címet, és egy picike, 4-5 m²-es pincehelyiségben tenyésztett évente 100-150 fiatalt! Aztán körbejárva a fél világot, nagyon nem találtam hasonlókra. Voltak tenyésztő barátaim, akik 20-30 tojó után is csupán 10-15 fiatalt tudtak letenyészteni. Magam is néhány évig eredménytelenségben szenvedtem, pedig ott ültem a drágán vett madarak között és segítettem etetni is azt a pár darab fiókát, ami egyáltalán kikelt. Elkeseredve az évekig tartó kudarcok után, bevágtam a madárszoba ajtaját, és magukra hagytam a tenyészmadarakat az egész költési ciklusban, csak etetni jártam be. Csodák csodájára annyi fiatalom lett, hogy nem volt helyem hova rakni őket!
Tehát összességében elmondható, hogy a rollerok nem szeretik, ha bármi módon beavatkoznak életük e diszkrét szakaszában. Továbbá fölösleges a tenyészidőszakot megelőző vitaminozás után tovább adni a különféle erősítő vitaminos koncentrátumokat! Sőt nem csupán felesleges, hanem veszélyes is, mivel az anyamadár előbb akarja lerakni a második költés tojásait, mint hogy felnevelné teljes tollazatig az első generációt. Ezért sokszor széttépi a kicsiket, fészekanyagot csinál belőlük. Sokszor a helytelen túlvitaminozás eredménye a 6-7 db tojás, vagy a túl nagy tojás lerakása. A költő tojónak gyenge mageleséget adjunk, kendermag, négermag nélkül, sok repcével! A repce szétrágva kellemes dió ízű legyen. Jó, ha a költőhelyiségben éjszaka is enyhe fényforrás biztosítja a fészekről leugró tojó visszatalálását. Ha a tojás lerakás közben kissé felborzolt a tojó tollazata és kissé szét-állnak a szárnyai, azonnal lépjünk közbe. Gyakran előfordul, hogy a tojásos lágyeleség, melyet a költés előtt és a fióka nevelésekor adunk, hasmenést okoz, és összeszárad a kloáka. A kézbe vett madár tojónyílását tisztítsuk meg és egy infralámpa segítségével emeljük a hőmérsékletet a madár kalitkájában. Néhány napra álljunk le a tojás- és a gyümölcsetetéssel, később is csak kevés mák hozzáadásával etessük.
A tojásrekedésről gyakran olvashatunk, elég, hogy a megrekedt tojást ne törjük össze a tojócsőben! Enyhe olajozás a kloákanyílásnál, és a megemelt hőmérséklet meghozza az eredményt. A kirepült fiataloknak még hetekig kell adni lágyeleséget, keverve a mageleséggel. Tyúkhúr és más zöldek adása heti 2 alkalommal elégséges."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:44 
Iker Ferenc:

"A madarak szaporodását alapvetően 4 tényező indítja be:
1, fehérjében dúsabb táplálék, mint korábban ( tojásos lágyeleség)
2, fajnak megfelelő hőmérséklet ( ez kanári tojónál nem túl nagy, akár 15 0C is lehet!
3, Megvilágítás hossza és intenzitása! (mesterséges világításnál az állattenyésztők 30W/m2-el számolnak. Jobb a meleg fény)
4, A FÉSZEK( anyag) LÁTVÁNYA Ez az ami végül igazán pepörgeti a tyúkokat!

Figyelem! FOKOZATOSSÁG! A legfontosabb pedig a megvilágítás és a fészek. Természetesen a takarmány és a hőmérséklet jó alapozó kell legyen.

Ha a tojód még nem indult be, akkor vizsgáld meg a következőket:
1, Fény: legalább 14 óra hosszat világíts nekik. 30 W /m2 az állattenyésztési adat, ez nem sok. A madár világosban él, és a megvilágított időszak növelése serkenti a szaporodási folyamatot.
2, Hőmérséklet: A hőmérséklet emelése szintén serkentő. Ez azt jelenti, hogy a korábban viszonylag rideg körülmények között tartott tojókat fokozatosan kb szobahőmérsékletre hozzuk. A roller egyébként nem egy kifejezetten melegigényes fajta.
3, takarmány: fehérjében gazdag lágyeleség etetése. Én így csinálom: Egy főtt tojást lereszelek, hozzá ugyanannyi sárgarépát ( felétek murok). Ez lesz az un. nedves rész. Ugyanennyi lesz az un. száraz rész, ami a következő elemekből áll: egy-egy rész Orlux táp, étkezési búzacsíra, zabkorpa és darált keksz. Ehhez adok még egy csapott evőkanál zeolitot és takarmány meszet. Ha kell por alapú vitamint is lehet bele keverni ( Promotor 46). Először a száraz és nedves részeket külön keverem jól össze, azután az egészet. Ez egy alap keverék, amit a hűtőben kb 4-5 napig gond nélkűl lehet tárolni. Ehhez jön még a csíráztatott mag: Szintén Prestige csíráztató magkeveréket használok. Egy púpos evőkanálnyi magot kb 3 l víbe dobok és lefedem. Egy napig duzzad, utána leszűröm, jól átmosom, és egy kisebb műa tartóba, már csak nedvesen teszem. Másnapra (szobahőmérsékleten) megjelennek a gyököcskék és a rügyecskék, a mag úgymond megpattan. A mag ekkor a legkiválóbb az etetésre! Nem amikor már egy fél centis szára van! Természetesen jól átmosom, és mindig megszagolom. Max enyhe savanykás illata lehet! Ha büdös, ki kell dobni, mert akkor már káros bomlási folyamatok indultak be. Éppen ezt előzöm meg a bő vízben való áztatással és az alapos átmosással. Nyáron, amikor meleg van az átmosást akár naponta többször is meg lehet (kell) csinálni.
No, amikor átmostam, összekeverem annyi tojásossal, hogy se száraz, se lucskos ne legyen. Lehet bővíteni egy csipet mézzel, mákkal.
A nevelőben egykicsi tyúkhúrt is szoktam bele vágni.
Ezt a keveréket nagyon szeretik és azonnal rábuknak.
Vigyázni kell vele, mert ez egy kis energia és fehérje bomba is! Én pont ott szúrtam el tavaly, hogy a nevelés végéig adtam. A tojó túlpörgött, kezdett új fészket rakni és nem etette többé a fiókáit. A 20-22 napos fiókák meg csak bután bámultak és koldultak, a végén meg az utolsó pillanatban éhendöglöttek. Hát nem volt egy népünnepély.
Tehát ennek a keveréknek az etetését csak tojásrakáskor és a fiókák kb 2 hetes koráig való neveléséig javaslom.
Csíráztatott magot mindig lehet adni.
4, A fészek látványa: Gondolom ez megvan. Néhány toll vagy fűszál inspiráló lehet. Ha látod, hogy a tojó hordja a csőrében, a kloakája esetleg egy kicsit piros és duzzadt, akkor már kész a táncra!

Szerintem ha minden megvan ebből a 4 faktorból, akkor kb 2 héten belül be kell hogy induljon egy egészséges tojó. A fiú közben pedig ugye folyamatosan szép melegben melegíti amilyét kell.

Már többen is leírták, és ez tényleg így van, hogy a roller alapvetően nem egy nagy igényű madár és ezért könnyen túl lehet pörgetni. Erre vigyázni kell!"

Maróti Béla:

"A stimulációt természetesen helyesen írod, (napszak hosszabbítás, hőmérséklet, látvány, fehérjedús takarmány, vitaminok..) de azt is el kell mondani, hogy erre csak akkor van szükség, ha a természetes folyamatok nem indultak be a kivánt időre. Akkor ugyanis a túltöltés miatt esetleg 6-7 tojás lerakása történhet ami a nevelést is nehezebbé teszi és a tojót is megviseli ! ...Nem beszélve arról a nem elhanyagolható helyzeteről - mint ahogy írtad is - ha ezt a turbó lágyeleséget még a nevelési időszakban is használjuk a "mindig adható" csíráztatott magvakkal együtt ! A tojó ugyanis eszik is abból amit a fiókákba pumpál ezért még a felnevelés befejezte előtt újra tűzbe jön, már csak a hímet keresi megint mindenhol és egyre kevesebbszer etet majd a leromlott kicsikből néha még fészekanyagot is csinál !.. Ez horrorisztikus látvány !
Tehát azt mondom, hogy a felneveléskor E vitamint ne ! Csak a kicsik kirepülése után, akkor kaphat a mama is egy keveset. Ha van felnevelő tápunk (Orlux, CD, Vita kraft, stb - én vagy 6 vödörrel használok el egy tenyészezonban), akkor abban minden benne van ! Tudományos részletességgel összeállítva. Egyik tálkába fél evőkanállal ebből, a másikba víz és kész ! A madár a begyében összekeveri aztán kész is az etető pép. Emellé majdnem tiszta repcét a tojónak 80-20 arányban (a 20 kanári magkeverék) Tehát ezt is azért adjuk így hogy az olajos magoktól ne erősödjön meg idő előtt az anyamadár, azaz ne akarjon már megint a kötelessége maradéktalan teljeítése előtt "diszkóba menni" ?!...
Egy vödör (5kg) felnevelő táp 5-6 ezer Ft, van a Madarász Kuckóban is... kb 4 tojó utáni 2-3 szori költére, 25- 30 fióka felnevelésére elég. Aki meg otthon pepecsel annak a bevált főttojás kekszpor, sárgarépa egyenlő arányban kis mák rászórva és kész ! Semmit nem szabad túlzásba vinni ! Már leírtam korábban azt is, hogy ne szeressük halálba a madarainkat..."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:40 
Neubrandt Gábor:

"A tolltépés ellen a spárga mellett a fűmagvak bugái is remekek. Imádják a madarak, és órákig elvannak vele. Dróttal szoktam csomóba kötni úgy lógatom be nekik, öröm nézni ahhogy tornáznak rajt'! Júniustól lehet gyűjteni a bugákat egészen szeptemberig. Én néhányat köteget meg is szárítok, a tél folyamán jó szolgálatot tesz ha nagyon unatkoznak a madarak. A fehérje- és vitaminhiány mellett ugyanis az unalom, és a zsúfolt tartás is lehet a kanibalizmus kiváltó oka. Iyenkor tavasszal a pitypangot, tyúkhúrt is érdemes úgy adni, hogy tornázniuk, cibálniuk kelljen a madaraknak hogy hozzájussanak ezekhez. Láttam némely tenyésztőnél csak bedobva a kalit aljára a zöldet, más meg kis tálkában összevágva adja. Mindkettő baromság . Az első nem éppen higénikus megoldás, a második meg egy félnapos szórakozástól fosztja meg a madarakat."
"A gyommagvaknál meg a gombás fertőzésekre is figyelni kell. Itt konkrétan a muharra gondolok. 2 éve jártam pórul oly módon, hogy bekeveredett egy gyommag kötegbe néhány elszíneződött bugájú vadmuhar(vörösses színű, kicsit deformált alakú volt a fertőzött buga, de láttam ilyesmi fertőzést nagy utifűn is) . Három madaram ment rá. Tehát csak biztosan vegyszermentes helyről, egészséges növényeket gyűjtsünk, etessünk a madarainkkal. Az nagy luxus , hogy ezt a természetadta forrást ne használjuk ki. Ha körültekintőek vagyunk nem lehet baj."

Eszteró Lajos:

"A zöldeleséghez egy adalék:
Az egyik madarász állatorvos ismerősöm a mérgezések elkerülésére az alábbiakat javasolta :
A szermaradványok kimosása érdekében bármilyen zöldeleséget (egy maroknyit, vagy egy fej salátát ) 24 órára 1o liter tiszta vízben kell áztatni, majd ezután kivéve folyó vízben lemosni - kicsöpögtetni, aztán felakasztva szikkasztani kell, egészen addig, mig a víz le nem szárad róla. ( a szikkasztási folyamatot lehet gyorsítani letőrléssel is ) Ezután adjuk a madaraknak.
A nem felismerhető mérgezéseket többnyire a lerakodó, a zsírsejtekbe beépűlő szermaradványok okozzák, mely a toxikus szint elérése esetén azonnali halálhoz vezet, főleg az egzotáknál. ( máj és a kiválasztó szervek károsodása)
Én az elöbbi módszert évek óta alkalmazom, még a sárgarépánál is, mivel az intenzív répa termesztésnél vegyszerezik e növényt is. A módszer bevált és bőven kárpótolja azt a kevés + munkát, mellyel többet kell foglalkozni a kaja előkészítésével."

Maróti Béla:

"A zöld tuladagolása a növényi és állati fehérjék harmóniáját rontja, tehát tartsd be a megfelelő arányokat ! Az élő szervezet mindig ahhoz a tényezőhőz igazodik amelyik a leg kevezőtlenebb mértékben van jelen. Ez a minimum törvény, melyet alapvetően a növényekre találtak ki de a bonyolultabb szervezeteknél, így a melegvérű állatoknál is "működik".
A tuladagolt zöldek még különféle hurutos megbetegedések megindítója is lehet, ami még az aljtollak elveztésével, azaz részleges vedléssel, de erős lesoványodással is járhat !!!"


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:38 
Eszteró Lajos:

"A madarak környezetének kialakításánál , mindig az adott faj előfordulási helyének talaját, vagy annak utánzását érdemes alkalmazni. Ugyanis az evolúció során a bizonyos környezeti hatások a génekben beágyazódnak és a domesztikáció során is tovább öröklődnek.( ilyen a talaj és a rajta lévő Flóra)
Ezeket figyelembe véve külön kell választanunk a zárt téri, a szabad volieres és a vegyes tartást.
Mit értek ez alatt ?
A zárt téri tarásnál is a madárházas és a lakásban tartás eltérő technikai felszereltséget, valamint alom anyagot igényel.
A különböző tisztasági felfogásnak és személyes igénynek megfelelően kell kialakítanunk a madár helyét a kalitot, vagy voliert és abban az almozásra
használt anyagokat.
Ha a madár igényeit is figyelembe vesszük az élőhelyből kiindulva más és más talajra van szükségünk. Ezért aztán nehezen lehet eligazodni.
Egy a fajokat összehasonlító példával alátámasztanám, mindkét faj magevő, a természetben hasonló körülmények között él, de táplálkozása eltérő és ebből kifolyólag a tartási körülményei is mást elhelyezést igényelnek:
A citromsármány fás bokros területen él, többnyire a talajról, bokrokról táplálkozik. Igényli a szabadtéri voliert benne a talajtakaró avarszerű anyagot a fogságban tartás során. Legjobbban bevált anyag a 2o% zeovittal kevert fenyőmulcs a számára. (hántolt darált fenyőkéreg) Ebben megtalálja a számára fontos rovartáplálékot is.
Vad kanári: Ebből a fajból származik az összes domesztikált kanárifajta.
Szintén erdős és mezei területek lakója, csak a talaj sziklás és ritkásan borított a növényzettel, tehát nincs, vagy csak kevés az avarszerű talajtakaró, így nem is igényli annyira a rovarokat táplálkozása során (ez persze nem azt jelenti, hogy az élőhelyén nem fogyasztja) Persze itt is vannak sürübb erdők, viszont ott nem igen szeret élni e faj. Ezt többször is volt alkalmam a származási helyén megfigyelni.
Tehát azzal kell számolnunk, hogy a mára már domesztikált fajok köztük a roller is hozta magával az ősök beidegződéseit (egyesek szerint ezért olyan " igénytelennek" tűnő madár a kanári) és ennek megfelelően kell kialakítani a tartási helyének a talaját.
Ezért a legjobb megoldás az összes ajánlott közül a Doromboló által javasot Zeovit alkalmazása, mivel praktikussága melett az eredeti élőhelyének talaját reprodukálja, nem beszélve arról, hogy milyen bizonyítottan jó hatása van a madarak szervezetére.
Madaraink telepítésénél mindig gondoljuk végig, hogy hol élnek és mit tudunk nekik mi ezekből nyújtani számukra, hogy gondjainkra bízva így érezzék magukat."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:37 
Fegyverneki Attila:

"A tojáshéj képződése a madárméhben(uterus) történik, szárazanyagának több mint 90%-a kalcium-karbonát, azaz mészkő. Egyéb szervetlen anyagai magnézium-karbonát, kalcium-foszfát, magnézium-foszfát stb. A tojó a kalciumot két forrásból fedezi: takarmányból és a csöves csontokból. A tojáshéjképződési rendellenességek adódhatnak kalciumhiányból, amikor a vér nem tartalmaz elegendő kalciumot, de szervi probléma is lehetséges. A kalciumhiány oka lehet a takarmány alacsony kalciumtartalma, de zavart szenvedhet a kalciumfelvétel a bélből pl. a D-vitamin hiánya miatt, nem megfelelő a madárban a kalcium mobilizálása (anyagcsere zavar), a táplálékban található kalcium hasznosulását, felvételét egyéb antagonista elemek akadályozzák stb.
A kalcium pótlás formái:
-szépia
-"csőrkoptató"-kalcium-szulfát(általában)
-tojáshéj
-mészkőliszt
-mészkőgritt
-vízoldható készítmények(pl. Calci-lux)
-kagylózúzalék
-egyéb takarmánykiegészítők
A szépia nagyobb állománynál drága, jórészt kalcium-karbonátot tartalmaz. Egyébként a tintahalak(puhatestűek) bőr alatti meszes váza ( a tintahalak családjának leggyakoribb neme a Sepia nem), innen az elnevezés.
A csőrkoptató olcsó, használható de egyedül nem elégséges.
Mészkőliszt( Futor) keverhető a lágyeleségbe, de vigyázni kell a túladagolással.
A vízoldható kalcium drága, de a legjobban hasznosul. Súlyos kalciumhiány esetén ennek hatása a legjobb(pl. angolkór).
A tojáshéj is jó ha valaki szeret pepecselni, kedvező az összetétele mivel nem csak kalcium-karbonátot tartalmaz.
Véleményem szerint a legjobb és legolcsóbb alternatíva ha hészítünk egy keveréket madaraink számára a következő alapanyagokból:
mészkőgríz (takarmányboltokból beszerezhető)-oldható gritt
jó minőségű folyami homok (föveny,tisztított, nem poros, apró frakciójú "kavics")-oldhatatlan gritt, emésztéshez
zeolit (takarmánybolt)sok hasznosz elemet tartalmaz, kedvező az emésztéshez, káros anyagokat megköti stb.
esetleg kagylózúzalék
Ez a keverék biztosítja a madaraknak a szükséges ásvanyi anyagokat (makro-és mikroelemeket) és egyéb hasznos elemeket. Mindig legyen a madarak előtt.
A kalcium- foszfátnál jobban hasznosulnak a kalcium-hidrogén-foszfátok. Ha lágyeleségbe keverünk ásvanyi anyagokat vigyázni kell mert könnyen túlfogyasztás léphet fel, kerüljük a túladagolást ill. külön adagoljuk az ásványi anyagokat."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:35 
Eszteró Lajos: Az almaecetről

"Szerepe az emésztésnél nélkülözhetetlen hasznos baktériumok szaporodásában és a nemkívánatos baktériumok visszaszorításában van.
Az emésztőrendszer bázis szintjét szabályozza és teremt olyan közeget, melyben a hasznos baktériumok szaporodnak a károsak elpusztulnak.
Továbbá ezáltal elősegíti a begyben kezdődő élelem felpuhítási folyamatot, majd a mirigyes gyomorban az előemésztést gyorsítja fel. Miután ez a folyamat felgyorsul később a bélrendszerben nagyobb százalékban szívódik fel a táplálékból az emészthető nyersfehérje. Így végső következménye az almaecet hatásának, hosszú távon a tartáshoz szükséges tápanyag mennyiségének csökkenése és jó kondiban tartott egészséges madár lesz.
Külön hasznos még a sörélesztővel való együtt adagolása, mely tovább fokozza az elöbbiekben leírt hatást."
"Az egész lényege, hogy ez nem terápia, hanem megelőző védekezés, mely jó roboráló hatást fejt ki. Ami viszont nem látványos, csak kevesebb a gond a madarakkal.
Az én módszerem : 1 % almaecet 99 % csapvíz keveréke néhány órás (2 -3) keverés utáni állással. ( kicsapódik közben a Cl belőle.) Csőitatóba minden nap frissen adva. 25 C fok felett naponta 2 x.
Látható jelek: fényesebb tollazat, jobb étvágy, tüsszögés mentesség, a híg ürülék elvétve tapasztalható. Igaz, hogy ez melett alkalmazom a faszén zuzalék, a zeovit és a mák kedvező hatásának előnyeit is. Magyarul ezeket is kapják folyamatosan, külön, külön tálkában.
Járulékos haszon, hogy a csőitatóban nem telepedik meg a zöldalga és nem csapódik ki a vízkő sem. Kevesebb a mosogatási gondom. A vízben 24 óra alatt sem kezd el a baktérium burjánzani.
Mivel fürdéskor a meleg színeket tompítja, viszont a hideg színeket csillogóvá teszi."

Papp Csaba:

"A Laktiferm M+C egy probiotikum. A probiutikomok hasznos bélbaktériumokat tartalmazó készítmények, segítik az emésztést, hasznos anyagokat termelnek, visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. Antibiotikumos kezelés után 5-6 napig feltétlenül szükséges a használata, de én egyébként is adok nekik egész évben, rendszeresen, heti egy-két alkalommal. Bármelyik állatgyógyászati patikában be tudod szerezni, az ára olyan 700 Ft körül van. Az adagolása 1g/l, de én bekeverem a lágy kajába, két-három tojáshoz adok egy grammot. Nagyon hasznos készítmény, mely enyhén savas közeget teremt maga körül, amit nem nagyon szeretnek a bacik."


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:32 
Neubrandt Gábor: Egy Roller kanári életének kezdetei

"Az egész úgy kezdődik, hogy egy tenyésztési tervet készítek januárban. A vezérelv, mivel nem rendelkezem olyan kellő darabszámú, genetikailag stabil állománnyal mint pl. Maróti Béla, elég egyszerű. A tavaly legjobban nevelő három kanári tojómat, valamint ezek lányait állítom párba az idei versenyen négy legjobb eredményt elért kanári hímmel. Ezeket kiegészítem egy Maróti Bélától beszerzett Paul Gassmann tenyészetéből származó kanári hímmel, valamint a két legjobb eredményt elért hím apjával. (Ezt sajnos nem tudtam egyszerűbben kinyögni.)
Tehát adva van 7 hím és 12 tojó. Ezekből próbálom elérni hogy ne csak sok fiatalom legyen, hanem néhány igazán jó is.
Mi a HMNK 31- 91/06 jelzést viselő roller kanári hím, (első kép, a másodikon ugyanez a hím színpadon, kollekcióban legalul), és a Maróti Béla által tenyésztett HMNK 10-40/05 jelzett roller kanári tojó fiataljait fogjuk figyelemmel kísérni.
HMNK 31- 91/06 Roller Kanári hím
Kép

Roller Kanári kollekció
Kép

A tojót február 12-én tettem be a tenyészkalitba. 13-án estére "megfúrta" a fészket.( Ez egy tipikus kanáris szakkifejezés, legalábbis felénk így mondják a kollégák. Azt jelenti, hogy a tojó párosodásra kész, beült az elkészített, fészekanyaggal teli fészekbe, és fúró mozgással rendezgeti is azt. Fészekanyagnak különben a fűnyíró gyűjtőjéből kiszedett, megszárított finom szálú füvet használok, keverve az iratmegsemmisítőből kijövő apró papír fecnikkel. Nagyon szeretik a tojók a fehér papírcafatokat a fészkeléshez. Sokáig összetépett wc papírdarabkákat használtam, de így egyszerűbb.
Este betettem a hímet hozzá. Reggelenként etetésnél többször láttam őket párosodni. 18-án, 19-én, és 21-én tojta az első három tojást a tojó. Ezeket kiszedtem és műtojással pótoltam. A harmadik tojás letojása után tettem vissza a valódiakat, ekkor a hímet is kiszedtem az anyamadár mellől.

A három Kanári tojás
Kép

Mint tavaly, idén is gond nélkül tűrte a macerát a tojó. Kotlik tovább mintha mi sem történt volna.
Kép

Március 6-án délutánra kelt 2 fióka, 7-én a harmadik. 8-án a negyedik még félig a tojásban van.
Kép

Roller Kanári fiókák
Kép

Ez utóbbi fiókát áttettem egy másik fészekbe, ahol csak egy fióka kelt. Biztos hogy nem keverem össze őket, (ez fontos a törzslap végett) mert ez teljesen világos bőrű valószínűleg sárga, az meg sötétbőrű valószínűleg zöld vagy tarka madár lesz.
Márc13-án gyűrűztem meg őket. 15-én kicseréltem alattuk a fészekanyagot.

Roller Kanári fiókák tisztába rakva
Kép

A KIREPÜLÉS IDŐSZAKA
A fiókák néhány nappal kirepülésük elött :
Kép

Itt a kezemben meg egy madár a három egyidős közül, valamint a fiatalabb, másik fészekben nevelődő tesvérük.
Kép Kép

Jól látszik a nagyságbeli különbség. Ez utóbbi fiókának jobb esélye volt a felcseperedésre a másik fészekben. A testvérei közt negyedikként nem biztos hogy felnőtt volna a három fejlettebb testvére mellett. Már leválasztva a négy vérszerinti, valamint a "sötétbőrűnek" titulált egyke, aki mellett a legkissebb fióka felnőtt..

Leválasztott Roller Kanári fiatalok
Kép

Nos az most már látszik, hogy az égvilágon semmit nem csinálunk másképp, mint az alak vagy színkanárisok. Szeptember végéig az ifjoncok röpdékben töltik az idejüket. Szépen kivedlenek, közben meglessük őket melyikük kezd énekelgetni, bár ez a kezdetleges ének ilyenkor még inkább nyekergés mint madárdal. Ezeket a nyekergő ifjoncokat ekkor fogjuk beiskolázni, ekkortól fogjuk őket kicsit másképp kezelni, mint más kanárifajták fiatal hímjeit.
De ne szaladjunk ennyire előre. Erről majd október elején írok mikor eljön az ideje. Inkább azt szeretném ismertetni én milyen különbséget látok a színkanári és a roller tenyésztése közt. Mert ha kicsi is a különbség azért van. A hímek tüzesebbek, agilisabbak. Ha a tojó nem párzós, fiókákat nevel vagy kotlik akkor is igen intenzíven hajtják őket. Sokkal ritkább az a hím amely kiveszi a részét a fiókanevelésben, ezért majdnem minden esetben a harmadik-negyedik tojás lerakása után ki szoktuk venni a hímeket az anyamadár mellől. A tojók jól kotlanak, jól etetik a fiókákat. Viszont ha a tenyészszezon elején egy helységben vannak a hímekkel, sok esetben (úgy vettem észre az esetek kb. felénél) kinézik maguknak valamelyik legényt, és ha fene-fenét eszik akkor is csak azzal hajlandók párosodni. Pontosabban nem is kinézik, hanem "kihallják", ugyanis megfigyelésem szerint ha nem látják a madarak egymást, akkor is ez történik. Összességében jóval több a nem, vagy csak nehezen harmonizáló pár mint a színkanáriknál. Ezt mindenféle trükkel próbálják áthidalni a tenyésztők. A szokásos módszer, hogy néhány napig egymás mellé tesszük a kiválasztott madarakat nem minden esetben vezet eredményre. Ezért például van aki külön helységben tartja a hímeket, és csak a párzás idejére, naponta 2x-3x néhány percre teszik be a hímet a tojóhoz. Az is egy megoldás, hogy első alkalommal hagyjuk a leányzót párbaállni azzal akivel akar, második eresztésnél meg már olyan erős a szaporodási ösztön, illetve megoszlik a figyelme a frissen leválasztott fiókák hangja és a hím udvarlása közt, hogy elfogadja az általunk kiválasztott párt a tojó. Természetesen ezek a problémák más fajtáknál is előfordulhatnak, de én úgy vettem észre rollereknél sűrűn előjönnek. Azt tapasztaltam, hogy kevesebb szaporulattal számolhatunk a rollereknél mint a színkanáriknál. Egy-egy jobb tenyészszezonban a színmadaraknál simán hozta valamikori állományom a 8-9 fióka/tojó átlagot, ezeknél a madaraknál viszont 4-5 fiatal/tojó átlag nem számít rossz eredménynek . Ismételten megjegyzem, nemrég foglalkozom rollerekkel, tehát ezen észrevételeim nem biztos hogy más tenyészetekben helytállnak.
A párok kiválasztása külön művészet. Amit én "tenyésztési tervnek" neveztem az első sorokban, az minden komoly tenyésztőt mosolyra késztet. Az igazán nagyok fantasztikus érzékkel tudják korrigálni bizonyos törzsek gyenge pontjait. Maróti Béla erről legendákat tudna mesélni, talán meg is teszi ezt valamikor a forumon, mellesleg Ő is mestere ennek a tudománynak. Az én madaraim például nagyon jó füttyöket (pfeifen) , kongva csengőket (hohlklingen) hoztak maximumhoz közeli pontokkal a versenyen, viszont kongvagördülő (hohlrollen) és doromboló (knorren) futamokban 5-6 pontal is elmaradtak a legjobbaktól. Ezekben mindenképpen erősítenem kell az állományom.
Összegzésül igénytelen, kedves kis madarat ismertem meg a rollerekben. Tartásuk, takarmányozásuk egyszerű minden extra igény nélkül. Kicsit több fejfájást okoz a tenyésztésük mint a színkanáriké, de kevesebb a gond velük mint a nagytestű alakkanárikkal. Tenyésztésüket ajánlom mindenkinek aki rendelkezik egy kis madarászmúlttal, de olyan kezdőknek is, akik az esetleges kezdeti nehézségeket kihívásnak és nem kudarcnak tekintik.
Végezetül leírom az általam használt alap magkeverék összetételét, kaptam ezügyben néhány érdeklődő e-mailt. Hangsúlyozom térfogat, és nem súly szerint állítom össze a keveréket.

6 rész repce
4 -"- fénymag
1 -"- fehér köles
1 -"- muhar
1 -"- négermag
1 -"- kendermag
1 -"- lenmag
1 -"- hántolt zab
1 -"- szezámmag

A frissen leválasztott fiatalok a lágyeleség és az áztatott repce mellett kb. egy hónapig a következőt kapják:

5 rész a fenntebb említett keverékből
2 -"- fénymag
1 -"- szezámmag

A nyár folyamán felteszünk képeket a honlapra a röpdékben levő fiatalokról, de az izgalmas dolgok mint már írtam októberben történnek . Természetesen azokról az eseményekről is készítek fotókat, és rövid tájékoztató szöveggel ugyanitt megnézhetitek, elolvashatjátok majd. Remélem a meglesett fiókák közül lesz néhány hím, ezeknek a fejlődését külön fogjuk figyelni, egészen a decemberi énekversenyig.
Búcsúzóul néhány kép a tenyészmadarakról, illetve a többi idei növendékről.
Addíg is mindenkinek jó madarászást!

Roller Kanári tenyész hímek
Kép

Leválasztott fiatalok
Kép

A NYÁR IDŐSZAKA
Benne vagyunk a nyárban. Októberi folytatást ígértem, de néhány mondatot ez az időszak is megérdemel.
A költési szezonnak vége, a fiatalokat leválasztottam, sok feladat nincs a madarakkal őszig, de azért van néhány fontos dolog amire figyelni kell.
Legfontosabb az hogy a vedlés alatt változatosan, és kicsit kalóriadúsabban tápláljuk madarainkat. Jómagam a költési szezon végén, kb. június elején megvizsgálom az öreg tojók kondícióját. Két röpdébe válogatom szét őket. Egyikbe kerülnek a normál kondíciójúak (ritkán fordul elő, de ha találok köztük kiálló mellcsontú, tehát sovány madarat, azt is ide teszem), a másikba az elhízottak, ha esetleg van olyan. Idén két kissé dagi tojót találtam, ezek a már említett alapkeveréket kapják + egy rész fénymag kiegészítéssel. A többiek + egy rész kendermagot, és + egy rész szezámmagot kapnak az alapkeverékhez vedlés végéig kb. augusztus közepéig. Ezt a takarmányt kapják a már teljesen önálló fiatalok is a vedlés kezdetétől.. Az öreg hímeket én egyesével külön tartom, őket is megvizsgálom, és az említettek alapján takarmányozom.
Minden másnap adok a madaraknak felváltva : lágyeleséget ( az elhízott madaraknak ebből nagyon keveset, dupla adag sárgarépával ), tyúkhúrt, csíráztatott repcét, és ha már találok akkor mindenféle gyommagvak - kakaslábfű, nagy útifű, muhar, stb.- érett és félérett bugáit. Ez amellett hogy nagyon jó beltartalommal rendelkező takarmány, nagyon jó szórakozás is a madaraknak. Csomóba kötve, a rácsra erősítve órákig szórakoznak a cibálásával, így ritkán fordul elő köztük a tolltépés.
A repcét a következőképpen csíráztatom. Egy literes befőttesüveget félig töltök jól átmosott maggal, majd teletöltöm vízzel. 5-6 óra múlva leöntöm a vizet, átmosom kétszer a magot, lecsöpögtetem, majd ráteszem az üvegre a fedőt. 24-48 órán belül tökéletes vitamin-, és fehérjedús takarmány a madaraknak és nagyon szeretik. Ez a mennyiség kb.50 madár egy napi adagja.
Vitaminkészítményeket ne, vagy csak nagyon módjával használjunk ebben az időszakban is. Az esetleges vitamin-túladagolás ugyanis vedlési problémákat okozhat, ami a következőkben nyilvánul meg. A sok vitamin hatására a vedlési folyamat felgyorsul. A tolltokokban még kötött állapotban van a régi toll, de az új toll már utat törne magának. Ezen a madár csipkedéssel segít a kellemetlen érzést csillapítandó. Ennek a következménye általában a szárnyakon vérzés, ami a többi madarat is csipkedésre ingerli. Ez idővel rossz szokássá válhat, az egészséges madarak is piszkálni kezdik egymást. Szélsőséges esetben ez akár a kannibalizmusig fokozódhat, ráadásul nagyon nehéz leszoktatni erről a madarakat. Tehát módjával a vitaminokkal. Csak akkor adjunk nekik, ha valami oknál fogva nem tudjuk eléggé változatosan táplálni őket.
Az ily módon takarmányozott madarak gond nélkül kell hogy átessenek a vedlésen. Ez pedig az alapja a következő évi tenyészeredménynek, illetve a fiatal hímek versenyre való felkészítésének.
Ez utóbbi témával folytatom októberben, ekkor következik a rollerezés legörömtelibb része, ekkor derül ki milyen eredménnyel dolgoztunk egész évben.
Következzen zárásképp néhány foto a már vedlő öreg madarakról, meg persze a "jövő reménységeiről".
Mindenkinek kellemes nyarat, találkozunk ősszel !

Vedlő öreg roller hím
Kép

Vedlő öreg roller tojók
Kép

Fiatalok
Kép

ELJÖTT AZ ŐSZ
Eltelt a nyár, nemcsak hogy vége lett a tenyészszezonnak, hanem a fiataljaink is kivedlették mostanra magukat. Az első eresztésben 7, a másodikban 23 fiókával örvendeztettek meg a madaraim. Harmadik költést nem hagytam. Családommal június elején mentünk ( volna, de utolsó pillanatban a sors közbeszólt ) nyaralni, nem tudtam volna kire bízni a naponta kétszeri etetést.
Egy jó hónapja figyelem a fiatalokat. Legtöbbről már kiderült hím vagy tojó . Ilyenkor szeptember vége felé egyenként kifogom őket, megvizsgálom a kondíciójukat ( ez fontos!!! a későbbiekben az elhízottakat le kell fogyasztani!!! alapszabály : a kövér roller nem énekel sem sokat, sem szépen!!!) , majd mindegyik hímet külön, külön füttykalitba teszem. A füttykalit mérete: 150x 210x 200 mm.
A tojókkal nincs sok dolgom. Szükség esetén kozmetikázom a csőrüket, körmüket, majd közös röpdébe kerülnek a költési szezon kezdetéig.

A madarakat egyelőre egymás mellé teszem, változatlan takarmányt kapnak, valamint a környezeti viszonyok is (fény, hőmérséklet) ugyanolyanok mint a röpdékben voltak kb.10 napig. Ezalatt az idő alatt megszokják a kalitot, etetőket, itatókat a madarak. Elég nagy stressz a madaraknak a helyváltozás, nem szabad rögtön társ nélkül, más takarmányon, gyökeresen más környezetbe tenni őket. Lényeg a fokozatosság. Nem várhatunk eredményt verdeső, pánikszerűen menekülni akaró madaraktól. Óvatos, de határozott mozdulatokkal etetem, takarítom őket, így nagyon hamar megszoknak , és kíváncsian nézelődnek ha a helységbe belépek.
10 nap után kerülnek a versenyző jelöltek az un. énekszekrénybe.

Énekszekrény
Kép

Ennek a doboznak az ajtaja csukható, ezzel a fényviszonyokat is tudom befolyásolni a későbbiekben. Egy szekrényben 4 füttykalit van, tehát egy versenykollekció. Az ajtókon van egy 4cm átmérőjű lyuk, amin a táplálkozáshoz szükséges fény eljut a madarakhoz, enni- inni egész nap tudnak csukott ajtónál is. Itt már nem látják egymást a madarak, de egy hétig még nem csukom be az ajtókat, szintén a már említett fokozatosság elvét betartandón. Ekkor már, ha ráérek naponta egyszer 20-30 percre kiszedem őket négyesével, egy fekete "színpad" elé teszem egymásra a négy kalitot, hogy szokják a szereplést a dalnokok. A fekete háttér azért lényeges, hogy a későbbiekben ne figyeljék az árnyékukat a madarak, csak az éneklésre koncentráljanak. Ezidőben a takarmány összetételét is megváltoztatom. Az ideális kondícióban lévők 50% repce 50% alapkeverék (az alapkeverék is tartalmaz kb.30% repcét) a túlkondicionáltak 70% repce 30% fénymag keverékét kapják. A takarmány mennyiségére is ügyelni kell. Egy kávéskanálnyi elég minden madárnak. A repce több okból is alaptakarmány ilyenkor. Minden benne van ami kell, viszont annyira nem szeretik a madarak hogy elhízzanak tőle. Bizonyos források azt is megemlítik, hogy a repceolaj keni a hangképző szerveket, és ez is elősegíti az ideális hangok képzését. Én hetente egyszer kétszer egy kis almagerezdet is szoktam adni nekik. Ez alapvetően nem befolyásolja a felkészítést, a madarak viszont nagyon szeretik.
Ezután napról napra egyre hosszabb időre csukom be az énekszekrény ajtaját. Ezzel tulajdonképpen a vegetációs időszakot stimulálom madaraimnál. Nem a párosodásra hívó, hangos, vágyakozó hangokat szeretnék hallani, hanem halk, jókedvű dalolászás a cél. Aki hallott már tél közepén, egy fán megülő tengelic, kenderike vagy bármilyen pintyféle csapatában hím madarakat énekelni, az tudja mire gondolok. Ekkor már megénekeltetem a madarakat mindennap, és az összhangra is figyelek mely madár mely kollekcióban szerepeljen.
December elejére már csak az etetésnél egy órára van nyitva az énekszekrény, és kétszer fél órát szerepelnek "színpadon" a madarak. A hangok ilyenkor már mélyek, a futamok hosszan, megszakítások nélkül hallhatóak. Amelyik madár nem vidáman , tisztán dudorászva, esetleg szárnyát lecsapva röviden, tüzesen énekel, az vagy alul - vagy túlkondicionált. A túlpörgésre hajlamos madarakat többet tartom sötétben, és csak repcét kapnak a verseny előtti hetekben, a lustábbakat egy kis lágyeleséggel, valamint kicsit több fény adagolásával próbálom ideális formába hozni a december végi Országos Bajnokság-ra.

Nos ez az én receptem, ami nem garancia sikerre, hiszen ezek a madarak nem gépek. Mindegyik más-más egyéniség, és ezt sokkal jobban figyelembe kell venni mint a szín- vagy alakkanári fajtáknál. Napi kapcsolatban kell lenni velük. Figyelni kell a reakciójukat a takarmány és a környezet változásának rájuk gyakorolt hatására. Minden madár kicsit másképp reagál ezekre, ezért a fenntebb leírt álltalánosságok figyelembevételével egyedekre szabottan kell hogy felkészítsük őket. Csak így hozzák a legjobb formájukat. Egy színkanáris cimborám mondta : "Mégegyszer annyit vesződsz húsz fiatallal mint én nyolcvannal"
Igaza van, de szerintem megéri! Aki hallott már egy jól felkészített kollekciót énekelni, az nagyon könnyen beleszeret ebbe a kismadárba. Természetesen nem kell a felkészítés maceráját végigcsinálni annak aki kedvtellésből tart egy-két párat e-fajtából. Nagyon kellemes, széphangú társ lesz az a roller is, amelyik nem szerepel semmilyen versenyen. De az igazán komoly tenyésztő végigcsinálja ezt a folyamatot, hiszen az igazi értékmérője az ennek a madárnak, ha egy nemzetközi bíró elött is bizonyíthatja tudását.

Szóval a fenntebb leírt vezérelvek szerint fogom felkészíteni a madaraimat, de lássuk mi van az írásom elején kelt 4 fiatallal. 3 lett hím közülük a 12/07/91, 13/07/91 és a 14/07/91 jelölésűek. Tökéletes kondícióban vannak, a vedlésük rendben lezajlott. Jelenleg a füttykalitkákat szokják, tehát a felkészítés legelején tartunk.

Kép Kép Kép

Az idei beiskolázott madarak egy csoportja
Kép

Néhány szó a füttykalitokról. Mint említettem a standard roller füttykalit mérete 150 X 210 X 200 mm.
Kép

A világbajnokságon és a nagy rolleres nemzetek bajnokságain csak ilyen kalitokban szerepelhetnek a versenyzők. Ennek oka az, hogy a bírói testület ne tudja megállapítani kinek a madarait pontozza. Amúgy bármilyen kalitot használhatnak a tenyésztők. A lényeg hogy ne legyen túlságosan nagy, a madár ne a repkedéssel foglalkozzon, hanem az énekléssel, hangjának tökéletesítésével. Praktikusabb is az apróbb kalit, ezek a ketrecek könnyebben elhelyezhetők akár egy polcon, ahol egy függönnyel is meg lehet oldani a fény adagolását.
Itt tartok jelenleg a versenyre való felkészítésben. Ezek után a már leírtak alapján zajlik majd az "edzés".

A VERSENY
A hagyományok szerint december utolsó hétvégéjén, december 29.-én került megrendezésre a roller kanárik énekversenye, az Országos Bajnokság.
Az idén -az IDRE, és Lajos bátyám szíves meghívására, Szeged adott otthont a megmérettetésnek, amely két szempontból is formabontó volt. Tudtommal nem fordult még elő, hogy két egyesület összefogásával kerüljön megrendezésre a verseny, valamint professzionális hangtechnikusok, és technika segítségével a közönség egy külön "társalgóban" hallhatta, hogy mit produkálnak a madarak a bíró előtt.

A főszereplők
Kép

A madarak értékelésére Varga Tibor, a Szerb COM szövetség nemzeti bírója lett felkérve.
A verseny ideje alatt a nagyszámú érdeklődőnek, a versenyzőknek és családtagjainak Iker Feri két nagyon színvonalas előadást tartott az atkákról és az ellenük való védekezésről, valamint a harzi roller kanári kultúrtörténetéről.

A verseny végeredménye a következő lett:
Maróti Béla 360 pont
Neubrandt Gábor 353 pont
Iker Ferenc 352 pont
Tóth László 336 pont

Összességében elmondható, hogy jelentősen javultunk mindannyian a tavalyi eredményekhez képest. Én 14, Feri 6, a Laci 9 pontot javított. Ferinek a csak pontozásra hozott madarai közt is volt 88! pontos! Nálam tavaly a legjobb madár 88 pontot ért el, most a "legrosszabb" kapott 85-öt, és ebből is csak egy volt. Tehát elmondhatjuk hogy jó úton járunk, és ez számunkra és a hazai rollerezés számára a legfontosabb.

A champion madár: 21-40/07
Kép

A tavasszal kelt 5 madárból mint írtam három lett hím. Ezek közül kettőt, a 12 és a 13 gyűrűszámút vittem el a versenyre.Mindketten 87 pontot értek el, és most már új gazdájuknál kell helytállniuk egyiküknek a tenyésztésben, másikuknak kedvencként. (...)"


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:30 
Szerkesztés alatt. Ide jön mi még netán kimaradt.


 
Offline
Bronz fokozatú IDRE díjas
Csatlakozott: 2007 feb. 14, 20:26
Hozzászólások: 2242
Valódi név: T.G.
   
Hozzászólás 2010 máj. 24, 14:29 
Linkek, sziporkák
(betöltés alatt)


 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
A témát lezárták, nem szerkesztheted a hozzászólásaid, és nem küldhetsz új hozzászólást.  [ 20 hozzászólás ] 



Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Keresés ebben a témában:
Ugrás:  

Pontos idő: 2024 márc. 28, 15:43
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség
phpBB SEO